Skip to main content

Cesta do Chorvatska

Obrázek uživatele Janact
Posted in

Muzu se zeptat na vychytavky?
Poplatky na dálnice, lze zařídít již před cestou? Čemu se vyhnout a naopak dobra mista - odpočívadla, benzínky, silnice.

Díky Chorvatska jsme autem sami ještě nejeli tak Prosím cokoliv.

Dekuji Jana

Krom níže zmíněného

Obrázek uživatele Vladkax

Krom níže zmíněného doporučuji pojištění auta. Nám prasklo přední sklo (kamínek někde po cestě), měli jsme co dělat, aby to za tu dobu pobytu bylo opravené. Přes hranice by nás totiž zpět nepustili. Pojišťovny se na toto cíleně zeptejte. Servis nám určila po telefonu operátorka, platili jsme to tam ze svého, myslím dokonce, že to chtěli hotově, po návratu to bylo pojišťovnou proplaceno.
Jo a jeli jsme nonstop, brzo ráno odjezd, odpo koupačka. První pobyt byl 1200 km, to bylo se třemi přestávkami, druhý byl 800 km, to jsme zvládli se dvěmi. Vždy cca 15 - 20 min. Děcka 6 let, podruhé 7 let. Tablety jsme dávaly až na poslední úsek, měli je oslíbené, když ty předešlé úseky nebudou prudit :-)

Jaanjo

Obrázek uživatele Janact

Ju, jsme celí - klepu ;-) zlomeninka od te doby žádná

I u nás zavládla mobilmanie - nedá se tomu zabránit, kdybych se na hlavu stavěla. Ale asi to k dnešní době patří. Nemůžeme byt za mimoně

My máme dva pesany - péče ta sama asi jako u Vas. .. Ale s tím se počítá - Já jsem psi máma takže jsem nakonec ráda, že mám "zase miminka" co se se mnou mazlí a neláme s nima puberta; -D

My asi taky nepojedeme . Ale. I když. .. Kdyby jste vy nejedeli, že by jsme byli nejstarší? ?? :-*

Bane, dejte vědět - kdyztak se domluvíme, ráda vás uvidím

Ahoj Jani,u nás všechno

Ahoj Jani,

u nás všechno dobrý, holky dostaly v listopadu k 10. narozkám mobily, tak je od toho rveme ;) a na Vánoce si přály morče, tak jsem nakonec podlehla, kolegovi naopak totiž jedno přebývalo. Tak morče milujou, ale s péčí o něj to nepřehánějí ;) Teď jsme byli o víkendu v Tierparku v Německu v Žitavě, a tam měli pro morčata obří výběh, bylo jich tam snad 50, no úplnej morčecí ráj... tak tam by tomu našemu myslím bylo krásně, ale holky o tom nechtějí slyšet ;)
Ale nevím, nevím, zda ještě budou chtít jet na sraz dvojčat (pokud bude), spíše už princezny asi néé.
Co u vás, doufám, že jste celí, žádné zlomeniny??!!

Ahoj Jani

Obrázek uživatele Janact

Děkuji za úžasne info :-)

Jak se mají holky ? :-)

byli jsme 2x

Ahoj Jani,

v Chorvatsku jsme byli autem před 3 roky a předloni, během první cesty jsme si užili dost čekání, bylo cestou hodně nehod, a pak čekání na hranicích. Nejeli jsme na jeden zátah, poprvé jsme přespávali v Záhřebu, podruhé kousek v Chorvatsku za hranicemi, při zpáteční cestě jsme řešili přespání až během cesty, vyšlo nás to na cca 40EUR/noc, hledali jsme přes Booking. Letos to chceme jet na jeden zátah, jedeme tam v pondělí, to by mohlo být v pohodě. Objížděli jsme vždy slovinskou dálnici, abychom neplatili dálniční známku, ale vypadá to, že letos i tento úsek zpoplatní. Teď v lednu vyšel článek, co by se vám mohl hodit https://www.cestolino.cz/pruvodce/chorvatsko/cesta-autem/
Na hranicích teda občas fronta je, a pak jen celník znuděně vezme do ruky pasy a zase Ti je prakticky bez prohlížení vrátí :)
Tady je něco víc k těm dálničním známkám https://www.etravel.cz/chorvatsko/cesta, rakouská se dá koupit online.
Mýto se platí v Chorvatsku cestou několikrát, u mýtných bran, dá se kartou či hotově eur-kuny, jsou tam cedule, ze kterých vyčteš, kolik budete platit za auto, a pak se Ti to taky zobrazí na displeji, co je u té jejich budky :)
Měli jsme cca 2000 kun na týden, ale ještě jsem na konci určitě něco vybírala. Taky nějaká eura, ta se hodí, když projíždíš Rakouskem, na jídlo, na wc..
Pojištění AXA, mají prakticky pořád nabídku pojištění se slevou :) Stačí, když si do Google zadáš "axa pojištění 50% sleva". Ale jinde to vyjde taky podobně.
Jo, a všichni v autě máme ve dveřích reflexní vestu, te´d nevím v které zemi, ale někde je to povinné.

Ano,

Obrázek uživatele LadaVac

pojištění jsme byli celá rodina a i případný kolaps auta a možnost ubytování na hotelu.Zase tolik to nestálo a pro ten klid je to lepší.

My ano, hledám vždycky přes

My ano, hledám vždycky přes toppojisteni... A my teda vezli spíš Kuny, Eura jsme měli jen na cestu + malou rezervu a kartu... Přišlo mi jednodušší platit přímo kunami...
M.

A co pojištění?

Obrázek uživatele Janact

.... meli jste ... ?

Super dekuji

Obrázek uživatele Janact

!

Ano,

Obrázek uživatele LadaVac

měli jsme více eur,ale kuny jsme si ještě vybírali,bankomat tam byl hned vedle prodejny.

Lado

Obrázek uživatele Janact

A vis,ze to mame taky od středy do středy :-)
To je super, že očekávám, že nebude tolik provoz

Více tedy eur a méně kun. Mohu se zeptat kolik jste meli cca?

Jinak moc dekuji za rady.

Taky jsme byli v apartmánu,

Obrázek uživatele LadaVac

ano ,dálniční známka je třeba jen do Rakouska a Slovinska, koupíte vždy na hranicích,dá se i na některých benzinkách,ale stačí až cestou,na hranicích to není problém.V Chorvatsku mýtné vždy po určitých úsecích,nic předem nekupujete,brány vás pustí po usecích a zaplacení dál.Na hranicích nikdy žádný zádrhel,vzhledem k tomu,že dovolenou jsem výslovně chtěli v týdnu a jeli tudíž od středy do středy,bylo všude volno,žádné kolony ani čekání.
Měli jsme eura i kuny. Na tržištích chtějí většinou jen kuny nebo u stáncích na pláži, ve větších obchodech se dá i kartou. Jídlo je dražší než u nás. Sami jsme si vařili, nic si ale není třeba vést, je to zbytečné.
Myslím, že to máte od stejné pronajímatelky jako my, takže se neobávejte, poslala nám podrobný popis cesty i kam je možné zajít,jaké jsou ceny atd.
Na útratu pro 4 lidi počítejte na týden tak 10 tis.,pokud se nebudete chtít nějak víc omezovat.V restauraci jsme byli třikrát,vždy na pizze.

Taky jedeme na Pag ;-)

Obrázek uživatele Janact

Tady od Lídy do apartmánů .
Dětem je 10 let , to je na pohodu.

dálniční známky - kde v ČR kupujete? Takže na cestu potrebujete jednu pro Slovinsko a jednu pro Rakousko?
V Chorvatsku se tedy plati mýtné? To se plati na hranici?
Na hranicích nějaký zádrhel?

Měnili jste kuny i eura? Nebo platili co nejvic pak kartou i v Chorvatsku?

Nejsme moc znalci jazyků, Chtěla bych co nejvíc vyřídit zde u nas...

Radu

Obrázek uživatele LadaVac

taky jsem byli na Pagu,ve městě Pag a cesta se nám zdála docela dobrá,ale dvojkám je už 12 ,což je pohoda.

Ahoj, jeli jsme už dvakrát,

Ahoj, jeli jsme už dvakrát, nahoru na Istrii. Vyplatilo se nám jet přes noc (dva roky předtím jsme jeli do Itálie, vyjížděli ve 4 ráno a pak už v Itálii docela stáli). Vyjížděli jsme ve 22 hod. Holky cestu docela dost prospaly. My jsme teda cestovatelé, že nejedeme na krev, takže si dost zastavujeme na protažení, probrání, dáme kafe a tak. Všichni známí se nám smějí, že jezdíme dlouho...:-) Ale nám to neva. V Rakousku jsou odpočívadla fakt na každým rohu, přes Slovinsko se jede jen chvíli. Obě dálniční známky se dají koupit tady v ČR (2018 jsme kupovali tady v ČR), ale jak píše Lada, mají je všude na hranicích, není problém. Pokud bys chtěla ušetřit na tankování, je lepší sjet z dálnice (jako u nás, na dálnici nejdražší benzín). Na Slovinsko Chorvatských hranicích jsme taky chvíli čekali, ale nic dramatického, jak jsme tam byli brzo ráno. Za námi se to už štosovalo. My i nakonec jeli na menší přechod, takže to fakt šlo v pohodě. Záleží kam jedete. Chorvati totiž dělají kontroly, tak se to tam lehce zdrží. Mýtné jsme taky platili kartou, je to pohodlnější. Další známí jeli dolu do Chorvatska a jim se vyplatilo jet přes Maďarsko, než přes Slovinsko, Slovinská dálniční známka je dost drahá (platí týden, takže to většinou nevyjde a člověk musí koupit dvě), na to, že tam člověk jede kousek. Po nás bezpředmětné při cestě na Istrii.
My jsme z Chorvatska nadšení, moře naprosto úchvatné, manžel se i potápí, takže pro něj ideál. Holky jsou už větší, takže bez problémů na kamenech. Nechodíme totiž na klasické pláže, ale vyloženě na šutry, trošku stranou od lidí...:-)

Jak píše Lada. My teda

Obrázek uživatele Radunka

Jak píše Lada. My teda koupili rakouskou dálniční známku už v ČR (v ÚAMK, ale máme to skoro za rohem). Jinak jako Lada. Mýtné všude kartou, nejsme jazykově zdatní :)
Pro nás to byla cesta trochu horší, jeli jsme na ostrov Pag, takže cca do půlky Chorvatska, měli jsme v té době tříletá dvojčata a sedmiletou dceru. Zastavovali jsme na každém rohu, protože dvojky chtěli pořád čůrat, kakat...takže my to jeli asi 16 hodin a to už nejsem nějak ochotná :)
Odpočívadel méně než třeba cestou do Itálie, ale teď by nám v klidu stačily (ale u tříletých je těžké, aby 10 minut počkaly...). Jede se dobře, dálnice frčí. Trochu jsme čekali na hranicích se Slovinskem.

Jeli jsme

Obrázek uživatele LadaVac

teď v létě / 2018/.Pro nás nejhorší cesta z náchodska přes republiku,takže jsme vyjižději po jedné v noci,aby nebyl provoz.Děti až na hranici spaly. Pak se určitě vyplatí dálnice a to jak Rakouskem, tak Slovinskem i Chorvatskem,jede se krásně,všude odpočívadla a frčí to.Známky jsme kupovali vždy na hranicích.V Chorvatsku jsou mýtná,né známky,nejrychleší platit kartou.Měli jsem to necelých 1000 km a v jednu odpoledne jsem i se zastávkami byli na místě.Nejsem super řidič,ale po těch dálnicích jsem si troufla i já v pohodě.