Skip to main content

knížky pro 10leté

Ahoj, vím, že se to tu občas diskutovalo, ale budu moc ráda o pár rad navíc. Co byste doporučiliy za knížky pro téměř 10leté děti? Tj. co je bavilo, ale zároveň to nebyl brak? Dcera čte neustále, jen teď už jí i mě dochází inspirace...syn sice jednu dobu četl docela dost, ale teď už několik měsíců čte minimálně.
Jinak dcera by zvládla asi i literaturu trochu pro starší.
Oba v minulosti četli například: všechny díly Poseroutky, Velkého frajera Nata, zřejmě všechno od Davida Walliamse, dcera sérii knih o Julince a zvířátkách, Mimoňku, všechno možné od Astrid Lingrenové, Luisu a Lotku, všechny možné knihy o Mikulášovi - Mikulášovy patálie, knížky od Roalda Dahla..víc teď z hlavy nevím.
Poradíte prosím něco?

Mě teď za poslední dobu

Obrázek uživatele LucieR

Mě teď za poslední dobu přijde skvělá tato knížka: https://www.paseka.cz/del-rio-tania-staehle-will-warren-xiii-a-vsevidouc... a ještě vyšel Šeptající les (tu nemáme přečtenou, bude pod stromečkem), nicméně Vševidoucí oko bavilo i mě. Je to trošku horor, ale myslím nic, co by dítě nevydýchalo.
Pak máme rádi Rainu Telgemeierovou a Luka Pearsona, ale to jsou komiksové knížky, dobrý teda. A zprostředkované doporučení, tzn. nemáme přečteno, bude až pod stromkem - Prašina od Vojtěcha Matochy - poměrně nová knížka a už schytala nějaká ta ocenění. Lazené podobně jako Foglarovky.

Knížky

U nás se kolem 10 let četl Harry Potter, Letopisy Narnie, ale také Indiáni z Větrova, Velké trápení, Kadri a labutě, Divoška Han, Dívka v sedle a pochopitelně Ransome a Foglar.