Skip to main content

Vlastní zelenina

Posted in

Posílám předjarní pozdravy!
Kdo máte zahradu, pěstujete si vlastní zeleninu? Vzpomínám, jak jsem si v jistém věku říkala, že já bych tedy nechtěla trávit příliš času zahradničením. A teď se těším, až konečně přijde jaro a budeme zase na zahradě. Děti v tomhle věku baví setí semínek i zalévání (voda, to je jejich) a k večeři si utrhnou vlastní ředkvičky a kedlub. A třeba rajčata opravdu chutnají a voní po rajčatech.

Moc nesuším

Obrázek uživatele LadaVac

doma něco nasušené mám,ale využívám málo,ale třeba libeček a petržel dávám do mrazáku,to naopak využívám celou zimu

davam to na police, na

Obrázek uživatele Vladkax

davam to na police, na topení, atd.... myslím, že to chce pomalé sušení a nejlépe tmu, což tedy nezvládám. Zajímalo by mě, jestli jdou bylinky sušit v sušičce na ovoce - neví někdo? A jestli ano, jestli to pak po těch bylinkách nedrží vůni?

Tak to je zasadni info ;-)

Obrázek uživatele Janact

Nesusit na slunicku ;')

To bych tomu dala...

A na topeni do trouby to smi?protoze kdyz to dam doma na zem na papir, uz vidim, ze mi do toho vlitne pes :-O

petržel, libeček a pažitka

Obrázek uživatele Vladkax

petržel, libeček a pažitka mrazák, zbytek suším tak různě po baráku, nesmí to na slunko. Majoránka vlastnoručně sušená má oproti kupované fakt grády. Libeček mi přijde lepší z toho mrazáku. Mrazím i švestky a maliny, těch ale loni moc nebylo, tak ty už jsou dávno pryč....

Ja susim akorat

Obrázek uživatele Janact

Petrzelovou a celerovou nat.

Bracha kdysi susil trezalku a listy z ostruzin na tlak

Prave, kdyz jsem susila koprivy bylo to nepozivatelne...

A jaky postup ma maminka na suseni? Poradis?

Petrželku taky dávám do

Petrželku taky dávám do mrazáku do sáčků na tenko a jen si odloupnu, kolik potřebuju. Majoránku mi nasušila maminka a mám ji ve skleničce, moc hezky provoní jídlo, líp než kupovaná.

Jani, my davame pazitku,

Obrázek uživatele fretuska

Jani, my davame pazitku, petrzelku a libecek do mrazaku. Moc rada ho pak v zime pouzivam. Zkouseli jsme susit i matu a medunku, ale zalite na caj mi to pak "vonělo" jako mokre seno, takze ja jsem to takhle pit nemohla :( Rady jak to ususit lepe uvitam taky. Ted me napada, ze bych do toho mrazaku mohla narvat i medunku s matou :)

sušení bylinek

Obrázek uživatele Janact

sušíte někdo na zimu?
třeba mátu, meduňku na čaj? nebo i ten tymian, libeček jako bylinky na vaření,?

jak nejlíp - na sluníčku v létě, topení nebo v troubě? na kolik stupnů v troubě?
a uchováváte v plátěném pytlíku nebo skleničce?

děkuji J.

mátu a meduňku mám vlastně

Obrázek uživatele Vladkax

mátu a meduňku mám vlastně taky, mátu jsem dala do velkého květináče, je to plevel, stejně jako meduňka... tyto bylinky využívám hodně v létě, dělám z toho "mátovou vodu" s sitronem, limetkou a troškou třitnovýho cukru.
Jinak nám tu rostou ještě maliny, letňáky jabka, tři druhy hroznů, josta, švestky, ryngle, rybíz, třešně a v samozavlažovacích truhlících mívám rajčata, ředkvičky, papriky, někdy hrášek. Máme tu ale hodně slimáků, tak třeba hrášek to ne vždy ustojí.To samé s jahodama, těm tu něco vadí...
Jo a mám pár keříků levandule, tu pak suším...
když to tak čtu, vypadá to na plantáže, ale zahradu máme max 400m2 a je dost osázená okrasnou zelení a ještě je tu zatravněný plácek na fotbal dětí se psem :-)

Letos

Obrázek uživatele Janact

Delame zahradku s bylinkama. Je to do svahu, tak chceme dat takove ty zatravnovsci svahove obrubniky (uprostred kazdeho je dira) aby byly oddelene.
Dosud jsme je meli jen kvetinacich

Bazalku mám

Obrázek uživatele LadaVac

taky celoročně venku,zatím vždy obrazila,mám bylinky vedle sebe v záhonu,nějak zvlášť je neohraničuji.

Z bylinek máme taky

Z bylinek máme taky majoránku, libeček, pažitku, petrželku a uvidím, jestli nová máta přežila zimu. Bazalku si zatím nechávám doma v květináči, máte ji přes rok venku? Rozmarýn se mi ještě nikdy nevydařil.
Máte bylinky nějak ohraničené nebo jen tak vedle sebe?

-

-

taky se už na tu zahradu

Obrázek uživatele Vladkax

taky se už na tu zahradu třepu :-)
z bylinek mám kdeco, ale nejoblíbenější je libeček, pak pažitka a petrželka. Ale ta mi poslední dva roky nějak neroste.... k masu používám rozmarýn. Nejvíc mi roste šalvěj, tu rozdávám sousedkám, jesště jsem z ní ale nikdy nic neudělala - nemáte tip? Pak mám od loňska medvědí česnek, ten je super na chleba. Pak je úžasná majoránka...

Libecek ! Na ten jsem zapomnela :-)

Obrázek uživatele Janact

A Lado tymianem a rozmarimen nalozit maso na grilovani.
K tomu dat mochito to je lahoda... :')

Ahoj,

Obrázek uživatele LadaVac

Víc máme vlastního ovoce,ze zeliny prakticky jen rajčata,na podzim ještě cukety.Každý rok mám 5-6 kbelíků s rajčaty podél domu,sázím cherry červená i žlutá a jsou výborná.Jinak mám záhon bylinek a ovoce - jahody,maliny,ostružiny,vinnou révu,stromečkové rybízy a angrešty.
Tchánovi toho pěstují víc,tak nás celé léto zásobují,je to rozhodně super a určitě i pomoc do peněženky.
Z bylinek mám mátu klasickou a citrónovou, petrželku, pažitku libeček,tymiáln.No udělat si mochito z vlastní máty je v létě víc než milé:)

Ahoj, no tak my s tím tak

Ahoj, no tak my s tím tak trošku začínáme. Jen tak něco - pár rajčat, papriky, okurky, ředkvičky, saláty a hrášek. A hlavně z důvodu, aby to děti začaly více jíst a nebály se zeleniny :-). Bylinky taky trošku mám, ale stejně využívám klasiku jako petržel a šnitlík... už se těším na teplo. R.

Ahoj, my na to nejsme - zatim... jen pomahame

Obrázek uživatele Janact

Ale babicka s dedou pestuji rajcata, papriky, okurky, kedlubny, mrkev i redkvicky a salaty... a opravdu neni nad to, si utrhnout cerstve. Je to vyborne :-)

Pomalu a jiste k nejakemu pestovani spejeme, ale casove zatim nedavame. Takze mame jen ovocne keriky, maliny, ostruziny, boruvky, angrest a rybiz...
A letos zakladame s manzelem bylinkovou zahradku...ve svahu

Byla bych i rada za tip, ktere bylinky jsou fajn a na co. Nyni jsme zaseli do parnicku pelynek, materidousku, bazalku, medunku a levanduli. Pak takovou klasiku pazitku, petrzelku, matu, tymian a lichorerisnici mame pripravenou... poradite nekdo ? Stanoviste bude poloslunecne