Skip to main content

Skřížená lateralita

Obrázek uživatele Cenana

Ahoj, máte někdo zkušenosti se zkříženou lateralitou a nástupem do první třídy? Díky za odpověď Káča

Děkuji

Obrázek uživatele Cenana

Děkuji všem za odpovědi. Snad to pro nás taky nebude problém:-)

Ahoj, má naše jedna z dcer.

Obrázek uživatele veruna

Ahoj, má naše jedna z dcer. Zjistili to na logopedii. Jediné na co nás upozorňovala logopedka bylo, že jí může dělat problém čtení a psaní. Není to nějaký extrém, ale oproti ségře jí to jde opravdu hůř, ale jestli je to zkříž. lateralitou nebo ne, opravdu nevím ;-). Manžel na to přišel náhodně, když jsem ho zkoušela po návratu z logopedie (pokus s tím okem popisován tady v příspěvcích) a žil s tím celý život, aniž by to věděl. Se čtením ani psaním problémy neměl... Holek sestřenice bydlí v Praze, má problémy s učením, je ve 3. třídě a tam jí psycholožka řekla, že je to právě zkříž. lateralitou... tak sama nevím... Myslím, že se to v dnešní době trochu nafukuje :-)

-

Taky nám tuto "diagnozu" říkali v PPP, kde jsme vloni vyřizovali odklad pro mladší dceru. K závěru došli na základě toho, že vezme kukátko pravou a koukne do něj levým okem. Osobně jsem si toho, ani jiného problému, nikdy nevšimla. Odklad jsme chtěli vyloženě kvůli věku. Něco málo jsem si o tom četla a až dodnes to úspěšně vypustila z hlavy. Nyní jsi mi to připomněla :) Do první třídy jde v září, tak uvidíme, ale myslím, že to opravdu má kdekdo a většinou to nic neznamená.

Jsem na tom jako Vladka. Pisu

Obrázek uživatele Lucka V.

Jsem na tom jako Vladka. Pisu jen levou ale prehazuji si treba nuzky. Taky strilim jak z luku tak ze vzduchovky tak nejak blbe protoze tam zalezi na vedoucim oku.
Nasi kluci to podedili. Jeden je dysvsechno. Druhy nema problem. Dle psxcholozky to na dysky nema vliv. Hraje tam roli vicero faktoru.

Podle mě ji má kde kdo, jen u

Obrázek uživatele Vladkax

Podle mě ji má kde kdo, jen u někoho se to ale zjistí. Samozřejmě asi záleží na intenzitě... Asi ji mám taky, na základce jsem místy psala oběma rukama, doteď mi nedělá problém zrcadlové písmo, možná jsem přeučený levák, vlastně nevím. Když jsem ale na táborech brala do ruky vzduchovku, všichni vedoucí se mohli umlátit smíchy, prý to držím nějak blbě, mám prohozené ruce s očima či co... ale trefovala jsem se vždycky moc dobře! :-)
Jo a v první třídě jsem psala ukázkově, hrozně mě to bavilo. U prvňáčka je podle mě nejdůležitější, aby už byl "rozhodnutý", kterou rukou bude psát. To ostatní je pak podle mě spíš výhoda. Teda u mě byla a je

Ahoj, naše "Béčko" má taky,

Ahoj,
naše "Béčko" má taky, je levák, chodí do 1. třídy. Zatím jsem si nevšimla, že by měl těžkosti, které by s tím souvisely.
Betka

No u jedné z našich holek jí

Obrázek uživatele LucieR

No u jedné z našich holek jí psycholožka taky kdysi uvedla, ale jestli je to nějaký problém, tak o tom nevím :).