Skip to main content

Ukončení hypotéky u ČS

Posted in

Prosím, máte někdo nějaké zkušenosti nebo rady ohledně bezproblémového ukončení, resp. doplacení hypotéky u České spořitelny?
Koncem dubna mám končí první fixační období a my bychom chtěli hypotéku celou doplatit a zbavit se jí. Když jsem byla koncem roku něco v ČS vyřídit, tak jsem se také zeptala na podmínky splacení a ukončení hypo. Ten bankéř mě místo informací strašně přemlouval, ať to nedoplácíme, že je to výhodné, že by ukončení byla chyba, ....
Výhodné to je, to je mi úplně jasné, ale pro ně, protože při splácení hypotéky po těch 25 let bychom jim dali téměř dvojnásobek. A navíc máme ČS napsanou na baráku v katastru nemovitostí a já si nepřeji nic jiného, než aby tam už napsaní nebyli.
Neměla jsem z té schůzky dobrý pocit a bojím se, aby kolem toho splacení nedošlo ze strany ČS k nějakému podrazu.
Je potřeba dát si na něco pozor, něco nezapomenout? Máte vy nějakou zkušenost nebo radu?
Milada

No právě ...

Ladi,
přesně tak, je to o lidech. My jsme z té "hypoteční" bankéřky měli také velmi špatný pocit a já teď z toho bankéře také. Ta naše původní osobní bankéřka byla zlatá, všechno vždycky proběhlo v pohodě, moc lituji, že už v ČS není, protože s ní bych to probrala a věřila jí.
U nás totiž normálně tyhle věci a hlavně schůzky, pokud to tedy jde, vyřizuje manžel a já pak s ním smlouvy pročtu a domluvíme se. Ale teď nám umřela jeho maminka, měli jsme pohřeb v úterý před Štědrým dnem a je to těžké. Tak chci, aby měl pokud možno klid, a na druhou stranu se blíží konec dubna, takže to nesmím nechat na poslední chvíli. Proto zjišťuji, co je potřeba, a pak to spolu určitě probereme a pročteme, ale teď ho tím ještě nechci zatěžovat, i když by možná přišel na jiné myšlenky.

Já mám zkušenosti obojího druhu

Obrázek uživatele LadaVac

a právě u ČS.Měli jsme tam už tři hypotéky.S ukončením první nebyl problém.Se sřizováním třetí neskutečný.Paní se dokonce před námi zapírala i když věděla,že nám běží čas na koupi pozemku.Přitom nám byla doporučena jako jedna z nejlepších.Její chování jsme nepochopili.Při vyjednání neustále manévrovala,říkala půl informací,nedokázala napřímo odpovědět,takže dobrý pocit v nás rozhodně nezanechala.
Dodnes mám u ČS účet a už několik let zdarma,takže tady musím chválit.
Je to o lidech jako všechny profese.

Pravděpodobně to tak nevypadá, ...

... ale ani já, ani manžel nepatříme k lidem, kteří něco podepíšou bez řádného přečtení a pak se vezou. Velmi dobře jsme věděli, co podepisujeme, a viděli i částku, kterou podepisujeme.
Po předložení smlouvy k podpisu jsme okamžitě řekli, že je ale na částku vyšší, než jsme chtěli, a paní se nám s falešným úsměvem začala velice omlouvat, že se asi spletla, že jsme si možná nerozuměli,... Přitom jsme jí při předchozí schůzce minimálně třikrát zopakovali, že za podmínek, které nám sdělila, chceme původní částku mírně snížit a žádáme o částku ve výši tolik a tolik, což si k sobě napsala. Na žádost o přepsání smlouvy nám přeochotně sdělila, že jistě, ale že to potrvá několik dní, musí znovu projít schvalovací proces, ona bude mít dovolenou, nikoho jiného nám nepřidělí,... atd., a my už jsme potřebovali začít čerpat. Takže jsme podepsali po několikerém přečtení smlouvu a dobře věděli, co podepisujeme.
Konzultovali jsme to i s naší osobní bankéřkou, která nám ale hypotéku nemohla vyřídit, protože na to prý byla jiná pobočka, ta se nám velmi omlouvala, zkoušela to vyřešit, ale nešlo to. Kdybychom měli víc času, sjednali bychom si hypo jinde, ale už jsme zahajovali rekonstrukci.
Jinak jsme s naší paní bankéřkou vždycky vyřešili vše, co bylo potřeba, k ničemu nás nenutila, netlačila a byli jsme spokojení. Jenže už u ČS nepracuje a přidělili nám mladého muže, který zřejmě za pojišťovnu dýchá, ale co potřebujeme nebo chceme ho nezajímá.
Dojít si rovnou na centrálu je dobrý nápad, určitě to zkusím a jen doufám, že se hypo zbavíme bez problémů. O pořádném přečtení a prostudování smluv a podmínek to u nás není.
Milada

-

Tak chyby by se stávat neměly. Ale nemyslím, že jde o cílené podrazy, jako spíš chybu, či přístup jednotlivce - viz. ten kdo na vás tlačil, abyste nedopláceli. S ČS mám stejné zkušenosti jako Katka. Úvěrů, půjček, a refinancování a přerefincování jsme měli několik. Vždy se mi snažili vyjít vstříc. Častokrát i slušně upravili nabídku, když se mi něco nelíbilo nebo mi jinde nabídli lepší. Ostatní banky (a to opravdu všechny) se s námi vůbec nebavili - konkrétně šlo o refinanc v době mé mateřské, která za pár měsíců končila. Jediná ČS pochopila, že to není trvalý stav, že brzo budeme mít o příjem navíc a přizpůsobila tomu smlouvy. Je fakt, že mě znali, pro jiné banky jsem byla neznámým člověkem. Ale nalinkovaný postup ostatních bank se mi vůbec nelíbil.
Takže z ČS, po nedávné zkušenosti s AIR, která na mě podraz udělala, už asi jinam neodejdu. Vše tam máme vyřízené v řádu jednoho až dva dnů, někdy i hodin.
Ale dokážu si představit, že ve zmatku a schvalovacím kolotoči, možná i více variantách, někdo udělal chybu a vy už jste si smlouvu pořádně nepřečetli. Protože těch informací a jednání je hrozně moc a člověk to snadno přehlédne. Ale speciálně částku a úroky mi vždycky vytučňují a poradce je se mnou detailně prochází.

Souhlasim s Katkou. Take se

Obrázek uživatele Lucka V.

Souhlasim s Katkou. Take se nam stalo ze v dokumentech byla chyba. To se prece muze stat ze nekdo udela chybu. Zvlast jestli jste castku menili v prubehu zadokumentovani. Neverim ze vam strcili k podpisu neco co jste necetli. Sporka neni nejlepsi instituci ve svete ale ze by podvadeli se mi vazne nezda.
Takze doporucuji si ukonceni poradne nastudovat. Peclive cist vsechno co je urcene k podpisu a hlavne jakmile se vam nezda jednani pracovnika. Vyzadat si nekoho jineho. Nebo jit primo na centralu na Budejovickou.
P.s. ve sporce nepracuji ani nejsem akcionar :)

Teď prosím, ať to nevypadá,

Obrázek uživatele KaterinaAd

Teď prosím, ať to nevypadá, že nějakým způsobem hájím ČS, ale úvěrovou smlouvu jste snad měli před podpisem k dispozici k přečtení, takže jste věděli, co podepisujete....
Mám konkrétně s ČS a.s. bohaté zkušenosti. První hypo jsme si u nich brali v roce tuším 2008 a od té doby jsme u nich třikrát refinancovali, takže s podepisováním úvěrových a dalších smluv a dokumentů mám celkem bohaté zkušenosti. Všechno člověk dostane k odsouhlasení, třikrát si nechají potvrdit, že všemu rozumíte, i předpisy vztahující se na ně jsou přísné a musí mít všechno ošetřené. Proto mi nepřijde úplně fér, označit to, že jste podepsali úvěrovou smlouvu na jinou částku, než jste mysleli, za podraz.
I v ČS pracují jen lidé. I nám řekli nejednou nepřesnou nebo zavádějící informaci, ale vždycky to pramení právě z toho, že jsou to jen lidi a ne ze zlého úmyslu. Když jde o takové peníze, musí se tomu člověk 100% věnovat a snažit se zjistit si informace z více zdrojů, aby se orientoval a ne jen "vezl".

Pokračování hypotéky nepřipadá v úvahu

Díky všem za odpovědi, ale tady nejde o schopnost nebo neschopnost peníze, které máme ušetřené, rozumně investovat, ale přesně jak psala Vladkax: našim jediným cílem je nemít půjčené žádné finance a oba s manželem budeme rozhodně mnohem líp spát, až budeme bez dluhu a zástavní právo ČS zmizí z našeho zápisu v katastru nemovitostí. Už jenom proto, že kdyby se s námi něco stalo, budou mít děti dům bez dluhu.
Také jsem si, Katko, myslela, že ČS není žádný "pouliční šmelinář", ale bohužel na nás udělali podraz už při sjednávání hypotéky, kdy jsme bankéřce po jejím sdělení podmínek čerpání jasně a opakovaně řekli, že tedy chceme menší částku, než o jaké jsme se původně bavili (mimochodem, menší o pouhých 50.000 Kč), ale dostali jsme hypo na původní částku, což nám úplně zbytečně zkomplikovalo život.
A chování toho bankéře teď, když jsem chtěla informace k možnosti splacení celé hypo ke konci fixačního období, pro mě bylo natolik nátlakové a neprofesionální, že mě to jen utvrdilo v tom, že se hypotéky a pak i celé ČS prostě zbavíme.
Jen bych byla opravdu ráda, aby to proběhlo bez problémů, a ne jako při sjednávání.
Milada

S předčasným splacením v době

Obrázek uživatele PetraN

S předčasným splacením v době konce fixace úroků určitě problém nebude, jen je potřeba dodržet předepsaný postup dané banky. My spláceli první hypo také předčasně, sice u jiné banky, ale bude to podobné, banka si nemůže dovolit žádné podrazy. Vše bez problémů, výmaz zástavního práva poběhl taky velmi rychle. Na tom, že vás poradce přemlouval, ať nesplácíte, není zas tak nic divného, pro banku je výhodnější, když jí dlužíte:-).
A výhodnější to za jistých okolností být může i pro vás, pokud byste měli výhodnou úrokovou sazbu. My máme teď už druhou hypo, původní plán byl umořit část hypo při konci fixace úroků, což bylo před rokem, ale nakonec se manžel (má to u nás na starosti) rozhodl, že ten úrok od banky jet tak nízký, že bude výhodnější ty peníze určené na umoření investovat jinak, protože na nich vhodným investováním vyděláme výrazně víc, než bance za těch 5 let zaplatíme na úrocích. Ale samozřejmě vždy záleží na půjčené částce, úrokové sazbě a taky schopnosti ty peníze rozumně investovat.

Nemám problém s tím mít

Obrázek uživatele Vladkax

Nemám problém s tím mít hypotéku na nemovitost, ve které nebydlím. Líp se mi bude ale spát bez zadlužené střechy nad hlavou :-)

Souhlas s Katkou. Cs dodrzi

Obrázek uživatele Lucka V.

Souhlas s Katkou. Cs dodrzi podminky smlouvy takze vse udelejte podle clanku ukonceni a bude to ok.
A to ze neni ted vyhodne doplatit je castecne pravda. Nam konci fixace take a zvazujeme koupit jeste nemovitost a kdyz jsou nizke uroky.

Tak předně nemáte půjčku u

Obrázek uživatele KaterinaAd

Tak předně nemáte půjčku u žádného pouličního smelinare, tak myslím, ze obava z podrazu je vcelku zbytecna. Prostudujte si řádně úvěrovou smlouvu, obchodní podmínky (část týkající se předčasného splacení) a ceník, tam byste měla zjistit vše podstatné. Banku navštivte co nejdříve, zřejmě s vámi vyplní nějakou zadost o předčasné splacení a na jejím základě vám vyuctuji doplatek ke konkrétnímu dni.
Pokud jste si brali hypotéku v době nízkých úroku, ma bankéř vcelku pravdu v tom, ze splacení se nevyplatí. Za 20 let budou mít peníze uplne jinou hodnotu. Možná zvažte, jestli peníze na vyplacení raději neinvestovat...

taky budeme letos řešit,

Obrázek uživatele Vladkax

taky budeme letos řešit, manžel se na postup ptal už loni, doporučuji se tam znovu stavit a důkladně probrat. Tuším, že nejdůležitější je řešit vše s výrazným předstihem, ne až v termínu fixace, tzn minimálně měsíc nebo dva před prvním termínem možné mimořádné splátky. Myslím, že na vše mají 30 dní nebo tak něco, takže pak by se to už nestihlo.
Jinak nám to taky rozmlouvali, dokonce nabízeli další mnohamilionové navýšení. Manžel jim cca před rokem řekl velmi důrazně, že našim jediným cílem je nemít půjčené žádné finance, od té doby je klid. S CS ale taky nemáme žádný problém

-

Gratuluji, že uz budete bez hypotéky. My si ještě počkáme. Zkušenost mám jen s refinancovanim. Ale mam za to, ze v době fixace můžeš doplatit komplet. Nechápu, že vam to rozmlouvali. S ČS mám nejlepší zkušenosti. Ale mam svého privátního poradce, takže jednani možná trochu jiné. Být Tebou, zavolám na jejich infolinku nebo se dotazam pres S24 nebo mejlem, jak přesně postupovat. Aby to nevypadalo, ze kopu slepě za CS. Nedávno jsem jednala s KB a s Airbank. KB super, přestože jsme si nakonec neplacli. Airbank v životě ne, to teda byla sila. To se mi u čs nikdy nestalo, vždy co řekli, platilo.