Skip to main content

Prosím o radu, jak vyzrát na děti

Obrázek uživatele Natálie79
Posted in

Ahoj všem!
Naše holky věří na Ježíška. Ale nevěří na to, že dárky Ježíšek koupí v obchodě. Spíš je přikouzlí nebo tak něco.
Ještě vloni jsem holky, co se týče dárků, nasměrovala rozumně. Letos si nedají nic vymluvit a přejí si sice každá tři dárky, ale zato ty nejdražší. Nemůžeme si dovolit dát jen za hračky pomalu 6000 Kč. I kdybych ty peníze měla, nedala bych. Nemůžu jim to nijak vymluvit. Holky trvají na tom, že Ježíškovi je přece jedno, kolik co stojí, když to vykouzlí.
Můžete dát prosím se mnou hlavy dohromady a poradit mi, jak z toho ven?

Zajímavý nápad sebezhodnocení :-)

Obrázek uživatele Janact

U nas od začátku děti vi, že Ježíšek nenosí vše co si přejí, jelikož musí donést všem dětem a lidem.
Tatinek by si taky pral od Ježíška nové auto a tušíme že Ježíšek ho nedonese:-) takže asi tak...

Též Radim koupit co uznáš za vhodného a z čeho dle tvého budou mít největší radost a zbytek doplnit drobnostmi, z kterých bude taky radost.

Naše děti naopak pisou docela "blbinky" jako gumu, pravítko, stojánek na tužky :-) ze tomu Ježíškovi ani nepomůžou moc :-)

Krásné rady, děkuji!

Obrázek uživatele Natálie79

Krásné rady, děkuji! Sebehodnocení už by mohly zvládnout napsat! Určitě jim to takto vysvětlím.

Ahoj,

od začátku psaní dopisů Ježíškovi se nám osvědčilo, že děti se děti na začátku dopisu pokusí zhodnotit své chování za minulý rok ( a že jsou to velmi úsměvné větičky )
a teprve pak píší, co by si přály. Ví, že Ježíšek nedonese vše a že vybere podle zásluh - ta sebereflexe dělá divy, vždy si kluci přáli celkem schůdné dárky. A i když jich napsali třeba hodně, tak jsem vybrala to, co bylo přijatelné i pro mně. Letos už ví, jak to s Ježíškem je, sebereflexe trochu ochabla, zato na dárcích přitvrdili :-) . Ježíšek je prostě autorita, ale mámu můžeme zkoušet, co to dá :-)
Majda

U nás se zatím věří, dvojky

U nás se zatím věří, dvojky 7,5roku a 4,5 roku. Už při psaní se to snažím nenápadně korigovat. Já mám připraveno, ale zatím jsem nevyužila: že kdyby si psali o něco drahého, tak do obálky musíme Ježíškovi dát peníze a když bude dárek dražší než vložené peníze, takže ho nepřinese... nevím, ale jestli to lze v realitě použít. Napadlo mě to, když jsem podobnou situaci viděla u švagrové, že její 12ti letý kluk stále věří a Ježíšek může přinést cokoliv - to říká každý rok. To už je u mě trošku úlet.

Jezisek prece nemuze donest

Obrázek uživatele Lucka V.

Jezisek prece nemuze donest vsechno co si preji deti. Musi zbyt na vsechny. Taky nejsou urcite deti uplne perfektni tak i na to se to da zahrat. Ja tohle nikdy moc neresila. Z dopisu vyberu co je pro me schudne a je to. Deti prece musi vedet zese jim vsechna prani nesplni.

Tak u nás jsem rovnou holkám

Obrázek uživatele veruna

Tak u nás jsem rovnou holkám řekla, když byly menší, že Ježíšek určitě nepřinese vše, o co si napíší. Pokud tam byla napsaná věc, o které jsem věděla, že ji určitě nekoupíme, nenápadně jsem je na to připravila. Řekla jsem jim, že i Ježíšek vybírá dárky, že nenaděluje vše a hlavně ne kraviny :-). U nás to funguje. Teď je holkám 9,5, loni jsme jim řekli, že dárky dáváme i my, ale Ježíška jim neberu ;-). Sice taky hodně pochybují, ale to kouzlo tam pořád tak nějak aspoň trošku je. Loni už kupovali dárky i nám, samy to tak chtěly a mělo to zase úplně jiný rozměr. Moc se těšily, co na dárky budeme říkat. A pak řešily, co jsme jim koupili my a co jim dal Ježíšek... My se letos taky plácneme přes kapsu, koupíme tablety, které si přejí už tři roky a já je rezolutně odmítala . Ani si o ně netroufly napsat, takže to bude veliké překvapení pod stromečkem. K tomu od nás dostanou už jen mikinu a to jen proto, že už jsem ji měla předem koupenou. Na tom jsme taky domluvení, že pokud je dražší dárek, je tam jen jeden nebo max. dva, pokud levnější, je jich tam víc...

Ahoj,

Obrázek uživatele jarnem

u nás asi stejná situace. Holky (8) kluk (5). Holky sice pochybují, tak jak u Zuldy, ale věří. Píši dopisy, drobí cukroví u stromečku. Ale už se mnohokrát ptali, jak to vlastně je. Je to z důvodu i toho, že před dvěma lety našly u nás v ložnici krabici s nezabalenými dárky, které si zrovna přály. Krabice byla schovaná dobře... bohužel byl manžel doma a nějak se nezajímal, co děti dělají. Vysvětlila jsem jim to, že si to tady Ježíšek odložil, že už nemohl, že toho měl hodně, potřeboval si odpočinout a pak se pro to vrátí. Uvěřily, ale jen částečně. Dodnes to připomínají, jak to vlastně bylo :-) Kluk věří pořád.
Holky si taky napsaly o ty nejdražší dárky, které mohly.. lego, jedna za 3 tis, druhá za 2. Snažila jsem je navést, aby si vybraly něco jiného, ale přejí si toto. Takže já kupuji. Ale mám to u sebe odůvodněné. taky se mi ty ceny příčí.
Ale, holky si hrají v podstatě jen s legem. Fakt si to moc přejí. Zbytek dárků, o které si napsaly, jim pořídí obě babičky. Od nás dostanou to lego a pár drobností - kniha, tričko, papuče...fakt malé věci.
A za druhé už jsem zažila vánoce, kdy byl pod stromečkem pláč..a bylo mi to fakt hodně líto. Přáli si takovou tu interaktivní padnu od Hasbra. cena kolem 2 tis. Říkala jsem si, že to určitě ne, že je to blbost předražená, která pak bude v pokoji ležet bez povšimnutí a nekoupila jsem.
Pod stromečkem byly slzičky... další rok si to přály znovu. Už jsem musela koupit. Pandu sice mají, ale v poličce a vytáhnou ji tak jednou za tři měsíce. Ale prostě si ji od Ježíška přáli.
Peníze taky nemáme nazbyt, ale tak nějak jsem ušetřila. Sice dát 5 tisíc za lego je šílené...ale fakt nic dražšího od nás nedostanou. Budou mít pod stromečkem asi tak čtyři dárky, lego, 2 knihy, tričko.. Já třeba to ani neřeším s manželem, protože by to určitě neschválil, ale pak by mi stejně řekl, ať udělám co uznám za vhodné. Dárky se mnou neřešil nikdy, bohužel. Kluk je skromný chce jen traktor, vlečku, balíkovač sena, což se vleze do 600 Kč. Tomu je to fuk, hlavně že tam bude mít to co chce.
Být tebou asi bych nekupovala všechny tři dárky, ale jeden dražší a co si přeji opravdu hodně a zbytek bych koupila drobnosti.
Nebo je druhá varianta, že jim to prostě řekneš, jak to je. Já jako Zulda zatím neříkám, kvůli malému. Ale kdybych měla jen holky a ptaly by se, asi bych už jim to vysvětlila, jak to je. Prostě dárky si dávají lidé protože se mají rádi a chtějí toho druhého potěšit.
Je to těžké, já vím... ale já třeba letos už nekupuji dárky mým rodičům... dohodli jsme se tak. Takže tak min. 1000 Kč ušetřím. kupujeme jen dětem, rodičům manžela a já teda koupím ještě dárek pro manžela. Jeden (vstupenky do divadla na Partičku).

-

Kolik je holkám?
Být Tebou to moc neřeším, koupím to, na co mám a co si doopravdy hodně moc přejí, oni pod tím stromkem to pak až tak moc neřeší.
Našim dětem je dvojky 9 a dcera 6 let. Ještě věří, ale pochybují. Dvojky teď mají narozky a dcera mi třeba řekne, že to něco nechce ode mě k narozkám, ale od Ježíška, abych neutrácela. To samé, když jim něco nechci koupit: Hm, tak si o to napíšu Ježíškovi. No a jsem nahraná :) Nebýt té mladší dcery, už jsem jim to dávno řekla. Oni pořád váhají, vyptávají se a jsou hrdinové, že J. není. Ale pak příjde Štědrý večer a drobí J. cukroví a píšou mu dopisy :)