Skip to main content
Obrázek uživatele Radunka

Ahoj, prosím o radu. Dvojče - kluk (5,5 roku) měl odjakživa vždycky něco s kakáním - déle mu trvalo, než dozrál a pochopil, že se mu chce atd. Nakonec to cvaklo - asi ve 3 letech, do té doby poznal až když měl bobek ve slipech atd. Ale pak byl v pohodě, je to ten typ, co chodí na velkou několikrát za den, nikdy problém. Občas malá nehoda, ale žádné drama, nijak jsem to neřešila.
Veškerá jeho nepohoda - např. viróza nebo jiná nemoc se u něj hned projevila průjmem.
Od září přešly děti do školky u nás, přechod zvládly podle mě dobře, jsou na sebe s dvojčetem - sestrou hodně fixovaní, stále u sebe, takže to vůbec nebraly úkorně (nejvíc možná já). I obě učitelky se mi zdály v pohodě. Kubík ovšem začal mít problém udržet to cestou domů, letěl, nestihl - no nic, moc jsem to neřešila, spíš jsem řekla, že hned jak se mu chce, musí jít, protože to nezadrží déle. On ve školce úplně přestal chodit na velkou (což dcery ani jedna nikdy nechodily, ale on v klídku jo). Pak už i jednou šel, ale špatně se utřel, poradila jsem, aby si řekl paní učitelce o zkontrolování. Barunka tedy doběhla říct učitelce, že Kubík kakal, ona mu řekla, že je ale předškolák a ona to dělat nebude. Od té doby téměř denně nehoda, nechci to ale házet všechno na učitelku, podle mě jsou u něj příčiny různé - někdy si "zahraje" a nevnímá, stalo se mu to i doma, jindy to možná drží, až to nejde. Nechci to moc hrotit, přece jen změna školky atd., popovídáme, ať to zkouší při čůrání, ale drama z toho nedělám. Druhé učitelce jsem to příležitostně řekla, byla moc vstřícná, že samozřejmě, aby nevznikl větší problém - a hned ten den zas nehoda. Zvažuju jít k pediatričce, aby se vyloučilo něco organického, ale zas nechci před synem, aby viděl, že se tím trápím.
Učitelce jsem řekla, že mu dám ještě čas a pokud to nepřejde, po Vánocích s ním dojdu, ale samozřejmě to ve mně hlodá, co bych mohla udělat. Neřešil jste to někdo?
Jinak u nás se nic neděje, máme pohodu, s manželem v pohodě, dětem se taky věnuje - v tomto žádná změna.

...takovej krásnej paradox :)

Obrázek uživatele LucieR

...takovej krásnej paradox :)

snaží se mít srovnaný to, co

Obrázek uživatele Vladkax

snaží se mít srovnaný to, co považuje za důležitý ona nebo co ji zajímá :-) Dokážu si představit, že vybarvování výsledků z matiky pro ni bylo pod úroveň.
Dost v tom popisu vidím neteř, hlavně ten flegmatismus. Ten vytáčel do neskutečných otáček všechny okolo, s ní to ani nehlo :-)

Já popravdě nevím, jestli se

Obrázek uživatele LucieR

Já popravdě nevím, jestli se snaží mít všechno srovnaný. Spoustu věcí jí absolutně nepálí. Nedávno přinesla kuli za sice správně vypočítané příklady, ale výsledky měla ještě vybarvit a to už se jí nechtělo. Na otázku "ty máš kuli??" mi řekla "hm". Ze školy chodí špinavá jak děcka ze školky, omáčku i na zadku, nehty černý a v aktovce se jí kumulují jak hračky, tak "ovoce do škol" (tašky nehlídám, to je jejich starost). Bojím se jí pouštět na školní výlety, že se někde ztratí, při jídle vystřídá 60 poloh (nebo spíš kreací) a jaksi u toho zapomene jíst. No o nějaké soustředěnosti se nedá mluvit a jasný flegmouš. Pak se jí přihodí nějaká pitomost (třeba si omylem lokne minerální nebo perlivé vody - ty pálí) a měsíc se nedotkne ničeho, co na vlastní oči nevidí téct z kohoutku. A spoustu dalších takových pitomostí my nevnímáme...

jo jo, myslím, že jí to v té

Obrázek uživatele Vladkax

jo jo, myslím, že jí to v té hlavně furt šrotuje, potřebuje mít ve všem jasno a vše pod kontrolou. Hlavně, že se to zlepšilo...

No :/ není to její nadání

Obrázek uživatele LucieR

No :/ není to její nadání žádná velká výhra.

Lucko, vím, že jste s tím

Obrázek uživatele Vladkax

Lucko, vím, že jste s tím jednu dobu dost zápasili... je to ta z holek, co byla testovaná na velikost IQ?

Internet mám na téma

Obrázek uživatele LucieR

Internet mám na téma vylučování stolice projetý asi komplet. Zkus si přečíst něco o enkopréze (u nás byl opačný problém, který naštěstí po dlouhém boji zmizel). My teda o tom normálně mluvili, už kvůli tomu, že se zkoušelo několik léků a taky kvůli změně jídelníčku.
Kde se ten problém vzal... Dcera je trošku přecitlivělá, třeba na zvuky, chutě, občas má krátkodobé tiky - časté chození na malou, mrkání, vždy pár dní a spouštěč zásadně neznámý, osobně si myslím, že je to povahou. Někdo se před zkouškou jde bavit, někdo celý den zvrací...Takhle po sepsání vypadá mnohem hůř, než ve skutečnosti, ale okolí si téměř nevšimne a objeví se to třeba jednou za rok. Nicméně je skoro jisté, že její příčina je neurotická. S věkem se to lepší.
Určitě se to vyřeší. Držím palce.