Skip to main content

Pupínky...jak rozpoznat?

Obrázek uživatele katyvypl

Zdravím vás, v posledním týdnu jsem si všimla, že naši kluci (7 let) mají různě po těle sem tam pupínky. Vypadají úplně jako neštovice (ty kluci měli v roce a půl), výrazně růžový pupínek a uvnitř jakoby průhledný s tekutinou, občas až bílý jako akné. Nejvíce se jim objevují na břichu, sem tam na stehně či rameni, v obličeji vůbec. Minulý týden je měl hodně jeden, druhý jen sem tam, nyní naopak... Žádné jiné příznaky nemají, proto se mi ani nechce běhat k doktorce. Ani je to nesvědí. Tchýně mě trochu děsí, že jsou to určitě kousance od blechy, která se usídlila klukům v posteli (spí spolu na velké posteli), protože starší syn (10 let) pupínky vůbec nemá. Tak nevím, co myslíte?
Děkuji moc, Katka.

no tak to fakt vypadá na

Obrázek uživatele Tomáš D

no tak to fakt vypadá na nějakou virózu...

Na alergologii jsme chodili

Obrázek uživatele katyvypl

Na alergologii jsme chodili jen s jedním z dvojčat - ale to ještě, když byl hodně malý, asi ve 3 letech. Myslela jsem, že když děti ve škole mají rýmu a kašel, že to od sebe navzájem chytí a prskají to doma na druhé...? :-)
Starší syn se teď navíc úplně osypal, má kopřivku na krku a za ušima, pupínky nás asi neopustí (teda ty po těle už zcela zmizely, naštěstí).
Katka

Ahoj Katy,ještě jak píšeš

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj Katy,
ještě jak píšeš "předávají si rýmu a ostrý kašel"... ono si nic takhle předávat nemůžou. Proděláním virového infektu totiž okamžitě vznikne imunita proti tomuto viru a od bráchy už to znova dostat nemůže (ledaže by se jednalo zase o jiný sérotyp). Nemají problémy hlavně v období únoru - duben? Spíš bych se teď zkontaktoval s alergologem a objednal kluky na testy na pylové alergeny. My jsme to před 5 lety neudělali, neboť jsme neustávající rýmu a ostrý kašel sváděli na "školkové viry". Až když holka skončila v nemocnici s obstrukční bronchitidou, pobyla si tam 5 dní na kapačkách, tak jsme dostali závěr: zanedbaná neléčená silná alergie na břízu a břízovité stromy (olše, líska, habr), která vedla až k intermitentní formě astmatu, se kterou se potýká dodnes. Vlastně už to mají obě, naštěstí u Andulky jsme už včas zasáhli, takže to nedošlo až k tomu astmatu :-(
Tom

Moc děkuji za příspěvky. K

Obrázek uživatele katyvypl

Moc děkuji za příspěvky. K doktorce jsme nakonec nešli, kluky to nesvědí, ani jinak netrápí a postupně to docela mizí, sem tam se ještě vynoří nový... Myslím, že je to asi nějaká viroza, kluci jsou docela nachlazený, předávají si rýmu a ostrý kašel, možná je to k tomu, nevím. Žádné bylinky ani léky teď nedávám. Doufám, že to pomalu a zcela vymizí. :-)
Katka

Ahojky,molusky to podle mě

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahojky,
molusky to podle mě nejsou, nebyly by tak moc zarudlé a hlavně se jejich inkubační doba počítá na měsíce.
Ale pokud jde o zmiňovanou virózu neurčitého typu, tak jsme měli taky zkušenost. Bylo to v roce 2015. Holky to chytly na koupališti a vypadalo to přesně takhle. Jedné soboty totiž bylo koupaliště plné migrantů a v neděli, přestože byl ještě větší hic, tam nebyl ani jeden. Proč asi? Do týdne to měla Andulka. Doktor vůbec nevěděl, prý se s tím nikdy nesetkal, nebyla to prý žádná běžná dětská nemoc. A to jsme zvažovali i zarděnky, proti kterým mají platné očkování... Zmizelo to do 10 dnů a už se to znova neobjevilo. Zajímavé bylo, že to začlo jedním velkým pupenem, který vypadal jako od obří blechy. Ten se začal postupně šířit do okolí a nakonec to vypadalo jako neštovice, které už teda holky taky měly.

Molušky to nejsou,

Obrázek uživatele Spider17

kousance od blechy taky ne, a ty by hlavně svědily. Buď je to projev kontaktní kožní alergie, nebo mají virózu. Pokud to nesvědí, tak vydrž.

Molusky myslím nejsou tak

Obrázek uživatele PetraN

Molusky myslím nejsou tak lehce přenosné a samy nezmizí

možná nějaká viróza, je spousta virů, které mají kožní projevy

-

Podle fotek mi to na moluska taky nepřipadá. Možná je to něco virového a po pár dnech to zmizí.
Léčení moluska je problematické, ale syn se s tím popral sám v podstatě bez léčby. Nejspíš lepší imunita ?!? U dcery jsme řešili rok ne-li dýl.

Neštovice prodělali všichni

Obrázek uživatele katyvypl

Neštovice prodělali všichni tři, už ve školce, byli slití od hlavy po paty. Tak ta moluska se chytá v bazénu? A jéje, tam chodí kluci hodně často. :-( Ale je zvláštní, že tomu, kterému se to udělalo jako prvnímu, už se to krásně zahojilo - to se hojí bez ošetření samo? A nejstaršímu synovi to naskákalo až dnes - v bazénu byl naposledy před deseti dny. Leda že by to teda chytil od bráchů.

nejsou to fakt neštovice?

Obrázek uživatele Vladkax

nejsou to fakt neštovice? Starší syn je měl taky? Můj brácha je měl dvakrát....

moluska

Dle meho by to mohly byt moluska,pupinky s bilou čirou tekutinou. Je možné z bazenu je "chytit" ,znam,obě holčičky s nimi bojují.

Přidala jsem fotky, nejde mi

Obrázek uživatele katyvypl

Přidala jsem fotky, nejde mi to ale moc vyfotit. Tak starší syn už má pupínky taky, takže předpokládám, že je to virové... Dívala jsem se na internetu, na tu molusku to snad nevypadá.

Moluska?

Kousance od blech nejsou takhle s tekutinou a podle mě by byly značně svědivé, tak by si je rozškrábali.