Skip to main content

Prosím, nejsem kdovíjaká pekařka....poradíte jednoduché těsto + postup na dortový korpus - třeba piškotový...to je jedno....Chci upéct dětem dort k narozeninám, loni se mi to nějak zdrclo...
Něco dobrého, jednoduchého, rychlého...
Klidně i recept na celý dort uvítám...

Já třeba nedám dopustit na

Obrázek uživatele katyvypl

Já třeba nedám dopustit na tento korpus:
Vyšlehat 3 vejce s 200 g cukru do světlé pěny, za stálého šlehání přidat 100 ml oleje, poté přimíchat 200g bílého jogurtu, šťávu ze 2 citónů a zamíchat 250 g polohrubé mouky smíchané s práškem do pečiva (pro tmavý korpus přidat kakao).
Toto těsto je universální, peču tak bábovku, dorty a je vláčné po jogurtu, příjemně voňavé po citronu a není suché a drobivé jako klasické piškotové.
Krém mám ráda ze dvou surovin - vyšlehat 1 máslo s 1 Salkem.
Jinak osobně skoro vše peču z polohrubé mouky, ať už bábovky, dorty nebo i vánočku. Hladká mi přijde hodně hutná a po upečení taková dusivá, polohrubá zůstane nadýchaná. Hodně důležité je u pečení vědět, jak postupně přidávat suroviny. Když tento můj recept obrátíš a napřiklad vše jen smícháš dohromady, rozhodně to nebude vypadat a chutnat tak, jako když opravdu vejce vyšleháš s cukrem do světlé pěny... :-)
Hodně zdaru, ať se dílko podaří.
Katka

Recept

Obrázek uživatele Spider17

Na 1 žloutek se dává 50g mouky, 50g cukru, 2 lžíce horké vody a ještě přidáme navíc 50g mouky.
Takže např.:
6 vajec
350g pol. mouky
300g ml. cukru
12 lžic horké vody.
Žloutky třeme s cukrem do běla, pak po lžících přidáváme horkou vodu. Směs hodně nabyde. Pŕidáme mouku a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
Nalejeme do vymazané a vysypané formy a upečeme. Při pečení troubu neotvírat, aby se dort nesrazil. Že je hotový se pozná podle toho, že se kraje pustily formy. Můžeš do něj píchnout špejlí. Opatrně vyndáme, pozor ať s ním neklepneš! Taky by se zdrcnul! Necháme vychladnout, vyklepneme.
Kraje nařízneme nožem a překrojíme nití. Do řezu vsuneš pečící papír a odendáš vrchní část. Naneseš krém, zpět přiklopíš, a dort dozdobíš.
Pokud chceš udělat dort kakaový, přidej do mouky lžíci kakaa. Může být i ořechový, to pak ale musíš dát o to míň mouky. To znamená, že dáš 100g ořechů, a ubereš mouky, takže jí dáš jen 250g. Přidej lžíci mleté kávy, máš krémový... atd.
Omlouvám se, že píši až tak pozdě, ale byla jsem v Ústí a vrátila se až teď v noci... Zdenka

Zaručeně se povede po

koupené nemám ráda... Proč se

koupené nemám ráda...
Proč se do některého korpusu dává hladká a do některého polohrubá mouka?
Našla jsem třeba toto...https://www.toprecepty.cz/recept/29286-piskotovy-dortovy-korpus/ je tam navíc prášek do pečiva, olej.....
Loni jsem pekla piškot a celé mi to spadlo, srazilo se...

Kdyz mam malo casu, koupim

Obrázek uživatele LucieR

Kdyz mam malo casu, koupim klasicke dortove placky v kuflandu treba. Koupim tri, promazu...jinak na piskot najdes na netu, delam tohle: https://www.toprecepty.cz/recept/15574-zakladni-piskotove-testo/
Namazu pudinkovym kremem a navrh slehacku- 1 slehacku 30% a jedny ledove kastany nechat projit varem 1 min. a odstat do druheho dne, druhy den slehat. Delam 2 slehacky,2x kastany.

spider, prosím, hoď sem

spider, prosím, hoď sem nějaký ten recept, pokud stihnu, ještě bych upekla...

mám klasickou kulatou

mám klasickou kulatou formu....Díky díky moc.

Zítra ti pošlu recept,

Obrázek uživatele Spider17

ale nevím, jak máš velkou formu.... Zd.