Skip to main content

Co čtete ve druhé třídě?

Posted in

Tedy ne vy, ale děti :) Prosím o tip na nějakou poutavou knížku, pro kluka i pro holky. Něco, co je opravdu chytne. Díky Zuzana

Třeba k tomu teprve musí

Obrázek uživatele Radunka

Třeba k tomu teprve musí dozrát...

Já čtu hodně. Nejtěžší věc v

Já čtu hodně. Nejtěžší věc v mé kabelce je vždy knížka. Ale jí se moc číst nechce.

no to podle mě určitě ano,

Obrázek uživatele Radunka

no to podle mě určitě ano, rychlost se stoprocentně zvýší...nejdůležitější je podle mě chuť číst, výběr knížky, vzor dospělého. Když dítě neuvidí rodiče s knížkou, těžko mu bud vysvětlovat, jak je čtení super.

Moje děti taky četly nahlas

Moje děti taky četly nahlas jen v první třídě.
Chtěla jsem se zeptat. Když bude dcera víc číst, naučí se číst rychleji? Syn čte rychle, ona ne. Je pravda, že stejný objem stránek přečetla v sobotu za delší dobu než v neděli.
Takže jde rychlost čtení (potichu, samozřejmě) natrénovat?

Já zírám, že děti ve třetí,

Obrázek uživatele PetraN

Já zírám, že děti ve třetí, čtvrté třídě ještě čtou povinně nahlas. To vážně vaše učitelky na tomto trvají? Já tedy děkuji u starších dětí (nyní čtvrtá třída) za učitelku, která na tomto nebazírovala. Já děti nutila číst doma nahlas jen v první třídě, kdy to měli za úkol každý den. Na začátku druhé třídy učitelka sice na třídních schůzkách říkala, že by měli denně číst, ale nijak to nespecifikovala a protože obě děti četly hezky (plynule, a to i těžší /dlouhá slova, s porozuměním úměrně věku) a četly si každý večer v posteli pro sebe, tak já na čtení nahlas vůbec už nepomyslela.
Mladší syn je nyní též ve druhé třídě, čte taky hezky, ale ze školy má papír, kam musíme každá den podepisovat, že četl nahlas…no děsný opruz…moc ho to nebaví, tak mu to zpříjemňuji aspoň tím, že ho nechávám číst, co sám chce, takže klidně třeba komiks Bart Simpson. Sám si večer čte v posteli taky hlavně komiksy, časopisy a různé encyklopedie.

U nás doma je četba spojená s večerem, děti si čtou v postelích před spaním… pro mě základ úspěchu (jak děti namotivovat) je necenzurovat dětem co čtou, nechat to na nich, prostě hlavně aby něco četly a čtení braly jako způsob trávení volného času.
Jinak u nás dětem pořád předčítáme, dcera už tedy o to moc nestojí, starší syn to miluje, takže večer mu nejprve čtu já nebo manžel a pak si ještě čte sám (jinou knížku). To samé mladší. A ač možná pro někoho opruz, tak předčítáme každému z dětí jinou knihu, podle toho, co je baví, taky mladší syn má jiné preference než starší. Prostě aby to dítě bavilo.

Mojí páťáci mají v pátek

Mojí páťáci mají v pátek odevzdat první čtenářský deník tohoto školního roku. Děti čtou Harryho Potera. Syn druhý díl a dcera první. Dcera to začala číst na začátku prázdnin, do září měla přečtených 50 stránek. O termínu odevzdání deníku víme skoro měsíc. Celé září jsem jí honila, aby začala číst. Bez úspěchu. Ve čtvrtek měla přečteno 85 stránek. V pátek byly děti čtyři hodiny samy doma, nepřečetla nic. Takže včera a dneska četla celý den, je na straně 200. Má to 285 stránek. Ve středu musí napsat ten deník, takže to musí zvládnout do úterka dočíst. Doufám, že se z toho poučí a nenechá si další knihu na poslední chvíli.
Já jsem jí na začátku září nabízela něco jiného, ale nechtěla. Naštěstí jí to baví, ale čte teda pomalu.

Terez,

Obrázek uživatele LadaVac

u nás čtou děti přes den a nahlas.Každý týden mají ze čtení úkol,takže to čtou a pak jim řeknu,aby si přinesli,co chtějí a třeba dvě stránky mi přečetli čehokoliv.Vybírají si knihy v knihovně,kterou navštěvují od 1. třídy.
Večer si čte občas holka,kluk v posteli číst nechce.My už jim nečteme.

Vlaďko,

Obrázek uživatele jarnem

tak jsem o tom nikdy nepřemyšlela a teď mi to připadá to co říká ta učitelka jako velmi logické. Ono asi když je budu v každé větě opravovat, tak se pak nedivím, že nemají chuť číst dál. Asi je opravdu nechám číst samotné a pak se jen zeptám na obsah. Knihovnu začneme navštěvovat brzo taky. Holky tam se mnou již párkrát byly, tak to nové pro ně není.

U nás jsou oblíbené

Obrázek uživatele LucieR

U nás jsou oblíbené http://www.meander.cz/kiko-tulipan a druhý díl Tajemství papírového motýla. Je to dobrodružné, o Japonské holčičce žijící v Česku, skládá origami a trochu čaruje :). Tuhle jedinou příběhovou čte Zuzi sama.
Ale typů na hezké nevelké příběhy mám spoustu :), tahle dokonce o dvojčatech http://www.meander.cz/molly-zuza, dál http://www.meander.cz/o-destovem-kameni, nebo co Daisy Mrázková, ta je hodně oblíbená, milá, pro holky skvělá http://www.baobab-books.net/muj-medved-flora, Tereza Říčanová se taky dobře čte.

A tohle si čtou obě celkem často, ovšem je to poezie, dětská, hravá a legrační a ještě se hádají, která zrovna bude číst: https://www.kosmas.cz/knihy/154526/pisnicky-bez-muziky/
čte se to samo, a třeba tohle https://www.kosmas.cz/knihy/137615/sisaty-svec-a-mysut/
Berem je třeba i do čekárny ať se nenudí...

Ještě když o tom přemýšlím,

Ještě když o tom přemýšlím, jde o to, kdy mají děti ke čtení prostor. My máme večer pohádku v TV, pak čtu já nebo manžel u postele a jim nechám nahlas číst tak každému jednu stranu, pak jdou děti spát, respektive si, pokud budou zticha, můžou číst. A dcera usíná pomalu, takže si klidně ještě půl třičtvrtě hodiny čte.

u nás čtou nahlas obě, každá

Obrázek uživatele Vladkax

u nás čtou nahlas obě, každá sama ve svém (zavřeném :-) pokojíku. Já se toho účastním jen na popud paní učitelky jedné z holek, což nastalo nedávno, mám to poslouchat 5 min denně, to psychicky zvládám :-) kdyby to měly číst vše nahlas se mnou, tak by u toho strávily polovic času, nebavilo by je to.
Loni na začátku roku mám jedna z učitelek říkala, že je tak trochu jedno, jestli tomu všemu rozumí nebo jestli si vymýšlí, že je důležitý ten vztah k tomu čtení. Třeba jak v jedné z těch tříd soutěžili o nejvíc přečtených knih, tak jsem hlásila, že to není spravedlivé, protože naše holka si vybírá jen úzké knížky s mnoha obrázkama, tudíž poctviví čtenáři nemají šanci její množství obsáhnout. Pochopila jsem, že cílem nebylo poctivě drtit písmena, ale najít si k těm knížkám vztah a zjistit, co všechno je za možnosti tím, že každé to dítě nosí do třídy něco jiného, prohlíží si to pak všichni ve třídě, v družině, povídají si o tom atd..... Celkem to zafungovalo. U nás se čte víceméně jen před spaním, přes den minimálně... a právě některé knížky čtou poněkolikáté, protože v první třídě tomu textu až tak nerozuměly, teď už celkem v pohodě.

Já doma teda čtu hodně,

Obrázek uživatele jarnem

takže holky to vidí, knihovnu máme velkou a plnou. Ale nějak je to číst nedonutí :-) Zrovna se chystám právě objednávat několik knih pro sebe a manžela a tak zkusím objednat i ty Zlobilky a Julinku. Snad by je to mohlo chytnout... Mají doma Kouzelnou třídu, dva díly, ale četla jsem jim to spíš já, ale to proto, že v době, kdy ji dostaly, ještě neznaly všechna písmenka v abecedě a to čtení jim šlo hůř.

Píšete, že děti nečtou nahlas... já myslela, že právě to čtení nahlas je dobré pro trénování a zdokonalování čtení. Holky si teda často vymýšlejí a čtou jiné slova než jsou v knize, kdyby četly v duchu, tak kdoví co by dočetly :-) Tak je aspoň kontroluji a opravuji.

Knihovna

Obrázek uživatele Lucka V.

Vybírají si sami v knihovně, bud naší domácí, školní a nebo veřejné. Hodně ted čtou z edice druhé čtení. Myslím, že si tu popisy čtení někdo vztahuje na čtení nahlas. U nás třeba jeden u kluků je velký čtenář. Má přečtené težké knihy a dokáže vyprávět jejich obsah ale čtení nahlas je pořád lehce tragické :)

-

Jedné kamarádky syn Poseroutku úplně hltá, chechtá se u toho nahlas a hned jak dočte, jde si koupit další díl. Jiné kamarádky syn to nečte vůbec, vadí mu styl, a miluje H. Potera. Tak jsem zvědavá, jak u nás. Děkuji za tipy, chystáme útok na knihovnu.

Jarko

... perfektně ... :D Když to teď po sobě čtu, mám doma génia :D Měla jsem na mysli - úměrně svému věku, určitě nám po večerech nerecituje, neboj :D

Jarko a Jani

Obrázek uživatele LadaVac

vklidu,náš syn taky nečtě dobrovolně,dcera jo,ale kluka musíme nutit.A pohádky v Tv nebo na PC je samozřejmě baví víc.Sledují pravidelně ranní pohádky i večerní mezi 19-20.Jinak od třetí třídy mají také čtenářský deník,takže prostě občas něco přečíst musí.
Oba teda hodně rádi pohádky poslouchají z rádia,to skoro každý večer.
Já jsem velký čtenář,knihy miliju,jen u nich večer často usínám.Ale musím říct,že mámá ráda některé televizní pořady,takže i já se dívám pravidelně,tak to nezakazuju dětem,jen se snažíme to nějak roznvoměrně přerozdělovat.
Syna jsem taky chtěla chytnout na Poseroutku,ale nebavilo ho to a špatně se nám z toho psal obsah právě do toho deníku.Nemá to nějak děj.

Tahoun dcera

U nás jsme oba s manželem čtenáři a dcera je velký nadšenec. Četla moc hezky ještě než šla do první a tak od podzimu první třídy si čte knížky. Po vysvědčení v první jsme šli do knihkupectví a ona si vybrala Poseroutku první díl a do druhého dne ho měla přečtený...furt se u toho smála, takže nakazila syna a šli jsme pro druhý. Syn sám o sobě takový čtenář není, kromě poseroutky čte spíš komixy, čtyřlístky, atd, podobně jak psala Petra. Myslím, že je to i o tom, že tak od 2,5 roku dětí chodíme pravidelně do knihovny a čtení vidí u nás.

no, u nás není televize :-)

Obrázek uživatele Vladkax

no, u nás není televize :-) teda je, ale jakoby nebyla, dívá se na ni jen manžel ráno než jde do práce. Já jsem ji neviděla zapnutou ani nepamatuju....
U jedné holek měli ve třídě čtenářskou soutěž, po každé přečtené knížce ji donesla holka do školy, část přečetla a pověděla o čem to celé bylo. A naše holka je fakt soutěživá :-)
jo a excelentně teda nečte ani jedna

Jarko

Obrázek uživatele Janact

Take zasnu, mame to podobne :-(

Žasnu....

Obrázek uživatele jarnem

Naše holky teda čtou téměř každý den (musí, ne dobrovolně), nečtou perfektně (netuším, zda by druhak už měl číst plynule?) nemám to jak posoudit, každopádně snažíme se číst, ale moc je to nebaví, mají problém prečíst i pár řádků, natož celou kapitolu nebo knihu. Raději se dívají na pohádku v tv. Jak se k tomu vaše děti dostaly? Samy od sebe nebo jste je k tomu vedli?

Dobrá otázak

Našim dětem bude v listopadu 8 a milují Poseroutku, jak kluk, tak holka. Oba, ale především dceru bavily děti z Bullerbynu, Luisa a Lotka, docela Mikulášovy patálie, kupodivu méně Danny mistr světa od Roahla Dahla. Dcera má pak ráda různé knížky pro holky jako Julinka a její zvířátka, atd. Taky rádi čtou takové ty dobrodružné pohádky Gulliverovy cesty, Peter pan, atd.

Naší dceru bavily

Obrázek uživatele LadaVac

knihy Horsland...je to řada kde prožívají dobrodružství dvě kamarádky
http://www.martinus.cz/?uItem=224370

Tak pokud myslíš, co číst

Obrázek uživatele PetraN

Tak pokud myslíš, co číst sami, tak dcera četla toho HP, pak Hraničářova učně (myslím první dva díly přečetla), pak klasiku z našeho dětství jako Mikulášovy patálie, Luisa a Lotka, knížky od Astrid Lindgrenové (detektiv Kale,Pipi, Ronja), O statečném Cibulkovi. Četla i něco málo z edice druhé a další čtení, ale to si různě půjčovala v knihovně.

Syn tedy ve druhé třídě četl sám ze začátku hlavně komiksy, klasické knížky s hromadou textu bez obrázků ho odrazovaly nebo se v nich v tomto věku ještě ztrácel. A u knížek ze serie první, druhé čtení, které jsou psány pro tuto věkovou kategorii (myslím co do složitosti textu) ho krutě nebavil děj. Je fakt, že ten děj v těchto knížkách není moc záživný....Přečetl třeba Hobita v komiksu. Pak celého Poseroutku. To ho bavilo moc. Klasické knížky začal až později, koncem koncem druhé třídy a to četl třeba knížky od Tomase Breziny, to jsou takové dětské detektivky a jsou to útlé knížky, takže děti to neodradí.. Půjčoval si v knihovně. Nebo Miloše Kratochvíla.

Ale my tedy neměli ze školy požadavek na čtenářský deník, ani žádný požadavek na seznam přečtených knih.

Co čtou samy :)

Poseroutku mám v záloze, ale myslím, že ještě tak rok dva počkají. Čtou docela dobře, každý týden mají přinést, co přečetli. Syn to začíná pěkně flákat, přestože čte perfektně. Nechce se mu, musím ho nutit. Dcera čte hůř, ale snaží se, bez připomínání. Knihy doma už přečetly, do knihovny se chystáme, od vysvědčení jsme nebyli, ale šla bych raději na jistotu.

naše holky hrozně rády četly

Obrázek uživatele Vladkax

naše holky hrozně rády četly od Špačka Dědečku vyprávěj (i ten druhý díl) . Pak Honzíkovu cestu a taky všechny díly Zlobilek (a tomu podobné knížky) přečetly toho fůru. Harryho Potera zatím nemusí. Mají i Poseroutku a podobnou knížku o jakémsi čuníkovi, ale to dočetly tuším jen do půlky. Popravdě ani moc nesleduji, co čtou, chodí se školou do knihovny, vybírají si samy....

myslíš na předčítání od

Obrázek uživatele PetraN

myslíš na předčítání od rodičů, nebo co si budou děti číst samy (tam se to hodně odvíjí od čtenářských dovedností)?

My prakticky celou druhou třídu strávili s Harry Potterem, synovi jsem předčítala, dcera si četla sama (byla asi o jeden díl před námi, čtení nahlas je pomalejší).