Skip to main content

Alternativní medicína

Obrázek uživatele Janact
Posted in

zacala mě zajímat.... bylinky, homeopatie,meditace,,, atd

atím nemám moc zádnou7 zkušenost... proto se ptám zkušenějších :-)

co myslíte, že je účinnější, víc zabírá?

nebo záleží třeba i na typu nemoci - neco na bolest, nachlazení, nervy, žaludek, klouby?

nebo je to jen o víře :-)
J.

Baru,

Obrázek uživatele LadaVac

taky jsem lempl,koupila jsem si jí a užívám ,jen když si vzpomenu,teď musím fakt pravidelně,jsem totiž jinak na zabití.

Lado,

PMS mě tedy trápí taky, některé měsíce jsem den dva psychicky úplně v pr... I když vím, že je to jen těmi hormony, a za pár dní budu zase v pohodě, tak to jsou hrozné stavy.
Mně pomáhá Pupalka, ovšem musí se užívat, na což stále zapomínám :-) A tato diskuse mi připomněla, že mi právě došla a budu jí muset objednat.

Knihu Miluj svůj život

Obrázek uživatele LadaVac

jsem četla asi před 20 lety,ale moc mě nezaujala.Mám ji doma,tak ji asi zkusím někdy otevřít.
S homeopatiky zkušenosti nemám,bylinky mám ráda.Na jaře piju kopřivový čaj,ten mi přímo chutná,musí být hodně mladých kopřiv.Jinak meduńkový,heřmánkov,mátový.
Naštěstí jsem nepotřebovala nikdy řešit nic vážného.
Jen v poslední době mám hodně nepříjemné stavy PMS,řešíte to někdo?

No :-)

Obrázek uživatele Janact

Ja prave take nedokazu drzet hladovku...

Zkusim ve zdrave vyzive neco dobreho :-)

Homeopatika

Ahoj,
já jsem zastánce homeopatik. Vyzkoušela jsem je poprvé v těhotenství, pak s ekzematickými dětmi. Děti jsou již několik let bez ekzému, velmi málo nemocné. Jestli jsou homeopatika placebo? Možná ano, ale na mé děti působí :)

Vladko.Ani omylem. Zadny

Obrázek uživatele Lucka V.

Vladko.Ani omylem. Zadny predmety. Jen osolena voda. Musi se dodrzet postup. Jidlo pred. Samotn akce a jidlo po.

Já jsem se před pár lety

Já jsem se před pár lety dočetla, jak je super čaj z čerstvých kopřiv. Utrhla jsem na zahradě dva lístky, zalila to vodou, po uplynutí doby byla voda jen lehce obarvené a já v obavě, že to bude slabé jsem tam tu kopřivu nechala déle. Bylo mi blbě tři dny. Tři dny mě bolel žaludek a to na žaludek vůbec netrpím. Tím skončilo moje pročišťování organismu.
Já nedělám absolutně nic. Cítím se dobře a jediné, co dělám (teď tedy méně) je, že si projedu tělo přikládáním rukou (reiki).

Lucko, to jsi dobrá, smekám!

Obrázek uživatele Vladkax

Lucko, to jsi dobrá, smekám! Tohle ve mne vždy budilo hrůzu :-) ještě se u to mají polykat nějaké gázy, ne?

Jani tohle jsou velmi osobni

Obrázek uživatele Lucka V.

Jani tohle jsou velmi osobni veci ktere ti nikdo moc neporadi. Ja jednou za cas delam ocistnou kuru joginskou se slanou vodou a rozhodne to nemuzu nikomu jen tak doporucit. Trvalo mi nekolik let nez se tomu moje telo prizpusobilo a ja ten detox vychytala tak aby me nebolel.
Treba zeleninove stavy mi vadi je mi po nich tezko a nadymaji :)

nejsem ten, co by měl v tomto

Obrázek uživatele Vladkax

nejsem ten, co by měl v tomto dávat rady.... Letos jsm pila 3dny jen zelenivou sterilovanou šťávu, přímo k tomuto určenou(prodává se ve zdravých výživách), pár let zpět jsem pila nějakou dobu kopřivový čaj. Jeden známý drží hladovku a pije bylinné čaje....
já moc ráda jím :-)

Vladko

Obrázek uživatele Janact

A mas nejaky recept? Ktery provadis? Kolik dni, co si davas konkretne?

na jaře. když si na to

Obrázek uživatele Vladkax

na jaře. když si na to vzpomenu :-)
znám ale člověka, co dělá detox každý týden.... je to individuální

Detoxikace organismu?

Obrázek uživatele Janact

Jak casto provadite? Nebo neustale?

Jani tu knizku ti dam. Nemam

Obrázek uživatele Lucka V.

Jani tu knizku ti dam. Nemam ji rada. Jen mi do mailu pripomen adresu. L

Leky

Obrázek uživatele Janact

No ja brufen mela predloni 1x, kdyz jsem mela chripku. Jinak nejim... Vyjimecne paralen, ale jiz chapu, ze kdyz jsou bolesti clovek si vezme cokoliv,aby mu bylo lepe....
Sama mam ted prasky, se kterymi se nemuzu smirit,ale jsou zatim bohuzel potreba....

Kniha

Obrázek uživatele Janact

Miluj svuj zivot, vyjelo mi vice druhu od toho spisovatele ...
Muzete mi dat konkretni odkaz ?

J.

neupravila jsem ani

Obrázek uživatele Vladkax

neupravila jsem ani nezařadila nic, žiju v tom od cca 15-ti let. No, spíš obráceně, semlely mě místy události a život tak, že pro mě bylo pohodlnější jít "s davem". Hodlám to ale napravit :-)
jen pro zajímavost - první brufen v životě jsem měla asi před třemi nebo čtyřmi lety, od té doby už x- krát, bude mi 42...
včera jsem chvíli po přečtění tady toho příspěvku dala manželovi homeo na bolest hlavy, nikdy to nejedl, nikdy to nechtěl, nevěří tomu.... ale jak byl ospalej a unavevnej, tak se nebránil, jen konstatoval, že to je hnusný :-) a za půl hodiny přišel, že to zafungovalo stejně jako brufen. Takže super. Ale vím, že toto funguje jen při bolesti hlavy z nemoci, ne ze stresů....a taky vím, že si dnes stejně půjde koupit zase Coldrex :-)
byla jsem zjara na přednášce o homeu pro laiky, doporučuju (manžel byl teď ale první "oběť" na které jsem to vyzkoušela :-) )

jinak tu knížku Miluj svůj život doporučuju "na rozjezd", je to takový základ, kdo toto nevstřebá, je asi zbytečné aby se tomu věnoval dál...

Já jsem stravu zatím

Já jsem stravu zatím nezměnila. Jsem mlsná huba a spoustu toho nejím. Tak by mi nezbylo nic.

Ad rekonektivní léčení: mám doma knihu Reconnection od Dr. Erica Pearla. Kniha mě nadchla, ale už je to dlouho, co jsem ji četla. Mám ji teď před sebou (abych správně napsala autora a dílo), tak si jí asi zase přečtu.
Reiki mám dvoje zasvěcení, 1. a 2. stupeň. Zatím to moc nevyužívám, protože si hledám svojí cestu a jdu od jednoho k druhému. Nejdřív musím hodně zapracovat na sobě. Využívat reiki pro lidi se zatím obávám, protože toho zatím moc neumím. Používám reiki pro děti, hlavně syna to velmi zajímá. Nechám ho časem taky zasvětit, ale ještě ne.
Osoba, která mě zasvětila do reiki, nám řekla, že reiki je jako základní škola a Reconnection jako vysoká škola.
Reiki mám pro sebe, svou rodinu, své přátele a známé. Necítím se být léčitelkou, to bych si fakt netroufla (ani by to nebylo správné). Je to doplněk pro léčbu, reiki nenahrazuje lékařskou léčbu.

A co strava?

Obrázek uživatele Janact

Holky, upravily nebo zaradily jste neco co driv ne???
O vladce tusim, ze urcite :-)

Rekonektivni leceni

Obrázek uživatele Janact

Vubec ten pojem neznam ?

A reiki chodis nekam na kurz pro sebe nebo se hodlas vycvicit pro ostatni?

Ještě mě velmi láká

Ještě mě velmi láká rekonektivní léčení. Mám někoho, ke komu můžu jít na zasvěcení, ale myslím, že jsem k tomu ještě nedorostla. Zatím pořádně nedělám ani reiki, protože pracuju na sobě a nemám na nic jiného kapacitu. Jsem ráda, že mám možnost zkoušet a poznávat ty báječné věci, které zůstávají drtivé většině lidí cizí, protože se tomu ještě neotevřeli.

Joga

Obrázek uživatele Janact

Je zatim prvni vec, do ktere jsem se pustila a chytla me :-)
Dalsi vec jsou meditace, teprve zacinam....
Zajimava je i RUŠ terapie...

Souhlasim, ze toto asi pohled na svet krapet meni...

Samozrejme, leky to nenahradi, kolikrat to bez nich akutne nejde....

Díky, Vlaďko, nechtělo se mi

Díky, Vlaďko, nechtělo se mi hledat, ve které knize to je.
Mám zkušenosti i s dcerou. Odříkávala několikrát denně, že je zdravá (byla nachlazená) a v pondělí mazala do školy :-). Brala k tomu samozřejmě léky, co jsem měla doma (bez předpisu). Už je to pár let zpátky. Ale na zápal plic bych to neaplikovala :-).

doplňuji příspěvek Jany:

Obrázek uživatele Vladkax

doplňuji příspěvek Jany: Louise L. Hay - Miluj svůj život

Já nejsem příznivcem

Já nejsem příznivcem homeopatik. Chápu, že jim někdo věří, ale já teda moc ne, no.
Já sama jsem si udělala dva stupně reiki, takže jako první pomoc používám reiki.
S dětmi chodím k doktorce, ale letos jsme ji moc neviděli (ani já tu svojí svojí).
Bylinky uznávám, ale moc jsem jich zatím nepoužila. Ale chtěla bych se časem v bylinkách vyznat a vědět, co se na co používá.
Líbí se mi postřehy od Luisy L. Hay, která má v jedné své knize popsané spousty nemocí, příčin těch nemocí a léčení pomocí afirmací. Vyzkoušela jsem to na oparech a fakt to funguje (nic horšího jsem řešit nepotřebovala).

Teď se chystám na výuku jedné meditace, tak jsem na to zvědavá. Meditovat neumím. Mám sice doma knihu, kde jsou návody, ale tohle mi moc nejde. Potřebuju kurz.

no, bylo by to na delší

Obrázek uživatele Vladkax

no, bylo by to na delší dialog... nevýhoda všech alternativních léčebných postupů spočívá většinou v delší době léčby, protože se kolikrát musí najít ta správná alternativa pro tu danou příčinu a ne důsledek, jako to má klasická medicína (píšu obecně ). Navíc daný problém většinou souvisí i s jinou částí těla, psychikou atd, a tam je zase třeba vstřebat informace, které daný člověk třeba nechce přijmout, protože si to nechce připustit. Alternativní cesta léčení neduhů je vlastně celoživotní vzdělávání se, kolikrát to člověku změní pohled na svět.
Pokud tě zajímá tohle vědění, chceš jít do hloubky problémů a neočekáváš rychlé řešení potíží, dej se touto cestou, je hodně zajímavá, ale zároveň náročná. Pokud požaduješ okamžitou úlevu, doporučuju brufen :-)
Homeopatika většinou dobře zabírají dětem, nebude to tím, že si nemůžou vsugerovat neúspěch? :-)

jo a díky za téma,připomněla jsi mi zápis do jógy, posledních pár let jsem to prošvihla....

Ahoj Jani,osobně bylinkám

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj Jani,
osobně bylinkám věřím dost, často se z léčivých bylin i vyrábějí klasické léky. Je ale třeba mít na paměti, že stejně tak jako léky se dá předávkovat, dá se předávkovat i bylinkami. Řada z nich se pro razantní působení nesmí užívat dlouhodobě (např. medvědice na léčení infekcí močových cest...).

Úskalí léčivých bylin také spočívá v tom, že ne všechny látky obsažené v bylinách jsou probádané. U některých dříve používaných léčivek (typický příklad je podběl, devětsil a kostival) se před někoika lety prokázaly silně toxické alkaloidy způsobující rakovinu jater a tyto byliny byly před 8 lety zákonem zakázány k výrobě doplňků stravy a čajů. Takže je to tak trochu i na vlastní riziko.

Současná legislativa neumožňuje výrobcům bylinných čajů a dalších preparátů na bázi bylin uvádět léčivé účinky, je to z toho důvodu, že u konkrétního přípravku nebyly ověřeny SÚKLem. Konkrétní léčivé účinky té či oné byliny se ale dají najít na internetu nebo třeba v knižním Herbáři léčivých rostlin. Je třeba to brát s rezervou, protože konkrétní přípravek na bázi bylin nemá tyto účinky nikým potvrzené. Např. může být vyroben ze starších bylin nebo bylin sbíraných mimo doporučené roční období, kdy prakticky žádné léčivé účinky nemá. Ideální je tedy sbírat si a sušit byliny sám a podle doporučení v herbářích.

Sám ale používám na jeden chronický zánět mochnu husí a nedám na ni dopustit. Manželka bere bylinný čaj Sarpagandha na tlak a také jí zabírá spolehlivě.

Homeopatika jsou jiná kategorie, to s bylinami nesouvisí a osobně se mně jim moc věřit nechce. Např. Oscillococcinum je 400x zředěný extrakt z kachních srdcí a jater, přitom není známo, že by kachní vnitřnosti samy o sobě léčily... Manželce ale Oscillo hodně pomohlo! Placebo?

Ať už je to jakkoliv, tak pokud jde o běžné nemoci, které nejsou nebezpečné, rozhodně stojí za to vyzkoušet namísto chemických preparátů něco na bázi bylin.

Zdeni

Obrázek uživatele Janact

Je dobre, kdyz ti homeopat sam uzna, ze na to nema... To je vyborne...

Tak ja bylinkam verim dost, uzivaly se odjakziva a myslim,ze pomahaly :-)

Co se meditaci tyka, vse je o cviku.. I zklidnit mysl a nechat myslenky plout se da myslim naucit.

Snad sw ouve nekdo, kdo ma vice zkusenost

Jani, je to jedno s druhým.

Obrázek uživatele Spider17

Jani, je to jedno s druhým. Bylinky jsou léčivé, ale pokud je budeš užívat s tím, že ti stejně nepomůžou, nemusíš je vůbec brát. Homeopatie je to stejné, jen v dost drahém podání. Např. mně můj homeopat pomoct nedokázal. Sám přihnal, že na to nemá, a já musela k lékaři. Meditace je ve schopnosti ovládnout mysl, úplně odpojit mozek a býchat. Já neznám nikoho, kdo to dokáže. :-(