Skip to main content

Jaký telefon pro školačky ve 4. třídě?

Obrázek uživatele Tomáš D
Posted in

Ahoj všem,

budeme holkám pořizovat telefon, protože už nebudou chodit do družiny a časem se budou i vypravovat samy.
Jaký jste pořizovali telefon? Obyčejný, dotykový, chytrý...? Nemáte nějaký tip? A jeden telefon pro obě dohromady nebo dva telefony? Holky chodí spolu do třídy. Máme doma na některé věci opačné názory :-(

Díky za všechny rady.

Tom

Tak bych se byla vsadila, že

Tak bych se byla vsadila, že holky žádný telefon neztratí.....
Vím, že Tě to neuklidní, ale spolužačka dětí nechala na lavičce ve škole opravdu drahý mobil (rodiče bohatí Rusové, takže to byl určitě kousek za víc jak 10 tisíc korun). Zapomněla ho na místě, kam chodí rodiče čekat na děti. Takže ho vzal nejspíš někdo z rodičů. Jestli ho dostala zpátky, nevím, můžu se zeptat dětí.
Syn má telefon taky dražší (táta mu dal svůj, asi za 8 tisíc). Hlídá si ho. Dcera má za 2 tisíce, dostala ho od nás k 10. narozeninám (nový), taky je na něj opatrná.

Úplně nejlepší je, když se nemůžu dovolat ani jednomu z nich.

Náš syn už ztratil jeden

Obrázek uživatele LadaVac

ten jsem nenašli,ale byl starý.Dcera už dvakrát ten nový,,ale měla kliku,vždy jí ho někdo donesl,tak třeba se někdo najde.Jinak doporučuji nekupovat nové telefony,to fakt u takto malých dětí nemá cenu.U nás měli dlouho obyčejné tlačítkové po nás.Letos poprvé mají dotykový,ale z těch,co lidi vrátí na prodejnu.Do nového prostě peníze nedám.

Tak brzy ?

Obrázek uživatele Janact

To jsem necekala tedy ....
Tak hlavne,ze jsi projevil dobrou vuli a byly holky tyden ve skole in :-)

J.

no ona ví přesně, že ho

Obrázek uživatele Tomáš D

no ona ví přesně, že ho nechala v šatně ve škole na polici - na očích všem dětem i rodičům vyzvedávajícím děti, takže je to možné, že se ještě najde, ale je to malá pravděpodobnost :-(

neházej flintu do žita, třeba

Obrázek uživatele Vladkax

neházej flintu do žita, třeba se najde :-)

tak je nakonec po mým, už ho

Obrázek uživatele Tomáš D

tak je nakonec po mým, už ho jedna ztratila. Nový jí nekoupím.
T

My máme v práci výhodný

Obrázek uživatele PetraN

My máme v práci výhodný tarif, hodně nízký paušál, v tom docela dost volných minut a sms a můžeme mít pod sebou 4 další čísla se stejnými podmínkami, která si mezi sebou volají zdarma. ...takže relativní volnost v telefonování pro děti, ale děti skoro netelefonují...neprovolají ani ty volné minuty...volají v podstatě jen mě, manželovi, babičkám, a to jen krátce. Jsou naučené používat Skype, Viber, WhatsApp..s kamarády si raději chatují přes tyhle aplikace, mají tam vytvořené skupiny, je to pro ně zábavnější, zprávy hned vidí celá skupina, vkládají tam odkazy na videa na YT, posílají si emotikony, fotky a tak, to jim klasické sms neumožňují nebo jen omezeně a tak nejsou pro ně zajímavé. A vystačí si s wifi sítí, nepoužívají mobilní data od operátora.
Takže toho, že děti provolají hodně peněz bych se nebála, a taky je to i na nás, rodičích, naučit děti s telefonem a různými aplikacemi zacházet, hlídat si výdaje, kolik mají protelefonováno atd., kdy zavolat, kdy poslet sms, kdy použít nějakou aplikaci, protože je to levnější...je to součást výchovy.....

volání na učet volaného.

Zdravím, připojuji se k diskuzím o tarifu. Dvojcata ještě telefon nemaji, ale u starsich synu jsem mela a mam aktivovanou službu volani na ucet volaného. Takze i když syn nemá kredit, vždy mi muze zavolat, nemusim resit tipani a volani zpet, mohu to rovnou vzit, a když si nekdy kredit vyplaca brzy, tak je holt pak dlouho bez kreditu, ale stejne mi muze zavolat. Mam to u t-mobilu, ale myslim, ze by to slo i u jinych.

-

Toho kreditu se bojím nejvíce, tak jsem ráda za tyto informace. Mám služební telefon a volání v řádu haléřů. Když vidím, kolik stojí minuta na kredit, jdou na mě mdloby. Připojit si k mému tarifu rodinu by asi nešlo.... Telefon chtějí prý hlavně kvůli volání, i když si myslím, že v reálu budou volat tak maximálně nám, s kamarády se v tomhle věku asi moc vybavovat nebudou. Spíš chtějí být důležití, že mají taky telefon. Data jim taky určitě nezpřístupním, bude stačit wifi. Telefon bez netu si tedy představit neumím. Kor když jsou na net zvyklí z tabletu.

Holkám je 8 a u nás normálně

Obrázek uživatele veruna

Holkám je 8 a u nás normálně už rok funguje kredit. Ví, že když volají, voláme jim my zpět, protože to máme zadarmo. Aspoň teď vidím, jak jsou skvělé, ale nikdy se mi nestalo, že by si ho provolali. Nabíjím každé na 200Kč, jedné vydrží nejméně měsíc, druhé i déle. Na net mají přístup jen přes wifi a stačí to. Pokud si chtějí něco stahovat, vždy se ptají. Takže u nás to funguje celkem dobře.

Vladi,

Obrázek uživatele LadaVac

já mám s dětmi neomezený tarif u Vodafone.Celková částka je 500,- za tři telefony,takže mi neomezený tarif nevadí,spíš vyhovuje.Přesně tak jak píší ostatní,mají možnost mi kdykoliv zatelefonovat.Ze svého mobilu mají zamezený přístup na net,to mám jen já.Zatím nemají potřebu dlouhého rozpravování po telefonu,u nás ho spíš neustále hledáme,aby aspoň byl ,když je potřeba.

díky za tohle téma!nexistuje

Obrázek uživatele Vladkax

díky za tohle téma!
nexistuje tarif, ve kterém je volání s rodiči umožněno vždy bez závislosti na kreditu? Ti operátoři nemají produkt, který by toto umožňoval? Chtěla bych pro holky tarif vázaný na náš, ale s tím, že neomezené volání bude jen na cca dvě (tři, čtyři) čísla. Zbytek ať si pořeší z kapesného :-)
nedokážu si představit, že jim dám neomezený tarif....

Nemám osobní zkušenost,

Obrázek uživatele Olitwins

Nemám osobní zkušenost, protože dětem je teprve 7, ale nedávno se toto téma řešilo v práci a jak píše Lucka, přesně z důvodu, že dítě může mít vypotřebovaný kredit a zrovna tehdy může být velmi důležité zavolat, tak několik kolegů přešlo právě na výhodný firemní tarif i pro děti. "Přečerpání" určených minut/paušálu řeší jinak, strháváním z kapesného atd.Já bych to dělala také tak. Několikrát se mi stalo v lidušce, že mě děti prosili,ať mohu zavolat rodičům, že dorazili a že nemají kredit, otázka, zda si nevymýšleli, ale tohle bych pro děti nechtěla....

Tome. Chapu ale me se to dost

Obrázek uživatele Lucka V.

Tome. Chapu ale me se to dost vymstilo. Zrovna kdyz to bylo opravdu nutne se syn nemohl dovolat kdyz nemel kredit.

My to máme v práci taky tak,

Obrázek uživatele Tomáš D

My to máme v práci taky tak, ale přesto volíme kredit. Dobíjet budeme podle určitých pravidel, ne kdykoliv si dámy řeknou. Když budou mít za 3 dny projeto, po zbytek měsíce budou mít telefon jen na pasívní používání.
Tom

Mně se neosvědčil dobíjecí,

Obrázek uživatele LadaVac

uvidíte,jak holky u vás,ale u našich bych dobíjela co 14 dní.Naštěstí mám možnost mít z práce velmi levný tarif a k tomu až 5 lidí z rodiny,tak jsem si je převedla na sebe.

Ahoj, díky všem za reakce.

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj,
díky všem za reakce. Koupili jsme tedy dva za rozumnou cenu, Alcatel dotykový za 1300 Kč a v ceně byla SIMka T-Mobile s přednabitým kreditem 200 Kč. Tak uvidíme, jak dlouho jim vydrží dva, která ho dřív rozbije nebo ztratí :-(
Tom

Pridávám se k většině, takže

Pridávám se k většině, takže rozhodně pro každého vlastní. Moje dvojky dostaly mobil v první třídě, ale žádný nový, podědily po dědovi a tátovi. Jsme z Prahy a jsou oba zvyklí chodit sami na nákup i ven na hřiště. To si telefon berou a opravdu zavolaji, když se třeba zdrží ve frontě a vědí, že to nestihnou domů na čas. Do školy ho nosit nesmí. Opravdu se naučily ho používat tak, jak se má, tj. zavolat, když je to třeba a zbytečně s ním neblbnout;-)

Děti mají od konce

Obrázek uživatele LadaVac

4. třídy každý svůj a dotykový.Ale kupovali jsme v prodejně,kam vrací lidi telefony použité půl roku,protože už nejdsou in,takže záruka ještě je a cena pro nás u každého 900,- byla optimální.
Děti chodí samy ze školy,do školy,na kroužky a denně jsou i několik hodin doma samotné.Ale praxe je taková ,že občas zvoním jak blázen na oba a telefony leží v propadlišti dějin :).Sice jsem vždy jak na trní,ale pravda je,že se snažím to nehrotit,aby neměli pocit,že mají matku stále za zadkem.

Telefony dva

Určitě telefony dva. Holky mají pravdu, nejde jen o hádky, ale je to soukromá věc každého. Budou si i volat SMSkovat s kamarády, každá s jinou. Nemusí být taky stále spolu. Koupila jsem na bazaru Samsung Galaxy Mini jeden za 700,-. Jsou malé jednoduché, mají wifi i hry. Jako první telefon úplně super. Simka se dá koupit jen za kredit od jakéhokoli operátora. Bez telefonu si to už nedovedu představit, jsme všichni klidnější.

Petro Janose

Obrázek uživatele Lucka V.

Diky. Budu muset na sobe zapracovat a nebyt tak uzkostliva a nechat detem trochu prostoru

Já kontroluju děti vždy jen

Já kontroluju děti vždy jen pár dní, pak už ne. Teď nás čeká ježdění vlakem domů (nejdřív pěšky na tramvaj, pak tramvají k vlakové zastávce a pak domů vlakem). Zrovna dneska jsem se s dětmi domlouvala, že nechtějí být odpoledne v družině, takže v případě kroužků v různé dny budou jezdit asi každý sám. Potřebují si vyzkoušet i samostatné fungování. Dostanou svoje klíče od domu. Takže počítám, že tak týden, dva se mi budou muset ozvat, až přijedou domů, pak už to nebudu řešit. Svým strachem nikomu neprospěju a ještě abych se bála, že na ně něco přivolám.....

Petro

Obrázek uživatele Janact

Asi mas pravdu... Ono se to samo prolomi, az zacnou mit spoluzaci... Detem bude 8.
Chodi tedy samy do kramu, do skoly, za kamarady, ale porad po te vesnici... U nasich ve meste jen kolem bytovky....
Tak snad ok ...

Ale az budeme kupovat, tak tedy urcite dva :-)

Jano

Obrázek uživatele PetraN

tak ty máš děti ještě celkem malé, sedmileté, osmileté dítě fakt není pozadu, když nemá telefon a opravdu ho k ničemu nepotřebuje, když nechodí nide samo, Tomášovy holky budou mít deset, naše děti taky, a to už je něco jiného.

Jinak u nás dcera měla telefon od začátku druhé třídy, to už chodila sama na kroužek a v té době měla obyčejný tlačítkový. Brala si ho jen na kroužek, na zavolání, že dorazila. Jinak ho nepotřebovala a tehdy myslím většina dětí ve škole mobil neměla. Nebo o tom nikdo nevěděl, děti se nezmiňovaly. Pár dětí ano, většinou ti, kteří chodili třeba sami ze školy, ale byla to menšina. Syn neměl žádný. Dotykové oba dostali ve třetí třídě k Vánocům…V té době začal chodit na kroužky a ze školy sám i syn a tím pádem bylo záhodno, aby tel. měl. A to už mi přišlo trochu mimo, kupovat mu tlačítkový. V té době (Vánoce třetí třída) dostala telefon většina dětí z jejich třídy, všichni dotykové.

Já jsem děti naučila, že mi

Obrázek uživatele PetraN

Já jsem děti naučila, že mi volají ony, máme domluveno, že zavolají nebo pošlou sms, když dorazí na místo, celkem to funguje, občas zapomenou, ale to v malém procentu případů
to pak samože taky vyšiluju, ale zase se učím být víc v klidu a nebýt tolik protektivní:-)

Kontrola v praxi

Obrázek uživatele Lucka V.

Jak resite kdyz vam deti na kontrolu dlabou? Syn se vymlouva ze volam vzdy nevhod a nema cas to zvedat kdyz specha :) to ze se desim ho nechava naprosto klidnym.

:) ja se o deti bojim porad

Obrázek uživatele Lucka V.

:) ja se o deti bojim porad stejne. Je to fuk kde vyrustaji. Vsude je tolik veci co se muzou pokazit ze z toho kolikrat nemuzu spat. Jako treba ted :))) jsme na kolech a jako loni nas ceka usek po silnici mezi auty a ja si to kontroluji na satelitni mape a nejradsi bych jela vlakem :)

Lucko :-)

Obrázek uživatele Janact

však jen nadsázka :-) ... nechci se nikoho dotknout !
tím jsem chtěla říct, že kdybych byla v Praze bála bych se o ně mnohem víc :-(

neumím si představit tam žít... ale chápu, že někdo je tam šťastný tak jako já tady v balíkově :-D

Jsem zvedava jak se to

Obrázek uživatele Lucka V.

Jsem zvedava jak se to osvedci. Ja zatim kdykoli ja mam potrebu syna zkontrolovat tak mi to nezveda. A jak pak jsem na infarkt ze se neco stalo. Uz se pomalu obrnuji a moje potreba kontroly o dost klesla. Jde do sedmicky. Telefony ma dva obyc nokii a smart ale ten skoro nikam nenosi protoze se o nej boji. Vi ze jiny nedostane :) čip v uchu zatim zadny a misto po zahrade lita po sidlisti. Takze ja bych tu Prahu zase tak moc nezatracovala. Vsak i my prazaci lezeme ven :)
Dvojcata jdou do treti a to je posledni rok druziny tak telefony zatim nedostanou. Mozna na vanoce jeste se rozhodnu. O tablet a jine veci se take stridaji ale telefon mi prijde vec osobni. Nase deti hodne pouzivaji hangout ( mame rodinu po cele republice a tatu casto v zahranici ) a tam uz vnimam ze dvojcatum chybi kdyz komunikuji na tabletu oba pod jednim uctem a vadi jim to.

Já to vnímám taky tak. Osobně

Obrázek uživatele Tomáš D

Já to vnímám taky tak. Osobně vidím potřebu pouze v tom, aby jsme se dětem dovolali v případě, že se budou vypravovat do školy samy nebo se samy vracet domů. Ale pořídíme tedy dva v té základní variantě a asi dotykové, aby byly "in" :-) Na netu jsem našel Alcatel za 1300 Kč s přednabitou SIMkou. Stejně to jedna z nich dřív nebo později ztratí nebo rozbije, takže budou mít jeden... ale to už nebude naším přičiněním.

...ještě že nemusím zatím nic

...ještě že nemusím zatím nic takového řešit. Pokud bych musela, pořídila bych jim každému obyčejný telefon, který by sloužil čistě jen na volání...sama takový mám a jiný bych si nekoupila. Asi jsem v tomto staromódní, ale dotykáče a chytré telefony mi nic neříkají. Druhá věc je ta, že dnešní doba je taková, že většina dětí má asi dotykové telefony, chlubí se jeden druhému...tak aby se třeba necítily hloupě, že taky nemají...ale to je podle mě zase o tom, jak se to dítěti vysvětlí....
Nemám pocit, že by děti na 1.stupni potřebovaly na telefonu nějaké vymoženosti jako internet apod...

Katko

Obrázek uživatele Janact

Pozadu mozna, ale myslim, ze deti jsou nejstastnejsi (aspon) ty nase s kamarady venku, v lese, na hristi... :-) kde si stavi bunkry nebo jezdi na kole :-)

I ta rodinna atmosfera v male skole je k nezaplaceni myslim...
Ja jsem z mesta a je mi tu taky dobre ...

Jinak on line sveta si uzivaji na pc, tabletu dost... Hry na playstationu take.. Ja toto nezavrhuji , neumim si sama svet bez netu predstavit.... :-)

Proto ten mobil mi prijde pro deti k nicemu.... S kamarady jsou v kontaktu osobne , hry maji jine....
A kdyz chodi do stejne skoly a na krouzky,,, zkontrolovat je muzu s jednim telefonem...

Myslim, ze to nema nic spolecneho s tim,ze jsou dvojcata,,, zavisle na sobe rozhodne nejsou... Venku je kazdy se svym kamaradem... Ale vsichni se sdruzuji na hristi u lesa, jde je velka parta deti, tak se dohledaji...
Ale je to asi fakt o stylu zivota, kde a v jakem prostredi vyrustaji...
Je jasne,ze zit v praze budu premyslet jinak a deti budou mit cip v uchu :-)

Rozhodně každé vlastní

Rozhodně každé vlastní telefon. Dcera dostala k 10. narozeninám dotykový mobil za cca 2 tisíce, je dostačující (syn má po otci za 8 tisíc....). Kde jde Wi-Fi, tam se může připojit. Má takový, že si mohla vybrat, jako ho nechá polepit, takže má vlastní design. To bylo super.

Pro Janact: My jsme právě

Obrázek uživatele katyvypl

Pro Janact:
My jsme právě taky z vesnice, sem tam nějaké dítko mobil má, ale většinou doma, málokdo ho bere s sebou ven nebo snad do školy. Starší syn jde do 4. třídy, jak jsem psala, mobil má spíš k ničemu než k něčemu. :-))) A jinak zde veřejně přiznávám, že jako vesničani jsme pozadu oproti měšťákům ve všem, internet kluci neznají, maximálně videa na youtube (videa, kde jede půl hodiny traktor po poli... :-) a jsou šťastní v roztrhaných teplácích na zahradě.
Katka

-

Souhlasím naprosto s Petrou... Jiný než dotykový s wifi bych dětem nekupovala. A když pak příjdou sami na to, že jim vyhovuje obyčejný, vyměnila bych ho.
Jinak my jdeme do druhé a v listopadu k narozkám budeme telefony pravděpodobně, přestože se ještě vypravovat sami nebudou. Půlka třídy ho má už snad od začátku první, to jsem zírala. Děti ukecávají a ukecávají a šetří si na něj s tím, že něco málo připlatím, pokud si našetří dost. Každý bude mít svůj. Tablet mají všechny tři děti jeden dohromady, a tak to i zůstane, ale jeden telefon? Přiznám, že to mě ani nenapadlo.

Zajimave... Od kdy maji vase deti tedy telefony?

Obrázek uživatele Janact

Budu asi muset přehodnotit...
Ja porad beru, ze jim k nicemu neni, ze by ho mely jen pro bezpecnost a kontrolu do skoly.. (v našem případě na kroužky ve městě)
Jinak nase deti behaji venku uz samy i bez telefonu.. Bydlime na vesnici...

Ale,aby jsme nebyli tedy 100 let za opicema :-)
Nikdo ze tridy zatim nema... Budouci druhaci na vesnicke skole :-)

Tak, podle mě, zrovna mobil

Obrázek uživatele PetraN

Tak, podle mě, zrovna mobil není věc, o kterou by se člověk běžně s někým dělil. To se, dle mého, dá učit na jiných věcech. Jeden společný telefon navíc znamená, že jedna bez druhé nikam nehne a budou na sobě závislé. Já jsem pro to, brát děti jako dvě samostatné jednotky, ne jako dvojčata a dopřát jim možnost být co nejvíce sám za sebe, mít jen svůj vlastní prostor.
Jinak mít z mobilu možnost přístupu na Internet vidím spíš jako výhodu. Není nutné hned dětem platit mobilní data. Naše děti je taky nemají, nechala jsem navíc u operátora zablokovat možnost si data zapojit. Mají přístup jen přes wifi, takže jen z domu a tam, kde je volně dostupná síť. Bohatě to stačí. Jsem raději, když s kamarády komunikují zdarma přes Viber nebo WhatsApp, za sms bych se nedoplatila. Taky nesouhlasím s tím, že se smartphonem nutně stráví všechen čas na internetu, od toho jsou rodiče, aby ten čas korigovali, a děti v tomto směru vhodně vedli. Ale já obecně nepovažuju internet za žádné zlo. Dnešní svět je postě on-line :-)

Každé svůj

Rozhodně bych koupila každé svůj. Na rozdíl od tabletu považuju telefon za osobní věc, a v jejich věku bych jim rozhodně pořídila každé svůj telefon. U dvojčat to svádí kupovat dohromady věci, u kterých mi to smysluplné nepřipadá. A levný dotykový.

Ahoj, záleží na tom, co od

Obrázek uživatele katyvypl

Ahoj, záleží na tom, co od telefonu očekáváte vy, nikoli holky. :-) Pokud chcete, aby měli telefon především na to, abyste se jim mohli dovolat, zkontrolovat, sem tam napsat smsku, pořídila bych úplně obyčejný s tlačítky. A určitě každé svůj vlastní - je tam pak i dvojnásobná šance, že se jedné z nich vždy dovoláte. :-) Myslím, že děti nepotřebují moderní bezdotykový telefon nedejbože s internetem, láká je to pak strávit nad ním mládí a postrádá základní funkci telefonu - zavolat, když je potřeba... Ale je to jen můj osobní názor. Mám starou Nokii, jsem s ní naprosto spokojená a bezdotykový telefon bych nechtěla. Starší syn měl také starý, ztratil ho do měsíce - žádná škoda, když nic moc nestál. Teď má moderní bezdotykový a leží stále na nabíječce nebo doma, aby ho neztratil... navíc jak je velký, těžko ho jen tak dá do bundy, zlaté staré "nerozbitné" mobily. :-)
Katka

:-)

Obrázek uživatele Janact

Vida, tak jsem zvedava,,, ale my mame spoustu veci spolecnych... treba i spolecny tablet :-)
Chci, aby se naucily deti, ze veci se pujcuji, stridaji se o nej..

Myslim, ze pro kontrolu,aby holky vstaly, dosly do skoly a daly vam vedet jim jeden staci.

To jsem zvedava, jak to rozlousknete :-)

Koupila bych každé svůj,

Obrázek uživatele PetraN

Koupila bych každé svůj, jeden dohromady nebude dělat dobrotu, budou se jen hádat a vy dělat soudce. Tlačítkove uz ne, nejpozdeji po Vánocích by stejně žebraly o dotykové, bude je mít cela třída. A cenový rozdíl uz neni velký. NSe deti mají základní Samsungy, model přesně nevím, staly něco malinko přes dva tisíce. Dostali je k Vánocům ve třetí třídě. Dokupovali jsme do nich paměťovou kartu, mají je i na hry, surfování na netu, chatování s kamarády. Pravidla jsou na vás, co povolíte, co budete kontrolovat atd.

Dohromady bych jim nic

Obrázek uživatele Lucka V.

Dohromady bych jim nic nekupovala. Kazde svuj. Podle me to nedela dobrotu kdyz maji dvojcata neco takoveho dohromady. Nevim jake mate preference ale za me levnejsi klidne bazarove dotykove. Muzou je vyuzit i na hrani a na zakladni navyky jak se chovat na netu. Jak presne je budou smet pouzivat je na vas jako rodicich jaka nastavite pravidla.
Kluci je dostanou pristi rok take. Budou mit ale nase stare samsungy takze nakup neresim
Taky se daji jeste koupit tlacitkove stare nokie. Nas starsi ji nosi do skoly protoze o dotykovy se boji. Na druhem stupni je nase skola trochu boj o preziti

Jeden dotykovy

Obrázek uživatele Janact

Ja bych koupila jeden dotykovy, at se nauci o nej starat a pecovat...
Az prokazou, ze ho neztrati, neznici, ze ho budou pouzivat k cemu maji koupila bych treba i druhy.
Zatim by ho mely kazda jeden den nastarost ...

Tak jsem zvedava, co budou radit ostatni :-)