Skip to main content

Ahojte,14.6. Se mi narodila Natalka a Dominik,37+0 cisarem.Moje otazka zni,po jak dlouhe dobe ste vyrazili nekam ven?Vsechny kamaradky jsou take v sestinedeli a uz chodi do zoo a na vylety atd.Ja sem rada,ze dospavam probdely noci a snazim se doma neco udelat.Jak ste to delaly treba s kojenim venku a prebalovanim,plne kojim,takze zadny lahvicky tahat nechci,ale predstava,ze nekde v zoo budu kojit na lavicce a prebalovat...jak ste to delaly vy a hlavne jak brzo po porodu.manzela mam zatim doma a uz ted si prijdu neschopna.Diky za rady

Předpokládám, že nemáte

Předpokládám, že nemáte starší dítě, takže se musíš srovnat s novou rolí, dát se dopořádku zdravotně... péče o dvojčátka je náročná, tak nechápu proč se nutit do něčeho jako celodenní výlety.
Už si nepamatuji kdy jsme začali chodit ven, ale bylo to až po kojení a na další už jsme byli doma.
Když byly děti větší kol 1/2 roku to jsme už jeli na dovolenou. Kojila jsem i na veřejnosti, ale to jsem si našla odlehlejší lavičku, v restauraci stůl zastrčený v rohu apod. kde jsem nebyla na očích a většinou mi dělal manžel zed´. Mimčo jsem strčila pod halenku, nebylo nic vidět.
Takovéto demonstrativní svlékání do půl těla uprostřed náměstí mi není blízké. Dá se to udělat i diskrétně.

Někteřé mamči tady píšou, že když děti spaly, šly také spát, já se místo toho věnovala starší dceři. Zpětně nachápu jak jsem to zvládla. Někdy se mi zdá, že to doteď dospávám.

souhlas se všemi

Obrázek uživatele Lucka V.

co doporučují zařídit se podle sebe a podle rodiny. Dělej jen to na co se ty a manžel cítíte a co je pro vás v pohodě.
My třeba ven chodili hned po návratu z nemocnice. Kluci byli zdraví a mají starší sourozence a bylo potřeba starší děti vodit na kroužky a do školky a tak. Takže jsem neměla moc na výběr. radši bych někdy byla doma ale nešlo to :)

Nechala bych procházky podle

Nechala bych procházky podle toho, jak se budeš cítit a jak sama budeš chtít. Vůbec se nestresovat, že ostatní si dají s miminkem celodenní výlet. Já jsem musela čekat s procházkami, až dcera doroste na 2,5 kila a ještě se děti narodily na zimu. A stejně jsem pak na začátek zvládla jednu procházku mezi krmením. To přebalování, když je venku teplo už se dá. A s jarem už se venku dobře čerpala energie.
PS: v ZOO jsme byli poprvé, když děti měly 9 měsíců. Byl to výlet spíš pro nás rodiče a v září jsme měli ZOO skoro sami pro sebe :-) Do té doby jsem byla šťastná za les a přírodu.

Gratuluji:D Je výhoda, že se

Obrázek uživatele Nika1

Gratuluji:D Je výhoda, že se dvojčata narodila na léto. Květnová dvojčata se narodila o 6 týdnů dřív a druhý týden jsme chodili na vycházky a do města a všude kam jsem chtěla. Kojila a přebalovala jsem bez problémů venku, i ve městě. Jde o to aby jsi chodila tam, kde se budeš cítit dobře. ZOO opravdu není podmínkou. S říjnovýma dvojčatama to bylo horší. Šla jsem s nimi ven třetí týden. Bylo to o to obtížnější, že jsem chodila se čtyřmi dětmi. Jakmile se ochladilo, tak jsem musela hledat místa, kde by si tříletá dvojčata hrála než nakojím a přebalím ta malá. Takže užívej léta. Léto je s miminkama fajn :D

Ahoj, urcite bych se ridila

Obrázek uživatele fretuska

Ahoj,

urcite bych se ridila tim, jak se citis a na co mas naladu.

Co si budeme povidat, deti ze ZOO nic mit nebudou :))) pokud tam chces s kamaradkama, mas na to naladu a silu, klidne jdi.

My byli prvne v ZOO kdyz byly detem temer 2 roky :)

My byli hodne nedonoseni, takze prvni rok jsme jeli stale kolotoc kojeni, prebalovani, nejaky ten doktor, spanek, prochazka nekdy 1 x denne, nekdy 2 x, nekdy vubec :)

Tak pro mě představa, že jdu

Tak pro mě představa, že jdu s kočárem na celý den pryč byla absolutní sci-fi, v takhle malém věku :-) Chodila jsem jen odpoledne a myslím, že to klukům nevadilo. Po ranním kojení, kolem té sedmé, jsem si chodila ještě lehnout, protože jsem po těch prořvaných nocích byla úplně grogy a spala jsem tak do těch devíti. Pak už jsem "normálně" fungovala. Ale kluci byli dopoledne docela hodní, tak jsem si chtěla spíš doma něco udělat, než courat s kočárem. Ven jsme pak chodili až odpo, tak kolem té čtvrté a byli jsme tam do šesti. Já jsem docela dlouho kojila fakt co tři hodiny a jeden kluk byl dokrmovaný flaškou, takže představa toho kolotoče venku mi připadala naprosto nereálná.
Ale jasně, že když bylo třeba, tak jsem kojila venku na lavičce, hlavičku přikrytou plínkou a v pohodě. A přebalování jsme buď zvládli v kočáru a pokud to bylo něco většího, tak na lavičce :-)
Úplně kašli na to, kam chodí "monomatky". Ty to máš prostě náročnější a dělej to tak, jak ti to vyhovuje. Já chodila na ty procházky kvůli sobě, dětem je to přeci fuk. Takže jsme šli nakoupit, do knihovny, na poštu, co bylo třeba a co jsem měla jako cíl procházky. Ale v zoo jsme byli až na kluků třetí narozeniny :-)))
Renata.

Já tedy vyrazila třetí den

Obrázek uživatele LadaVac

v porodnici,kde mě skoro " vyhnala " doktorka",že vzduch je pro mě a děti mnohem lepší než být zavřená uvnitř.Jinak jsem chodila hned po návratu z porodnice / byli jsme tam 9 dní/.mě kojení venku nevadilo,kojila jsem střídavě,klidně na lavičce.Kočár jsme měli velký,přebalila jsem v něm.Já jsem ale tip člověka,co procházky venku potřebuje,takže jsem chodila dvakrát denně,doma mě z toho stereotypu hrabalo,venku jsem apsoň promluvila s lidmi.Jo a reřim u nás byl jako u Vlaďky,denně vstávaly v 5 ,tak na vycházku jsem vyrážela už po osmé a to jsem už měla navařeno a vypráno.na fyzičku a postavu to fakt bylo skvělý,ale taky se mi podařilo usnout na lavičce.
Ale fakt záleží na tobě,neřiď se okolím ani radami,dělej to tak,jak je to tobě příjemné.
Jinak lehnout s dětmi se mi nepodařilo nikdy,časem jsem odpadávala do ohrádky s nimi,ale že bych s nimi šla před den spát,tak to jsem fakt nepořídila,celej den byl u nás dost velkej kolotoč kopem dětí a stavby domu.

když spaly obě, což tedy bylo

Obrázek uživatele Vladkax

když spaly obě, což tedy bylo minimálně, tak jsem si vždy lehla na gauč a civěla na hodiny abych monitorovala, jak dlouho byl klid. A spala jsem vždy, když venčil holky někdo z rodiny (tzn každý víkend) No, většinou jsem tvrdě usnula v okamžiku, když se vraceli...
U nás spaly obě zároveň v 99% jen venku v kočáře, takže já jsem chodila minimálně 2x denně ven, kolikrát jsem se v 9 ráno z procházky už vracela (vstávali v 5)
Jejich spaní přes den doma byl pro mne očistec, vyplatilo se mi s nima vyrážet i v děšti. Je pravda, že jsem měla výbornou fyzičku a postavu :-) Ale usínala jsem za pochodu...

Ahoj, gratuluji k

Ahoj, gratuluji k dvojcatkum....holky čtu vaše rady, ať si jde maminka s dětmi lehnout..fakt se vám to dařilo:-D trošku jsem se zavzpomínala, ale asi jsme byli nemožny..mě se to fakt nepovedlo, protože temer celej den byl někdo v naruci..hodne sil, mě moc pomáhali tyto stránky, protože jsem vedela, že v tom nejsem sama;-)

Ahojky, vůbec bych neřešila,

Obrázek uživatele katyvypl

Ahojky, vůbec bych neřešila, zda chodit ven či ne - pokud máš náladu ven jít, jdi, pokud jsi ráda, že vůbec vše zvládneš bez procházky, tak zůstaň s dětmi doma. Vím, že kdekdo říká, že by se s dětmi mělo chodit ven a to i 2x denně, ale já jsem to tak nebyla schopná dělat. Byla jsem ráda, že jsem si přes den alespoň sedla, natož lehla. Trvalo mi tak dva měsíce, než jsem se s dvojčaty sžila natolik, že jsem chodila ven na procházky (nedaleko okolo domu a okolí). Už jen ta představa, že musím oba přebalit, nakojit, obléci - samozřejmě se jeden hned poblinkal a druhý pokakal, takže výprava na hodinu, procházka pak o tom, že jeden spal a druhý mu u hlavy řval - žádná pohoda :-) Radši jsem měla doma klid a vyjížďky jsem nechala na později. Držím palce, ať nabereš brzy trochu sil a s dětmi se sžiješ a hlavně se přidávám ke gratulaci k miminkům.
Katka

s takovýma mrňatama bych do

Obrázek uživatele Vladkax

s takovýma mrňatama bych do zoo taky nešla... chodívala jsem u nás do lesparku tak, abych se mohla celkem bez problémů a rychle dostat zpět. Zpočátku jsem je krmila jen doma.
Flašku bych kojícím dětem nedávala, co vím, tak ji stejně nechtějí a jsou akorát vystresované.
Jinak moc gratuluji a přidávám se k doporučení lehnout si, když děti spí. I kdybys neusnula, bohatě stačí, že si dát nohy výš.
Jo a mě provn ítýdny pomáhala babička (tchyně), furt jsem byla v presu a nic nezvládala. Jakmile, jsem na ně byla sama, výrazně se mi ulevilo, zorganizovala jsem si to podle sebe

Diky

holky,deti uz maji pres tri kila,ale prave ja sem totalne vycerpana a vubec se necitim na to nekam chodit.Snad se to casem srovna a ja budu zas trosku fungovat jako clovek

Děti mají 3 týdny, záleží na tom,

Obrázek uživatele Spider17

jakou mají hmotnost. Pokud dobrou, ven bych už normálně chodila. Klidně i do ZOO :-) V dnešní době mají většinou na místech pro veřejnost kojící koutky. V některých ZOO jsou také, ale nevím, odkud jsi. Jen je potřeba se vyhýbat rušným místům (hlučným). Taky bych nekojila na veřejnosti, proto jsem pro tyhle případy brala lahvičku UM a v termosce měla převařenou teplou vodu. Ono se těm mrňatům nic nestane, když občas dostanou příkrm ;-) Já byla na dvojčata od narození úplně sama, často jsem chodila na procházky jen do přírody, protože jsem neměla auto a do autobusu jsem se dostávala horko těžko :-( Šestinedělí je určeno pro tebe, aby se ti srovnalo tělo do normálu. Pro miminka platí, že při moc nízkých, ani vysokých teplotách, by neměli být venku. Pokud mají 3kg, a jsou bez problémů, je vše OK. Máš štěstí, že máš doma manžela. Takže obecně platí, že pokud děti spí, ty spi taky, ať nabíráš síly. Pokud potřebuješ doma něco udělat, pošli s nimi manžela třeba na "pivo". V létě je otevřena spousta zahrádek. Vzpomínám, jak jsem v zimě moje Valentýnky uspala v kočárku na polní cestě, a lehla jsem na lavičku při cestě, a dřímala taky... zima nezima :-D
Co se týče přebalování, platí to stejné. Přebalovací pulty všude, já přebalovala v kočárku a když už bylo teplo, na dece u rybníka.
Neboj, to zvládneš. Hlavně si to udělej podle sebe, jak to tobě vyhovuje nejvíc ;-) Ale jak říkám - odpočívej co nejvíc, abys byla v pohodě psychicky i fyzicky, protože potom budou miloučký i miminka.
Jo a ber si je hodně k sobě, klidně i do postele. Oni se tak budou víc cítit v bezpečí a budou klidné. Jen teda pouze teď ze začátku, ať si na to pak nezvyknou, až budou nabírat rozumu :-D
Přeji hodně síly
Zdenka

Osobně bych šla někam na malou procházku

Obrázek uživatele jarnem

do ZOO určitě ještě ne. Ikdyž u nás doma (teda v rodině manžela) panoval rezolutní zákaz, abych kamkoliv v šestinedělí chodila. Děti tedy venku byli v kočárku, vozil manžel či babičky, já doma odpočívala. Až po šestinedělí jsem mohla ven někam dál od domu :-) Ale tohle mi přišlo až moc utáhnuté za vlasy. Bohužel jsem se nezmohla na protest (únavou, stresem apod.), tak jsem byla ráda, že mám chvíli klid. Radím, využívej toho, že máš manžela doma a odpočívej, pošli je ven a spi. Teď to potřebuješ nejvíce ty, načerpat sílu a energii do dalších dní.

Kojila jsem na veřejnosti a

Kojila jsem na veřejnosti a dala přes hlavičku plínu. Přebalovala jsem na lavičce, když byly holky malinké, tak v kočárku. šla bych na vycházku do přírody, parku atd. Na takto veřejné místo bych ještě nešla. Lenka