Skip to main content

váha / výška

Obrázek uživatele Janact
Posted in

můžete mi prosím pro porovnání napsat, jak jsou na tom Vaše děti?
přibližně v tom věku +- 7let?

Naše děti jsou tak rozdílné, že mi to hlava nebere.

Syn má 123cm a váží 21kg
Holka má 135cm a váží již 36kg.

Doktorka tvrdí, že mají každý jiné geny. což je pravda, protože já byla vždycky taky pidi dítě a to jsem zůstala... Dcera je určo po genech manžela, ten má 2m, a v dětství byl taky silnější. i jeho neteře od segry. teď jim je už 12 a 15let vyrostly z toho, jsou hubené...

tak doufám, že i Týnka se z toho vyklube. trápí mě, že je silnější. ale dle dětské se to nemá hrotit, protože bych mohla v pubertě vyvolat pravý opak (porucha příjmu potravy).
Snažím se ji střídmě omezovat... a dát hodně pohybu. toť vše.

oba jsou živeni i žijí stejným způsobem života a jsou každý ÚPLNĚ JINÝ a to i vzhledově, povahově :-) Nikdo už by neřekl, že jsou to dvojčata :-O

Leni,

Obrázek uživatele LadaVac

hlavně že děti snídají.Naši jen kakao,ostatní odmítaji.Jogurty u nás letí jen Choceňské a Floríány,s jinými se nechytám.

myslím, že nízkotučné

Obrázek uživatele Vladkax

myslím, že nízkotučné potraviny nesmí děti vůbec, to by mě ani nenapadlo dávat... naše holky jsou rozmlsané na Holandiích, takže máme pak problém, když mají sníst něco jiného.
Ve škole prý taky vaří dobře, na mě je tam ale málo zeleniny a moc masa. To je to co kompenzuju.
A co se týká toho zkonzumovaného množství - když vidím, že se holka už přežírá, že to není o hladu, tak místo dalšího přidání vyfasuje knackebrot. Ten má teda taky ráda, ale on jak špatně klouže do krku, tak ho sní méně :-)

Ahoj holky, u nás bohužel

Obrázek uživatele Lenule76

Ahoj holky,
u nás bohužel nějak nefrčí klasické snídaně, když nastoupili do školky měli ráno jogurty. když jsem jednou z čas připravila pečivo s něčím tak to z 80% nebylo snězené. Teď ve škole jsme stále na sladkých snídaích :-( Tohle bych ještě chtěla zlepšit. Jogurty dáváme už jen ovocné, většinou kupuji activie, pak jedí kluci ještě bílé activie a sypou si tam moje müsli. Milují donuty, makové záviny. Já se teď poslední dobou snžím péci, aby bylo něco na snídani. Ale když ta nad tím přemýšlím tak zkusím zařadit zase pečivo. Po x letech objevili kluci kuličky s mlékem. Jsou schopní sníst neuvěřitelnou haldu. Ale k snídani je nedávám. A omezuji množství. Sladké manžel miluje a já také, bohužel takže to není zcela možné to vůbec nekupovat. Kluci mají rádi bonbony, občas nějakou sušenku a občas, zcela výjmečně si dají kousek čokolády, oříšky a brambůrky u nás vůbec nejsou. Nekupuji vůbec brumíky apod. Večeře mají studené, většinou pečivo se šunkou (kvalitní) a nebo se sýrem. K tomu jim vždy dávám zeleninu popř. Bčku jablíčko. B miluje pohyb chodí na jakousi přípravku na fotbal a všeobecně pořád běhá, v družině hraje fotbal a běhá. Ačko je na pohyb skoupější :-) ale ten jí podle mě vyváženě.

Jani, to je dost drsný, co ta doktorka říkala o těch budoucích komplikacích. Já osobně bych v žádném případě nedávala dítěti nízkotučné jogurty. Sýry asi ano ale jogurty ne. Jsou to větší sr*ačky s prominutím než klasické. Volila bych s rozumným obsahem tuku, kolem 3%. Úplně jsem odbourala kostíky, levné pudinky apod. Kupuji pouze activii a uvažuji, že ještě budu kupovat Hollandii, občas v Lidlu koupím ten jejich pudink. Doma občas uvařím pudink z klasického mléka, méně jej osladím.

Tak u nás

Obrázek uživatele LadaVac

sladkosti před jídlem taky,ne,to vědí,že nesmí.Jinak to mám asi jako Vlaďka.Teplé večeře teda nedělám,není o ně zájem.
Já si teda na jídelnu dětí nemohu stěžovat -výběr ze 4 jídel,jedno vždy bezmasé,ale né sladké , k pití voda ,šťáva ,hořký čaj.Právě mi přijde,že v jídelně vaří zdravěji než já doma :)

Sladkosti máme jako vy

Obrázek uživatele veruna

Sladkosti máme jako vy ostatní, tzn. že k nim přístup mají, ale vždy se ptají, jestli si můžou vzít. Zvláštní je, že jsme je k tomu nikdo nevedli a stejně se ptají sami od sebe. V žádném případě nesmí sladké před žádným z hlavních jídel, to už mají zažité, bych řekla. Nějak striktně je nehlídám, ale podvědomě ano. Takže když dopoledne sní sušenku, pak si řeknou o bonbon, mají odpoledne útrum... Ale je fakt, že mají hodně pohybu, pokud by tomu tak nebylo, omezila bych sladké ještě víc.

u nás se taky jí sladký, aby

Obrázek uživatele Vladkax

u nás se taky jí sladký, aby to nevypadalo, že jsou jen na kořínkách a celozrnný mouce :-)
Taky ty sladkosti odevzdávají, na vyžádání většinou něco dostanou (pokud se neblíží večeře apod). Mají i něco v pokojíkách, ale to se vždy ptají, jestli si můžou něco z toho dát. Sladké pití doma není nikdy, ale např na výletech a dovolených nemám problém jim ho objednat. Ta hubená ale chce stejně jen jemně perlivou vodu. Dnes bylo vedro, tak po příchodu domů dostala každá nanuka. To jsou nárazovky, které neřeším.
Známá si třeba postěžovala, jak její holka kyne, že už museli chodit pravidelně k dr na kontroly, holka rok na dietě, celkem váhu upravili ,ale byla to dřina (je myslím v páté třídě). No a pak ze známé vylezlo, že musí jet rychle domů, aby nachystala k večeři karbanátky. Jindy se zase chlubila, jak stihla jeden večer udělat bramborový salát a řízky, aby nemusela chystat večeři další den. Všichni v té rodině chodí na obědy.... holka už zase nabírá. Ke svačině si kupuje zásadně koláčky, zeleninu nejí. Obyč vodu nepije, protože se po ní nadavuje... prostě od malička to má zakořeněné jinak, ta s tím bude bojovat už celý život.
Já sladký miluju, jednou týdně peču, snažím se aspoň nahrazovat bílou mouku celozrnnou a dávat míň cukru. jednou jedinkát si holky daly ve škole k obědu csi sladkého a říkaly, že to bylo hrozně přeslazené, že už nikdy více. Tehdy mě to velmi potěšilo....
Co mě ale točí je sladké pití k obědu. podle toho, jak to holky popisují, tak to bude "kvalitka". Pije to opět jen ta silnější, hubená si dává vodu....

Tak naši si taky

Obrázek uživatele LadaVac

řeknou,sami si neberou,ale třeba ,že by se žinýrovali večer,to ne.Pohybu taky mají hodně,ale stejně mám pocit,že se u nás jí cukru a mouky taky dost i když i dost zeleniny a ovoce,ale pořád víc ta typická česká kuchyně ,než nějak ultra zdravá.Blbý je,že nabírám jen já,zbytek rodiny je imunní.

Klukům je 9. Mají 131 cm a 25

Obrázek uživatele Lucka V.

Klukům je 9. Mají 131 cm a 25 kg, 129 cm a 26 kg. Udaje z prohlídky v lednu. Ted menší je i silnější a rozhodně má vyšší apetit. V jidle ho brzdím stejně jako vy všichni tady. A už se celkem brzdí i sám protože když se někam běží je hned znát to kilo navíc a vadí mu to. jedí vše a sladkosti jim neodpírám. Dělají tři sporty a trenink mají čtyřikrát do týdne a ten páty den oddíl kde se taky hýbou hodně. Starší má 164 cm a 38 kg což je tedy dost pod průměr, ale jí jako blázen a skoro všechno takže to se snad časem spraví.

Stejně jako u katky vše odevzdávají a ptají se zda si můžou vzít. Vzhledem k tomu že jedí sladkost i zeleninu a ovoce každý den, tak snad do budoucna si návyky udrží. Sladkosti nejí večer. Až na vyjímky nikdy protože se jim pak špatně spí a to už vypozorovali sami tak ani sladkosti večer nevyžadují.

Myslím, že důležitý je

Obrázek uživatele katyvypl

Myslím, že důležitý je pravidelný přísun - a aby děti tuto pravidelnost respektovaly. Například, že tatranku dostanou 1x týdně, pokud k snídani dostanou housku s marmeládou, po zbytek dne už buchtu apod. nedostanou. Cokoli naši kluci dostanou od návštěv (gumové medvídky, čokolády...) odevzdají mně a já je dám do skříňky. Odtud pak dostávají tyto příděly. Sami si nic vzít nesmí. Když mají hlad a já jsem například v práci, maximálně si nasypou cereálie (medové kroužky, skořicové lupínky), to jim ještě toleruji. Kdyby to takhle vydrželo a nedopadlo to jako u mě, kdy jsem v nepřítomnosti rodičů byla schopná vyjíst celou lednici, bylo by to fajn... :-)

Připojím se s dotazem,

Obrázek uživatele LadaVac

jak dětem nastavujete skladké? Výšku dětí z hlavy nevím,bude jim za měsíc 10 let a dcera má 27 kg,syn asi 33,ale je tak o 8 cm vyšší než sestra.Takže oba hubení.Oba ale dost na sladké,zvlášť syn.Vím,že nikdy silný nebude,má kontrukci po manželově rodině.Manžel má při 184 cm 70 kg a tchán má asi tak 60 i s postelí a je schopný si na melounu vytvořit závěj cukru,když je málo sladký.
Kupujete sladkosi,jaké?Já se snažím spíš péct,ale děti jsou milovníci sušenek,čokolád.Když něco koupím,mizí to v nich neskutečnou rychlostí.

Tlustá určitě není, ale jak zde píšete "dobře stavená" :-)

Obrázek uživatele Janact

ale vidím, že prostě k tomu ty sklony má i kdyby se na hlavu postavila... :-( což je dáno a nikdo to neovlivní, to je pravda... ale právě si říkám, že je lepší když se to bude držet v mezích, než pak shazovat šílená kila...

Jen je problém s tím, že jí nějaké to kilo navíc v jejím věku netrápí, takže mě "zlobí" a to zdravé mi bojkotuje :-O

Mám vypozorováno myslím, že by kynula právě po bílém pečivu a samozřejmě po sladkostech.. Toto vše jsem omezila, sladké pití je u nás také téměř neznámé...
Dávám z 90% vodu, ale zase když dám vodu, tak pijí málo. sladké by jim chutnalo mnohem víc a vypijí pak toho podstatně víc...
tatranky, sušenky, chipsy a spol nemám vůbec... max 1 do roka.

Jinak já si myslím, že vařím dost zdravě a nepeču vůbec.
To zastává moje mamka s kterou se kvůli tomu handrkujeme, ona ji jako silnější snad ani nevidí :-( tvrdí přesně, že z toho vyroste.

No a samozřejmě i my hřešíme, protože bez toho by ten život byl bídný :-) a nechci aby vzpomínala na mě jako na rasa, kterej ji v dětství nekoupil ani čokoládu... :-)

Vladi, to je jasný, že

Obrázek uživatele veruna

Vladi, to je jasný, že množství sní každá jiné :-).Myslela jsem, že dostávají to samé jídlo a stejné porce. To, že každá sní, kolik sní, je věc druhá. Ikdyž mě třeba nepřijde, že ta hubená jí mnohem méně. Míň jí určitě, ale né zas nějak extrémně. Jo a každá má jiné chutě, takže tak nějak nenápadně vařím jídla, která chutnají té hubené. Ta má ráda těstoviny, lasagne, polívky, takže to zas není žádná energetická bomba ;-).
... a jak napsala Lenule pode mnou, je to určitě i o nápojích. Sladké nápoje jsme omezili už v předškolním věku hodně. Pijou nejvíce vodu, pak slazené ovocné čaje trochou medu nebo slabší šťávu. Opravdu min. koupíme slazené jupíky, kubíky apod. To jen za odměnu tak třeba 1x za půl roku. Nechci jim něco striktně zakazovat, to mi zas přijde druhý extrém. Snažíme se tak nějak o zlatou střední cestu :-)

...

Obrázek uživatele Lenule76

Dvojvaječní kluci, v únoru 7 let. A aktuálně 25,4 kg a 128 cm, B 123 cm a 23,2 kg. B je nejmenší ve třídě. Dříve jsem to dost řešila, ale cca od února to nějak neřeším. B je typ hubeňoura, zatáhne bříško a vidím jen žebra :-) má moc rád sladké, snažím se, aby měl pestřejší stravu, ale nějak se tomu úspěšně brání. Tak jsem najela na systém, aby měl co mu chutná / co sní z těch zdravějších jídel. Nechci, aby měl ve vzpomínkách na dětství to, že jsem jej nutila. Zelenině moc nedá, občas okurka a rajče. Ale má rád jablíčka. To sní minimálně jedno denně. Ale ve škole co vím nemá v jídelně problém s jídlem. A je na tom podstatně lépe, má rád víc zeleninu, ovoce jí také, jí rozhodně pestřeji a když už má hodně sladkého tak mi zbytek vrátí. je spíše na uzeniny, B má raději sýry.
Snažím se, aby pili neslazený ovocný čaj, popř. vodu nebo vodu s malinkatým množstvím šťávy. Uvidíme jak to bude v dalších letech. Já byla plnější a dost mě to trápilo a děti jsou bohužel kruté.

Veru, jak zvládneš, že jsou

Obrázek uživatele Vladkax

Veru, jak zvládneš, že jsou obě holky stejně živené? To u nás není šance.... jedna sní cca o třetinu méně než druhá, místy polovinu. Jedna jí maso, druhá ne, jedna má ráda mlíko, druhá ne, to samé se sladkostma. Stejně jedí jen tu zeleninu (syrovou i tepelně zpracovanou) a pečivo. I když připravuju stejné jídlo, každá sní jiný poměr a jiné množství.... podle mě to dost hraje roli. Ta naše žravá holka má teď extra období přísunu, je bezedná :-)
Jo a druhou holku máme taky extra hubenou. Ale u ní je vidět, že to jídlo bere jako nutnost, není takový labužník jako ta silnější. I kdybych jí dala k dispozici celý špajz, stejně by se nepřecpávala

Mám dvojvaječné dcery, 8 let,

Obrázek uživatele veruna

Mám dvojvaječné dcery, 8 let, a každá je od novorozeněte úplně jinak stavěna. Jedna po mně až extrémně hubená, má rychlý metabolismus, tak ikdyž jsou na chlup stejně živené, rozdíl je opravdu markantní. Druhá je stavbou těla po manželovi (ten není tlustý, ale normální), ale ten její apetit!!! Je úplně ulítlá na sladkosti, sušenky, bonbony, smetanové omáčky, knedlíky atd. Jsem si 100% jistá, že pokud bych nezasáhla, byla by vyloženě tlustá. Lpím na pohybovém kroužku min. 2x týdně a omezeném množství sladkostí. Sama ví, že sladkost může až po ovoci a zelenině (to nemá ráda), vysvětlila jsem jí proč a v tomto věku to chápe. Snažím se vařit jídla, co moc nemusí a ona se nepřežírá. Pokud bych vařila častěji svíčkovou, dokáže sníst i 5 knedlíků a to už od jejích 5 let, jak ji miluje :-). Jinak v tomto věku už mnoho chápe. Máme vedle o rok staršího souseda, který býval hubený a teď už je opravdu obézní, takže se o tom otevřeně bavíme, že je to o stravovacích navycích a pohybu. Jedno bez druhého být nemůže. Soused je z toho nešťastný, že se mu ve škole děti smějou. Ono to posmívání dle mého začíná později. Třeba ve školce mi přijde, že to ty děti až tak neřeší, za to ve škole to začíná... Jinak aktuálně je dcera spíše hubenější.
... ještě doplním, je úplně samozřejmé, že druhá hubená dcera dělá to samé. Takže sport a živena je stejně. Ačkoliv té bych nejraději zařadila výživnou dietu, tu zas každý řeší, jak je hubená. Ale je zdravá a hlavně má to po mně. Já s tím jezdila po ozdravovnách a vyšetřeních a nakonec stejně zjistili, že mám jen rychlý metabolismus. Přibrala jsem až v 35 letech po dětech. Takže jí bych třeba dovolila sladkého víc, ale samozřejmě nemůžu kvůli druhé dceři.

ahoj Jano, já bych asi na

ahoj Jano,
já bych asi na tvém místě, pokud si nejsi jistá, zkonzultovala jídelníček s nějakým nutričním specialistou. Ono jinak je potřeba živit dítě, které má metabolismus rychlý, ale jinak dítě, které má tendence ukládat ta kila. Nejde o to dle mého omezovat kvantitu, ale regulovat kvalitu. Tj. sněz hodně, ale zeleniny, atd. A nemyslím tím, že synovi lecos dovolíš a dcera na něj bude smutně koukat.
My máme děti hubené (7,5 roku - 128-129 cm/22 a 23 kg), ale v okolí máme několik oplácaných dětí, s jejichž rodiči se docela dobře známe. Jedna z těch maminek toto docela hodně řeší, hodně nabízí zeleninu, ovoce dceři, ale na druhou stranu mají třeba skoro pořád k večeři různé polotovary, pizzu, atd. Plus klasika, bez auta ani ránu.
Jinak já s dětmi hodně řeším, co je zdravé a co ne. Kvůli zubům, kvůli imunitě, kvůli celkovému stavu organismu. Vidím na nich, že už jsou rozhodně ve věku, že chápou, proč by neměly nezdravé jídlo tolik jíst. Ne že by se pak s chutí nenacpaly něčím nezdravým u babičky, ale doma ty pravidla akceptují. A kupodivu to ani není jako nutné zlo, dcera mi třeba sama hlásí, že ve škole měla už lízátko a pár bonbonů, tak si asi nemůže dát nic sladkého po večeři...
Podle mě je tedy cesta přes vysvětlování, co je zdravé a nezdravé, ale i co způsobuje kila navíc a co nikoliv.

no, rozumnou bych ji až tak

Obrázek uživatele Vladkax

no, rozumnou bych ji až tak nenazývala :-)
Já na to asi neumím dát radu, s holkama se o jídle dost bavíme, protože v rodině jsou chronické záněty střev (ulcerozní kolitida a crohnova choroba), ve velmi pokročilém stádiu, kdy je i těm dětem jasný, co způsobuje ataky. Navíc tím, že když už já vařím, tak je to dost o zelenině,rybách, celozrnné mouce atd abych trochu vyrovnala ty školní obědy, no a když pak delší dobu jedí jinde (u tchánů), tak je jim pak většinou blbě nebo těžko a tak to samozřejmě patřičně komentuju :-) A ve škole už to dost řeší mezi sebou. Tím myslím, jak je kdo hubenej nebo tlustej a čím to asi je. Kdo má jaký svačiny....A kdo má a nemá zkažený zuby (tam je většinou úměra se slazeným pitím). No a holka samozřejmě nechce být terčem posměchu, to je asi ten nejpádnější důvod.
Jani, pokud ta vaše holčina měří 135cm a váží 36 kg, tak tlustá nemůže být, možná je trošku oplácaná. Nestresovala bych se tím, ale byla bych na pozoru, někde něco málo ubrala tak, aby to holka nezaregistrovala. A když náhodou začne postavu řešit, tak bych s ní hodila řeč o tom, co by bylo dobré udělat pro lepší postavičku. Já to s tím jídlem mám fakt trochu jinak a holky jsou tím už zčásti poznamenané :-)
Ještě chci napsat, že osvěta dítěte může být jakákoliv, pokud ten přístup k jídlu budou osatní členové rodiny kazit, pak bude děcko jen zmatené a výsledek bude nulový.

vladko

Obrázek uživatele Janact

Prosim te a jak si dceri vysvetlila,ze je tak rozumna a sama si dava na jidlo pozor?

Nasi tynce je to tedy sumak,stejne tak vaha. A prave myslim,ze to chtit sama je zaklad uspechu :-p

J.

vladko

Obrázek uživatele Janact

Prosim te a jak si dceri vysvetlila,ze je tak rozumna a sama si dava na jidlo pozor?

Nasi tynce je to tedy sumak,stejne tak vaha. A prave myslim,ze to chtit sama je zaklad uspechu :-p

J.

taky si myslím, že je to z

Obrázek uživatele Vladkax

taky si myslím, že je to z části dané, a nemyslím si, že by dvojčata jedla stejně, byť je člověk stejně krmí. Taky máme rozdíly, jedna váží necelých 30, druhá 26, kolik měří netuším, nosí oblečení cca 140, je jim 8. Jedna z holek se jako předškolák (nožná prostřední ročník školky) blížila k horní hranici grafu, tehdy jsem začala bít na poplach a dělala všude okolo dusno, hlavně u tchánů, kteří holkám na uvítanou dávali každé balíček bonbonů a celou dobu je furt jen něčím cpali. Tehdy se u nich vyskytovali celkem často. Pohrozila jsem jim, že budou po doktorech s tou holkou lítat oni a každýmu dr řeknu, že za to můžou oni. A omezila jsem pobyt u nich. Celkem to zabralo :-)
Holce jsem řekla narovinu, že je po mě, a že pokud bude nadále přibírat, čeká ji lítání po doktorech. Zároveň jsem jí ale zdůrazňovala, že nechci, aby zhubla, ale cílem je, aby si váhu udržela a u toho vyrostla. Nikdy jsem jí neřekla, že je tlustá. Trauma žádné nemá, sama už kolikrát přemýšlí o tom, co jí. (vždy to tedy není :-) ), za což jsem ráda. Řekla bych, že patří k hubenější části třídy. Druhá holka má ve třídě holku, která váží 38 kg, fakt je tlustá a fakt si to od spolužáků vyžírá, dost je mi jí líto. Sama říká, že přibrala po špatném jídle a sladkostech, přitom maminka je jak proutek. Holka ví, že nesmí sladké, neskutečně tím trpí, občas tajně něco zobne. Až mi přišlo divný, že nehubne. No a pak jsme se dozvěděla, že mívá ke svačině bakerolls, zeleninu nejí, protože na ni není zvyklá, jí jen pečivo z bílé mouky, k tomu slazené jogurty, omáčky... prostě se té váze už nedivím.
Za mě bych se nenechala uchlácholit, na druhou stranu bych se tím neužírala ani holku nestresovala. Ale zapracovala bych na nápravě.
Někde jsem četla, že pokud se malé dítě cpe sladkostma, tak byť není tlusté, množí se mu ve velkém tukové buňky, jejichž počet už zůstává po celý život neměnný. A je pak rozdíl makat na tom , aby těch buněk splasklo "pár" anebo velké množství. Tato teorie by výborně zapadala do mého boje s váhou. Tedy už nebojuju :-) ale snažím se tento problém neopakovat u holky, má stejnou stavbu těla a stejný apetit. Já byla velmi dobře živené dítě, pamtuji si, jak dr mamce říkala, že jsem "taková pěkně stavěná" a že z toho vyrostu. Jo, vyrostla jsem, na chvíli....
aktuálně mají 131 cm/29,5kg, 132cm / 26,5kg

Ahoj Jani, nečetla jsem

Ahoj Jani,
nečetla jsem reakce ostatních, ale za mne:
dcera je určitě do rodiny manžela. Její výška na 7 let je pěkná. Znám hodně dvojčat, kde je rozdíl výškový i váhový hodně znatelný. Holčička by asi mohla vážit trochu méně, ale nic dramatického to určitě není, ale pokud se stravujete zdravě (občas děti musí hřešit), má hodně pohybu a vyšetření doktorky dopadla ok, tak bych pokračovala v daném směru. Hlavně opatrně a citlivě, aby se nesekla a za tři, čtyři roky nepřestala třeba jíst. Váhu si asi bude muset hlídat celý život, ale kdo nemusí.... Hlavní úkol bude ji udržet u zdravého jídla bez častých prohřešků až bude starší a sama pojede do školy apod. a bude si sama kupovat jídlo a brát věci z ledničky. Kamarádka takto nedávno řešila syna, který si začal kupovat McD.... každý den, chipsy doma apod, ona v práci a za rok se pěkně zakulatil. Další kamarádka zase vzpomíná na to, jak ji rodiče pořád říkali, že je tlustá atd....Všude něco je :-)
Držím palečky.
Mějte se krásně.
Jana

Našim je 9 a půl a obě jsou

Obrázek uživatele Tomáš D

Našim je 9 a půl a obě jsou od narození stejná vyžlata... aktuálně 21 kg a 127 cm. Na stránkách SZU je ke stažení prográmek "RustCZ"

http://www.szu.cz/publikace/data/program-rustcz-ke-stazeni?highlightWord...

Dají se tam zadat míry a váhy a nakreslí Ti to hezký graf do percentilového grafu a vypočítá BMI, který též zakreslí do grafu a vyhodnotí percentil.

PS: Výškově si držíme kolem 5. percentilu (tj. 5% dětí je menších než my a 95% větších) a váhově jsme dlouhodobě kolem 1. percentilu (99% dětí v Čr váží víc než my)

dvojkám bude sedm v

Obrázek uživatele KaterinaAd

dvojkám bude sedm v červnu.
Vítek - hubenej jak lunt, ale váha normální - 21 kg, 126 cm
Karolínka - vršek štíhlá, spodek jí zůstaly miminkovské faldíky, tatínek (tajně) konstatoval, že má velkou prdel..no, asi jo, po mamince:-) - váha 27 kg, výška 129 cm.

Nasi kluci,v kvetnu 7

Nasi kluci,v kvetnu 7 let....117cm,19kg, 123cm,21kg....a trapi nas spis,ze je nejmensi ve tride.dcera 9,5 let 136cm,26 kg...urco bych omezila vsechny sladkosti a pokud maji deti dost pohyby a zdravou stravu,tak by to opravdu melo byt ok...

vyšetření štítné žlázy

Obrázek uživatele Janact

koukám, asi doktoři stále stejní i po x letech. sice nás nesrovnál s panenkou barbie, ale psycho to bylo taky :-O

Hubnoucí lázně byly super.

Obrázek uživatele katyvypl

Hubnoucí lázně byly super. :-) Vážně, byla jsem tam 2x po sobě, vždy v létě na 5 týdnů, v Poděbradech. Bylo to jako na táboře, spousta nových kamarádů a hlavně byly všichni oplácaní a obézní, tak nebyla člověku hanba nebo tak. Na jednom patře byli i děti se nemocným srdíčkem, ty byly většinou normální až hubení, ale nikdy se nám nesmály, naopak. Spousta zážitků, koupání se v Poděbradce... Chodili jsme na vycházky a cvičili podle Olgy Šípkové :-) To teda nic moc. Ale je fakt, že se tam dítě velmi rychle naučí, co je dostačující množství jídla a co jíst a co ne. Vždy jsem tam shodila 10 kg. Ehm... a pak je zase nabrala. Ale je to v hlavě, až když jsem se v patnácti zamilovala, tak jsem prostě zhubla. Na střední škole jsem pak ještě měla velké výkyvy, nahoru a zase dolů, stálou váhu mám opravdu až po dětech.
Je ale zajímavé, že nikdy nezapomenu, jak se mnou a sestrou byla mamka na vyšetření štítné žlázy (obě jsme měly výsledky dobré) a jak tam na mě doktor řval, jestli mám doma panenku Barbie, ať se na ni laskavě podívám, že takhle bych měla vypadat - vážně, to si nevymýšlím. Pak ještě jednou tam řval na sestru zase něco opačně, protože ta zase byla kost a kůže. Tenkrát se s ním naše mamka pohádala, že to bylo slyšet až na chodbě a už jsme tam nikdy nešly. :-)

KATYVYPL

Obrázek uživatele Janact

tvoje maminka je opravdu hodná a rozumná a efekt se dostavil :-)

Prosím a jaké měli ty hubnoucí lázně pro tebe účinek? resp. jak se cítila?

LuckoV

Obrázek uživatele Janact

věřím, že když je klidný rodič dítě to vycítí a naopak...
Snažím se, já bych to nehrotila, ale ta doktorka se štítnou žlázou mě dost vyvedla z míry, vše řešila i před malou a nebyl to myslím dobrý zážitek... Všechno slyšela a pak samozřejmě o tom povídala, že je tlustá, že musí držet dietu. Těžko se to pak vysvětluje, ale doufám, že se povedlo.

Jak píšeš, bude si muset v dospělosti nejspíš dávat pozor a udržovat, ale myslím, že se to s trochou vůle zvládnou dá..

děkuji, jste fakt zlaté

Obrázek uživatele Janact

jsem ráda, že by jste jednali podobně.

Rozhodla jsem se totiž, že k té "urputné" doktorce, která radí nízkotučné a margariny - již nepůjdeme.

Důvěřuji naší dětské, která je myslím dost rozumná a zkušená... a která radí nestresovat, nehrotit... která zná Týnku od narození, zná i Jarouška, chodila jsem k ní i já, má v péči i manželovi neteře a tudíž ví o našich genech dost a dost.

Jano Ct

Obrázek uživatele Lucka V.

nevím jak moc věříš na zrcadlení pocitů, ale myslím že pokud se s tím nesmíříš ty sama tak by to mohl být problém. Když je holčička zdravá a v pohodě, to že je velká, bych rychle přestala řešit. Když uvidí, že se tím trápíš bude se tím trápit taky.

Jani, já bych byla fakt

Jani, já bych byla fakt opatrná, aby to holku nějak moc nevystreslo. Je fajn, že vám udělali vyšetření, že štítná žláza je ok a na další vyšetření bych nechodila. protože pro to dítě to musí být hrozný stres, tak aby to pak právě do budoucna na ní nenechalo nějaké stopy. Hlavně je ještě malá, celý vývoj má před sebou, spousta dětí jsou tlusťoši a pak v pubertě se vytáhnou a jsou z nich do konce života tyčky. Takových lidí znám spoustu :-)
Hlavně teda na margaríny a nízkotučné jogurty bych byla opatrná. To není pro dětské tělo nic moc. Ty víš, co jí a jestli se nepřejídá a jí stejně jako brácha, tak to není o stylu výživy, ale o metabolismu.
A pokud je rodina od manžela vysoká, tak ona bude velká taky a tu "tloušťku" v pubertě vytáhne.

Naši kluci (6 let) jsou

Obrázek uživatele katyvypl

Naši kluci (6 let) jsou dvojvaječní a každý je tak jiný, že už to více snad ani nejde. Jeden je celý manžel a druhý celý po mně. Výšku i váhu mají s malým rozdílem, ale je vidět, že do budoucna bude jeden drobek a druhý obr.
Moje sestra byla o 13 měsíců starší než já a už v sedmi letech jsem ji přerostla o hlavu, o váze ani nemluvím, zatímco ona se léčila s poruchou příjmu potravy a její váha nikdy nepřekročila 50 kg, já už v sedmé třídě jezdila do lázní na hubnoucí kůru (váha okolo 95 kg!), už tehdy jsem měřila 180 cm, sestra okolo 175 cm.
Geny jsou vážně potvůrky, důležité je brát děti takové, jaké prostě jsou. Vsadím se, že moje mamka musela být ze mě zoufalá, když jsem ve 14 letech vážila skoro metrák, ale nikdy na mě nebyla zlá, v dietách mi pomáhala, podporovala mě. Nyní jsem máma tří dětí a vážím dlouhodobě 65 kg. :-)
Katka

je to nespravedlivé :-O

Obrázek uživatele Janact

já s váhou zatím nikdy problém neměla, vezmu si co chci, kdy chci.. a mám svých 52kg.

Je to pro mě těžké, když mé dítě s tím problém má.
Přijde mi, že chudák přibere snad i po vodě... a ona navíc má ještě tak ráda sladké :-( ach jooo.

Byli jsme i na kompletním vyšetření štítné žlázy - vše v pořádku. ale doktorka tam byla jako bláznivá, že má hrozně moc, že musíme omezit snad vše. dávat jen margariny, nizkotučné jogurty, mléko, absolutně žádnou sladkost, ... že bude jinak obézní, ve 30ti umře na infarkt. opravdu hrozné :-( Nemohli jí vůbec nabrat krev, Týnka byla tak hotová, že tam měla tlak 140/80...
U dětské ho má vždycky v normě 95/50-60 ...

Což mi dětská opět vyvrátila, že to takto nejde, že bych z ní opravdu udělala zamindrákovanou holku, která v pubertě bude trpět anorexii. a sladké si občas opravdu zaslouží

To je o metabolismu, každé

To je o metabolismu, každé tělo to jinak zpracovává.
Mě teda docela pobavili všechny ty váhy v příspěvcích níže, protože moji kluci 4,5 a oba +/- 105 cm a jeden 21 a druhý 23 kg. Ale přitom tlustí vůbec nejsou, spíš svalnatí :-) Tuk to není.
V tomhle věku bych to ještě neřešila. Já byla jako dítě fakt pořez, že mámě říkala dětská, že bude mít obézní dítě, ale ještě tak v té první třídě jsem byla taková normální/pěkná :-) a teď mám 180 cm a 56 kg a kdybych se vztekla, tak nepřiberu a jak moc bych chtěla :-)

Ahoj, mám taky dvojčata, co

Ahoj,
mám taky dvojčata, co jako dvojčata nevypadají. Je jim šest
Dcera 125 cm, 24 kg,je štíhlá, ale taková robustnější,ramena, nohytá, šlachovitá, statné kosti, syn 110 cm, 20 kg....vypadají, že jsou tak rok od sebe.Kopírují růstový graf každý z jiné strany :))
Životní podmínky stejné a každý roste jinak. Ještě mají o 3 roky staršího bráchu a ten sklon k přibírání má. Váží 44kg, je mu 9, míru přesně nevím.
Tím chci říct, že stravovací návyky by měly podědit společné. Každý má samozřejmě jiný apetit.
Snažím se akorát omezovat sladké, ale trochus tím bojujeme...

7 let

Ahojky. My máme děti téměř stejné, kluk postupně nabíral malinkej náskok 5cm, ten si udržoval po několik let. Minulý týden jsem je měřila a dcera trochu povyrostla. Kluk má 126 cm a váhu nevím přesně, odhad 23 kg. Dcera 123 a váha cca 20 kg. Mladší dceři bude 5 a naprosto přesně kopíruje v růstu sestru co do výšky (ta měřila v 5 letech stejně), váhově má o asi o dvě kilča víc. Každé dítě má úplně jiný typ postavy. Kluk je samý sval, žádný tuk. Starší dcera hubeňour, mladší dcera je taková buřťíkatá, přestože štíhlá :)
Jestli má Tvoje dcera zdravou stravu a dost pohybu, a není to pecivál, tak bych to taky neřešila. Mám neteř 7 let, pohyb jí nic neříká, jídlo miluje, a u té bych měla velké obavy.

ahoj, u nás jsou holky také

ahoj, u nás jsou holky také každá jiná v červenci 7 let jedna 18kg/120cm, druhá 22kg 128cm. Na jednu stranu jsem ráda, že jsou spíše hubené, vůbec mi nevadí, že musím do všech legýnek, kalhot, sukní dávat gumu :-D.Jsem zvědavá co nám řekne dr. na 7letce,od narození nesplňujeme její grafy, jsme pod váhou, asi nás pošle do nějakou výživovou kúru :-D

S tím nic nenaděláš. Rozhodně

Obrázek uživatele Lucka V.

S tím nic nenaděláš. Rozhodně bych byla opatrná s korekcí jídla. Pokud má být velká stejně bude. Jediné co můžeš udělat je, vštípit jí dobré stravovací návyky a to jak tráví volný čas. Aby byl pohyb samozřejmostí a to děláte. Já mám také problém s váhou a obě dcery to zdědily a mají také problém si váhu udržet. Zvykly si a občas si povzdechnou proč nemůžou být po babičce ( z tátovy strany :)

Jani,

Obrázek uživatele LadaVac

myslím,že to děláte dobře.Ono je to fakt citlivé,dceři je 9 let,je hubeninká,ale slyším,jak už se to ve třídě řeší.Jestli je dcera po manželovi,bude to urostejší žena a pokud jí dáte základ pohyb a správné stravování,tak obézní nebude.