Skip to main content

Odklad? Už z toho šílím...

Obrázek uživatele katyvypl

Zdravím vás. Tak to uteklo jako voda a naši kluci David a Denis jdou příští týden k zápisu. Do nedávna jsem to nijak zvlášť neřešila, říkala jsem si, že když oba umí rozeznávat písmenka, krásně malují, počítají a umí se podepsat, můžou do školy jít. Bydlíme navíc na vesnici, kde jsou spojené třídy, je tam opravdu málo dětí a paní učitelky se jim věnují někdy až moc. :-) JENŽE - před 2 týdny mi učitelka ve školce řekla, že by klukům odklad doporučovala, že Davidovi pomůže a Dendovi by doporučovala spíš vyšetření, zda nemá hyperaktivitu či něco podobného - on totiž zlobí, je to takový náš rošťák a s touto paní učitelkou si vůbec nesedli navzájem.
Dnes byla ve školce psycholožka z pedagogicko-psychologické porady a ta mi řekla, že u Dendy nevidí důvod, proč by neměl jít a že nevidí důvod, proč by měl jít na vyšetření, ať s tím počkáme, kdyby byl nezvladatelný pro učitelky ve škole. U Davídka řekla, že připravený na školu je, nicméně jen co se znalostí týče, psychicky je to ještě děťátko - a to je fakt, je to náš chovací mazílek a za Dendou značně zaostává, co se řeči týče (jezdíme na logopedii) a co se znalostí týče také (rozeznávání začátečních písmen apod.) No a co teď??? Zažádala jsem si tedy o vyšetření Davida v dubnu v poradně, kde budou podrobnější testy. Jenže stejně, přece je nerozdělím, neumím si představit, že by Denis šel do školy a David ne. Nejen, že bych si značně zkomplikovala život tak na 15 let dopředu, ale myslím, že by mi to za pár let David vyčítal. Na druhou stranu, nemůžu Deníska držet ve školce další rok, když je na školu opravdu připravený a vyloženě se těší, až nebude ve školce s tou "zlou" paní učitelkou... A dát Davídka do školy s tím, že s ním budu den co den sedět a tlačit mu do hlavy, to co mu opravdu nejde? No nevím. Za poslední týden z toho už fakt ani nespím a hlavu mám jako balon. Neměli jste to někdo podobně? Katka

taky jsme v malotřídce

Obrázek uživatele Janact

9 prvňáčků :-)
myslím si, že je tam opravdu skvělý individuální přístup - paní učitelka má na děti opravdu čas.

Já bych se toho ve Vašem případě vůbec nebála a pokud doporučí školu i v dubnu vyšetření a děti bych do školy dala obě..

nemám zkušenost, ale slyšela

Obrázek uživatele Olitwins

nemám zkušenost, ale slyšela jsem, že právě v malotřídkách je výhoda, že je prostor pro individuálnější přístup, tj. jinak s tím, co bude možná trochu napřed a jinak s tím, co je tak akorát. Jinak my jsme dali odklad oběma, psala jsem to jinde, ale jedna moje holka je opravdu hodně napřed v matematice, v podstatě umí už učivo druhé třídy a to se s ní opravdu vůbec neučíme, v podstatě jsem byly dost v šoku, když jsme to náhodou zjistili a tohle by byl podobný problém už vloni. JInak neumí "nic",má i celkem problém se podepsat. .... Ale v bežné ZŠ nám opakovaně řekli,že hodně dětí je do první třídy napřed a není to zdaleka jen odklady a že dobrý učitel s tím musí a umí pracovat, např. i děti, co už umí číst, dostanou úkoly, jen třeba jiné a víc. Tj. aby se zabránilo tomu, co psala Vladka. My navíc půjdeme na nějaké speciální testy, aby se ukázalo, jak to s you její matikou vlastne je - poslala nás tam PPP.

My odklad zvazovali,ale

My odklad zvazovali,ale nedalu.kluci jsou druzi nejmladsi ve tride..jeden z nich tez pred zapisem nerozeznal zacatecni pismena,v unoru jiz poznal zacatecni pismenka,ale treba urcit jake pismeno je na konci slova byl problem...jakztakz zvladl pred nastupem do skoly...ted po pul roce ve skole ma vsak problemy se ctenim,obcas to proste neslysi a casto hada konec slova....neni to idealka,ale tez zadny extra problem...je dulezite procvicovani...hry ,kdo zna nejvic veci na pismnenoS,R....ci slovni fotbal s dopomoci tez supr,potom rikani slov a deti na stridacku rikali zacatecni ci koncove pismenka...jinak kluci zadne specialni znalosti pred nastupem do skoly nemeli,pouze v pocty zvladali lepe.jinak pismena znqqli jen nektere,neradi krelili..a vse davaji v poho...tu sluchovou syntezu a analyzu bych ale pravid3lne procvicovala at ji ma zqkotvenou pred nastupem do skoly.

u nás začíná mít pár

Obrázek uživatele Vladkax

u nás začíná mít pár odkladových dětí problém, protože celou první třídu nemuseli skoro nic dělat, všechno uměli, nemuseli se moc soustředit (tím pádem i dost zlobili) no a teď jim to začíná dělat problém, protože už neví vše, ale nejsou zvyklí se moc připravovat nebo plně soustředit. Je jich jen pár takových, ale jsou. Já jsem na začátku první třídy byla docela vzteklá z toho rozdílu ve znalostech a výkonnosti (naše holky neuměly číst, počítat, psát uměly jen písmena tiskacím) jedna holka měla fakt záhul, aby to zrychlené tempo zvládala, nyní jsem už v klidu, rozdíly se téměř setřely a pracovití začínají mít navrch nad těma "chytřejšíma". To je můj názor k zaběhnutým odkladům. Můj názor na dělení dvojčat je asi obecně znám, ten rozepisovat nebudu :-)

Moc děkuji za reakce. Mám

Obrázek uživatele katyvypl

Moc děkuji za reakce. Mám pocit, že kdybych měla jen Davida, dala bych mu odklad, aby si užil ještě hraní a aby šel do školy opravdu připravený. Na druhou stranu pro mě opravdu hraje velkou roli to, že jich bude ve třídě asi 8 prvňáčků a že vím, jak to tam funguje - starší syn tam také chodí, ten už je ve 3. třídě. Kdyby šli do třídy s 30 dětmi, dala bych odklad oběma.
Ale - taky mám pocit, že dnes, když jde dítě do první třídy, očekává se, že bude znát písmenka, čísla atd... to za nás nebylo. Já šla do 1. třídy s tím, že jsem uměla číst, psát a počítat a celou první třídu jsem se nesmírně nudila a čekala jsem, kdy se dozvím něco nového. Takže možná to, že David je oproti Denisovi pozadu a že nerozeznává první písmena, neznamená, že by to bylo zas tak špatně.
Za sedm měsíců do začátku školního roku se určitě ještě hodně posune a určitě dám i na výsledky PPP, ale po pravdě, ve školce je nechávat nechci, paní učitelky tam budou pořád ty stejné a příprava předškoláků se samozřejmě nedá srovnávat s přípravnými třídami (které u nás nejsou). Jedna přípravka je od nás 6 km, kdyby to bylo vážně na odklad, asi bych se snažila, aby nás vzali tam. Bylo by to pořád lepší, než je držet ještě rok ve školce.

Tak to je těžké rozhodování.

Obrázek uživatele Nika1

My na tom byli stejně. U Matyho byl jasný odklad, Máťa mohla do školy. My měli učitelky, které nebyly ani takové ani makové. Maty ještě neměl asistentku.
Dvojčata měla odklad oba. Měli jsme ohromné štěstí. Dvojčata dostaly nové a úžasné paní učitelky. Ten rok jim prospěl. Jsem za odklad ráda a jsem ráda že šli do školy spolu. Vy už víte, že příští rok budou mít předškoláci stejné učitelky? Nevymění se učitelky?

Možná si někdo pamatuje

Obrázek uživatele Lucka V.

Možná si někdo pamatuje Vlastu 1008. U nich to vypadalo stejně. jeden kluk jasně zralý na školu druhý na hraně. Šli oba do školy a jsou v pohodě. Krásně zvládají. Jsou červnoví a šli do školy bez odkladu oba. Taky malá škola na vesnici. Takže pokud vyšetření neukáže nějakou závažnou indikaci k odkladu ( jako vážně nemoc ) ne jen zlobení, protože zlobí většina kluku, když nemají dost programu, tak bych je dala do školy oba. Já třeba odkladu u svých dvojčat lituji. Maturovat budou ve dvaceti a je to ztráta času.

ahoj,

Obrázek uživatele Iris05

uvidíš, co Vám řeknou v dubnu v poradně, ale i pro mě by byla dost důležitá škola, kam jdou, jak píše verča, asi bych to zmínila i u toho vyšetření- ono je rozdíl, jestli dítě, které je na hraně, jde do třídy, kde je 28 dětí na učitelku nebo do třídy, kde na ně má ta učitelka čas a může se jim věnovat..... a druhá věc- ty porovnáváš kluky mezi sebou, takže je možné, že kdybys měla jen Davida, připadalo by ti, že je připravený, protože je možné, že Denis je prostě hodně napřed :)

Katko, píšeš, že by kluci šli

Obrázek uživatele Veronika_473

Katko,
píšeš, že by kluci šli do třídy s menším počtem dětí a "nadstandartní" péčí učitelky. To by byl z mého pohledu argument pro to, dát do školy oba - pokud teda dubnové vyšetření v PPP neukáže jasný odklad.
Ale nemluvím z vlastní zkušenosti, naši kluci odklad měli. Ale u nich to bylo jasné od samého počátku a spokojenost je teď na všech frontách....

Moc děkuji za odkaz, to jsem

Obrázek uživatele katyvypl

Moc děkuji za odkaz, to jsem propásla.

http://dvojcata.org/node/7259

Obrázek uživatele Vladkax