Skip to main content

Cisařský řez - spinální anestezie a jak na efektivní rekonvalescenci

Obrázek uživatele Kamaxet

Ahoj všem maminkám dvojčátek co mají porod již za sebou, nebo co se k porodu teprve chystají.
Budu prvorodička, nyní v 25 tt a čekáme dvě holčičky. Je mi 46 let a budou to první detičky a každý mi předpovídá, že mně jinak rodit nenechají ale pouze císařským řezem vzhledem k mému věku. Nevím jaká bude realita to zřejmě určí porodník vzhledem k poloze miminek, ale uvítám každou radu ohledně císaře třeba i spinální anestezie a také zkušenost z rekonvalescenci, jestli a co se Vám osvedčilo aby jset byla co nejdríve fit! Moc děkuji a přeji všem hodně zdraví.

3 měsíce po porodu ....

Obrázek uživatele Janact

Mi radil doktor :-)
Ale já dosud nezačala , 7 let po porodu :-)

Tak nějak se to vrátilo za pochodu do normálu samo :-) jen strie mi zůstaly :-|

Veru

Obrázek uživatele Spider17

Některé cviky hned v porodnici, všechny ostatní klasicky po šestinedělí.... Ale je to individuální, záleží, jak se hojíš, jak se cítíš a kolik máš času....

Také moc gratuluji, já jsem

Také moc gratuluji, já jsem nyní po císaři dva a půl měsíce, mohu se zeptat, těch, co tím už prošly, kdy tak začaly cvičit?

Ahoj a gratuluju! Já jsem

Ahoj a gratuluju!
Já jsem taky měla císař a spinální anestezii,jen tedy musím říci, že mě navzdory tomu ten porod docela bolel. (což moc u kamarádek neznám). Co se týče té regenerace, problém je hlavně v tom nevyspání. Takže pokud bys měla někoho, kdo ti bude v noci děti nosit na kojení, sem s ním!
Jinak já jsem cvičila docela poctivě šikmé břišní, pánevní dno, viz. rady z porodnice. Měla jsem obrovský rozestup mezi břišáky a docela se to srovnalo. Byť tedy stále žádná hitparáda. Jizvu jsem mazala sádlem taky poctivě a je krásná. Nicméně asi je to i o genetice/kůži, třeba břicho jsem mazala celé těhotenství a stejně mi v závěru trošku popraskalo. Nic hrozného, ale v plavkách to ono není...

Tome prosím o výmaz!

Obrázek uživatele Spider17

Duplicitní...
Děkuji

Já rodila v celkové, 36+6

Obrázek uživatele Spider17

Nestihl se naplánovat císař, začala jsem nečekaně rodit, takže se muselo jednat rychle a anesteziolog rovnou navrhnul celkovou. Píchli mi něco na zastavení kontrakcí a do hodiny byla mrňta na světě. Na císaře jsem musela, A konec pánevní, B poloha příčná. Ale pokud by seděli jak měli, rodila bych normálně. Tělo se dřív vzpamatuje. U tebe ale vzhledem k věku a prvnímu porodu odhaduji, že ti asi dají taky celkovou. Stejně co vím, tak na šití pak přispávají (teda alespoň u nás). Jak psaly holky, první dny je to jako po každé operaci, břicho bolí, ale léky zabírají dobře, jen je potřeba si o ně říct včas, nenechat bolet rozběhnout!
Hojení jizvy je individuální, každý se regeneruje jinak, a popravdě budeš mít tolik starostí o děti, že to nebudeš mít čas řešit :-) Pokud ovšem nemáš doma zázračného muže, který ti bude ve všem nápomocen! (Ten můj např. odjel na měsíc do lázní, když měla dojčata 14 dní :-( Exot...)
Hlavně držím pěsti, ať všechno dobře dopadne, ostatní se časem uvidí ;-)

Ahoj, měla jsem spinálku v

Obrázek uživatele Sabina

Ahoj, měla jsem spinálku v 36+3, bylo mi 38 let. Pro císaře se rozhodla doktorka, protože jeden chlapeček už moc neprospíval a protože byl B, tak by bylo riziko, že by nemusel přirozený porod bez problémů zvládnout a mohl by mít následky. Kluci jsou zdraví, chytří a nejsou v ničem pozadu - za císaře jsem proto ráda.
Injekci mi píchal medik, povedlo se mu to bezvadně, porod byl fakt pohoda. První 2 dny po byly nic moc, stěží jsem vstala, ale pak to bylo stále lepší a lepší, po měsíci jsem byla skoro fit a skoro nic mě nebolelo. Jizvu mám super, není skoro vidět, nic jsem s ní nedělala, ani nemazala.
Zanedbala jsem rozkojení. Pokud bych měla dříve informace, začala bych hned první den odsávat, abych se rozkojila a nosila jim svoje mlíčko. Nebyla jsem hned s nimi, protože byly na dětským na "dopečení" :-) a já ležela v jiné budově. Chodila jsem za nimi 2 denně a po týdnu jsem byla na dětským s nimi. Kojit jsem začala asi až 3 den po porodu a pak jsem rychle koupila odsávačku, ale už to moc rozkojit nešlo. Kojila jsem alespoň částečně (asi 40%) do jejich 5 měsíců. Za 14 dní po porodu jsme byli doma.
Proto abych byla fit jsem nic moc nedělala, nebyl čas, mám ještě 4 kg navrch, ale snad to jednou shodím. Podcenila jsem posilování břicha, s tím bych začala ihned, jak by to šlo. A taky bych doporučila, aby se manžel nebo přítel pořádně vyspal - jeho pomoc bude hooodně potřeba :-).
Gratuluji a moc přeju pohodový porod a zdravé holčičky!!!

Gratuluji

Obrázek uživatele Janact

Pridávám se k holkam...
Porod cisarem,ve spinalu.. 34tt
Ani já jsem neměla moc sílu řešit něco víc než kojení, odsávání, a péči o miminka :-)

Břicho prostě bolí, první dny jsem stávala z postele hooooodne dlouho... a po cca týdnu to bylo lepší a lepší....
Přibrala jsem 14kg, která jsem vůbec neresila, jizvu občas promazala....
Kila jsou dávno pryč a jizva taky.... není téměř vidět....

Nejdůležitější je asi jen a jen pohoda a pak taky výpomoc partnera, rodiny, aby jste měla čas na oddech....

J.

Osobně jsem taky byla ráda,

Obrázek uživatele LucieR

Osobně jsem taky byla ráda, že tak nějak přežívám a péče o mé tělo šla rozhodně stranou. Kdykoliv byla volná chvíle, buď jsme žehlila, nebo spala :). Měla jsem spinálku, podle mě lepší než celková anestezie, už jsme jich pár měla a probuzení po operaci nic moc. Břicho prostě bolí, můžu doporučit pouze zatnout zuby, to nejhorší do týdne přejde. Já bych kvůli tomu snad raději rodila normálně, ale vyzkoušené to nemám a hlavně sázím na dobrý úsudek lékařů. Tělo jsem začala řešit až tak ke konci mateřské, potřebovala jsem najít sílu, chuť...ale dobrý, nabrala jsem 30kg a bez větší námahy, spíš díky shonu, mi zbylo jen pár kil, které jak pravidelně slýchávám, jsem stejně potřebovala. Daleko horší je to v těch plavkách :)
Taky moc gratuluji a držím palce! Určitě si miminka užijete a na tělo se časem nějaká energie dostane.

-

Než, co se mi osvědčilo, řeknu asi spíš, co jsem zanedbala a nemusela zanedbat - masírování jizvy. Jizvu jsem měla krásnou, hojila se dobře, žádný problém, tak jsem jí nevěnovala péči. Až po letech, když jsem trochu přibrala, se projevily srůsty. Jizva najednou dělá oblouček, takže už břicho nemám úplně ploché. Jak být co nejdřív fit? Nevím, co poradit. Kolem dětí je pak takový šrumec, přetočený rytmus, nevyspání, hormony, kojení, apod., že není moc prostor na cvičení a péči o sebe. To nemyslím ve špatném slova smyslu, jen konstatuji. Mám za sebou císaře i přirozený porod (v tomto pořadí), a každé má své pro a proti. Rekonvalescence probíhala u každého jinak ale asi tak stejně dlouho. Jinak Ti moc gratuluji a držím palce. Rozhodnutí o porodu je určitě víc na doktorech. Moje sestřenice rodila před pár měsíci dvojčata přirozeně (bydlí v zahraničí, kde na to nahlížení trochu jinak) a z mého pohledu to výhoda není. Já bych upřednostnila císaře.