Skip to main content

Cereální snídaně

Obrázek uživatele jarnem

Ahoj,
vím, že se to už tady hodněkrát řešilo...zda je to pro děti dobré či nikoliv. Osobně si myslím, že je to hodně sladké, ale je to jedna ze snídaní, které mé děti neodmítají, sní to rychle a může se vyrážet do školky a do práce.
Manžel včera viděl video Stream o testu cereálních výrobků a přišel s tím, že je to nezdravé, sladké, nic dětem nedá apod.... Dnes jedly 1 toustový plátek chleba s máslem a tuňákem rio mare v olivovém oleji. Snědli, ale těch řečí a jedly to snad půl hodinu.
Ano, naše děti jí lupínky či kuličky tak 4 x do týdne (zbytek většinou sladkou snídani - koláč, bábovku, závin), slané snídaně spíše o víkendu a i to je problém. Prostě rohlík s něčím, či chleba do nich ráno nedostanu a pokud jo, je to s řečmi okolo a trvá jim to i půl hodiny než to sní. Na to čas fakt nemám. Taky vyráželi do školky téměř před 8 hodinou, jindy vyrážíme v 7 hodin.
Ve školce mají o půl deváte hned svačinu, oběd a další svačinu a myslím, že dle zdravých zásad (aspoň podle jídelníčku). Takže ty snídaně fakt moc neřeším přes školní rok.

Opravdu si myslíte, že je to až taková hrůza, když to děti několikrát do týdne snídají?
Znám děti, které ráno nesnídají nic, nebo třeba vypijí jen trochu mléka a to je vše.
Teď to jde, jsem doma, ale jakmile začnu chodit do práce, asi těžko budu vstávat o hodinu dříve abych jim udělala zdravou vyváženou snídani a čekala, než to sní. Přijde mi to ráno, když spěcháte do práce, nereálné.

Zajímavá diskuze. U nás holky

Obrázek uživatele Olitwins

Zajímavá diskuze. U nás holky ráno většinou jogurt (jiný mléčný výrobek nechtějí...), bohužel jedí jen ty nejdražší, občas Cheerios /kolečka/ s mlíkem, rohlík se šunkou, případně croissant,kobliha jako odměna, o víkendu vždy 1 den palačinky, druhý den vajíčka (oboje vaří manžel). Slazené cereálie nekupujeme, nechtěla jsem je zvykat, občas pražené musli, ale to jedí bez mlíka jako sváču... Ale já jsem obecně proti cukru, i když jsem povolila u sladkého pití....

Fitness jím jen já a Mareček,

Obrázek uživatele KaterinaAd

Fitness jím jen já a Mareček, to je všežravec, dvojky nee, jen klasické Nesquick, Chocapic, Cookie crisp, Cheerios - u nás kuličky, lodičky, placičky a kroužky:-))))

Zajímavá diskuse!

Také to teď budu řešit. Ráno dvojčata vypijou ráno Sunar a pak svačí ve školce. Starší syn ráno někdy jí a někdy ne, ale ve školce hned má svačinu. Teď půjde do školy, kde hned svačit nebude, a také ráno budeme vycházet dřív, takže musíme nějak dopilovat snídaně.
Většinou jedí kluci nějaké lupínky, ale jen suché. Zkusím jim to nabídnout v jogurtu nebo zkusit zapékané musli. Jogurt samotný jedí, ale ráno ne. Oni jsou hrozně konzervativní, nové věci moc nechtějí zkoušet, nemají rádi moc věcí dohromady, a někdy i když jsou v tom kousky. Jednou jsem synovi dala ochutnat mléčnou rýži a na místě to vyzvracel. Chleba s Lučinou bude mít k svačině, tak to nemůže i snídat, a nikdy to ráno nejedli. Palačinky k snídani mají rádi, ty dělám o víkendu, ale ve všední den si to neumím představit, ohřívané tak dobré nejsou.
A také nepijou ráno (ani jindy) nic teplého, jen vodu, ovocný čaj nebo šťávu. Ale jsou horkokrevní, nejsou nemocní, ráno jsou vždy z postele teploučký jako kamínka, takže asi nepotřebují po ránu rozehřát potravou.

Katy a to jí ty

z řady fitness nebo jen ty "dětský" holky o ty "dětský" moc nestojí, sem tam do jogurtu.... Jinak musím dost vybírat, aby to jedly....nesmí tam být oříšky (trocha mandlí nevadí) a moc exotického ovoce, jistotou jsou lesní plody nebo maliny, sem tam si dají i ty jahodový, ale tam už je asi moc těch mandlí... na ty fitness od Nestle se podívám, třeba tam taky něco najdeme, ale asi nejsou pražený, nebo jo?

Dáváme cerealie do ohrateho

Obrázek uživatele KaterinaAd

Dáváme cerealie do ohrateho mléka, takze mame vlastně i to teple:-))
Deti bohužel levnější varianty typu emco, bonavita...nejí, pouze nestle

Studené po ránu

Obrázek uživatele LucieR

u nás je ten jogurt už celkem jedno, protože holky stejně nepijí čaj. Právě to ranní podávání čaje mě mrzí, teď to někomu ani nepřijde, ale když je venku -10, holky vstanou a chtějí nalít vodu...Naštěstí skoro nemarodí.
...jo jinak já jsem asi exktrém, já ráno otevřu oči s tím, že už přemýšlím, co si dám k snídáníčku, občas už pár minut před tím proběhne nějaký sen. Nebyl by pro mě problém asi nic, klidně i teplé jídlo a bez snídaně se nehnu z domu. Jako dítě jsem navštěvovala psychologa, protože jsem nechtěla jíst, jezdila do ozdrav. ...

Zuldo, nicméně ta Lučina

Obrázek uživatele PetraN

Zuldo, nicméně ta Lučina (jakožto mléčný výrobek) a okurka (jako většina čerstvé zeleniny) mezi potraviny, co ochlazují tělo patří taky, takže v tomto ohledu mezi nimi a jogurtem není žádný rozdíl

Vladka

to určitě myslela spíš tak, že jogurt patří mezi tzv. chladné potraviny. Nejde o to, jestli je studený .... Nicméně já si tedy ráno bez jogurtu představit nedokážu. A zeleninu do lednice nedávám.

myslím, že je jasný

že se skladba snídaně v různých rodinách dost liší....:-)
U nás vedou Musli od Emca nebo Banavity, teda ty zapíkaný (já snídám ty obyč.)....ale myslím, že kromě toho cukru se to dá...a jistotou je chleba s medem. U nás to zahřátí po ránu (vlastně kdykoliv) nehrozí, holky si i čaj nechají vychladnout na pokojovou teplotu než jsou ochotný se ho napít (a to i v zimě na horách)...takže už to neřeším a mívají džus nebo šťávu...u nás je bohužel obecně problém s pitím, tak jsem ráda za cokoliv... Jinak co se týče párků, vajíček a nebo té škvarkovky, tak to bych po ránu teda fakt nedala....:-( Zuzka

Tome, myslím, že zrovna

Obrázek uživatele Sabina

Tome, myslím, že zrovna zahleňování organismu mlékem není rozhodně mýtus ;-). Ale jako všechno, je to věc názoru a toho, jakým studiím člověk věří.

Vlad´ko

Obrázek uživatele PetraN

a tu Lučinu a okurku skladuješ kde?
My teda v lednici, takže studená bude stejně jako ten jogurt :-)

U nás taky děti snídají dost

Obrázek uživatele PetraN

U nás taky děti snídají dost často snídaňové cereálie, většinou s bílým jogurtem, někdy samotné, podle toho, o jaký druh jde... ano je v nich hodně cukru, ale jelikož mají hodně pohybu a jí i spousty zdravých věcí, tak to fakt neřeším...je to rychlé a nasypat si lupínky do mističky a kydnout jogurt zvládnou děti i sami, což v momentě, kdy se vstává brzy a vypravují se i rodiče docela pomůže.
Myslím, že je důležité, že děti snídají, ostatně když už cukry, tak ráno.
Občas mají ráno ráno pečivo s pomazánkou, pokud zbyde od večera, někdy s marmeládou, někdy koláč.

Jo a jogurty dáváme taky studené z lednice a děcka nemocné nijak extra nejsou:-)
Už jsem teda slyšela spoustu nejrůznějších teorií o zdravotní škodlivosti mléčných výrobků, ale teda o studeném jogurtu po ránu jako příčině nemocnosti slyším vážně úplně poprvé...

Na zahřátí snad stačí teplý čaj.
Vařit ráno kaše, nebo jiná teplá jídla, to bych musela být žena v domácnosti

Jojo, ráno teplo do žaludku...

Obrázek uživatele Spider17

Proto máme vždy k snídani teplý čaj či mléko a k tomu cokoliv.... Slané nebo sladké, jíme všechno. Klidně i chleba se škvarkovou pomazánkou, nebo cereální kuličky. Důležité je totiž hlavně to, že se snídá!

Tak naše holky nemarodí skoro

Obrázek uživatele Tomáš D

Tak naše holky nemarodí skoro vůbec. Max. jedna chřipka za rok a sem tam nějaké nekomplikované nachlazení. A to jim dáváme jogurt přímo z lednice, vychlazený na 5°C :-))) Teorie o zahřátí těla bude tedy záležitost jednotlivce, rozhodně to nejde zevšeobecňovat. Podobně jako celou řadu dalších mýtů, jako např. to, že mléko zahleňuje...

Já bych řekla,

Obrázek uživatele LadaVac

ať každý snídá ,co mu chutná.U většiny snídaní,cio tu čtu,kdyby to do mě někdo chtěl nacpat,tak to nedám.

dávat našim holkám ke snídani

Obrázek uživatele Vladkax

dávat našim holkám ke snídani jogurt, tak jsou furt zdravotně na hromadě. Podle mě se má tělo zahřát a nastartovat a ne ochladit sotva vylezlo z postele....
výživově mi nejlíp připadá ovesná kaše, klidně mléčná, s ovocem. Místo cukru javorový sirup. Blbý je, že mi to holky nejí :-) tedy nezkoušla jsem to už nějaký pátek.... ale např chleba s lučinou plus kousek okurky a čaj k tomu mi teda přijde lepší jak ten studený (teplota místnosti je pro mne prostě studený) jogurt. Vyjímečně samozřejmě proč ne...

Zaujimave. U nas sa rano je

Zaujimave. U nas sa rano je chlieb s maslom a medom (bio), alebo domacim svestkovym lekvarom.

To byl jen vtip, protože mám

Obrázek uživatele LucieR

To byl jen vtip, protože mám v hlavě, že ho kupujete :)

Lucko, o reklamu tu nejde,

Obrázek uživatele Tomáš D

Lucko, o reklamu tu nejde, spíš o to, že Choceň je za rohem a tudíž jsou tu jejich jogurty všude a za příznivou cenu. Kromě Tesca, tam stojí choceňáky balík v porovnání s naším Coopem, takže když jedeme na chalupu a v pátek večer nakupujeme v tescu, bereme Valašské Meziříčí = srovnatelná kvalita za dobrou cenu.

Tome obal už mě taky napadl,

Obrázek uživatele LucieR

Tome obal už mě taky napadl, protože nechtějí ani domácí pribiňák, přitom je táák dobrý.
Zdravé typy jogurtů jsem zkoušela od malinkata, reklamu Chočenskému už tady pár let děláš, taky jsem ho zkoušela zavést, ale prostě mi to nejde. Jenže já ty jogurty taky nejím, takže jim ani nemůžu jít příkladem a reklamy jsou nekompromisní. Třeba ty Kostíky kdysi nesnášely. No občas si vypijí nějaký ten kefír (ty totiž piji já), tak aspoň něco. Jo a mléčná rýže - kousky v jogurtu, to ne :D (ani já).

Lucko,to může být klidně

Obrázek uživatele Tomáš D

Lucko,
to může být klidně lákavým obalem. Zkus jim Paulu dát do skleněné misky určené pro domácí puding :-)
U nás se jí jogurty výhradě Choceňský či ValMez ochucený a bílá Hollandia. Kostíky na nás zkoušely taky, ale ty jsem se zařekl, že mi nepřejdou práh bytu. Tchýně jim je teda kupuje, ale doma je nedostanou a ani je nevyžadují. Vlastně jim nejvíc chutnají ty Choceňáky.
Mimo to mléčná rýže Kunín nebo německá od Müllera. Jiné mléčné výrobky nechtějí. Sem tam na zpestření (asi 1x za 2 měsíce) mají Monte.

U nás u snídaně převažují

Obrázek uživatele LucieR

U nás u snídaně převažují jogurty, ale bohužel, už asi rok si žádají Kostíky (takže plus lentilky, nebo kuličky). Máme problém, že holky jsou schopné sníst pouze vanilkový jogurt a těch moc na výběr není. A nebo ještě hůř, Paulu. Zuzi si o víkendu klidně vyžádá pečivo, dokonce snědí křehký chlebík s máslem nebo šunkou a se zeleninou, ale v týdnu to taky nedělají a Sára spíš po oznámení, že vše ostatní došlo (což v případě lupínků je lež, protože jsem babičku alespoň naučila, kupovat je namísto mikulášských a velikonočních balíčků naplněných čoko figurkami, takže zásoby rostou).
Mimochodem, holky milují tu Paulu, ale ještě nikdy nesnědly domácí pudink - ani od babičky :). To nechápu.

Katko, tak to jste borci a

Obrázek uživatele Tomáš D

Katko, tak to jste borci a naše holky lenochodky. Asi by na ně platila jen výměna manželek :-)))

Jinak u nás je to takhle:
5:25 buzení
5:25 - 5:35 dohadování se, která vyleze dřív z pelechu
5:35 - 5:40 se s maminkou mazlí
5:40 - 5:50 oblékání za neustálého pobízení a vyhrožování zákazem pohádek
5:50 - 6:00 snídaně Andulka, 5:50 - 6:10 snídaně loudalína Janička - mezitím Andulka čistí zuby
6:15 - 6:20 ukončení ranní hygieny, oblékání a odchod.

Mezitím pořád berou do ruky nějaké hračky a zdržují se dohadováním, která hračka bude čí, až přijdou ze školy a která spolužačka jim půjčí Pinkie Pie, Twilight, která Rainbow Dash a která Flutter Shy... to jsou ti přihlouplí poníci :-)

Tome, hodím po něm hromádku s

Obrázek uživatele KaterinaAd

Tome, hodím po něm hromádku s oblečením, zarvu:-), zatímco se oblika zjistuju, co chce do mlika, miska do dřezu, díte do koupelny čistit zuby, z koupelny rovnou ke dveřím do garáže obouvat. Behem ranní čtvrt hodinky stihnou i pohádku:-). Toto je ovsem varianta kdy odvazim do skolky ja, jako třeba dnes a vcera, manžel je na sluzebce, kdyz odváží on, opouštím je 7.05 sama s tim, ze jsou ve fázi čistění zubu....

Mě po výživové stránce nic

Obrázek uživatele Tomáš D

Mě po výživové stránce nic lepšího než jogurt s cereáliemi k snídani nenapadá :-)

no, právě když mají tak

Obrázek uživatele Vladkax

no, právě když mají tak otřesné obědy, tak by to chtělo ty snídaně v lepší kvalitě, ne? :-)

Od září nastupuji do práce,

Obrázek uživatele jarnem

takže vypravování bude zřejmě v 80% na manželovi a už ho chci vidět, jak stihne všechny tři vypravit i se "zdravější" snídaní a stíhat ještě do své práce.
Myslím, že bude rád, že jim může nasypat lupínky a zalít mlíkem.

Katko, jak to děláte? Naše

Obrázek uživatele Tomáš D

Katko, jak to děláte? Naše vstávají v 5:25, přesto snaha vyrazit v 6:15 vstříc povinnostem se často míjí účinkem...

U nás je hůř:-). Chleba či

Obrázek uživatele KaterinaAd

U nás je hůř:-). Chleba či rohlík s čímkoliv rano nehrozí. Takze u nás je to bud a nebo - cerealie (kroužky, kuličky, ...) s mlékem nebo jogurt typu olmik, kostik, v tom nejlepším případe bila activie s musli. Je to jediná varianta pokud jsou jeste v 6.45 v posteli a 7:05 mame vyjizdet:-)))

Naprosto souhlasím se Zdenou

Obrázek uživatele Tomáš D

Naprosto souhlasím se Zdenou - ve škole dostávají k obědu daleko nezdravější věci, než jsou snídaňové cereálie. Snídají je v podstatě na denní bázi - v 90% s jogurtem, jinak např. mléčnou rýží. Skořicové polštářky, BeBe dobré ráno, pražené müsli... s ohledem na jejich jídelníček ve škole (a to máme 3 volby výběru na každý den) jsou běžně dostupné cereálie zdravou výživou. Vybíráme samozřejmě ty kvalitnější, bez zbytečných éček a na bázi ovesných vloček. Rozhodně se nenecháváme ovlinit tou Tunou nesmyslů z pořadu A dost! a dalších pochybných pořadů.
Tom

Myslím, že existují daleko

Obrázek uživatele katyvypl

Myslím, že existují daleko horší snídaně, než lupínky. :-) Například ve školce jedno ráno hlásil chlapeček, že doma měl 3 párky... :-))) Nejen že to je k snídaně pro dítě asi to nejhorší co může snad dle mých představ být, ale jak pak můžou rodiče čekat, že sní svačinu o půl hodiny později? Naši kluci jí hodně jogurty, taky domácí buchty a lupínky mají taky moc rádi. Snažím se vybírat spíše kvalitnější, ne moc sladké. Úplně nej co se kvality a vlákniny týče jsou takové skořicové nudličky "Dobrá vláknina", ale myslím, že by to dětem nechutnalo, není to totiž vůbec sladké. Já jsem na musli doslova závislá, objednávám si tubusy z Mixit.cz a jsem spokojená, je tam na výběr spousta zdravých musli a můžeš si je i namíchat dle své chuti či chuti dětí - za mě vřele doporučuji. Katka

tuňákovou pomazánku bych si

Obrázek uživatele Vladkax

tuňákovou pomazánku bych si ráno taky nedala :-)
"kuličky" snídají holky o víkendech, protože s nimi vstává manžel a toto je jeho maximální kuchařské umění :-) Já na to nadávám od doby, kdy to začal kupovat, ale dávám přednost delšímu spánku. Donutila jsem ho aspoň kupovat cornflakes, ty těm dětem šmakují stejně, ale nejsou plné cukru a neobsahují bílou mouku.
V týdnu dělám snídaně já, většinou je jakékoliv pečivo namazané máslem nebo medem nebo obojím. Anebo palačinky, když zbydou od večeře. Jedna holka jí hlavně suché pečivo... taky žádná sláva, ale podle mě furt lepší než ty kuličky.... ovoce a zeleninu jim dávám na sváču, tím se u snídaně nezdržuji

Jarko,

Obrázek uživatele LadaVac

hlavně že snídají něco,naše děti už 9 let nesnídají,pouze kakao.Už jsem nabízela kde co,ale marný.Snídají občas o víkendu a taky málo a když ,tak práce cereálie.Já jim nic neříkám,taky nesnídám,prostě to ráno nedám,žaludek se mi budí až tak za dvě hodiny.

Asi normálka :-)

Obrázek uživatele Spider17

Ráno snídáme všechno... chleba, rohlíky, párky, vejce, kuličky, buchty. Neřeším to, ve školce totiž mají svačinu, oběd a další svačinu a to je zaručeně zdravá výživa... Taky jsme jeden čas snídali jen kuličky s mlékem. :-D

Kluci to na mě čas od času

Obrázek uživatele Sabina

Kluci to na mě čas od času vymručí, sama od sebe to nekupuju. Snažím se o zdravou stravu, ale nic se nemá přehánět, taky razím zlatou střední cestu. Proto jim ani ty sladkosti razantně neodpírám, protože jak by měli peníze a volnost, ládovali by to do sebe.
Já třeba ráno dělám instantní kaši (jáhlovou, pohankovou...), přidám jogurt a nastrouhaný jablko a je to moc dobrý.

-

Taky to nepovazuji za zdravou potravinu, ne kvuli cukru, ten u svych deti moc resit nemusim, ale spis kvuli tehnologii. A podle me je jedno jestli zvolis hnede kulicky nebo svetle lupinky. Nicmene to nase deti taky snidaji. U nas je to ale narazove. Zbasti baleni a pak si na ine mesic nevzpomenou. Ale i kdyby je chteli denne, nebudu to resit. Ptze co je na vyber. Pecivo by taky nejedly, navic ho maji ve skolce ke svace. Pecene buchty neji vubec. Takze zbyva susenky, brumik apod.? Tam to bude se zdravosti stejne neli horsi. Ja se drzim zasady ze se nic nema prehanet. Ji jinak temer vse rozmanite, par kulicek k snidani neuskodi.

-

Taky to nepovazuji za zdravou potravinu, ne kvuli cukru, ten u svych deti moc resit nemusim, ale spis kvuli tehnologii. A podle me je jedno jestli zvolis hnede kulicky nebo svetle lupinky. Nicmene to nase deti taky snidaji. U nas je to ale narazove. Zbasti baleni a pak si na ine mesix nevzpomenou. Ale i kdyby je chteli denne, nebudu to resit. Ptze co je na vyber. Pecivo by taky nejedly, navoic ho maji ve skolce ke svace. Pecene buchty neji vubec. Takze zbyva susenky, brumik apod.? Tam to bude se zdravosti stejne neli horsi. Ja se drzim zasady ze se nic nema prehanet. Ji jinak temer vse rozmanite, par kulicek k snidani neuskodi.

re

Je to nezdrave, citala som ze nielen kvoli cukru, ale aj ako su vyrabane (prazene?)tie obilniny. Ale ani chlieb alebo rohliky nie su idealne. Ak by to malo byt ozaj zdrave, tak by si musela varit rano zeleninovu polievku alebo kasu. Moji chlapci ranajkuju uz dva roky palacinku s nutelou - tiez nic moc, ale chleba s maslom do nich rano nedostanem, a aj tie cerealie jedia iba obcas. Daju sa "vylepsit" napriklad tak, ze zmiesas tie ochutene presladene gulicky s neochutenymi Kellogs K lupienkami alebo s crunchy ovsenymi vlockami. Mojim chlapcom a aj mne to taketo pomiesane chuti viac ako tie presladene detske verzie. Ahoj Martina