Skip to main content

Syn najednou přidává "B"

Všechny zdravím!
Je to pár dní, co syn najednou u slov začal přidávat na začátek slov nebo místo první hlásky "b" - báto místo auto, baktor místo traktor... pořád tuto svou novou b-slovní zásobu rozšiřuje. Přitom třeba auto říká bez problémů minimálně rok. Hned mu říkám, ať mi to slovo řekne správně, aby se mu to nezafixovalo a doufám, že to brzo přejde samo. Nemáte zkušenost?

Necelé tři roky

Obrázek uživatele Lucka V.

Nejsem žádný odborník, jen máma hodně dětí :) Myslím je brzo na jakékoli závěry. Je super že takto malý mluví a podle mě si jen hraje s tím jak věci co říká zní. Vubec bych to neřešila a postupovala bych stejně jako IVON.

Děkuji za odpovědi. Syn má

Děkuji za odpovědi. Syn má necelých 2,5 roku. Zatím jsem vypozorovala spíš u slov, která říká opravdu dlouho - jako právě to auto, hačí, traktor,... Jinak je šikovný, používá věty, každý den čteme, povídáme, co jsme zažily nebo naopak co nás čeká. Věřím, že pozornosti od maminky mají naše batolata zajištěné dostatek :-)

Ahoj, nevím, kolik synovi je

Ahoj,

nevím, kolik synovi je a odkud jste, ale proteze (předsouvání hlásky bez změny významu slova) se po vyloučení fyziologické příčiny děje většinou jako důsledek nesprávného mluvního vzoru. Může být také následkem překotného vývoje řeči, kdy dítě ví, co chce říct, ale protože to nezvládá technicky vyslovit, pomáhá si hláskou, kterou umí. Nebo to může být důsledek kreativity - hraní se slovy. Samozřejmě může být i hlubší důvod - snaha o získání pozornosti.

Každopádně bych doporučovala na jev neupozorňovat (a to ani vyžadováním oprav), pouze důsledně používat správně ve vlastním projevu. V některých případech potom reagovat neporozuměním (ale ne vždy, to by opět vedlo k upozornění na problém) ve stylu: Cože tam jelo? Aha, auto.

Ivona

A kolik mu je?

Obrázek uživatele Lucka V.

Nemohla by to být forma protestu nebo snaha na sebe nějak upozornit? Aspon u nás vada řeči zdánlivě zničeho nic znamenala nakonec hlubší problém v hlavičce

Ahoj, asi bych to nijak

Ahoj,
asi bych to nijak dramaticky neřešila. Když řekne slovo s tím b, opravila bych ho, ale nijak se nad tím nepozastavovala. Předpokládám, dle tvého popisu, že je ještě malý...Náš syn zase jednu dobu dával h na začátek slov, a to už mu bylo možná k 5 letům, ale odeznělo to víceméně samo.