Skip to main content

zdobení kraslic voskem

Obrázek uživatele Vladkax

za mých mladých let jsem voskem vajíčka zdobila, vosk se rozpouštěl na ohnuté hliníkové lžičce připevněné hřebíkem k prkýnku. Pod tím lihový vařič. Jednou jsme málem vyhořeli....Předpokládám, že doba pokročila :-) Můžete mi prosím poradit, jakým způsobem se dnes ten vosk rozpouští? A od kolika let k tomu holky pustit? Díky!

taky jste mě nahlodaly :-)

Já jsem voskem zdobila vajíčka od dětství až do bezdětné dospělosti a hrozne me to bavilo. S tou moji demoliční četou to nejde, se starším doma zdobime vejce smršťovacími velikonocnimi košilkami, to je hned a nenaděláme u toho. Letos jsem na to nebyla schopná koupit ani bílý vejce.
Ale pristi velikonoce bych se mohla "vrátit do dětství" a vytvořit pár voskových kraslic - když se to povede, tak vypadají opravdu krásně.

To je přesně ono ! :-) i s

Obrázek uživatele Vladkax

To je přesně ono ! :-) i s tou lžící na prkýnku :-)

nahlodaly jste mě :-) letos

nahlodaly jste mě :-) letos teda jedem na velikonoce pryč, doufám že to téma vytáhnete za rok a pochlubíte se výsledkama, včera jsem něco našla na mmb http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=3753

mám nejraději starou klasiku,

Obrázek uživatele Vladkax

mám nejraději starou klasiku, kdy barvím včelím voskem, po uschnutí obarvím ve světlé barvě, pak zase něco voskem, zase obarvit v tmavší barvě (možno opakovat víckrát) a na závěr se z dokonale uschnutého vajíčka teplým hadříkem vosk sundá dolů a jásá se nad pestrobarevnou kraslicí :-)

Holky,

Obrázek uživatele jarnem

asi jsem mimo... nebo pozapoměla...(kdysi jako malá jsem to taky dělala) co když to pomaluji voskem, co s tím pak? Ještě se to nějak obarvuje a vosk pak sloupává? Nebo už se to tak nechává? Matně si pamatuji, že jsem to pak ještě obarvovala a vosk pak odstraňovala.
Používáte i klasické voskové pastelky? Normálně se roztopí a pak jimi vajíčko pomalujete?
Celkem mně to zaujalo, holky chtějí malovat vajíčka, ale nevím, co jim připravit, aby jim to vydrželo na dlouho (klasicky štětcem a temperou mají vybarvené vajíčko hned). Bude jim 6, tak snad by toto zvládly.

Holky voskovky můžete

Obrázek uživatele ivetav

Holky voskovky můžete rozpouštět v kalíškách po čajových svíčkách, nebo i ve víčkách od píva :) jen musíte nožíkem vyškrábnout plastové kolečko, co tam je - takhle zdobím už roky, jde to dobře, když dochází barva, jen kousek voskovky ulomím a přidám do kalíšku. barvy po ztuhnutí nechám v kalíškách zase na příští rok.

Na čem rozpouštět je otázka, šikovná aromalampička je myslím dobrá věc, jen pak vymyslet způsob, kterým měnit barvy (myslím jak co nejopatrněji vyndat horký kalíšek..)

Mně udělal bratr jednoduchého pomocníka - prkénko a k tomu přibitý ohnutý pruh plíšku, dole mám čajovku a nahoře na plíšku rozhřívám vosky. Maluji špendlíkem s kulatou umělohmotnou hlavičkou napíchnutým na opačném konci tužky.

To je můj postup, snad Vám to trochu pomůže :) ať se daří!

-

Mohu poprosit také o radu? Nikdy jsem nezkoušela ani sama. Chci se zeptat jestli je nutné mít pouze včelí vosk ( svíčku z včelího vosku ) a jak docílit barevného vosku? Ten nápad jak s aroma lampama a alobalem, tak s otočenou plechovkou je dobrá inspirace. Díky.

Nápady jak rozehřát vosk

http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=13358
http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=12108

Špendlík v tužce používáme stále. Zdobit voskem začala starší dcera asi ve 4 letech. Dvojčatům bych to teď, když jim jsou 4 ještě do ruky nedala, ale možná je podceňuji :)

My jsme nahřívali přímo

My jsme nahřívali přímo voskovku nad plamenem svíčky. a s ní kreslili na vajíčko. bohužel když kápne voskovka do svíčky, tak už nechce hořet. Takže je potřeba mít více svíček. Na vajíčkách byly nejhezčí puntíky. se špendlíkem nám to nešlo nestíhaly, holky malovat než zatuhl vosk.

pořídím asi nějaký levný šunt

Obrázek uživatele Vladkax

pořídím asi nějaký levný šunt jen na toto, netroufla bych si použít svou oblíbenou aromalampu....
včelí vosk už mám. Jo a špendlík zapíchnutý v tužce zůstal, nebo v tomto taky pokročila doba? :-)

re

A este si mozes tu misticku vylozit alobalom, nech to nemusis cistit...

nemáš zač, my se na ně také

nemáš zač, my se na ně také chystáme..

no jo, to je pravda, jak

Obrázek uživatele Vladkax

no jo, to je pravda, jak jednoduché! :-) díky!

ahoj, my jsme zkoušeli loni s

ahoj,
my jsme zkoušeli loni s klukama 4 roky - měli jsme aroma lampičky a nahoře jsme rozpouštěli voskovky, šlo to moc pěkně :-))