Skip to main content

tipy na večeře

Nějak mám pocit, že mi dochází inspirace na přípravu večeří, aby to děti měly pestré.
Přiznám se,asi to moc řeším,ale třeba šunku jsme zatím nedali,ačkoliv mají čerstvě 3 roky. Do školky zatím nechodí, jasně, ve školce se tohle asi řešit nebude a uzeninám se asi stejně nevyhneme.....
Dříve jsme hodně dělali polévky k večeři,ale nějak jim přestaly chutnat, takže mám pocit, že je to stále chleba nebo rohlík s Lučinou, případně tvrdým sýrem, samozřejmě zelenina, někdy kaše. Toto nicméně mívají i k snídani, někdy i med. Snažíme se to kombinovat,aby neměly 2 stejná jídla za den,ale už mi dochází nápady. Nemáte nějaké tipy, třeba na pomazánky (moc je neumím připravit tak,aby byly chutné-snažíme se moc nesolit...)
Díky za nápady.

google ;)

Já mám doma šunkovar, takže

Obrázek uživatele jarnem

Já mám doma šunkovar, takže vařím v něm, ale vím, že se dá vařit i bez, např. v tlačenkovém střevě, ale s tím nemám zkušenosti.

Já myslím, že tříleté děti

Obrázek uživatele Tomáš D

Já myslím, že tříleté děti zase takovou pestrost nevyžadují. Pamatuji si, že naše v tomto věku mlely 4x týdně kaši, nebo rohlík s marmeládou či medem a pokud byla nějaká výraznější změna, byly z toho otrávené a odmítaly to...
Šunka bez šunkovaru asi nepůjde, základem je totiž tlak, pod kterým se směs na přípravu šunky, tj. maso, voda a další suroviny, vaří. Nebál bych se ani trochy té rychlosoli, naopak bez ní pozor na omezenou trvanlivost. Do jogurtu bez jogurtovače (v peřinách) bych se už vůbec nepouštěl, může to být nebezpečné.
Tom

Jarnemm....to by nebyl špatný

Jarnemm....to by nebyl špatný nápad, udělat doma šunku,ale nemáme šunkovar.....jde to i bez něj?(jogurt také lze udělat bez jogurtovače....třeba to jde i v tomto případě...)

U nas hodne polivky,spaldove

U nas hodne polivky,spaldove palacinky,livance,toasty a ruzne smesi jako ryze s cizrnou,bulgur se zeleninou,jahly,omelety,domaci pizza atd.

Annahoj,chápu, že nechceš

Obrázek uživatele jarnem

Annahoj,
chápu, že nechceš dávat kupovanou šunku, i když v jejich věku bych už to moc neřešila... ale nechceš tedy zkusit šunku doma vyrobit? Není to nic těžkého a s kupovanou se nedá vůbec srovnávat. Kromě kvalitního masa, vody, cukru (já používám místo cukru med) a soli do ní nic jiného nepatří (žádné éčka, nedáváš ani žádnou rychlosůl, pokud nechceš). Všechny suroviny asi už dětem doma dáváš, takže bych udělala občas domácí šunku. :D

Ještě mne napadly zapečené tousty v toustovači - toustový chleba, máslo, sýr (my doma dáváme i šunku, ale jde udělat jen se sýrem, popřípadě s ovocem (nejlepší je banán).

U nás hodně polévky, hlavně

Obrázek uživatele LucieR

U nás hodně polévky, hlavně rajská s kupou nudliček, filé s bramborem a hráškem, chleba ve vajíčku, palačinky, těstoviny se špenátem a kys. smetanou. Na pečivo jedna chce jen máslo (používáme obyč.), druhá tam musí mít bezpodmínečně šunku, k tomu rajčátka, papriku, okurku, mrkev...

Ahoj,

Obrázek uživatele LadaVac

dělám taky hodně pomazánky.
Tady jsem sbírala nápady
http://www.dvojcata.org/node/704036

---

Obrázek uživatele RenataM

Včera jsme měli pečenou řepu, dnes rybí kari s kukuřičnými trojúhelníčky...děláme saláty, pomazánky...
Už bych jim dala pestřejší nemiminkovský jídelníček.

Ivy, vás se ta alergie na BKM

Obrázek uživatele Spider17

stále drží? Týna má po tří měsíční přestávce opět mléko, malej teď znovu nasazuje, první pokus nevyšel :-( Čím dodáváš vápník?
Na večeře máme rybičky, vajíčka, palačinky, topinky, párky, paštiky, rajčata, papriku... vše v provedení pro děti, koupené ve zdravé výživě. Ale je pravda, že pokud nejsme na bezmléčné dietĕ, dávám jim úplně všechno co sobě. Takže škvarky, tlačenku, domácí klobásy, chleba se sádlem.. :-D Ale já jsem ještě stará škola, jedu podle babičky a to moderní stravování moc neberu.
Jo a taky jsem jim to nakrájela na kostky, dostali napichovátko a jak baštili. Do pití slámku.. :-D

chleba ve vajíčku rybičková

Obrázek uživatele Ifka123

tak koukám, že to máme jako fretuska - jsem trošku zlimitovaná - dcera nesmí mléko, takže řeším náhražky..... tudíž lučina nehrozí..
takže za nás
chleba ve vajíčku
rybičková pomazánka - rychlá a dobrá
těstovinový salát -malé mušličky, nadrobno okurka, paprika, rajčátko, trošku zakysané smetany - to frčí do dnes( a dnes vážně byl)
zapečená rajčátka mletým masem, zapečené brambory,lečo, zeleninová pizza z pomazánkového másla, roláda se špenátem, palačinky na sladko i na slano(špenát)
jinak polévky, zvláště krémové klidně obden..... ve školce mají hlavně vývary
jinak u nás je všeh hlavně o zelenině a zeleninových salátech, případně ovocných.... do batohu mi lezou ihned, jakmile jdeme ze školky, tam jim zelenina chybí, jsou z domova zvyklí na dostatečný přísun( ve školce dle nich málo)
ale ve věku vašich dětí - "nej" bylo nakrájet kousky chleba či housky, ať si to natřou samy :-)anebo "jednohubky - tvrdý sýr, zeleninku.....ať si to napíchají samy, bude je to bavit a tak i chutnat :-)

Ahoj,my děláme pomazánky

Obrázek uživatele fretuska

Ahoj,

my děláme pomazánky celkem hodně, třeba:

mrkvová - nastrouhaná mrkev a lučina, kapka citronu a lžička medu
pažitková - pažitka s lučinou
špenátová - špenát připravit klasicky se solí a česnekem a buď utřít s máslem či s lučinou
vajíčková - vajíčko nastrouhat s lučinou, přidáváme horčici a kapku domácího kečupu
rybičková (tuňáková) - utřít s máslem a cibulkou
česneková - nastrouhaný sýr, lučina, česnek
všechochuť - lučinu smícháme s nadrobno nakrájenou paprikou a vajíčkem na tvrdo, klidně přihodíme i pažitku atd...

děti rádi i chleba (veku) ve vajíčku, palačinku na sladko nebo na slano (špenát a sýr, hlíva), rychlovky večeře jako rizoto, těstoviny s kukuřicí a smetanou atd...