Skip to main content

Jak hodně nutit chodit dítě do kroužku

Obrázek uživatele LadaVac
Posted in

Ahoj všem,
chtěla jsem se zaptat na váš názor.Když se dítě přihlásí do kroužku,ale sem tam se mu nechce,jak to řešíte? U nás je holčina velmi aktivní,má kroužky dva a poctivě chodí.Minule na jeden nestačila jít a doma to obrečela.Kluk je opak.Chodí do skauta,ale občas se mu nechce.My s manželem zastáváme názor,že je to volnočasová aktivita,kterou by měl dělat s chutí.Tudíž nenutíme.Ale zase si říkám,abychom ho nenaučili,že věci se nedotahují do konce.I mě se občas nechce do divadla,ale jsem hodně zodpovědná ke kolektivní práci,takže vždy jdu.
Jak to řešíte vy,jak motivujete k zodpovědnosti?

Terko, jednak bych to

Obrázek uživatele Nika1

Terko, jednak bych to probrala s terénem. Nemyslím, že by kvůli dcerce změnili tréninky, ale myslím, že by bylo dobré u tak malého dítěte aby to věděl a jednak s tím má určitě zkušenosti.
U nás je něco podobného. Martinka (6,5let) chce lézt, baví jí to, ale skoro každou cestu obrečí. Neobrečí jen to co je pro ní lehké a tu cestu zná. Když cestu vyleze, někdy se slzičkama, někdy celou cestu kňourá že co má dělat a že se bojí. Když cestu vyleze a vydechne, tak má radost, že to dokázala a příště leze znova.
Kolikrát mám takovou chuť Martince ustoupit, ale vím, že nemůžu dát na slzičky a když se bavím s Máťou, tak je ráda když přeleze i těžké cesty.
Zkus jí vysvětlit, že pokud jí ten sport baví, bude muset přetrpět i to co jí šíleně nebaví a těšit se na to co jí baví.

Věrko, jak kdy. Spíše brečí

Věrko, jak kdy. Spíše brečí jen před začátkem a vyzvedávám si jí vcelku spokojenou. Ale včera a ještě i jednou jsem si jí vyzvedávala s brekem. Jednou to bylo když hráli florbal, včera že se jí nepodařilo podběhnout lano...myslím, že normálně by nebrečela, ale spíš je teď citlivě nastavená...

Terezo, a to brečí celý

Obrázek uživatele veruna

Terezo, a to brečí celý trénink nebo jen na začátku? To je u mě podstatné, pokud brečí jen že nechce na trénink a tam je v pohodě, tak posílám i přes pláč. Pokud bych viděla, že se tam trápí celý trénink, tak bych to nehrotila. Ikdyž u vás je to sporné, když venku jí to baví... Naše jedna z dcer brečí vždy před plaváním, ale jamile je v bazénu je v pohodě a na konci se směje a řekne, že se jí tam líbilo. Ale tenhle scénář se opakuje pořád dokola a to je jí 6,5. Kdybych viděla, že i tam je otrávená a pak by mi říkala, že nechce chodit, tak bych asi uvažovala, že jí opravdu odhlásím, takhle o tom neuvažuju. Jinak krizí si podle mě prochází každé dítě až na malé výjimky. Takto jsme to měli i u gymnastiky, kdy obě holky jeden čas taky nechtěly chodit (taky rozčarování, že rozcvička je 45 min., představovaly si, že budou cvičit jen na nářadích), ale pak se to samo zlomilo. Věra

Navazuji na téma - tak nás to dostihlo

Ahoj, navazuji na téma ne/nucení do kroužku.
Dětem je čerstvě 6 (bylo v listopadu) a na podzim si obě vybraly atletiku. Byli jsme se tam spíš informačně podívat, bylo nám řečeno, že kroužek mladších dětí je pro 6 - 8leté, primárně školáky, ale je možné dát i předškoláky v tomto věku. Těch tam několik dalších bylo.
Vzhledem k tomu, že děti - hlavně dcera - z atletiky byly nadšené, tak jsem je přihlásila, je to rovnou na celý rok, dvakrát týdně s tím, že spíše chodíme 1x týdně.
Nicméně zatímco z tréninku venku byla dcera nadšená, v tělocvičně to začalo být horší. Nemá moc ráda kontaktní hry a těch tam je hodně. Trenérky prokládají aktivity hrami, florbalem, vybíjenou, atd. A dcera začala opakovaně plakat, že tam nechce. Přesný důvod jsem z ní nevymáčkla, ale v podstatě shrnuto: "florbal a blbý hry jí nebaví, jsou tam moc velké děti, které se strkají," atd. Už to řeším x-tý trénink, brečí, že tam nechce, dostanu ji tam jen díky velkému přemlouvání, slibování všeho možného.
Je mi proti mysli, jen tak to vzdát, zvlášť s ohledem na to, že ona tu atletiku dělat chce, ven (zřejmě od dubna) chodit chce. Ale uvědomuju si, že už jí lámu docela silou a to moc nechci. Blbý mi na tom taky přijde to, že takhle by zbytek zimy neměla žádný pravidelný pohyb (kromě toho víkendového s námi) a ona ho docela potřebuje...
Co byste dělali vy? Díky T.

Lado všechno podstatné už

Lado všechno podstatné už bylo asi řečeno. U skauta bych trvala na tom, aby mi popsal, proč tam nechce chodit...už jen kvůli hledání nových kroužků. Pokud je to dlouhodobé, že tam nechce chodit, na sílu bych to nehrotila.
U nás (čerstvě 6 let) co se týče kroužků, tak trvám na tom, aby děti měly pohybový kroužek, syn alespoň dvakrát týdně (jak se moc nehýbe, je s ním k nevydržení), dcera alespoň 1x týdně. (plus sportují o víkendu s námi - plavání, brusle, lyže, kolo). A to ideálně ve sportovním oddíle. Ve školce a škole moc nedůvěřuju kvalitě, byť samozřejmě nelze zevšeobecňovat. Když se mě syn ptal proč, vysvětluju, že jednak musí být silný, aby se dokázal bránit. Jednak když nebude používat svaly, bude nemocný (záda, atd.) a taky když nebude sportovat, bude nešikovný a děti se mu budou smát.

Oddíl musí dítě bavit a děcka

Obrázek uživatele Lucka V.

Oddíl musí dítě bavit a děcka by měla tvořit partu, kterou baví být spolu. Jinak to nemá cenu. Skaut dělí pohlaví a třeba není typ na vyloženě klučičí oddíl.

Tak

Obrázek uživatele PetraN

pokud ta nechuť přetrvává a nebaví ho to, tak bych ho nenutila. Ale rozhodně bych si našla čas a promluvila si o tom, proč ho to nebaví a co konkrétně mu tam vadí. Chodí do třetí třídy, tak to už dokáže formulovat. Pomůže to pak i později při směrování k vhodným aktivitám (např. pokud mu vadí to, že tam musí fungovat v kolektivu a přizpůsobovat se ostatním, tak ho pak směřovat spíš k aktivitám, kde tohle odpadá). Zároveň bych ale dohlídla na to, aby ten čas, kdy nepůjde do skauta a zůstane doma, využil nějak smysluplně (takže bych mu třeba místo toho nepovolila počítač ani televizi, ale musel by se zabavit sám, hraním, čtením tvořením atd.)
Na sportovním kroužku bych trvala s tím, že pohyb je důležitý.

Verčo

Obrázek uživatele LadaVac

vybral,ale někdy mám pocit,že sám neví,co by ho vlastně bavilo,což mě mrzí,ale nic s tím asi neudělám.

Wall,máš pravdu,pokud vydrží u toho sportu,bud ráda.

Ahoj Lado, když chodí

Ahoj Lado, když chodí Martinek 2x týdně na cvičení, tak bych ho do skauta nenutila, 2x týdně aktivita stačí. Třeba je to na něho moc a příští rok bude chtít chodit sám.

Včera jsem si všimla na baletu holčičky, 5 let!! brečela a rodiče si stěžovali, že nechce chodit, jsou to takový "dobře situovaní namyšlenci", holčička každý den chodí na l kroužek, a některý den myslím stíhá 2!

Lado, a toho skauta si vybral

Obrázek uživatele Veronika_473

Lado,
a toho skauta si vybral sám? Pokud je už takhle zašprajcovanej, bude motivace těžká.Otázka, je, jestli se tam něco (typu šikana) nepřihodilo nebo je prostě taková nátura. Do skauta bych ho asi nenutila, neumím si představit, že bych jako vedoucí měla v oddíle dítě, který tam být nechce a nebaví ho to.

Tak se vracím k tématu,

Obrázek uživatele LadaVac

včera měl Martínek jít na skauta,měli jsme 16 dárečků,vše připravené a jít nechtěl.Pak už i brečel,že se mu tam fakt nelíbí.Ještě jsme neměli s mužem čas to s ním pořádně probrat,ale řekl nám,že by nejraděj nikam nechodil,že chce být doma.Chodí teda dvakrát týdně se sestrou na sportovní aktivity.
Poraďte jak motivovat nebo nechat být,když fakt nikam nechce,až přijde s něčím sám?

Lado, u nas nehrozi, ze by

Obrázek uživatele Hana H.

Lado, u nas nehrozi, ze by nesli na klavir nebo na tenis, kdyz se jim nechce. Jednou si to vybrali, tak na to chodit musi. Jednomu, stejne jako u vas, se chce na vsechno vzdy a porad. Druhej je pohodlnejsi, asi by nekdy vynechal, hudebku je ani tak nenapadne, ale spis ten sport, chodi pomerne casto. Ale myslim, ze je to vede z zodpovednosti. A ted, cim jsou starsi, tak tim min to na me zkousi, ze by byl radeji doma... Podle myho uz se to naucil, na tu pravidelnost. Kdybych je obcas trochu nenutila, tak minimalne ten jeden by v konci nedelal nic.

Záleží

Obrázek uživatele PetraN

jak jste si to na začátku nastavili.
když si děti něco vyberou (a já to zaplatím), tak musí chodit, když se jim zrovna nechce, je to vždy o tom, že se jim zrovna nechce přerušit jiná činnost. Upozorním je na to na začátku, že když si to vybrali, tak musí odchodit to zaplacené pololetí a pak se uvidí, zda chtějí pokračovat.
Ty píšeš, že jsi zatím neplatila a děti mají možnost kroužek vyzkoušet a pak se rozhodnout zda ano nebo ne. Pokud jste si to i s dětmi takto na začátku nastavili, že to zkusí a uvidí, tak bych si s ním promluvila, zda ho to fakt baví, co mu vadí a podle toho se rozhodla. Některé děti na to kolektivní trávení volného času nejsou. Ale pokud už tu rozhodovací fázi máte za sebou, tak bych neustoupila, jednou se rozhodl, musí si za tím stát

Já děti nutím, aby chodili na

Obrázek uživatele Lucka V.

Já děti nutím, aby chodili na to co si vybrali. Když se jim nechce jít, je to většinou proto že si doma něco rozdělají a nebo se jim jen nechce se obléknout a vykopat se. Pak jsou rádi že šly.
Co se týče hudebního nástroje, tam jsem obě starší dcery dokopala dokončit LŠU když s tím chtěly praštit. Obě jsou ted rády a že to dokončily a na klavír umí. Starší dcera i dává hodiny prckům.
Znám spousty lidí co dnes litují, že na něco nehrají, protože jim rodiče dovolili s tím seknout.
Myslím si že je výchovné tlačit děti aby dodělaly co začnou a dochodily aspon do pololetí kroužek co si vybraly. Pokud tedy mají třeba na nástroj talent. Věci se dají dokončit i na pohodu, ne na výkon.

Já myslím,že ho to baví,

Obrázek uživatele LadaVac

ale náš Martin je takový,že si hraje s dětmi a najednou se odpojí a jde si hrát sám do pokoje třeba na hodinu.Byl už takový od školky,prostě najednou potřeboval být sám.Sebral hračky a šel do kouta a tam si vypráví a hru fakt prožívá,jen u toho chce být sám.
Tak zítra jde do skautu spát,tak uvidíme,jak se to vyvrbí.

Ano musí chodit

No já si myslím, že jde i o výchovný moment. Podle mě všechno, co člověk dělá by měl dělat pokud možno pořádně. I koníček, pokud mu člověk nevěnuje potřebný čas a energii, tak ho nebude bavit, protože se tam nikam neposune.
Tzn., že když už dítě na kroužek chodí, vybralo si ho, tak by tam mělo jít víceméně pokaždé. Pokud tam dlouhodběji z nějakého důvodu chodit nechce, tak bych řešila, ať si příště vybere něco jiného.
Myslím, že jde hlavně o to najít, co ho bude opravdu bavit, což je u některých dětí těžší. Ale právě tím, že na kroužek pak musí chodit, tak příště si třeba bude pečlivěji vybírat...

-

Ahoj Lado, dětem bude teprve 5, ale také si na zač.roku dva kroužky v DDM vyzkoušely, líbilo se jim tam, tak jsem jim kroužky koncem října zaplatila za 1.pol. a opravdu chodí a baví je to. Pak chodí ještě na cvičení, kde se platí vstup jednorázově ( píšu o tom proto, že by mě horší docházka ve výsledku tak nevadila ) a to se jim už asi 2x nechtělo. Jak někdo zmiňoval, zaberou se doma do jiné činnosti, nakonec jsme šli a líbilo se jim tam.
Těžko říct, když se ho zeptáš, chodí tam rád, má tam kamarády i v jeho věku?

take jsem na krouzky jako dite nebyla

Obrázek uživatele Janact

Mozna proto k nim pristupuju jako k necemu navic. Kdyz dite chce, kdyz ne nenutim...
Nemyslim, ze by me to zkazilo, jsem pry zodpovedna,az jsem s tim otravna :-)

Ja bych jako dite byla opravdu na krouzku nesva... radeji jsem byla s kamaradkama doma, venku a hraly jsme si...
Proste velky kolektiv, cizich lidi nemam rada dodnes.

To uz musi ale kazdy na svem diteti poznat sam....
Jen chci rict,ze za kazdou cenu a z povinnosti se na krouzky chodit nemusi. Jen proto, ze si to rodice preji.

J.

Pokud to není opravdu tak, že

Obrázek uživatele veruna

Pokud to není opravdu tak, že ho to dlouhodobě nebaví, ale jen že v tu chvíli se mu nechce jít, jak píše Lucka, nutila bych. Pokud ho skaut opravdu delší dobu nebere, odhlásila bych ho. Holky chodí už několikátý rok na plavání a u jedné jsme měli jeden čas docela velkou krizi. Trenérky mě upozorňovaly, že se to stává a děti to pak překonají a měly pravdu, teď plavání miluje, ikdyž se jí taky někdy nechce. Na gymnastice to samý, loni docela remcaly, pak tam nadšeně běhaly a cvičily. Pokud by mi tam brečely celou hodinu, to bych řešila jinak, ale u holek je problém opravdu jen ten, že se jim nechce jít od hraní z domova a pak jsou nadšené. Věra

Taky se snažím spíš nutit,

Obrázek uživatele LadaVac

ale přistihnu se,že mi to občas nejde pod nos.U nás je výhoda,že většina kroužků se první tři měsíce neplatí.Děti chodí od září a ještě jsem nikam nedala ani korunu,ale samozřejmě to není důvod k tomu,aby neplnily své povinnosti.
Možná Martin fakt ještě hledá.Sice jsem si myslela,že ve třetí třídě už bude vědět,ale je v tom stále dost přelétavý.Asi jsem i ovlivněná tím,že moje sestra nikdy nikam nechodila a dodnes na aktivity tohoto typu vzpomíná s nechutí,tak nevím,jestli tam nejsou i nějaké geny.

Občas nutím. Když ještě

Obrázek uživatele Veronika_473

Občas nutím. Když ještě chodili kluci do školky, někdy měli po vyzvednutí chuť jít na hřiště. Já jim oznámila, že to ten den nejde, že máme Sokola. A oni, že do Sokola se jim nechce. Diskusi jsem nepřipouštěla. Je zaplaceno, líbí se jim tam, takže jdou. Pak jsem v tělocvičně viděla, jak jsou tam spokojení a oni mi pak po cvičení potvrdili, že to bylo super. Na plavání nutit nemusím, to milujou.

za měsíc nám bude 6let

Obrázek uživatele Janact

týnka chodí první rok na mažoretky,Jára na pohybovky.
Tak nějak jsme jim to ještě vybrali a snad jsme se trefili, protože se ještě nestalo, že by jít nechtěli...

Ale asi bych je tedy také nenutila, beru to jako koníček, tj. něco co je pro zábavu a chuť... povinnost je školka / škola... stejně tak když se mě nechce na cvičení, tak prostě někdy nejdu.

U nás chodí na mažoretky jedna malá holčička (4roky?) a je to s velkým pláčem a nucením, to mi přijde naprosto zbytečné a je to i rušivý element. Protože cvičitelka se pak věnuje uklidňovaní holčičky... Což není jistě Váš případ....
Ale napadlo mě, zda syna ten skaut 100% bere? Třeba to není to pravé ořechové?

Jsem asi v nějakých věcech,jak tak čtu moc povolná... :-o

Nutím. Jsou chvíle kdy se jim

Obrázek uživatele Nika1

Nutím. Jsou chvíle kdy se jim nechce. Martinka má tancování, oba hasiči a lezení. Vysvětlila jsem jim, že když budou chodit jen občas, nic jim ten kroužek nedá. Budou pořád na začátku, na hasičce jim vědomosti budou chybět. Navíc je to odpovědnost, učí se tím, že jednou si ten kroužek zvolili tak ho musí dělat odpovědně a ne jen když se jim chce.
I nejstarší syn mi řekl, že ho dneska mrzí, že když byl malý, že jsem ho víc nehonila. Že jsem kolikrát ustoupila a když se mu nechtělo na závody, tak jsem to nehrotila. U dvojčat jsem neústupná.

No my jsme jiná věková

Obrázek uživatele LucieR

No my jsme jiná věková skupina :)) ale holky už taky chodí, do lidušky na výtvarku a hudebku (v jeden den hned za sebou). Občas se jim taky nechce, protože se zaberou do nějaké jiné činnosti. Stejně je vytáhnu a nakonec jsou rády. U staršího dítěte bych taky sledovala, jestli jde jen o nechuť vypakovat se na kroužek, nebo o nechuť, strávit čas na tom kroužku.

My teda na to, aby chodili do

My teda na to, aby chodili do kroužků tlačíme. Možnost vybrat si kroužek beru jako závazek tohoto dítěte, že tam bude chodit, jinak bych ty peníze vyhodila, to děti musejí vědět. Navíc mám zkušenost, že sice občas brblaj, že jkao už zase, ach jo, a proč? atd., ale pak jsou rádi, že šli. takže to beru jako že je učím překonávat lenost, což budou v životě potřebovat. vpololetí se zeptám, zda chtějí zase chodit, když chtít nebudou, je to jejich rozhodnutí, budu to respektovat.

musí chodit. vypraly si to,

Obrázek uživatele Vladkax

musí chodit. vypraly si to, takže k tomu mají povinost. stalo se nám párkrát, že nechtěly odejít z domu, pak aby byly holky rády, že jsem je vykopala :-)