Skip to main content

Dovolena a osetrovacka

Obrázek uživatele KaterinaAd
Posted in

Od pondelka mam na tyden nahlasenou dovolenou, letime do turecka. Jenze vcera zacal vita dost kaslat. Shodou okolnosti jsme byli objednani na dnesek na alergologii/imunologii, takze ho rovnou poslechla, poslech cisty, pry trachealni kasel, na infekcni puvod to pry nevypada. Udelala nejaky test a pres dobry poslech nasadila ventolin. No a ted resim-do skolky ho zitra davat nechci, takze si necham napsat osetrovacku, ale muzu jet behem osetrovacky do zahranici? Usetrila bych dovolenou na prazdniny, to by se mi I hodilo...

Ahoj Katko,

Obrázek uživatele marketad

můžu se zeptat, jak jsi tu situaci nakonec vyřešila a jestli s tím měl případně někdo problém?
Děkuju, Markéta

bych situaci vyřešila OČŘ do neděle a pak bych čerpala dovolenou, kterou mám nahlášenou a na kterou odjíždím s rodinou.Jet na dovolenou a mít OČR, přišlo by mi to prostě špatně.

Mě to nepřijde proti logice,

Obrázek uživatele LucieR

Mě to nepřijde proti logice, je to prostě tím, že to není běžná praxe. Já mám třeba v práci velký problém s tím, že lidi neuvěřitelně točím, že při očr chodím do práce. Doma si odbudu horečky, jak se dětem přilepší, střídáme se v hlídání, ale jelikož mám kvůli tomu trochu jinak nastavený směny, očr si nechávám, kdyby někomu ruplo. Tady všichni víte, o čem je řeč, žádný peníze navrch z toho nemám. Ale za celou dlouhou historii firmy jsem první a zatím jediná, kdo tohle dělá. Lidi za mnou pořád chodí a ptají se, jak to, že můžu. Ty starší, že se to dřív nesmělo, že je to zase nějaká novinka (ta kolonka na očr tam byla vždycky), ostatní chtějí vědět, jestli mám zaplacené i očr i odpracovaný den. Vyloženě jim to přijde vyčuraný. Jediný šéf je rád, že mu chodím do práce.
Nemocné dítě nemusí být nutně mimo kolektiv a zároveň by školková docházka byla nepřijatelná (třeba po úraze) a když bude mít dítě nějaký ten úraz, třeba měsíc, v klidu si budete nechávat vypisovat nová a nová očr. To nebude obcházení systému? Nebo že vám ho doktorka napíše na sourozence, což je taky běžná praxe (já to nekritizuju, když je dítě sakra nemocné měsíc, proč očr nemůže platit měsíc?). Navíc pochybuju, že ze zlomenou rukou si v létě ani jednou nevyjedete na výlet a pochybuju, že si půjdete ukončit očr. Podle mě hodně provokuje, že jde o zahraničí. Jediný problém vidím v Tomášem zmiňované pojišťovně. Prostě jestliže to zákon nezakazuje, nejde o obcházení systému i když přiznávám, že já bych do toho taky nešla, jelikož v práci bych se setkala s pětiseti lidmi, kteří by mi to dali sežrat ještě víc. A ještě další věc, když už tady byl tolikrát zmíněn náš super systém - pracovat jsem začala měsíc po škole, je mi 36 a marodila jsem tak 5x. V naší firmě děla cca 500 zaměstnanců, z toho ani jeden Róm (ale zkoušeli jsme), v okolních fabrikách dělá dalších cca 6000 zaměstnanců, situace je tam na chlup stejná. Můj plat je těžce pod průměrem a ještě musím snášet pozitivní diskriminaci a podobné pojmy v měřítku, které je na ústecku fakt masivní a ještě bych se měla chovat zákoněji, než zákon nakazuje...

V zákoně nic, co by očr

V zákoně nic, co by očr omezovalo není, takže to fakt možná lze. Kontroly nechodí.

Otázka komplikací na dovolené je o výkladu smluvních pojistných podmínek s pojišťovnou, to si každý musí pročíst sám ve své smlouvě, to je individuální (více méně).. Já prolítla zákony a omezení ohledně vycestování není.

Ahoj. Vidím to stejně jako

Ahoj. Vidím to stejně jako Tom.
Prosím Katku, jestli by sem pak napsala, co zjistila, zda to lze nebo ne.
A přeji pěknou dovolenou.

to je pak asi nejjednodušší

to je pak asi nejjednodušší zavolat na sociálku a zeptat se.. případně se zeptat doktorky.

jak je to podle zákona?

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahojky,
těžko říci, mě by taky zajímalo, jestli to z právního hlediska lze nebo nelze... Ať už to je či není zneužívání systému, zajímalo by mě, jak je to podle zákona.

Na jednu stranu by Katka, kdyby nejela na dovolenou, na dítě s astmatickými projevy beztak dostala od dr. OČR... dítě je uznáno za nemocné, do školky nejde a bude ošetřováno rodičem, za což mu náleží dávka od OSSZ, takže o zneužití v tomto konkrétním případě určitě nejde. Na druhou stranu tu jde o zahraniční dovolenou. Co v případě pojistné události - dítěti se přihorší, bude muset být ošetřeno v zahraničí - nebude dělat pojišťovna problémy?
Snažil bych se najít všechny právní předpisy, které se tím zabývají, a pokud v nich není vysloveně zakázáno po dobu OČR odjet mimo ČR, tak bych to posuzoval tak, že to lze.
Sám bych se ale asi bál, už z důvodu toho, co kdyby něco nastalo v době dovolené, nějaká pojistná událost. Pojišťovna pak pátrá a když se dopátrá něčeho, co není řekněme tak úplně košér, tak udělá všechno proto, aby nemusela plnit...

Tom

Take to vnimam jako

Take to vnimam jako zneuzivani ci obchazeni systemu.
Nic dramatickeho,ale ta "vycuranost", at uz je motivovana financemi nebo usetrenim dovolene, tam proste je.
Jde to proste proti logice veci OCR, to musi kazdy uznat.

Porad si stezujeme na to, jak zamestnavatele nechteji matky s detmi zamestnavat - a pritom tu porad resime, jak system co nejvic obejit a zmacknout ... pak se clovek obcas tem zamestnavatelum nemuze divit.

také si myslím, že to nelze a

také si myslím, že to nelze a bylo by to možno chápat jako obcházení systému (nemyslím to nijak zle), ale OČR je dávka, kterou čerpá rodič, pokud nemůže chodit do práce, protože ošetřuje člena rodiny, který musí být doma a mimo kolektiv. Pokud ale takové dítě zvládne dovolenou a tudíž pobyt v kolektivu, pak myslím, že nepotřebuje ošetřovat ve smyslu očr. Zkrátka pobyt na dovolená podle mě znamená, že dítě není ve stavu, kdy vyžaduje ošetřování a pokud ano, na dovolenou by jet nemělo. Takže to, že na dovolené by vám stát (sociálka) měla proplácet asi 60%ˇpříjmu (nevím přesně) prostě malinko jako zneužití zní, to se nezlobte.
Já mám také dovolené velmi málo, ale do tohoto bych nešla.

Můj příspěvek berte ale jaka názor laika a opravdu není myšlen nějak odsuzovačně..

Nazory ano, rozhodne, ale ne,

Obrázek uživatele KaterinaAd

Nazory ano, rozhodne, ale ne, ze mam vpodstate zdrave dite a mym jedinym cilem je obejit system, to mi prijde prehnane. Asi tak.

čerpala bych řádnou dovolenou

Ahoj, též bych podpořila názor vzít si OČR do neděle a pak čerpat řádnou dovolenou. O dítě na dovolené by ses celodenně starala, ať je nemocné nebo zdravé. Koneckonců děti mohou onemocnět i během dovolené v zahraničí, a taky na to rodiče nedostanou zpětně OČR..

Pokud se čerpá OČR, tak by také měla v dalším týdnu následovat kontrola u doktora, aby posoudil, zda už je dítě zdravé, může do kolektivu a rodič zpět do práce. Což by ve vašem případě nenastalo, byli byste na dovolené, a k doktorce šli předpokládám až přespříští týden. Nechala by sis napsat OČR až do příští soboty (9 dní) nebo jak byste si stanovili, do kdy ještě bylo dítě nemocné, a od kdy už ne?

Je to kontroverzní téma a nelze se divit nebo zlobit, že to někdo vnímá třeba jinak než Ty.. koneckonců názory a zkušenosti jiných jsi chtěla slyšet..

-

Ahojky, tak já bych si OČR také nevzala, protože bych se bála. Ale nemyslím si, že by Katka zneužívala dávky, neboť předpokládám, že už si léta platí zdravotní pojištění. Což se u některých, kteří jakékoliv dávky zneužívají nedá říct, ne? Š.

Katko,

Obrázek uživatele LadaVac

nechápej to zle,já myslím,že Petra se tě nechtěla dotknout,ale já to vnímám stejně jako zneužívání dávek.Já vím,že to dělá dneska každý,ale mě se to taky příčí.
Vzala bych si OČR do doby dovolené,pak dovolenou.Několik let v práci mi dovolená taky nevycházela,tak jsem si třeba na vánoce brala neplacené volno a to máme docela hluboko do kapsy / čeká mě to asi i letos,no co,chci být s dětmi,tak nějaký ten peníz oželím/.
Když už dělám na sociálce a řvu,kolik lidí systém zneužívá,měla bych začít u sebe.

-

Chápu uvažování Katky ( i když mou hl. motivací by nebyla motivace ušetřit dovolenou a být pak následně s dětmi jindy víc doma, ale spíš motivace ekonomická, co se mi víc vyplatí finančně ). Kdybych byla ve stejné situaci jako Katka, tak OČR bych ale při plánované dovolené určitě nečerpala a ukončila ho už v neděli ( s ohl. že jedete opravdu na dovolenou a nejsi s dítětem doma ). Já bych to taky neskousla a hlavně bych si ani netroufnula vyjet v době čerpání OČR na dovolenou, byť s nemocným dítětem a asi by mě to ani nenapadlo. Jestli s čerpáním OČR v zahraničí Dr. bude souhlasit by mě opravdu zajímalo, dej pak prosím tě vědět, co ti Dr. na to řekl/a. Přijde mě, že jsi rozhodnutá a máš na to vše svůj pohled a své argumenty. Hlavně aby byl v pořádku kluk, ať už to vyřešíš "standartně" nebo "netradičně". Hodně štěstí vám všem a užijte si dovolenou.

Ahoj Katko, já bych do toho

Ahoj Katko,
já bych do toho nešla. Nejde o to, že by to možná i šlo. A taky nejde o to, jestli by tě případně někdo udal či neudal. Ale z tvého popisu je to prostě obcházení systému a přijde mi to jednoduše nefér.
Chraň bůh, že bych tě chtěla jakkoliv hodnotit, myslím, že většina lidí by to asi udělala. Ale to ještě neznamená, že je to v pořádku. Tohle mi prostě přijde, a to se na mě nezlob, jako takové typické čecháčkovstí.

Tak to jsi opravdu posoudila

Obrázek uživatele KaterinaAd

Tak to jsi opravdu posoudila spatne.
Co jsem asi zneuzila, kdyz jsem si po navratu do prace na osetrovani nemocneho decka vzala dovolenou aby to nebylo "blby"?
No nic, jsem dneska grogy, tri hodiny jsem stravila ve spitale, hodinu s vitou na ceste do prace, abych aspon neco udelala, a nepromarnila na "jedno razitko" celou pracovni dobu (mam Jen 5 hodin) a nasledne 1,5 hodiny cestovanim mezi zdravotnickymi potrebani kvuli nahubku pro inhalaci. Vse s hekajicim ditetem v zavesu.
Asi si to beru moc osobne, jdu radeji spat. Dekuji za nazory.

Katko

Obrázek uživatele PetraN

že je "v podstatě zdravý" jsem usoudila z tvého popisu: "poslech cisty, pry trachealni kasel, na infekcni puvod to pry nevypada"

pokud jsem nevhodně posoudila z tvého popisu zdravotní stav, tak za to se omlouvám

ale nic to nemění na tom, že mi čerpání OČR v momentě, když mám v plánu jet na dovolenou přijde jako zbytečné tahání peněž z nemocenského systému

víc už nemám, co bych k tomu napsala

Petro, nazor nikomu neberu,

Obrázek uživatele KaterinaAd

Petro, nazor nikomu neberu, jen nechapu, jak jsi prisla na to, ze dite je vpodstate zdrave? Ty to tak vnimas??!!!. Ano, vzit si osetrovacku na zdrave dite je ochcavani. Moje dite je bohuzel nemocne.

Katko

Obrázek uživatele PetraN

chtěla jsi slyšet názor ostatních a tak jsem ti napsala ten svůj, já to tak vnímám, nemůžu za to, že se ti to nelíbí.....když se zeptáš, tak se může přeci stát, že ti někdo napíše i to, co nechceš slyšet...

asi jsem blbě naivní, ale prostě žiju v tom, že nemocenské a další dávky má využívat ten, kdo je opravdu potřebuje..beru to tak, že když mám v plánu dovolenou, tak neschopnost dítěte pobytu v kolektivu není překážkou v práci, protože do práce bych nešla stejně

mě se prostě příčí ždímat stát, když to není potřeba...tak to mám nastavené, asi naivní donkichotský postoj, ale omlouvat se za něj nebudu

Katy,

já bych se tomu využiti nebránila, stejně ho budeš mít "na krku" akorát jinde než doma....ale v mém případě by by problém s některými vyloženě přejícími lidmi v práci....takže bych toho ve finále asi nevyužila....tak záleží, co máš za lidí v práci ty, aby z toho nebyly zbytečný "řeči" na pár let do předu... Zuzka

Petro, to jsi trochu prehnala

Obrázek uživatele KaterinaAd

Petro, to jsi trochu prehnala ne? Vita kasle, do skolky urcite nemuze. Ptala jsem se doktorky, jestli v tomhle stavu muze na dovolenou, rekla, ze ano, ze mu more jen prospeje. Takze ano, jde o to, ze kvuli jeho osetrovani nemuzu chodit do prace. A ano, resim, jestli diky tomu nemuzu usetrit dovolenou. Na to snad nepotrebuji "zaludek"? Nechci nic ochcavat, sakra prece nedavam dite babicce a nejedu si v osetrovacce sama valet sunky.
Takze chci jen vedet, jestli to lze. Zeptam se zitra doktorky. Bud to lze nebo nelze.

Taky bych se bala ze ne nekdo

Obrázek uživatele Lucka V.

Taky bych se bala ze ne nekdo z prejicich uda. Asi bych to neriskla i kdyz by me využít situaci a ušetřit dovolenou taky lakalo.

Byt mimo bydliste pri OCR

Obrázek uživatele fretuska

Byt mimo bydliste pri OCR urcite problem neni, byli jsme treba u babicky v domku, a deti byly nemocne....

U ciziny tezko rict... Nemas sefa x mzdovou, s kterou by se o tom slo promluvit na rovinu?

Ahoj, já bych to neriskla.

Ahoj,
já bych to neriskla. Nedovolila bych si při OČR odjet ani mimo bydliště, natož do ciziny.
Jestli v práci vědí, že jedeš na dovolenou a budeš přitom na OČR, tak si to někdo spojí a mohl by Ti zatopit...
Já bych se bála, aby mě někdo neprásknul, lidi jsou dneska hrozně přející....
Jana

No

Obrázek uživatele PetraN

nikdo to nekontroluje, jestli ti jde o tohle...

to je spíš o tom, na co máš žaludek...¨

já bych vzala OČR do neděle a od pondělí čerpala normálně dovolenou

dítě je v podstatě zdravé a nejde tu o to, že kvůli jeho ošetřování nemůžeš chodit do práce, ale že si chceš ušetřit dovolenou na jindy
to ať se na mě nikdo nezlobí, ale pro mě je to normální zneužití dávky a myslím Katko, že tohle nemáš zapotřebí

Vsak ja tam o to dite budu

Obrázek uživatele KaterinaAd

Vsak ja tam o to dite budu pecovat taky:-))

No rozhodně to nikdo

Obrázek uživatele LucieR

No rozhodně to nikdo nekontroluje, jako třeba sociálka neschopenku. Navíc ty se ani nikde nezavazuješ, že nebudeš ošetřovat 24h denně (na nákup přece taky můžeš) a na 99% na ošetřovačce ani nevyplňuješ adresu, na které mador bude (vypisuje se tam pouze adresa dítěte, což podle mě není to samé). Podle mě, pokud nejsou teploty, teplo a moře vážně spíš prospěje. Michal vloni odjel s počínající angínou a posílen ATB do Emirátů. Angíny má děsný, většinou dojde i na druhá ATB, pár hodin po příletu prý bylo po nemoci.

Podle dr. mu more muze jen

Obrázek uživatele KaterinaAd

Podle dr. mu more muze jen prospet, kasel ma asi astm. puvod. Osetrovacku si napsat nechat musim, dovolene mam malo a zitra si ji vzit nemuzu, tak jsem premyslela, jestli ji nechat ten pristi tyden, nebo ji hned nechat ukoncit.

Já bych si netroufla,

Obrázek uživatele LadaVac

jestli je to dovolené nevím,ale během ošetřování jet na dovču to bych si fakt nedovolila.