Skip to main content

Kdy děti začínají sčítat čísla?

Dnes mě překvapil syn, když u snídaně povídá: "Když smícháme 1 a 2, tak to bude 3. Když smíchám 4 a 1, tak to bude 5." Dala jsem i kontrolníí otázku: (3+1) - odpověděl správně. Neukazoval to, povídal z hlavy. Nic takového ho neučím. Ještě mu nebylo ani tři a půl. Je to standart nebo ne? Mně se to zdá celkem brzy, ale přiznám se, nesleduji žádné tabulky o tom, co dítě v nějakém věku umí, či nikoliv. Každopádně mě překvapil. :-)

krtka a maminku

znají, obávám se,že odpověď s kytkama a vodenim se za ruku nebude uspokojiva....u té kozy by to ani dost dobře nešlo....no uvidíme.

Petro, tak to jsi mě pobavila

Obrázek uživatele Vladkax

Petro, tak to jsi mě pobavila :-) abstraktní pochopení čísel si fakt nedokážu představit! Jednou už jsem se s něčím podobným setkala - na kolejích se mnou jednu dobu bydlela holka, co dělala diplomku na téma 1+1=2 Byl to hrozně dlouhý elaborát,vlastně ani nevím, jestli ji ta rovnice nakonec vyšla :-) snažila se mě do toho zasvětit, mně to připadalo spíš jako filozofické pojednání... občas to i znělo logicky, ale zcela to nabourávalo mé pojetí matematiky.... no do toho bych se teda zamotala tak, že bych se už nevymotala :-) to je ono?
Jinak u nás se začalo sčítat okolo 5-tého roku, tedy počítám ty "vyšší" počty do 10 :-) do pěti to občas nadhazovali už dříve, ale tomu jsem nevěnovala poroznost....

Taky jsme řešili. Už je to

Obrázek uživatele Nika1

Taky jsme řešili. Už je to teda dýl. Ale na chvíli kdy Matyášek na celou školku z prvního patra na mě volal: "Maminko, ahoj a jdi domů a řekni tatínkovi ať Ti dá už ty rybičky aby jsi už čekala tu naší malou holčičku," na to nezapomenu.
A maminky, které byli zrovna v šatně taky ne :)

KRTEK A MAMINKA :-)

Obrázek uživatele Tomáš D

KRTEK A MAMINKA :-) Jo, ten u nás letěl...

Zuzko,

Obrázek uživatele Spider17

až se zase zeptá, tak jí pusť Krtečka... ten díl, jak tam jsou ti zajíčci :-))) Nosil jí kytičky, pak se vodili za ruce, a pak.... miminko v bříšku :-DDD Teda snad jsem to nepopletla a bylo to tak :-)

-

u nás děti začaly sami myslím někdy před 4r, holčičku to baví dost a jde jí to s jistotou asi do 5ti ( začátek vypadal podobně jako u vás, z ničeho nic ), kluk bude asi víc přes ten jazyk, i když to nakonec taky s prsty sečte nebo odečte, ale je spíš nepozorný .o) Máte aspoň novou zábavu na krácení dlouhé chvíle třeba u Dr.

Zdeni,

dobrýýýýý...Peťa bude asi jednou nějaký badatel...:-) Taky máme jdnu "badatelku" doma a já z ní fakt místy nemůžu....teď mám problém ohledně miminek (teda i zvířecích), holky ví, že jsou v bříšku, dokonce i to jak se dostanou ven, no a to jim donedávna stačilo (Markétce by to stačilo i teď), no a Krista minule březí koze hladila bříško a ptá se, mamííí a jak se to miminko do toho bříška dostane? Ty jo, naštěstí jsme to nějak zamluvily, ale já trnu, že se zeptá zas...a já nevím co jí řeknu, lhát a vykládat pohádky typu, že něco snědla apod, se mi fakt nechce, ale s pravdou ven? Aby se pak rodiče dětí u nás ve školce nedivili.... No snad se ještě chvíli nezeptá...:-) Zuzka

:)

Já teda počítat vůbec neuměla, na základce jsem měla problém se sčítáním a odčítáním třeba 15-7. Prostě děs. Problémy s tímto typem počítání mám doteď.
Výsledek: vystudovaná fyzika + matematika a živím se jako programátor. Z matematiky jsem na VŠ měla nejradši část patřící ke kvantové fyzice.
Aby bylo dítě matematicky nadané, musí mít abstraktní pochopení čísel, tzn. žádný hrušky a jablka.

:-D :-D :-D

Obrázek uživatele Spider17

Tome, máš vidět, jakej mu dává Kristýnka záhul :-) Sice součet neví, ale zkouší ho pořád :-) No a jestli potřebujete nácvik i čtení a psaní... :-)))))) Na druhou stranu jsem ráda, že už mi nedává otázky typu - proč je moč slaná a žlutá, jak drží magnet na lednici, jak se tvoří láva... No i když si teď vlastně vzpomínám, že se nedávno hádal s Týnkou, co je vyšší. Ona že dům a on že nebe a hned na to se na mě obrátil a vybafnul, co že je vlastně uvnitř Země :-(

Zdeni, na Seči si holky

Obrázek uživatele Tomáš D

Zdeni,
na Seči si holky zamlouvají jednu hodinu počtů denně od Péti :-) Na ceně se domluvíme :-)))

Malej

Obrázek uživatele Spider17

mi v 5ti taky počítá snad do tisíce a sčítá do 20 bez použití prstů. Taky se řídí podle hodin. Všechno se učí sám, já pak na něj jen koukám s otevřenou pusou :-O :-D No a aby toho neměl málo, trénuje odčítání a vždy to zakončí slovy: "Ale to mě taky budou učit ve škole, viď mami?" :-D :-D

Já jsem to měl taky tak, ve 4

Obrázek uživatele Tomáš D

Já jsem to měl taky tak, ve 4 jsem uměl počítat do milionu a sčítat asi taky (do 10), ale naše holky se to naučily až v první třídě a musím říct, že příklady jako 9-6= pořád počítají na prstech. S Jitkou jsme oba VŠ, ale děti teda mám pocit, že počty moc neoplývají... V žákajdě mají ale jen jedničky a sem tam dvojku, v pracovních sešitech občas i trojku. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál. Úkol z matematiky (momentálně se učí sčítání a odčítání do 15) zvládnou rychle, ale když ho dělají, prsty jedou (taky rychle).
Tom

Tak to všichni máme geniální

Tak to všichni máme geniální děti :-)

Mareček sčítá do 10, jsou mu

Obrázek uživatele KaterinaAd

Mareček sčítá do 10, jsou mu čerstvě tři roky. Ale hodně dělá to, že neustále poslouchá, jak počítá Vítek (4 a ¾), toho čísla fascinují.
Takže na tvoji otázku - je to šikulka. Není to zcela výjimečné, ale taky ne zcela běžné:-)

ahoj, i já jsem dnes byla

ahoj,
i já jsem dnes byla překvapená,při cestě autem ze školky jsme míjeli koníky a kluk povídá, mamko viděl jsem tři koníky... a já se ptám a kolik by jich tam bylo kdyby jeden odešel spát ... tak prý dva... :-)) a moje další otázka byla kdyby za nimi přišel ještě jeden, tak hned křičel, že 4:-))