Skip to main content

Jak řešit agresivitu jednoho z dvojčat?

Ahoj, jdu si sem pro radu, protože už jsme s manželem malinkou zoufalí. Máme čerstvě 3 letý páreček a u kluka řešíme už nějakou dobu jeho agresivitu, která se projevuje tím, že svoji ségru neustále bouchá, bere ji všechno z ruky, strká ji např.ze židle a o všechno se s ní rve. Má pocit, že všude musí byt první a všechno musí dělat jako první, nechce nikomu ustupovat. Jakmile se stane, že ho ségra v něčem předstihne, dostane záchvat a řve. Podobně reaguje např. i na hřišti, všechny děti od sebe odhání, jakmile se jen přiblíží. Nechce si s nikým jiným hrát, jenom se ségrou a dává to dost najevo. Kolikrát se stydím, když o nějakém chlapečkovi prohlásí, že je ošklivý ať jde pryč.Ve školce tyto projevy zatím nemá, paní učitelka tvrdí, že jsou oba moc hodní. Myslím, že dokážu pochopit, že jde jen o nějaké období, které ho časem přejde, ale nevím si rady, jak to řešit. Zkusili jsme snad všechno, a to jak po dobrém, tak po zlém. Vysvětlování nepomáhá, protože vzápětí jde a udělá to znovu. Plácnutí přes ruku nebo přes zadek má stejný efekt, způsobí to akorát řev a vyýsledek žádný. Nevím, kde se to v něm bere, na druhou stranu je to totiž strašně citlivý,hodný a šikovný kluk. Myslím, že mu i dostatečně často dáváme najevo, že ho máme rádi. Jenže oproti tomu na něj několikrát denně křičíme a neustále ho napomínáme, až je nám to líto, ale přece ho to nemůžu nechat všechno tohle beztrestně dělat. Máte někdo nějakou radu, co s tím nebo neřešíte něco podobného? Já jsem se dlouho odhodlávala sem napsat, ale dnešní zoufalý manželův telefonát, kdy mi líčil průběh dnešního rána a kdy se vytočil a dal Marečkovi na zadek, mě dokopal k tomu si napsat pro radu.

Z toho co píšeš mám pocit, že

Obrázek uživatele Nika1

Z toho co píšeš mám pocit, že Mareček si chce vydobít pozici silnějšího, dominantního. Chce "dostat " Sárinku do pozice slabšího, kdy on rozhoduje s kým si bude hrát( je to přece jeho dvojče, tak kdo jiný by si s ní hrál), s čím si bude hrát,bouchne jí kdy on chce atd. Vy jste rodiče a Mareček moc dobře ví, že ho budete mít rádi i když bude Sárinku terorizovat. Možná by pomohlo naučit malou jak se bránit, jak se bráchovi postavit a aby mu dala najevo, že si to nenechá líbit. Ve školce to nedělá, protože tam možná cítí autoritu učitelky a tak si to nedovolí. Myslím, že na Sáru i žárlí.
Jsou ve věku kdy se učí sociálním vazbám a učí se najít si své místo ve společnosti.
U nás to dělají mladší dvojčata, hlavně holčička z mladších dvojčat vůči svému dvojčeti i vůči starším dvojčatům. Učili jsme starší dvojčata jak se mají bránit mladším dvojčatům :)

možná ne přímo vytáhnout

Obrázek uživatele KaterinaAd

možná ne přímo vytáhnout trička s tím, že mu je taky podupu, to se asi hned začne bránit, to je jasný, spíš si ho vzít bokem a tu situaci mu jen nastínit...ale zas nevím, jestli tříleťák na to není malej.
Já kolikrát Víťu chytnu a táhnu ho vedle do pokoje (po cestě má strach, že tam dostane na zadek:-)), tam si k němu přisednu, donutím ho, aby se mi díval do očí a začal se mnou komunikovat a rozebíráme...

Holky, díky. Holčička je

Holky, díky. Holčička je kliďas, samozřejmě jí bouchání vadí a někdy i bolí, takže pláče a chodí si za mnou stěžovat. A nebo ho rovnou taky bouchne. Na druhou stranu se stává, že když Marečkovi hubujeme a chceme ho nějak potrestat, např.ho zavřeme v pokojíčku, aby tam přemýšlel nad tím, co udělal, začne Sára plakat, že ho tam nemáme zavírat,že ho má ráda. Trochu neřešitelná situace. :-)
Katko, to jak píšeš, jsme zkoušeli. Zrovna včera, Sára měla na zemi položená nějaká trička a skládala si je do skříně. Mareček přišel a začal jí po nich dupat. Tak jsem šla do jeho skříně a vyndala jeho trička, že mu po nich taky budu dupat, aby viděl, že mu to nebude příjemné. Křičel na mě ne ne, že to nesmím dělat, ale vesele dál dupal po těch jejích tričkách. Fakt už nevím, jak na něj. :-(

Jak se chová holčička? Nechá

Obrázek uživatele KaterinaAd

Jak se chová holčička? Nechá si to líbit? Možná jestli je ťunťa, tak ji trochu postrčit, ať se nedá, aby neměla Mareček pocit, že má tolik navrch a může si na ni vše dovolit.
Když jsou moje děti nějak zlé na ostatní, snažím se jim podat situace opačně - jak by ti bylo, kdyby sis chtěl hrát támhle s chlapečkem s jeho auťákem a on tě odháněl...smutno, viď? A jemu je taky smutno... Víťa je hodně citlivej, tak se nad tím dokáže zamyslet a kolikrát svoje chování přehodnotil..samozřejmě to nefunguje vždycky, jen nápad..

Těžko radit, u nás to časem

Obrázek uživatele Vladkax

Těžko radit, u nás to časem přešlo... agresivita byla tedy jen mezi dvojčaty, lépe řečeno jedna holka terorizovala druhou. Ve školce byl problém jen v tom, že ta silnější diktovala té slabší co, kdy a s kým bude dělat, jinak byly taky chválené. Po rozdělení holek do jiných tříd toto odpadlo, byly si vzácnější, takže konfliktů podstatně ubylo.