Skip to main content

nechce jíst...

Posted in

Ahoj. vím, že je to 100x omílané téma, ale já jsem fakt v koncích....
Do 2 let děti jedly vše, na co přišly. ze dne na den,začala ta hrůza, s kterou bojujem pořád.
Elka se lepší, ale s Terezou je to strašný. Kvůli jídlu je nemůžu nikam dát, nebo mi hlídači raději před návštěvou volají, co mají uvařit, aby to holky jedly. Moje odpověď zní, vařte, co chcete, je to holek problém, že nebudou jíst. Jenže hostitelům je to líto, nesnášejí jejich scény a mě probodávají pohledem a poučují, jak jsou děti nevychované. Připouštím, že mi to asi někde ujelo, a dětem jsou nějak ustoupila. ale teď se fakt už dlouho snažím být důsledná, ale vůbec to nefunguje... jedí jenom suchý pečivo, výjimečně s máslem, maso s přílohou bez jakékoliv omáčky (šťávy), ovoce a zeleninu skoro všechnu, kakaové kuličky s mlékem, piškotové buchty, vývar, šunku a Terka vařený vajíčko, krupicovou kaši, mléko a jedna kefírové mléko, pudink (typu Monte apod.)
nejí omáčky, polévky (krom vývaru), luštěniny (krom hrášku), namazané pečivo, jogurty, květák, brokolici,kapustu, kiwi, hrušky, pomeranče, švestky, broskve,
Zkoušela jsem je nechat vyhladovět. prostě mezi jídlem nic nedostanou, když nejí jeden chod do druhého nic nebude. i jsem zkoušela jim jako další chod dát něco, co nechtějí, aby je to donutilo, ale ony nejí zase. myslela jsem že se to ve školce zlomí, ale bohužel... téměř denně slyším, že nic nejedly, pak přijdou domu a začne to.pokřikují, že chtějí papat... odpovím, že nic nebude až večeře, že měly papat ve školce chvíli ječí a pak přestanou. no ale k večeři jim obvykle dám, něco co vím, že jedí. a to se najedí hodně a pak ještě loudí ovoce a mlíko apod. často jim to dám (to je možná ta chyba). a vím, že je špatné jíst jen večer. někdy jsem z nich, tak vytočená, že jsem si říkala, že o víkendu dám pryč všechno, co jedí a budu jim dávat jen to, co nejí a donutím je ochutnat, ale nesebrala jsem na to odvahu. na ten řev a vědět u toho, že mají fakt hlad. současný stav je, že sní jen jeden chod denně a to třeba jen suchý rohlík a hrnek mlíka. nenabízím jim za nesnědené jídlo náhradu apod. takže dneska Terka měla ráno kuličky s mlíkem, a odpoledne such rohlík a to je za celý den vše. samozřejmě jsou pěkně hubený, hlavně Tereza za poslední rok nepřibrala snad ani deko, za to do výšky rostou až moc. co s ní? mám fakt přejít na t nejhorší variantu, dávat jen to co nechtějí a donutit je? přístupem , že nedostanou žádnou náhradu se zlepšila Elka, ale Terka prostě radši jíst nebude... nikdy jsem za dětma neběhala s jídlem po bytě, hezky sedí u stolu a nedávám jim žádné odměny za snědené jídlo, sedíme u stolu bez hraček a televize, nenutím je dojídat, sníst co chce, ale aspoň k tomu stolu sednout a ochutnat... ani estetický výtvor na talíři nezabere..

To vůbec neřeš. Jí krásně.

Obrázek uživatele Nika1

To vůbec neřeš. Jí krásně. Hlídačům řekni holek oblíbené jídlo a budou všichni spokojení. Starší dvojčata do dvou let jedli všechno, ve dvou letech konec. Bylo období kdy kluk jedl pečivo,suché brambory, kuřecí řízky, jogurt a palačinky. Toť vše. V pěti letech je to už mnohem lepší. Ale ty tři roky jsem nad ním kolikrát brečela, protože byl příšerně hubený, slabý. Dneska sní tři knedlíky s omáčkou ani nemrkne.

Taky mi přijde, že dle tvého

Obrázek uživatele katyvypl

Taky mi přijde, že dle tvého seznamu, co holky jí, je toho požehnaně dost. :-) Našim klukům jsou čtyři roky a jí víceméně taky takhle. Chodím teď na výpomoc do školkové kuchyně a je tam chlapeček, který jí zásadně suché pečivo a k obědu vždy suchou přílohu, žádnou omáčku ani maso a nepije mléko. A paní učitelky to neřeší, prostě jsou děti jedlíci a děti, které si holt v jídle vybírají. Takže nezoufej, můj starší syn snědl od malička vše, s dvojčaty je kříž, ale neřeším to, že jeden jí jen to a druhý jen tamto je holt důkaz o jejich individualitě. :-) Katka

U nás to jsou etapy...

...neboli období, kdy jí třeba 2-3 měsíce furt to samé, např. nyní krupice na večeři bez výjimky každý večer už asi 3 měsíce. Neřešila bych to, pokud nemají hlad, nejsou podvyživené, tak prostě vařit a nabízet to co mají rádi, časem se to upraví. U nás funguje jíst "očima" - např. nakrájím různé ovoce na talíř a dám jim k tomu napichovátka na jednohubky - takže to mají jako zábavu napichovat si to samy nebo nakrájím chleba se sýrem, pomazánkou nebo čímkoli na kostičky rozložím jim to na talířek do tvaru květinky, nebo třeba rohlíky nekrájím podélně ale na kolečka a dostanou třeba 3 namazaná kolečka, milujou vajíčka, takže na každé kolečko jeden plátek vajíčka - vypadá to krásně a hlavně to funguje - že si i přidávají - je to pracnější že jim třeba domazávám a dodělávám postupně ale těch pár let než si budou dělat jídlo samy ještě přežiju... :-) Ale je to běh na dlouhou trať. Taky u nás pomohlo, že jsem je postupně zapojovala do přípravy jídel - míchání, mazání. Osvědčilo se mi dávat jim na talířek jen malinké porce (zejména u obědů)a doprostřed stolu dám velký talíř s "přídavkem" a oni si samy přidávají a milujou to že si můžou nabrat samy (například takhle milujou kolínka s rajskou). Stůl je sice pěkně zapatlaný ale sní toho pak rozhodně více.
A ještě poslední tip - bereme teď na doporučení kamarádky na posílení imunity sirup Multsanostol a v letáku je že je i na podporu chuti k jídlu a u nás to tedy zabírá... (jinak kamarádka doporučuje kolostrum na podporu chuti k jídlu že jim to pomohlo, ale to nemám osobně vyzkoušeno).
Tak se drž a hlavně nenuť!
Lenka

Leni,poslednu dobu u nas

Leni,
poslednu dobu u nas funguju 2 veci:
1. nastavím budík v telefonu a kdyz to zazvoní, tak je zmena cinnosti. Cca 10-15min. pred tym co budem jíst, odchazet z hríste, jít do vany, atd. reknu im, co se bude dít, kdyz budík zazvoní, klidne to pak zopakuju jeste 2-3x. Neverila jsem tomu, ale funguje, ta zmena ich nevytocí, proste ví dopredu a líp se s tym vyrovnají.
2. taky ríkam, ze musí aspon ochutnat jídlo a kdyz sní obed muze vzít na co ma chut. Marda nejí sladkosti, "ujízdí" na jogurtu, takze jako dezert ma jogurt, vyndam mu to na stul aby videl to a zase mu zopakuju vetu, ze kdyz sní obed, tak pak muze jogurt. Kdyz ne, tak jde pryc od stolu a jogurt zase schovam do lednice. Nechtela jsem pouzívat "motivace" takoveho typu u jídla, ale jsem rada, ze aspon neco sní.
Nedavno jsem bavili na toto tema s manzelem, u nich nebylo mozne, ze nekomu neco nechutna, samozrejme tchyni se moc nelíbi, ze kluci u nich nejí, takze jsem se ptala manzela jak maminka dokazala, ze oni snedli vsechno. Odpoved: "rvala na nas"... Dodnes ma z toho spatne spomínky...

Leni,

Obrázek uživatele LadaVac

já se nerozčiluju, pošlu je vztekat jinam, ale při sebemenší zmínce o hladu předložím zase tu polívku nebo k jí dám večeři.Samozřejmě vařím ty,co má ráda,to zase jí netrápím něčím,co nejí,ale prostě i nesnědený oběd dostane ohřátý k večeři.

Leni,přesně mě to napadlo,jestli jim nevadí,že jedí před ostatními.Někdo prostě jídlo považuje za intimitu.Nešlo by dohodnout,že by třeba měli stoleček trošku mimo děti nebo né úplně mimo,ale aby měli třeba děti za zády a sami koukali ven nebo něco.Né,že bych dětem ráda zajištovala exta podmínky,ale já třeba mám dodnes takový problém s chozením na záchod.Jak by byl někdo v doslechu,je to pro mě nemyslitelné.

Leni,moje sestra měla velké problémy s jídlem,byla kvůli tomu i v nemocnici,jako malá,protože mamku doktor vyblbnul,že nejí a co je to za matku,která nedá dítěti najíst.Naštěšstí osvícená doktorka v nemocnici po pozorování řekla mamce,ať jí nechá,že si to dítě samo vybere co chce / samozřejmě korigovat sladkosti/,že hlad si nenechá,ale nátlakem by jí mohli vypěstovat jen zažívací problémy.

prý holkám ve školce asi vadí

prý holkám ve školce asi vadí ostatní děti, prý až všichni odejdou tak si sednou a jí teda jen tak 2x týdně. doma taky řeknu že jdem jíst a nastane řev (asi nechtějí přerušovat hraní, tak říkám máš na stole jídlo přijď). tak chvíli řvou pak najednou přestanou jdou jíst, nechápu to.

Lado: a jak řešíš ... "musí sníst aspoň polévku..." já když řeknu že musí, byť jen ochutnat, tak scéna jako blázen ani po dobrém ani po zlém to nejde. večer jsem už byla vytočena a seděla nad ní s vařečkou no a stejně nic( řvala a řvala, udělala jsem to teda prvně)... pak mě přijde spíš vyřízená z toho, ne že chci, aby jedla, ale z toho že se zlobím. tak jí uklidním znovu nabízím a rozjíždí se znova... nakonec jsem to vzdala...

Leni,

Obrázek uživatele LadaVac

taky mi přijde,že dle toho co píšeš se z toho něco sestavit dá.
U nás je na jídlo horší dcera.Jsou dny,kdy jede jen na mléku a nic jiného do ní nedostanu.Jako malá jedla velmi dobře.Čím je starší,tím víc je vybíravá-nejí cuibuli v ničem a jakékoliv úpravě,téměř žádné maso,houby,hroznové víno,banány,chleba,jogurty jen nějaké atd.Bohužel v ní poznávám svojí sestru.Ta se dodnes dokáže v jídle nimrat,že ten kdo to uvařit,by jí to občas hodil na hlavu,kdyby si to měl brát.
Já to fakt neřeším,akorát tvrdě vyžadejeme,že sladkost bude až po pořádném jídle.U oběda musí sníst alepoń polévku nebo větší část druhého / obojí,na to mohu zapomenout/.Pokud to nedodrží,není nárok na sladkost,kdyby se na hlavu stavěla.
Věřím,že ty scény jsou hrozný,posílej je ječet od stolu jinam.Snad je to přejde časem.
zkoušela ses ptát učitelek,jak to probíhá s jídlem ve školce,proč nejedí?Třeba se na nějak chvátá nebo nevím,co by je mohlo brzdit. To,že platím ve školce jídlo a ani se ho nedotknout a pak doma vyluxují ledničku by mi taky vadilo,asi bych zkusila nějak hledat příčiny ve školce,zkusila to tam konzultovat.

já je taky moc nutit nechci,

já je taky moc nutit nechci, ale když vím, že ve školce téměř nejí a pak by snědli na co přijdou.... takže mají hlad, a hlavně ty scény před jídlem a na návštěvě, mě ničí... tak ahoj

-

Mně taky připadá, že baští dobře :)
Sama děti do jídla nenutím, jen omezuju v tom, aby se nenacpaly sladkým a pak nejedly jídlo. Ale dávám jim to, co mají rádi. Dcera nesnáší špenát, tak ho prostě nevařím. Proč je nutit do něčeho, co nemají rádi? Nevidím důvod ani smysl takového jednání. A jak dvojky v tomto věku, tak teď mladší dcera, neobědvá v poledne, ale až po odpoledním spaní tzn. ve tři ve čtyři. Dřív to prostě nechce, nebo sní jen pár soust. Neřeším to.

Na dvouleté jí hezky. Já bych

Obrázek uživatele jarnem

Na dvouleté jí hezky. Já bych to moc neřešila, dobrovolně dítě hlady neumře. My jsme měly také období, kdy nechtěly nic moc jíst. Já myslím, že to časem pomine.

Budu se taky

Budu se taky opakovat...jidelnicek neni az tak spatny. Nehrotila bych to, nabizela obcas ostatni, jinak davala, co rady jedi...nemyslim ale susenky misto vecere apod....u dcery jsem si tim porad taky lamala hlavu, nejedla vubec ovoce ani zeleninu, dnes ovoce v poho, rajce ani papriku nevezme do pusy ...kluci maji kazdy jine chute, jeden sni maso, rad polevky, druhy maso nevezme do pusy, jen mlete, polevky nerad..zkousim, nabizim, ale vim, ze se chute budou menit a za par mesicu to bude zas jinak...v cem jsem ale striktni, pokud nesni vubec obed, nenahrazuji nicim jinym, susenky apod...vecer nabidnu ovoce,a ne sladke...Iv.

Leni, ted jsem si spomnela a

Leni,
ted jsem si spomnela a mozno te trosku potesím, ze vcera jsem varila kurecí prsa s hruskama dle tvojho receptu, co si kdysi posílala a oba kluci pekne bastili. :))))

Ahoj Leni, mne se zda, ze

Ahoj Leni,
mne se zda, ze vase holky jí celkem pekne, ze ten seznam co si napsala je docela rozmanity. :)
Nasi kluci taky jedli do 2r. skoro vsechno pak nastal zlom a od tej doby Marda jí hodne malo veci: kazdy den snídane jogurt (vanilka anebo cokolada, ine príchute ne), svacina tvarohovy dezert anebo sezamove/spaldove tycinky, obed ryze nebo drobne testoviny s omackou, maso musí na fakt drobne kusky anebo mlete, i presto obed nekedy jí nekedy ne (uz jsem mu prestala varit zvlast, takze kdyz delam neco "neomackoveho" , tak nejí), vecere kase. Nejí vubec chleb, pecivo, zeleninu, ovoce jen kdyz rozmixuju do kase, brambory, polevky, susenky, bonbony, atd. Podle mne ma nejaky blok v hlave a pres to vlak nejede. Uz jsem tu asi psala, ze kdyz jsem mu nedala jogurt anebo hodne omezovala, tak nejedl vubec nic, jen vypil rano a vecer mleko. Hlavne chody taky nenahrazuju necím, s jídlem nebeham, nenutím ho do jídla. Jsem z toho obcas na prasky, ale zvladam to líp, nez pred par mesíci, jednoduse to snazím neresit. Konzultovala jsem to vsude mozne a rada znela: mam to nechat na ne. :)
Krystof jí líp, ale jen kdyz ma hlad, u nas vubec nefunguje to, ze "je 12h, cas na obed", nekedy obeduje v 15h a jídlo mu musí chutnat.
Tak aspon vís, ze nejste v tom samy...
Drz se!
Betka

Nehrotila bych

Obrázek uživatele Lucka V.

Podle toho co píšeš, že jedí, se podle mě dá naskládat celkem slušně vyvážená strava. Některé děti jsou prostě s jídlem otravné. Z mých pěti to jsou dvě a každé jinak. Na to aby ochutnávaly neznámé jsou moc malé. U dcery i syna se to zlomilo až kolem sedmi let, kdy na nátlak začali ochutnávat a tím se jídelníček postupně rozšířil. Saše je 18 a pořád má stavy, kdy bych jí nejradši přetáhla naběračkou po hlavě, ale z výchovných důvodů se musí u společných jídel překonat a jíst co je :) A syn, v 11 letech se mu navaluje když ho nutím něco ochutnat. Jídlo si dokáže tak ošklivit, že by mě kleplo :)

Zas tak hrozný mi ten jejich

Obrázek uživatele LucieR

Zas tak hrozný mi ten jejich jídelníček nepřijde. Mají prostě rády suché, u nás je to výhradně naopak. Jedině omáčky a polévku, jinak se nechytám, takže třeba vánoční krůtí řízky letěli do koše. Nemyslím si, že jsi udělala někde chybu. Někde jsem četla, že malým dětem nemáme moc nabízet jídla, která vyloženě nejedí. A slyšela jsem už hodněkrát, že dítě nechce omáčku třeba na těstoviny, raději je sní suché apod. S tou školkou je to blbý, ale když si třeba vezmu Zuzi, která celkem jí, stejně jde domů hladová a hned vyžaduje svačinu. Často je to jenom jablíčko, ale záleží na programu, někdy skočím pro něco do pekárny.
Ovoce (snad kromě jablka a banánu) má jedna zařazené mezi jedy (vloni v létě ochutnala první jahodu a ostružinu a teď má vybráno, když chci, aby ochutnala, lízne si!). Ale lepší se, dneska už sní půlku cherry rajčátka, akorát to bude spíš zvyšující se empatií, vidí na mě, jak moc si to přeju ;). Naštěstí jí aspoň přesnídávky. Věk přesně 4r3m, 103cm, 14kg