Skip to main content

Nemoc ruka, noha, ústa - měl jste někdo?

Obrázek uživatele KovAli

Ahoj.

Kluci měli postupně minulý čt a pá horečku až ke 39,5, ale každý jen 24 hod. V neděli už byli oba naprosto v pořádku a lítali. V neděli večer se jeden opravdu hodně osypal na rukách a nohách. Mysleli jsme, že je to reakce na jídlo, ten den měl zrovna jahodovou marmeládu. Dali jsme antihistaminikum a do rána to vybledlo, tak šli do jeslí.
V pondělí večer jsem si všimla, že se mu udělaly ošklivé jako krkvavé skvrny na ploskách nohou a trochu i na rukách. Tak jsme jeli na pohotovost. Je to prý nemoc "ruka, noha, ústa", nijak se to neléčí a samo to vymizí. Ale může to být nakažlivé, takže je do konce týdne doma. Druhý kluk nic, takže dál chodí do jeslí.
Problém je, že v pondělí jsme já a dvanáctiletá dcera měly horečku přes 39, velké bolesti hlavy a kloubů. Další den sice teplota zmizela, ale obě máme doteď velké bolesti v krku (dívala jsem se, máme obě stejný nález - červené puntíky a na jedné straně bílé - čepy), jinak se cítíme obě úplně zdravé. Já mám tedy k tomu jakoby afty u pusy a na rukách a nohách pár míst, kde mě píchá, jako bych si tam vrazila pichláky kaktusů.
Takže buď máme s holkou opět angínu, anebo jsme to chytly od malýho. Měl/ měla jste někdy tuto chorobu?
Poslední dobou mám dojem, že kdyby bylo možné od dětí chytit opruzeniny, tak je mám také.
Děkuji,
Ali..

Ahoj, nám to přinesl domů

Ahoj, nám to přinesl domů taťka - vysoký horečky, osypky. Za dva dny oba kluci lehli (taky 40st.horečky) a vzápětí se osypali kolem pusy, na ručičkách a nožičkách. Dr. nám dala na ty pupínky mastičku, aby se to neslilo do jednoho fleku. Dělala výtěry, jestli se to nepřekulí na bakteriální infekci. Naštěstí na antibiotika nedošlo.
Jeden chlapeček to měl fakt hodně. Pak se mu celé plosky oloupaly. Někde jsme vyčetli, že malým dětem po té infekci i slezou nehtíky. Tak čekám, že to ještě přijde.
Nakažlivé je to asi dost. Já mám asi protilátky, mě to - ťuk ťuk - minulo.
Brzo se uzdravte.

p.s. vtipný mi přišlo, když doktorka vyšetřovala našeho taťku (aby koukla, jestli je to to stejné, co mají děti). Působil jako dětský pacient tak nějak nepatřičně. :-)

Ali!!!???

Obrázek uživatele RenataM

Co to zase je? Nedovezli jste si to od nás? Kdy jste byli v Krkonoších?
Bělinka taky domarodila. Měla 40tky a najednou je v pohodě.

Dost infekční to je, ale rýma

Obrázek uživatele Tomáš D

Dost infekční to je, ale rýma je daleko infekčnější :-)
Problém je, že dospělí můžou mít příznaky naprosto minimální a bez teplot, třeba jen stěhovavé afty v krku u kořeně jazyka a být s tím na nechopence týden a přijít kvůli tomu o 4 tisíce, to by mě mohlo... nehledě na to, že by mi na to dr. ani nechopenku nedal, protože na to při těchto příznacích vůbec nepřijde

ahoj, naši kluci to prodělali

ahoj,
naši kluci to prodělali dvakrát... jednou opravdu dost ošklivé, vysoké horečky, aftu plnou pusinu, a slité boláky na chodidlech, že plakal a nechtěl chodit:-((
pravý název a o co vlastně jde, jsem se tehdy dozvěděla až tady na forum.
U nás to nikdo nechytl, ale asi bych s tím do práce nešla, říkají, že je to dost
infekční... jo a jak už někdo psal, tak asi po měsíci a pul klukovi slezli na každé noze tři nehtíky.. brzy se uzdravte.

Hmm, jedna holka měla teď tři

Obrázek uživatele Tomáš D

Hmm, jedna holka měla teď tři dny teploty od 37,7 do 38,7°C a bolela jí hlava, dnes už šla do školy, já žádné teploty nemám, ale bolí mě v krku na jedné straně, naraážím si do toho kartáčkem při čištění zubů. Že by to řádilo i tady? Možná vysvětlení našich problémů. Já s tím chodím do práce normálně, neb jsem bez teplot.
Tuto nemoc, pokud si dobře pamatuji, způsobuje coxsackie virus. Nic smrtelného :-) Jestli se to dá chytit znova a jakou to má inkubačku, netuším. Když je to jen v puse, říká se tomu "herpangina" - od slova herpetická angína, prtoože coxsackie patří mezi herpes viry.
Brzy se uzdravte... určitě na to neumřete a to ani bez léčby :-)

Tom

Díky

Obrázek uživatele KovAli

Tak to jsem to určitě chytla taky, i dcera. Doktor říkal, že angínu nemám. V krku mám afty a mám si koupit kloktadlo. Na jedné ruce se mi rozlézají puchýřky a když jdu, tak mám pocit, že mi někdo do ponožky vysypal bodlinky kaktusu :-). Jinak se cítím fakt dobře, ani teplotu druhý den nemám. Holka stejně. Kluk s vyrážkou vypadá také absolutně zdravý a druhý nemá fakt nic. Ani manžel.
Ještě se chci zeptat:
Musí to úplně vymizet, aby mohl do jeslí? Chci ho poslat v pondělí.
A chodili jste s tím do práce?
Brali jste na to něco?
Díky!!

-

Měli jsme. Dr. nám zpočátku tvrdila, že jde o neštovice, ale mě bylo divné, že to nemají ve vlasech a na bříšku. Až díky radám tady jsem se dopracovala, že jde o tuhle nemoc. Dětem, hlavně dceři, bylo hrozně špatně. Horečky, bolesti nohou, ošklivé pupeny i na obličeji. Nikdo jiný se od nich nenakazil. Trvalo to pár dní, už přesně nevím.

Taky meli dvojčata a já jsem

Taky meli dvojčata a já jsem to od nich chytla taky. Kluci teplota a trochu vyrážka, ja mala teplota jen 1 vecer a k tomu ty pichave boláčky na rukách a nohách, ale jinak jsem pak byla fit, bylo to na dovolene v Krkonosich a na tury jsem chodila normalne. Upozorněni, aby ses pak nedivila - jednomu z kluků po par měsících slezl nehet na noze a me tri nehty na rukách v polovine praskly. Dle diskuse tady je to spojeno s touto nemoci.

Moje deti to prodělali těsně

Obrázek uživatele KaterinaAd

Moje deti to prodělali těsně po nestovicich. Uz je to rok, tak si to úplne nepamatuju, šle v nejake forme, tuším ze ty afty, jsme to s manželem měli taky