Skip to main content
Obrázek uživatele RenataM

Dnes ještě jednou :o(. Jak je to u vás, co máte dvojčata a další mono-dítě k tomu?
Dvojčata (Alenka a Pavlíček) mají 2 roky, straší holčička (Bělinka) za pár dnů oslaví 4.narozeniny.
Jsou chvíle, kdy mam pocit, že budu mít infarkt. Starší nechce bez dvojčat ani na krok. Nechce dokonce bez nich ani do školky. Tam jsem dvojky dávala jen jednou týdně na dopoledne, abych se nadechla, šla nakoupit, v klidu trošku dala dohromady domácnost. Teď? Starši tam bez nich nebude!
Zkusila jsem dalši variantu. Chodili všichni a to každý den. Pro dvojčátka jsem přijela po obědě, Bělinka zůstávala na kroužky ( keramika, tanečky, angličtina). Vydrželo to necelý měsíc než zacala dělat scény. Musela jsem ji začít brat domů taky.
Ale! Teď ječí, že nechce ze školky domů už po obědě, chce si hrát. Malí jsou už unavený, tak ječí, že chtěji do školkové postýlky. Takže poslední měsíc jsou buď ve školce od 9-15h nebo vůbec.
Teď je mám všechny doma. Bud se perou nebo klučina trápí starší Bělinku. Je nadšený z toho, jak ječí. A ta ječí pořád. Přišla na to, že kdyz bude kňourat, fňukat, tak to zabere. Vydržím dlouho, nevšímám si, ale pak už dostane na zadek nebo uhnu. Ať je ta varianta jakákoliv, tak vyhraje. Všimla si, věnuji ji pozornost.
Ať uvařím cokoliv, Bělinka ječí, že to nejí. V noci se mnou spí. Hledá mne. Jakmile mne nenahmatá, tak začne řvát na celé kolo. Většinou spí tak, že mi udělá na zádech batoh. Nemohu se hnout, pro jistotu mi přilehne i vlasy a ještě hodí jednu nohu přes můj bok. Teď už nechce ani k babičce bez dvojčat ( ta si na dvojky netroufá, tak nejede ani jeden).
Znáte to? Co s tím? Těch příkladů je hodně. Začínám si myslet, že mám trojčata....

Přijde mi, že na mrňata

Přijde mi, že na mrňata žárlí, proto se snaží držet stále po jejich boku. Je jasné, že si od tebe malí vyžadují více pozornosti a to stejné právě dělá i ona (v noci k tobě do postele a přilepit se). Naši jsou taky o dva roky, starší klučina a mladší trojčata, ale naštěstí tohle u nás neprobíhalo. Když byli takhle malí, byla jsem šťasná, že žádné žárlivé scény neprobíhaly, což teď, když mají 9 a 7 už není tak úplně pravda. Radila bych taky neustupovat, s každým ústupkem se bude problém jen prohlubovat, vysvětlila bych, že režim dne a chod domácnosti určují rodiče a snažila bych se malé ukázat, že ONA jako velká sestra může dělat daleko více zábavných věcí, které sourozenci dělat nemohou, protože jsou malincí. Prostě poukazovat na výhody velké sestry, aby už nechtěla být to malé miminko. Taky je důležité najít si čas jen pro staršího sourozence, aby tě měla jen sama pro sebe!

Ahoj Reni, sice jsem to až

Obrázek uživatele Lenka.x

Ahoj Reni,
sice jsem to až tak nezažila, Terezka je starší od dvojčat 3 roky, ale jedno období je měla tendenci napodobovat a taky musela mít to co oni( mám pocit, že taky okolo 4 roku).Do školky teda chodila v pohodě. Tak jsem jí vysvětlila, jak to vypadá, když se chová jako oni a začala jsem jí ukazovat, jaká je výhoda, když je starší. Tak třeba jsem jí řekla, že když se bude chovat jako velká holka, tak může na kolotoč, což mimina nespí, občas jsem jí vzala do kina nebo někam jako privilegium staršího,jela sama i na týden k babičce do Prahy, což brala taky tak, že na rozdíl od malých může,protože oni by to nezvládli. Tak třeba motivovat takto, když se bude chovat jako oni, tak se k ní chovej jako k miminu nebo naopak k jako velké slečně, sama určitě uvidí ty výhody. Není potřeba jí ani ničím uplácet, jen aby pocítila výhodu třeba ve formě tvojí pozornosti, že si spolu zahrajete nějakou hru jen vy dvě spolu, protože to je jen pro větší děti.
No přeju ti pevné nervy, já teď řeším zase s dvojkama to jejich chování, hlavně Luky si snaží všechno vynucovat řevem a vztekáním, tak jsem proti sobě jak dva berani, ani jeden nechce ustoupit :-)Tak taky nevím, jak dlouho vydržím s nervama :-)) pa Lenka

zkouší to

Obrázek uživatele Janact

připojuji se k ostatním, že to na Tebe zkouší a to fest :-)
určitě neuhýbat, nepovolovat, jinak to bude opravdu horší.

Z to, co píšeš je jasně vidět, že vždy povolíš - viz školka je naprosto jasný příklad, uhýbala a povolovala si natolik, že si vydupala co chtěla. Proč by malá dovjčata měla mít stejný režim jako Bělinka? proč by si měla spát s malou na zádech??? to by tě brzo odrovnala :-O

Poradila bych zpřísnit režim a výchovu, i za cenu několika scén a srdceryvných pláčů :-) co nastavíš, tak hlavně už nepovol! Ona za chvíli pochopí, že to nemá smysl.

J.

Připojuji

se k názoru maminek, že to na Tebe prostě zkouší. Já mám holky dvojčata 5, kluka 2 a teď čekáme ještě další miminko. Doporučila bych zpřísnit režim. U nás se jí, co uvařím a když to někomu nechutná, není problém dostane chleba. Malý se mnou taky chtěl spát v posteli, tak jsem řekla manželovi, ať k němu v noci vstane. Manžel mu vysvětlil, že maminka si taky musí odpočinout. Chlapec pochopil asi 5 minut srdceryvně plakal a ty první tři noci byly horší, ale teď spí sám. Někdy prospí i celou noc. Starší dceru bych do školky dala v ideálním případě by ji tam mohl odvézt manžel nebo babička. Já vím, je to náročné tolik malých dětí. Držím palce. Katka

Renco, jsou proste vycurani a

Obrázek uživatele KaterinaAd

Renco, jsou proste vycurani a porad nas do neceho tlaci, znam:-(.

bych se s tím nepárala.. a

Obrázek uživatele Vladkax

bych se s tím nepárala.. a hlavně neuhýbala... podle mě to tímto způsobem bude ještě horší. omlouvám se za zkrácenou verzi, nemám čas se rozepisovat....