Skip to main content

Glutamát sodný z kukuřice a rýže

Posted in

Koupila jsem si tomatovou polévku od firmy Nikal. Obsahuje glutamát sodný z kukuřice a rýže. Teď prosím info, kdo se tím zabýval-je tento GS také jed či tím, že je z kukuřice a rýže není.
Neznám technologii výroby GS.
Moc děkuji za info.
Jana

glutamany

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj Jani,
běžně se glutamát vyrábí s kvasinek či sóje, kde se izoluje kyselina glutamová a ta se chemicky hydrolýzou louhem sodným rozštěpí za vzniku glutamanu sodného - zvýrazňovače chuti, který ovlivňuje mozkové buňky, aby vnímaly intenzivnější chuť jídla. Někdy se ještě přidává inosinát či guanylát sodný, který se izoluje z hub nebo z masa.
Jestli je kyselina glutamová izolovaná z rýže, kvasinek, sóji nebo třtiny nerozhoduje, výsledek je stejný. Nicméně jeho škodlivost se přeceňuje. Škodí víceméně dvěma skupinám lidí - dětem do 3 let, neboť je pro ně neurotoxinem - dětem se mozek v té době nejintenzivněji vyvíjí, a dále lidem citlivým na glutamáty. Pokud do této skupiny nepatříš, tak se zaměř na jiná éčka a glutamanu nechej volný průběh :-) Takový dusitan sodný v uzenině nebo umělá sladidla skoro v každé minerálce či limonádě jsou mnohem lepší "lahůdka".
Tom