Skip to main content
Obrázek uživatele Ivana0809

Ahojte, chtěla bych se zeptat jestli máte taky někdo dítě s astigmatismem.Můj syn začal nosit brýle od tří let,kdy jsme u preventivní prohlídky zjistili, že špatně vidí.Ze začátku nosil brýle jen na hraní a malování a za rok na další kontrole už dostal brýle na celodení nošení. Doktorka říkala že ať je nosí, že je možné že se mu to zpraví.Malý brýle nosí opravdu poctivě, ale v pěti letech už začla mluvit o astigmatismu, a že brýle už bude nosit pořád.Vůbec nešilhá,dokáže si hrát i malovat bez brýlí ale to se stává málo kdy, opravdu je poctivě nosí.Teď mě jen zarazila švagrová, která má syna o rok staršího než já a až teď v 7 letech mu taky zjistili astigmatismus.Ale chodí k jiné doktorce a ta mu krom brýlí předepsala i okluzor a na dvě hodiny denně lepí očko. Taky nešilhá. Tak mi to vrtá hlavou, jestli je nějaká léčba , jestli je nějaká šance že třeba pomocí okluzoru, nebo něčeho jiného...cvičení s okem atd, se dá docílit toho, že se astigmatismus zlepší nebo vyléčí ??? Nchci nic zanedbat. Díky Iva

Přeně jak píšeš...pokud bude

Obrázek uživatele Ivana0809

Přeně jak píšeš...pokud bude astigmatismus jediná jeho nemoc co ho za život potká, tak budu ráda. Iva

RE:

Ahoj,my jsme na Tom stejne. jeden z dvojek ma taky od cca 2 let bryle a ma Astigmatismus.Jsme v Nemecku a pro srovnani je teda postup uplne stejny jako u vas. To same nam rekl ocni dr.Bryle nosi porad,a uvidi se jestli bude mit okluzor,protoze je jedno oko dominantnjesi.Kazdopadne rikal,ze je dobre,ze jsme to odhalili jiz ted, po cca 7.roce se oci tezko napravujou.Ja si myslim,ze bryle mu zustanou. Po 2 letech zatim zadne zlepseni.Ale vzdycky si rikam,ze jestli by to bylo to jedine,co by ho z 'nemoci' v zivote potkalo,tak budu Rada.brylky mu taky slusi.I bez nich muze prakticky delat vse,ale pri preventivnikontrole u pediatra byl videt rozdil na jednom testu,mezi obema dvojkama,ze ty oci nejsou uplne dobre u Domika..Takze hlavu vzhuru,vse je ok:)

Ahoj, děkuji za odpovědi.

Obrázek uživatele Ivana0809

Ahoj, děkuji za odpovědi. Určitě nemám v plánu nic podnikat bez doktorky. Prostě budu doufat že se to časem zlepší. Malému brýle sluší , ani mu nevadí je nosit, ale já sama brýle nosím od 18ti let a prostě bych ráda aby je nosit nemusel. Díky Iva

Vývojem se to může zlepšit,

Obrázek uživatele verika

Vývojem se to může zlepšit, ale léčba, která by odstranila astigmatismus, neexistuje. Okluzor se nemusí dávat jen proto, že dítě šilhá, ale proto, že je třeba nějaké oko dominantnější. Kromě toho není sklon k šilhání vždy poznat pouhým okem, proto se u lékaře dělají testy, se zelenýma a červenýma plochama a dítě má určit, jestli je křížek v kolečku atd.

Do budoucna je možná operace, ale až bude syn dospělý. Do té doby se oko vyvíjí.

Nicméně rozhodně není dobré s očima experimentovat a synovi dávat třeba okluzor bez doporučení lékaře. Mohla bys tím vidění synovi rozhodit.

Obě moje dcery mají

Obrázek uživatele Lucka V.

Obě moje dcery mají astigmatismus, obě spojený s dalekozrakostí. Nosily a doposud nosí jen brýle. Hodně se jim v průběhu let měnily čočky. Té starší je 21 oči se jí už ustálily. Ta mladší 18 let má pořád co půl roku trochu jiná skla. Mají to obě po manželovi. V jeho rodině má tuto vadu každý trochu jinou s jinými brýlemi a jiným postupem korekce. Moc bych to nesrovnávala. Pokud neduvěřuješ vaší doktorce, vždy se mužeš objednat někam jinam pro druhý názor.