Skip to main content

Kornout do prvni tridy

Posted in

Ahojda, dcera nastupuje do prvni tridy? Kupujete nebo vyrabite detem do prvni tridy kornouty? K cemu je to vlastne dobre? Teda aby se necitila blbe, ze zadny nema?

Kornout do školy

My u staršího syna nic takového nekupovali, ale dcera jde teď do první třídy a co jsme se bavila se známými, tak je to teď hrozný hit, takže jsme jeden kornout koupili, spíš teda aby to nevypadalo blbě

Jé, to je zajímavý téma. Byli

Obrázek uživatele Olitwins

Jé, to je zajímavý téma. Byli jsme před cca 3 týdny v Drážďanech, kde byli obchody plný rodičů se seznamem do školy a měly tam i ty kornouty.. Říkala jsem si, k čemu to je:) a teď to vím... To v Praze jsem to nikdy neviděla. Ale hezký zvyk...

Oživuju toto téma, holky jdou

Oživuju toto téma, holky jdou "konečně" do školy a u nás kornouty prostě jedou. Chtěla jsem tedy nějaký koupit, dát jim tam nějakou drobnost a sladkost, ale přijde mi že dát za PRÁZDNÝ kornout 150 kč za jeden je docela dost... Takže jsem koupila balící papír s Elsou a Annou a vyrobíme své kornouty - prosím o zkušenosti nebo fotky. Jak jste to zakončili nahoře? Děkuji, Lenka

-

Jojo, celé toto pohraničí jsou Krušné hory. Š.

LuckoV.

Obrázek uživatele Janact

v pohodě, pobavilo mě něco trochu mimo tvůj příspěvek,ale bylo to s tím spojeno, tak mě ten celý název tu historku připoměl -
jinak to městečko leží v Krušných horách a historie je určitě zajímavá :-)

Jasně, roudnice je od pohraničí dost daleko a celý ústecký kraj je rozsáhlý - ale jak píše Eva999 je dobré se poptat po městě známých, zda jejich děcka konkrétně ve vašem městě kornouty nosí.
někdy jsou místní tradice pro jiného zvláštní.

J.

-

Krupka u Teplic v Čechách,
taky známe, taky prvňáčci nosí, bydlíme kousek od hranic. Dá se vyrobit, mají ho i Větnamci, prodávají v papírnictví i marketech. Dětem jsme ho v práci vycpali a dali jsme sladkosti jen nahoru. První den je to fakt fofr, děti si také snědli sladkosti až doma. V tomto případě jsem smysl moc nepochopila, snad kdyby měli možnost zůstat ve škole déle, pohrát si s novými kamarády a společně si nabídnout nějakou tu dobroutu, ale takhle? Možná jen má nevědomost ... Až půjdou mé děti do školy, tak ho mít budou, aby nebyly zklamaní, že ho ostatní měli a oni ne. Zjisti si, jak je to u vás a podle toho se zařiďte.

No Roudnice je sice Ústecký

Obrázek uživatele LucieR

No Roudnice je sice Ústecký kraj, ale fakt to není příhraniční město. My tady (Chomutovsko) kornouty taky známe, bydlíme 20 km od hranic. V tom asi bude ten rozdíl.

Jano ct

Obrázek uživatele Lucka V.

Nevím proč tě to pobavilo. Ta vesnice se tak jmenuje, je to nad Mostem skoro u hranic s Německem. Ty hory jsou myslím Lužické. Mě ta tradice přijde zajímavá a její původ mě překvapil.

tradice

Obrázek uživatele Tomáš D

Mi to připomíná, že u nás na Rychnovsku je zase tradice 14 dní před Velikonocemi holčičí koleda. Když jsem se s Jitkou seznámil, byl duben. Když na mě přišla s pomlázkou, myslel jsem si, že jí šiblo. Až potom jsem se dozvěděl, že je to místní, pevně zakořeněná tradice. A to jsme před seznámením žili 40 km od sebe...
Tom

Jo a ješte mám s nim fotku:)

Jo a ješte mám s nim fotku:)

Teplice-Dubí

Unás ho nosí všichni děti už i za mně se nosil.Ja jsem spiš ted ztoho jelen že někde to neznaj:)))Ty sladkosti jsou jen navrchu a deti si to nechaj na doma.

Nová Ves v horách v ústeckém kraji :-)))

Obrázek uživatele Janact

to je mne pobavilo - tady jsou hory jako blázen, kam se podiváš :-)))

bydlím v ústeckém kraji celý život a fakt jsem nikdy nikoho s kornoutem neviděla....

Ahoj kluci by měli jít tedy

Obrázek uživatele Lida_3974

Ahoj kluci by měli jít tedy až příští rok.Jsem ze severu Čech a kornouty budou mít oba kluci.můj manžel ho měl v první třídě.My bydleli v jižních Čechách takž já kornou neměla.Plánujem jít k fotografovi s taškou s kornoutem.je mi jasné že ho budem nosi a kluci budou otravovat kdy dostanou sladkosti :)Lída

petra N má pravdu - žádná amerika

Obrázek uživatele Lucka V.

Už jsem to kdysi hledala a našla znovu. Cituji ze starého zpravodaje Nové Vsi v horách - Ústecký kraj :)

Začátek nového školního roku je za námi a my jsme se zamysleli nad tradicí kornoutů, bez kterých si děti v severních Čechách neumějí představit svůj vstup do první třídy.
V ostatních regionech kornouty různých tvarů a barev příliš neznají. A jak se k nám tedy dostaly?
Kornout (Schultüte nebo Zuckertüte) je původně saská tradice, která se časem rozšířila do celého Německa a přes hory i do českého pohraničí. Dětem se vyprávělo, že na stromě zvaném kornoutovník v zahradě pana učitele rostou cukrové kornouty a když už jsou děti dost veliké, tak je čas jít do školy. Dodnes v některých spolkových zemích dostávají děti kornouty ze stromu, třeba v parku při školní slavnosti na přivítání od pana učitele. Ty jim buď připraví škola, a všechny děti mají kornouty stejné, nebo je rodiče přinesou potají do školy a učitel je zavěsí. V jiných spolkových zemích je dostanou děti od rodičů ráno a přinesou si je do školy, kde si je rozbalí, nebo nerozbalí, to závisí na škole. Někde si nosí děti kornouty i na mši před zahájením školy a kněz jim je požehná. Kornout symbolizuje školní zralost dítěte. Základem této tradice byl zvyk v židovských komunitách v Německu dávat dětem v den, kdy dosáhly zralosti na studium Tóry, sladké pečivo ve tvaru písmen jako upomenuti slov žalmu: „Dein Wort ist in meinem Munde süßer als Honig“ (Tvoje slovo je v mých ústech sladší než med).

Přesně jako Šárka - Teplice,

Obrázek uživatele marketad

Přesně jako Šárka - Teplice, Bílina, kornout nesměl chybět :) Měla jsem ho já a teď s ním jde i neteř, takže se určitě pořád nosí.

Jani,

to buď ráda, že jste ORL zatím nepotřebovali. My už x-krát. Naposledy den přetím, než jsme nastoupila do práce, klukovi píchali (samozřejmě poprvé) ucho. Takže až někdy budete ORL potřebovat, neboj se jít k Vám na polikliniku. Myslím, že je to jediný dr. z ORL, který tam ordinuje. Š.

Šárko,

Obrázek uživatele Janact

to jů, teplice jsou hodinku jízdy od nás :-)

no, do středních čech to máme blíž, než k vám - to je pravda, do Prahy je to kousek :-)

na ORL MUDr neznám, ale tvá pozitivní zkušenost je fajn a jsem za to ráda,. je uklidňující vědět, že jsou tu dobří doktoři :-)

Jani,

pocházím od Teplic a je pravda, že jsme byli "blízko Německa". Vy už jste pomalu střední Čechy, ne? Teď jsme koukala do mapy, ono je to pěkných 60 km. Š.
PS: Byla jsem shodou okolností u Vás na operaci na ORL, máte tam moc prima dr.

Ahoj

Obrázek uživatele PetraN

myslím, že je to zvyk v německy mluvícíh zemích, takže u nás se možná drží v pohraničních oblastech, které jou historicky na sousední zemi daleko víc navázané

my s kornoutem nejdeme (Praha). Co jsem koukala na fotky na webu školy ze zahájení školního roku z loňska, tak kornout mělo pár dětí, podobně na tom byli prvňáčci v jiných školách v okolí (dle fotek z webu). Kytka prý není zvykam, jak sem se informovala, ale zase podle fotek některé děti kytku nesly. Asi je to na zvážení, učitelku to asi potěší, ale celkově tam nevidím moc prostor, kdy jí tu kytku předat, při jaké příležitosti ( u nás je zahájení ve třídě, což už tak bude chaos s usazováním do lavice, vybíráním, kde a s kým sedět, pak děti budou mít jednu hodinu a pak si je hned odvede družinářka do družiny a navazuje rodičovská schůzka). Takže my bez kytky i bez kornoutu:-)

severní čechy

Obrázek uživatele Janact

u nás se také nenosí... první den ani kytka ani kornout.
kytička až na konci roku, jako poděkování pí učitelce za práci za ten školní rok.

Sarkovo - odkud si, že jste to nosili i jako děti? u nás to nikdy, nikdo neměl a taky jsem ze severních čech (roudnice nad labem)... je to zajímavé, jak se může pár km měnit zvyky :-)))

-

Jéje, no vidíš Tome, to je ono. A ono je to už dokonce 2 roky. Teda to neskutečně letí. Ach jo. A to jsem vezla kluky poprvé do školky. Š.

diskuse před 2 lety

Obrázek uživatele Tomáš D

není to tato?
http://www.dvojcata.org/node/693196

Dal jsem do vyhledávače "kornout první třída" a našlo mi to tuto diskusi...

my jsme ze ZC pohranici a

Obrázek uživatele Hana H.

my jsme ze ZC pohranici a kornout mela loni asi polovina prvnacku ve tride. Nasi kluci ne. nevidim v tom jediny pozitivum. Ten prvni den je to mumraj, spis ten kornout nakonec nosili rodice, nevidela jsem tam nikde, ze by z nej nekdo neco vyndaval nebo nekomu nebizel. Naopak me prekvapilo, ze kytku mela vetsina deti. V te prvni hodine vzdy sli jeden po druhem se seznamit s pani ucitelkou a pronest s ni par vet a pri tom seznamovani ji davali ty kyticky. Ale ani kdo nemel, tak to nejak nevadilo. Jeste ted porad vaham, zda jim mam do te druhe tridy nejakou tu kytku na uvitanou prichystat...

-

Tak my jsme ze severních Čech a kluci půjdou do školy až za rok, takže do té doby se poptám. Ale u nás to před x lety (tedy spíš x-desítkami let) bývala klasika. Kornout jsem nesla já a pár let po mně i bratr. Takže z Ameriky to určitě nebylo. Vím, že předloni nesla kornout kamaráda dcera i v Praze. Takže si to raději zjisti. Š.
PS: Myslím, že v loňské roce tu už podobná diskuze proběhla.

Ahoj,

Obrázek uživatele LadaVac

my jdeme už do druhé třídy a loni to měly asi dvě děti ze třídy,přišlo mi to divné,já to spíš považuju za takové to vzhlížení se v Americe a je mi to proti srsti.

Lenko, taky otazník...

Obrázek uživatele Tomáš D

Lenko,
taky otazník... myslím, že ne, že skutečně až na konci roku. Aspoň za nás to tak bylo (na konci roku při předávání vysvědčení), to si pamatuju přesně.
Tom

Ahoj, taky jdeme do první

Obrázek uživatele Lenka.x

Ahoj, taky jdeme do první třídy, loni jsem ty kornouty viděla v Intersparu,ale my určitě neponeseme a nevím o nikom,kdo by nesl. Jediný určitě nebudeme.Řekla bych,že je to spíš v Německu a tyto řetězce zkouší,zda se to uchytí,já jsem ani loni nikoho s kornoutem neviděla. Dnes mi kamarádka říkala,že oni ponesou kytičku pro paní učitelku,to mě taky překvapilo,myslela jsem,že se nosí jen na konci roku. Možná si to ale už jen nepamatuju. Nosí se u vás kytička? :-)Lenka

Ahoj,starší syn jde taky do

Obrázek uživatele Jana_4447

Ahoj,starší syn jde taky do 1.třídy.Neteř ho před 4 rokama měla od mojí mami,byl to celkem hit.Teď mi říkala,že malýmu žádný sladkosti kupovat nebude a radši nás pak pozve do cukrárny,což je pro mě lepší volba.Bavili jsme se o tom i s holkama,taky hlavně z důvodu,aby to naše dítě nebylo to jediné,kdo ho mít nebude.Jsme ze záp.Čech.Takže jde bez něj a jediný nebude.

Ahoj, náš nejstarší jde do

Obrázek uživatele dadap

Ahoj, náš nejstarší jde do první a kornout se u nás nenosí. Poprvé jsem o tom četla na MMB a je to podle těch krajů u nás v ČR - jak píše Tom. Zkuste vysondovat od známých zda se u Vás nosí, já se taky ptala. Nechtěla jsem aby náš kluk nebyl bez kornoutu a většina třídy ho měla.

kornouty?

Obrázek uživatele Tomáš D

My taky jdeme do první třídy. Já o tom slyším poprvé. Tak se tu o tom bavím s Jitkou a říká mi, že je to krajová záležitost, západní Čechy, Německo... ale u nás prý ne. Jsme z vých. Čech.
Takže my žádný kornout neponeseme. Doufám teda, že nebudeme jediní...
Tom