Skip to main content

Jak odstavit dvouletou slečnu?

Posted in

Ahoj všem. Prosím o radu. Dceři je 25m a je extrémní závislák. V noci spí dobře, ale k ránu se budí a vyžaduje kojení, opakovaně. Přes den už "jen" před odpoledním spaní a večer při usínání. Někdy i více.
S dvojkama jsem takový problém neměla. Syn se odstavil sám v roce, dcera v necelých dvou letech, bez problému - jeden večer fňukala a další už byla srovnaná. Pravda, byla jsem znovu těhotná, tak už nejspíš mléko nebylo. Mladší dcera ale nevypadá, že by se chtěla odstavit. Když kojení odmítnu, vzteká se a dožaduje se toho za každou cenu. Začíná to už být dost nepříjemné.
Díky za rady. Zuzana

Zrovna to řeším u 23

Obrázek uživatele jarnem

Zrovna to řeším u 23 měsíčního kluka. Kojime ráno, před poledním spaním a večer. Přes den se snažím zabavovat nebo dát mlíčko z flašky s dudlem, ne vždy se podaří obalamutit a řve, že chce prso. Ale asi za dva týdny jsme přešli u denního kojení tak z 5 x na max. 2x, když to nevydržím. Ale jak dál pokračovat v odstavení netušim.

Ahojky

u nás to nakonec dopadlo tak, že jsme to natáhli přesně do vánoc, tedy do 2,5 let. Pak jsem si radikálně řekla dost, pomohlo tomu i to, že během vánoc nebyl na nic moc čas, lítali jsme po návštěvách, děti večer padly za vlast. Dcera se dva tři večery vehementně dožadovala, byla až agresivní, že jsem jí nedala, ale vydržela jsem to a přestala. Před týdnem jí byly tři roky a pro pobavení - asi před dvěma měsíci mi večer řekla, že chce pít. Podávala jsem jí hrneček a ona ne, já chci od Tebe. Ukázala mi na prsa a přesně popsala, které bylo první na řadě a které druhé (kojila jsem vždy z obou v přesném pořadí). Spadla mi brada :D Čas od času to ještě řekne, naštěstí jen v legraci.

doporučuje se nechat dítě na

Obrázek uživatele Ifka123

doporučuje se nechat dítě na víkend tatínkovi nebo blízkému člověku - babička, starší sestra.... maminka odjede-zdrhne a v tomto věku bývá odpoutání celkem rychlé a v pohodě.

jsme na tom stejně...

ahoj všem, chtěla jsem založit toto téma, ale koukám, že už tu je, tak to pročítám, ale mám trošku horší problém. Dcerce je sice teprve 17 měsíců, ale je opravdu hrozně závislá. Přes den je to lehčí v tom, že jí dokážu zabavit, takže když se dožaduje prsu, jdeme pro hračky apod. Ale v noci to je horor! Vzbudí se třeba i 5x za noc. Nejsem unavená, protože to prso jí dám a u toho poklimbávám, ale vím, že je to jen zvyk a už mě to vadí. Když jí ho nedám, kňourá a kňourá, vydržím to max. dvě hodiny a pak jí ho dám. Myslíte, že mám několik nocí prostě vydržet, nechat jí brečet a nevyspat se? Zkoušela jste některá? Za jak dlouho se to zlepšilo? U dvojčat tohle neznám, od devíti měsíců v noci nepily.
Díky. Zuzka

RE:

Ahoj,kamaradka si zalepila prska,ze ma bolinko, druha zacala tim,ze nedala pres den,bylo to ale narocne a pak jeli na vikend s rodicema,tak ji pomohli oni,nosit, odreagavat, ukladat. Kojila taky pres 2 roky..Martina

Ahoj

Obrázek uživatele PetraN

mladšího syna jsem definitivně odstavila tak, že jsem odjela s kamarádkou na prodloužený víkend, po návratu si vůbec nevzpomněl, ale byl o dost mladší (15m).
Hodně kamarádek to řešilo odjezdem buď svým nebo dítěte, ale vždy se jednalo o mladší dítě... obávám se, že dvouleté dítě už za 4 dny nezapomene, takže myslím, že prostě budeš muset být neoblomná, a obrnit se proti vyřvávání si prsa.

Já jsem sice takovouto

Já jsem sice takovouto situaci neměla, ale slyšela jsem fintu. Maminka sice odjela na 4 dny pryč, ale dítko jak jí uvidělo, tak chtělo svoje.. Okamžitě natřít prsa např. citronem (octem) a pak nabídnout. Příště už dítko nechtělo. Snad něco pomůže.

Chce to být neoblomná :-)

Obrázek uživatele katyvypl

Ahoj,
chceš-li dceru opravdu odstavit (a myslím, že v tomto věku by to nebylo od věci), musíš vydržet a být neoblomná. Možná bych i zkusila nějakou fintu, prsa si třeba ovázat a říct malé, že máš bolístku a mlíčko jí můžeš dát jen z lahve (normální nebo umělé)... Známá měla takto malou závislou ještě ve 3 letech a to už ani neměla v prsou mléko. Kdykoli ale byla malá protivná či unavená, sápala se známé po prsou a pod tričko a musím říct, že to už i já jsem kroutila hlavou.
Katka

ahoj, já jsem dvojčata

Obrázek uživatele Ifka123

ahoj, já jsem dvojčata odstavila na týdenním pobytu s kamarádkou a jejími dvojčaty - měly tak nabytý program, že je to ani nenapadlo, vyhýbala jsem se situacím, které by jim asociovalo že je čas na kojení. Takže třeba těsně před odpo spaním jsem se s nimi na posteli nemazlila,jak to bylo běžné, protože vrámci tohoto rituálu si pak lehly na kojící polštář atd.
ale nejčastěji se doporučuje třeba na víkend odjet a dítě/závisláka někomu zanechat, nebo ho někam odeslat - k babičce, s tatínkem na prodloužený víkend, ať má program a ne myšlenky na kojení. Prý to funguje.