Skip to main content

ZÁNĚT DÁSNÍ...bolííí...prosím o radu

Obrázek uživatele Edalej
Posted in

Zdravím všechny,
móc prosím o radu, jaký příravek mast nebo cokoliv co pomůže na tento problém......?
Poslední měsíce mám problémy s krvácením dásní a bolestí opravdu často, ale teď je to dost akutní. Dáseň mám kolem jednoho zubu oteklou a dost to i krvácí. Dělám si výplachy ze šalvěje a heřmánku, ale už to nezabírá.o(((
Budu moc ráda, pokud mi někdo z Vás poradí, co zaručeně pomůže, třeba v lékárně a jak je to u Vás, kteří máte s tímto také problém, jak to řešíte....?
Ústní hygienu mám takovou: Zuby si čistím 2x až 3x denně, výplachy např.ze šalvěje dělám tak 2x do týdne(i když nejsou problémy), ústní vodu používám nepravidelně, kupuji listerine.
Zubní pasty používám různých značek, já to dost kombinuji, parodontax, lacalut, signal, odol.....
Zubní kartáček používám měkký až velmi měkký.
Na zubní kontroly chodím opravdu pravidelně každého půl roku i s dětmi.
Lékařka na kontrolách o mých problémech s dásních ví, prý se moc dělat nedá, říká mi, že když měl můj otec paradentozu, tak ji budu mít i já, prý se tomu nevyhnu, jen jde o to, aby byla oddálena......
Tak nevím...co myslíte...?....a jak je to u vás...?
Moc děkuji předem za Vaše zkušenosti a rady.
Ewka

Diskuze stará 5 a půl roku. Proč ji vytahujete ?

Ewku bolely dásně v roce 2013. Dost pochybuji, že by více než pět let čekala na radu z diskuzního fóra.

Jak snadno vyléčit zánět dásní

146915

Jak jednoduše na zánět dásní
13.10.2018 9:12:15
Rád bych upozornil na velice jednoduchý a účinný protředek na zánět dásní.Pravidelně po každém provedení ústní hygieny, prostříkněte dáseň Stop anginem ve sprei a nechte chvilku působit.Nezaměňovat s kloktadlem.Zatím stoprocentní účinnost při doporučení mým známým.Prosím jen o zpětnou vazbu, jak Vám tato rada pomohla.Je divné, že tuto léčbu Vám nepředepíše žádný stomatolog. Zřejmě z důvodu, že by přišel o spoustu pacientů.
dvorsky.z@seznam.cz

Ahoj, necetla jsem nize. Ja

Ahoj, necetla jsem nize. Ja jsem drive take mela obcas problemy s dasni (kolem osmicek) - samozrejme nejvice pomohlo, kdyz se vytrhly... ale nez se tak stalo, tak me nekdo (uz nevim, jestli lekar, ci nejaky znamy s podobnymi problemy) poradil, abych si koupila injekcni strikacku i s jehlou a tou jsem si i preventivne, nebo kdyz uz me trochu bolela dasen, strikala Corsodyl, popr. nejakou jinou lecivou desinfekci. Bylo to trochu podobne jako u zubare - pod tim proudem se pripravek dostane k citlivemu mistu lepe. No a take jsem obcas pouzivala Mundisal gel.

Děkuji všem za rady!

Obrázek uživatele Edalej

Zdravím všechny!

Tak píši, jak dopadl můj problém se zánětem dásní:
Ze začátku, kdy mi dásně nejvíce krvácely a bolestí už jsme nemohla ani mluvit, jsem používala ústní vodu Corsodyl a opravdu mi hodně pomohla. Pak jsem používala gel na dásně od Herbadentu, který hodně ulevil. Doma mám v zásobě už i ústní vodu od Herbadentu.
Vyměnila jsem i zubní kartáčky....Curaprox a Tepe Kid jsou super:-o)
Mezizubní kartáčky už mám také...od Tepe a jééé jak jaký to byl rozdíl než dentální nití...ty mezizubní kartáčky opravdu řádně mezizubní prostory vyčistí:-o)
Já si vzpomněla jak mi na minulé návštěvě zubní lékařka doporučovala mezizubní kartáčky, ale mě to šlo jedním tam a druhým ven.-o) Já totiž byla tak ráda, že jsem neměla kaz a nemusela jsem trpět, že už jsem pak nic nevnímala... :-o)
Před pár dny jsem byla na kontrole u "zubajdy"....tak se z toho vyklubal jen zánět...a je taky pravda, že i nemoc přispěla...jsem od ledna i s klukama na hromadě.
Jsem ráda, dozvěděla jsem tu další možnosti starání se o své zuby, tak i když vše v nejbližší době nevyužiju, aspoň vím, kam zajít v případě potřeby.
Jste zodpovědní! :-o)
Všem děkuji Ewik

ustni sprcha

Ja pouzivam dle rady meho zubare ustni sprchu. Mam tu bezdratovou Waterpick
Dlouho jsem odolavala nez jsem si ji koupila,ale ted jsem s ni maximalne spokojena. Vzdycky se divim co se vsechno vyplavi i po radnem cisteni zubu a mezizubnich kartacku.

ahoj Petra

s temi antibiotiky souhlasim,

s temi antibiotiky souhlasim, pokud stale boli, nevolala bych, dosla do ordinace a chtela akutni osetreni!

Antibiotika

Obrázek uživatele Spider17

Ahoj, nečetla jsem níže, ale trpím na záněty dásní a pokaždé pomůžou až antibiotika, které mi stomatolog předepíše. Žádné speciální pasty, vodičky, kartáčky tomu prostě nezabrání. Zánět se objeví, zhoršuje se a nakonec stejně skončím s antibiotikama. A to zuby čistím pravidelně, používám pasty k tomu určené, mezizubní kartáčky i zubní nitě. Prostě co se má stát, stane se. Rodinnou dispozici k paradentoze mám také, ale v mém případě za to může stres....

Parodontolog

Ahoj Ewko,
uplne nejlepsi by bylo si domluvit navstevu stomatologa s atestaci parodontologie, moje zubarka tuto specializaci nastesti ma, takze uz jsem v jeji peci i z hlediska dasni. Neni pravda, ze se s tim neda moc delat a ten zanet co mas, by mel vylecit Dr., nekdy davaji i atb - paradontozu zpusobuji anaerobni bakterie, nekdy se dela maly "chirurgicky" zakrok (jeden uz mam za sebou), manzel ma po 2 dosti rozsahlych operacich v celisti.
Preventivne pouzivam : kartacek Curaprox ultrasoft, kazdy vecer i mezizubni kartacky Curaprox, techniku nejlepe nauci Dr., nebo dentalni hygienik.
Vyplachovat muzes repikem a na vyraznejsi zanet Corsodyl roztok (volne v lek.).
Paradentoza se nededi, ale muze byt nakazliva, manzel mel nejakou agresivni formu (bakterialni zanet) a proto to resim ted i ja. Takze za me - nejdrive prelecit a pak dusledna pravidelna zubni hygiena a bude to dobre!!
H.

Nedávno jsem si tím prošla,

Nedávno jsem si tím prošla, zubařka mi doporučila pastu paradontax, kartáček aby byl ultra-soft a hlavně ústní vodu paradontax extra 0,2% - je to ta, co se smí užívat max 14dní, fakt mi to zabralo

na akutni zanet je treba

na akutni zanet je treba akutni lecba. tu docilis nejakou ustni vodou s chlorhexidine-digluconate 0,20%. Ostatni ustni vody jsou urcite dobre (meridol, paradonatax atd.), ale jsou na prubeznou lecbu, ne akutni. Tyto silne vyrobky jsou urceny k akutni lecbe a nemely by se uzivat dele nez 14 dni. Ja mam napr. od Curaseptu ADS220 (kupuji ji u doktorky, ale maji i ji v lekarnach), ale existuji i jine vyrobky, vygugluj si je...Ale kazdopadne bych to jinak resila s doktorkou. Je-li zanet hodne rozjety, muze to byt i na antibiotika...Vlastni zkusenost...driv jsem zkousela i kdejake prirodni caje atd., ale lecba je lecba...druha vec je to cisteni - mekke kvalitni huste kartacky, mezizubni kartacky atd...ale to uz jiste znas...no, at nam ty zuby vydrzi co nejdyl!

Herbadent

Obrázek uživatele Tomáš D

Herbadent taky není od věci vyzkoušet, jen už mi úplně vypadl z hlavy, neviděl jsem ho snad 20 let. Tenkrát jsem ho používal na podobné problémy, jen už si nepamatuju, jestli mi pomohl...
Dobrý je taky Herboral, to jsou tabletky na bázi papriky na záněty v ústní dutině, ten mně zase hrozně pomohl na časté afty a opary.

ahoj,nečetla jsem co píší

ahoj,nečetla jsem co píší ostatní tak se možná budu opakovat.čas od času mám podobné problémy.nedám dopustit na Herbadent.vždycky když mám problém s dásněmi namočím si vatovou štětičku v tom roztoku a potírám několikrát denně.(vždy pomohlo).je k dostání v lékárně.

ahoj, chci jen přispět

ahoj, chci jen přispět odkazem na tepe kartáčky http://www.lekarna.cz/tepe-zubni-kartacek-select-compact-kid-zoo-soft-3-..., tady je kupujeme ve velkém a přijde mi dobrá cena, u zubaře stojí jeden 79,--, nevím, jakou zkušenost mají ostatní. A ještě jeden tip, používala jsem Listerine, pak jsem se dočetla v D testu, že zhruba ve stejné kvalitě je Dentalux z Lidlu, je podstatně levnější a míň pálí. No prostě jsem to musela napsat:-) mějte se Jana

nit nic neřeší

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahojky,
dentální nit je k ničemu, mezizubní kartáček nikdy nenahradí. Nit je vhodné použít snad jen tam, kde se nedostaneš zubním kartáčkem.
O správné tloušťce se raději poraď s dr. Ta umí přesně určit, jaký rozměr toho kartáčku, většinou jsou potřeba dvě různé tloušťky.
Tom

Dent. hygienistkq mi rekla,

Obrázek uživatele KaterinaAd

Dent. hygienistkq mi rekla, ze parodontoza se nededi. Vznika z neleceneho zanetu dasni. Staci pravidelne denne cistit mezizubnimi kartacky. Je to jednoduche, dokud po cisteni dasne krvaci, jsou nemocne. U me to trvalo cca 10 dnu

Ahoj,

Obrázek uživatele RenataM

zrovna tento týden jsem tento problém vyřešila. Dentální hygiena -odstranění zubního kamene a zubař mi opravil staré plomby, které dáseň dráždily. Byla jsem v pondělí a ve středu, dnes už ani kapka krve. Zkusila jsem předtím vše, nepomohlo nic.

ja bych se s tou niti

ja bych se s tou niti nedostala tak dobre k zadnim stolickam, ale treba na predni zuby je zase nit dobra. Ono tou niti jakoby obejmes ten zub z obou stran a zajedes i trochu pod dasen (spatne se to vysvetluje, hlavne to chce opravdu zkusit s dent.hygienistkou), ktera ti mj. i urci spravnou velikost mezizubnho kartacku. Se spatnou velikosti si muzes i ublizit. Taky se maji opravdu cca po 2 mes. kartacky meni, kdyz si treba nemocna, tak ten kartacek az se uzdravis taky rovnou vyhodit, protoze se tam udrzuji ty bakterie (i kdyz kartacek vypada v poradku).

Díky za příspěvky

Obrázek uživatele Edalej

Já nenapsala, že pokaždé když jsem na zubní prohlídce, tak mi zubní kámen lékařka odstraňuje....teď ale když čtu příspěvky od Vás, vidím, že něco dělám špatně...
Ještě jsem zapomněla napsat, že používám dentální nit, mám ji i v kabelce a každý den nit použiji, potřebuji ty zbytky jídel dát pryč...tlačí to.o(
Ale asi bude účinnější mezizubní kartáčky než ta nit.

ahoj, necetla jsem ostatni,

ahoj, necetla jsem ostatni, ale nejprve doporucuji dent.hygienistku, ktera te nauci "spravne cistit", nejdulezitejsi je tzv. single jednosvazkovy kartacek, kterym cistis plosky zubu u dasni a hlavne mezizubni kartace/dentalni nit. Mezizubni prostory staci cistit jednou denne idealne vecer pred spanim. Ustni vody jsou spis jen "na vuni a pro pocit" na samotne cisteni nemaji vliv. Pasta je fajn elmex, meridol. Hlavne bych to opravdu zacala resit nejen ze to boli, ale nekterym lidem, kteri nedodrzuji spavnou ustni hygienu jde citit z ust (a ani ustni vody nepomuzou). Tak at to co nejrychleji prejde!

doporucuji si nejdriv na

Obrázek uživatele Kralka_KK

doporucuji si nejdriv na dent.hygiene nechat DUKLADNE odstranit zubni kamen, ja pri krvaceni na doporuceni DH pouzivala kratkodobe Corsodyl
http://www.zbozi.cz/vyrobek/corsodyl-1x300ml-ustni-voda/
a dostala jsem i antibiotika, bakterii uz bylo moc....mam pocinajici paradontozu, velky ustup kosti.../chjo chjo, je mi 34 uz tohle.../, podstoupila jsem i osetreni vector, zastavil se mi tim ustup kosti a dasen zregenerovala...

Iva

Ahoj

Obrázek uživatele PetraN

na záněty dásní trpím.
Mezizubní kartáček je naprostý základ. Stačí, když někam jedeme na víkend a já si ho zapomenu přibalit...okamžitě mi po dvou třech dnech nepoužívání dásně otečou a začnou krvácet. Nemoc je taky spolehlivý spouštěč. Aktuálně léčím docela hodně rozjetý zánět . jako důsledek chřipky, a do toho 4 dny nečištění zubů, byla jsem ráda, že dojdu na záchod, čistit zuby bylo nad mé síly... bolelo mě to násldně tak, že jsem byla i u dr., protože jsem už nevěděla, zda mě bolí dásně nebo zuby, bolelo vše.
Mezizubní kartáček je třeba používat denně, ideální je 2x, ale 1x taky stačí (jídlu prý trvá cca 24h než se rozloží mezi zuby a začne působot škodlivě). V době, kdy se mi zánět rozjede víc, používám po každém jídle.
Zubní vodu normálně nepoužívám, ale když se zánět rozjede, mám od dr. doporučeno používat zubní vodu s obsahem chlorhexidinu. Tato látka prý nejspolehlivěji ničí bakterie. Dle mojí zubařky běžné zubní vody jsou spíš na svěží dech, ale valný účinek nemají. Mezizubní kartáček je prý mnohem důležitější
Vodou s chlorhexidinem vyplachuju 2x denně po dobu několika dní, pak ještě dalších cca 10 dní do ní namáčím mezizubní kartáček při čistění a nanáším mezi zuby. Tento postup mám doporučený jak od zubařky, tak od dentální hygienistky. Ta voda s chlorhexidinem, je na krátkodobé používání, takže jakmile se zánět zklidní, přestávám používat. Dr říkala max 14 dní.

Ahoj, měla jsem to samé,

Ahoj,
měla jsem to samé, změnila jsem zubařku a dva poslední roky nevím, co je krvácení dásní. Jak píše Tom - odtranit kámen, jinak se bakterie ukládají pod něj a nevyčistíš je, z toho pak ten zánět, každý večer rychle projedu mezizubním kartáčkem, vyčístím, vypláchnu Listerine.
Čístím 2x denně, kartáčkem Curaprox Ultra Soft (pětka na začátku čísla).

Na citlivé dásně mě pomáhá pasta Meridol.

Ať jsi brzo fit!

Lída

Také na to trpím, vždycky mi

Obrázek uživatele privorova

Také na to trpím, vždycky mi pomůže pasta Lacalut a voda Elmex. A čistit po každém jídle! Jemně masírovat přes dáseň směrem k vrcholu zubu, jakoby jí vytahovat zpět nahoru, a mě se osvědčil ten vibrační elektr. kartáček.
Příčinou zánětu bývají nejčastěji bakterie, které laicky řečeno nefungují na kyslíku, jinými slovy: Peroxid vodíku je zázrak ! Nejlépe stříkačku s jehlou, natáhnout a s jehlou zastrkanou opatrně do těch dásňových okrajů a do mezizubních prostorů tlakem proplachovat. Bublá to, chuť nic moc, ale pomáhá !
V nejhorším případě lze ze zubaře vyrazit i ATB.

Ahoj, jak píše Tom. Mě pomohl

Ahoj, jak píše Tom. Mě pomohl Herbadent a hlavně správné čištění a šetrné čištění. Přečti si o dent. hygieně, nedávno se tu o ní psalo. Mě krvácely hodně dásně po dětech, dr mi dopohučila DH a opravdu pomohlo. Zubní kámen se mi vůbec nedělá.

Ahoj, koupit tantum verde

Obrázek uživatele be.st72

Ahoj, koupit tantum verde roztok a potírat a potrat, funguje bezvadně, taky jsme na to jeden čas trpěla - mívala jsme to zásadně v souvislosti s nachlazením.

mezizubní kartáčky

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj Ewko,
míval jsem ty samé problémy. Pomohlo mi změnit zubařku, která mi při každé preventivní prohlídce čistí zubní kámen. Doporučila mi mezizubní kartáčky a strašně moc to pomohlo. I při sebepečlivějším čistění zubů klasickým kartáčkem se nedají vyčistit mezizubní prostory. Vyzkoušel jsem to, po důkladném vyčištění zubů jsem projel mezizubní prostory mezizubním kartáčkem a nestačil jsem se divit. Prostory mezi 7. a 8. jsem musel projet snad 10x, než byl mezizubní kartáček čistý!
Mezizubní prostory by se měly čistit aspoň 2x týdně. Já už s tím teď problémy nemám, tak to trochu flákám...
Já bych zkusil tohle. Ze začátku to asi bude bolet a i hodně krvácet, ale povznes se na to, určitě nevykrvácíš :-) Ze začátku to dělej 1x denně večer a poté vypláchni Listerinem a uvidíš, že už po týdnu se dostaví zlepšení, fakt :-) Než získáš rutinu, bude to kapku zdlouhavé a asi se Ti budou ty kartáčky hodně křivit, ale to se poddá. Doporučuji cca po 5 "procedurách" vzít nový mezizubní kartáček.

Jo a pokud jde o obyč. kartáček, dr. mi doporučila Curaprox ultra soft. Mezizubní mi doporučila TePe kid, ale nesehnal jsem je, tak používám taky Curaproxy a jsou super.

Držím palce a dej vědět, jestli to pomohlo :-)

Tom