Skip to main content

Proč se musí dobrat antibiotika?

Obrázek uživatele Sabina

Ahoj,
chtěla jsem se zeptat, jestli nevíte, proč se musí dobrat antibiotika. Vím, že to je proto, aby případně další zabraly. Ale proč to tak je? Podle mě to nemůže být o množství té látky, protože každé mají jiné množství a tělo přeci neví, kolik musí celkem dorazit. Pokud by mi to někdo logicky :-) vysvětlil, byla bych moc ráda :-).
Předem děkuji všem.

Ahoj, já přidám naší

Obrázek uživatele veruna

Ahoj, já přidám naší zkušenost. Malá měla několikrát zánět ucha a vždy jí na ORL ordinovali antibiotika právě podle sekretu, když byl hnisavý, tak se nasadily. Jenže pak malá šla z nemoci do nemoci a brala troje antibiotika v 6 týdnech. Pak opět po dobrání posledních antibiotik zánět ucha s hnisavým sekretem, doktor ORL opět nasadil antibiotika, kterým jsem se samozřejmě bránila. Řešila jsem to s naší dr., ta udělala CRP, které bylo na hranici, nakonec jsem šla ještě na konzultaci k druhému ORL lékaři na radu naší mudr a ejhle, zvládli jsme to bez antibiotik. takže ono to zas tak přímočaré nebude! Od té doby, co chodíme k jinému ORL doktorovi, neměla malá antibiotika ani jednou. Sice jsme lítali na ORL ob den, ale stálo to za to. Pořád jí kontroloval stav ouška a 2x do týdne u naší mudr. kontrola CRP. Takže já na tohle už moc nevěřím, po našich zkušenostech. Věra

CRP

Obrázek uživatele PetraN

no já bych se zrovna u zánětu středního ucha CRP moc neřídila...naše pediatra ho dělá a sama říká, že prostě i u bakteriálních infekcí chvíli trvá, než CRP vyleze, většinou pokud horečka (infekce) trvá méně než 6-8 hodin, tak CRP nemusí ještě nic ukázat, i když tam bakteriální infekce je...
a moje zkušenost s otitidami, kterou i doktoři potvrzují, je taková, že ten zánět se rozvíjí strašně rychle, to je pár hodin, měla jsem dítě v jedenáct dopoledne ještě čilé, najednou v poledne buch, začalo břečet, za hodinu mělo horečku 39,5 a ve tři odpoledne bylo ucho zralé na píchnutí

Nám právě ouško nepíchala,

Obrázek uživatele Sabina

Nám právě ouško nepíchala, říkala, že ani není potřeba, jenom to, které bolelo a které bylo už i uvolněné vypláchla, vytekla zpátky voda s takovými žlutými kousky, připadalo mi to jako maz, prostě žlutý jako když se čistí uši. Teda jestli to bylo virového původu, tak je ta doktorka pěkná kráva a příště jdu rozhodně tam, kde mají CRP.
Děkuju za bezva informace!! Příště budu chytřejší.

CRP

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahojky,
my před 2 lety narazili na pohotovosti v Ústí nad Orlicí v nemocnici na dr., která nejdřív píchla a když vytekl hnis zelený, nasadila Janičce antibiotika. I tak, když jsme přišli na kontrolu k pediatrovi, se nad nasazením ATB pozastavil...

CRP = C - reaktivní protein. Píchnutím do prstu se získá kapičlka krve, která se nasaje do malé kapiláry, přidá se nějaké činidlo, Jáchym to hodí do stroje a vyplivne mu to číslo. Od nuly do cca 20 jde o virovou infekci, od 20 do jánevíkolika je to diskutabilní a zpravidla se s nasazením ATB pár dnů čeká a od určité hranice (asi 50) je to jasně bakterální infekce s nutností ATB léčby.
CRP dnes nahradilo již překonanou sedimentaci, kde se musela odebírat plná žilní krev, navíc na lačno.

Spolehlivě rozliší CRP virovou angínu od bakteriální, jak je to u zánětu ouška, ale nevím. Je možné, že pro některé typy infekcí je odlišení virové infekce od bakteriální spolehlivější i bez CRP... například čepy na mandlích nebudou virové a záněty močových cest také ne.

CRP je revoluční vyšetření, škoda, že ho v řadě ordinací nemají...
Tom

Zánět středního ucha

Obrázek uživatele PetraN

jsem zažila několikrát s maldším synem
obecně, jsou dva tábory lékařů:
ti z prvního tábora ucho píchnou a až podle toho, jakou tekutinu odsají (zda čirou nebo zahnisanou) nasazují nebo nenasazují ATB, prostě pokud je tekutina čirá, je to virové a ATB ne, pokud je tekutina hnisavá, je tam bakteriální infekce a ATB ano.
druhý tábor razí zásadu, že uši se nepíchají (důvody typu opakované píchání může poškodit bubínek, stres pro dítě atp.). Nicméně pokud se ucho nepíchne, tak se v podstatě rutinně nasazují ATb...protože v momentě, kdy se ucho nepíchne a tekutina neodsaje, tak to riziko, že to tam začně hnisat a původně virová infekce se změní v bakteriální, je relativně vysoké..čili ATb jsou jakoby takové krytí možných pravděpodobných komplikací
no a pak je otázka, na jakého doktora narazíte, jestli na toho, co aplikue první variantu, nebo na toho, co tu druhou. Je řada zemí na západ od našich hranic,, kde se první varianta vůbec nepraktikuje, z výše zmíněných důvodů, prostě zánět ucha rovná se ATB. Tu v ČR je to na volbě lékaře, k čemu se přiklání a tak trochu i na vaší, prostě najít si lékaře, který bude praktikovat tu variantu, která je pro vás přijatelnější.
Já osobně jsem se synem jezdila na pohotovost do Motola v Praze a tam uši píchají...naše obvodní ORL lékařka taky píchá...mě to bylo milejší než rutinní nasazovaní ATB, nakonec při píchnutí se vždy ukázalo, že zánět je virový.
ATB dostal syn na zánět dvakrát, bez píchání, ale vždy mu předcházela dlouhá rýma s pozitivním bakteriálním nálezem ve výtěrech z nosu..a je pravda, že se mu vždy, když měl ATB na zánět středouší, ulevilo hned po první dávce..takže na záněty ucha ATB mohou zabírat opravdu rychle

Ezko, to je právě ono, atb

Obrázek uživatele Sabina

Ezko, to je právě ono, atb "pro jistotu" - to se mi pění krev :-).....možná jsem měla počkat a jen kapat, tuhle dr neznám a zkušenosti s ouškama nemám, tak jsem vyměkla, když jsem večer před tím četla, že vleklý zánět v uchu může způsobit i hluchotu, tak jsem měla strach. Jinak se atb bráním zuby nehty.
Doktorka se jen do ucha podívala takovou spec lupou, to bylo vše, nevím co to je to CRP, můžeš mi to popsat :-)?
Díky.

-

Manzel mal poslednu dobu viackrat zapal stredneho ucha, 2x ho to chytilo, ze musel na pohotovost, automaticky dostal ATB, ked sa pytal lekara, ze ci to nemoze byt viroveho povodu, tak povedal, ze moze, ale ze ATB mu aj tak da.
A raz bol so zapalom ucha aj u normalnej lekarky ORL a dopadol rovnako, pricinu v podstate nikto nezistoval, ATB su jednoduche riesenie a pacient odchadza s dobrym pocitom, ze ako ho lekar lieci:(len nech radsej nepatra, ze ci to bolo treba.
Chemoterapeutika som mala asi pred pol rokom a bola som z nich nadsena, mala som hnisavu anginu a po poslednych dvoch chorobach s antibiotikmi, kedy mi z nich bolo fakt zle a jedny som musela vysadit, tak toto moje telo zvladalo v pohode (z toho vyplyvalo to moje nadsenie:)). Alergia to vraj nebola, len vedlajsie ucinky, nahlasovat sa to asi nikto neobtazoval.

K uchu

Synovi, ked ho boli ucho na ORL robi lekarka vzdy aj CRP a az potom sa rozhodne, co nasadi.
E.

ATB - dodržení doby předepsané lékařem

Obrázek uživatele Tomáš D

ATB se nemusí dobrat, ale musí se dodržet doba předepsaná lékařem. Může se totiž stát, že infekci způsobil mikrob, na kterého se při zánětu např. mandlí ATB berou 10 dní, ale při zánětu středouší stačí na jeho spolehlivou eliminaci kratší doba.
Příklad, který mluví za vše. Stejná infekce močových cest se u žen léčí antibiotiky většinou 3 dny, u mužů 7 - 10 dnů a přejde-li zánět do chronicity, tak i týdny. Jde přitom o stejného mikroba se stejnou citlivostí vůči ATB. Akorát my muži máme ty močové cesty klikatější a větší potenciál přo přechod do chronicity či vznik komplikací :-(
Nasadí se ATB, které ženy nedoberou, ale muži musí mnohdy využívat několik krabiček.
Takže pokud vám doktor ATB předepsal v určitém množství na určitou dobu, prostě bych to dodržel, i kdyby mělo v lahvičce něco zbýt.
Tom

Ahoj, já jen doplním, že ne

Ahoj, já jen doplním, že ne vždy se ATB musí dobrat, někdy nám, právě myslím u zánětu stř. ucha doktorka řekla, že stačí, když je budeme brát týden. Týden je tuším nejkratší doba, po kterou se mají brát. 14 dní nejdelší - myslím jeden typ ATB. Jinak ORL nám tehdy říkala, že ne vždy je nutné na zánět stř.ucha ATB brát, nám je ovšem tehdy doporučila. Takže možná Sabulko zavolej Dr., jestli je nutné ATB dobírat.
T.

Je to atb, vita ho dobral v

Obrázek uživatele KaterinaAd

Je to atb, vita ho dobral v pondeli:-)

Tome

aha :) Já se sice dr. ptala, jestli to je antibiotikum. Je fakt, že v rychlosti, ona odpověděla něco v tom smyslu, že je to taky antibakteriální a že je slabší. Pravda, moc jsem to neřešila, docela jí věřím. Nicméně nám to určitě neustoupilo díky tomu, protože první den jsem do dcery dávku dostala až před spaním (brala předtím hnusný ATB a nenechala se přesvědčit), a ucho jí přesto už nebolelo. A pak to brala sporadicky. Nebyla jsem důsledná v domnění, že nejde o ATB :(

Sumetrolim

Obrázek uživatele Tomáš D

Zuldo,
co myslíš, že je Sumetrolim? :-)
Je to antibiotikum jako každé jiné, jen je vhledem k syntetickému způsobu výroby nazýváno chemoterapeutikem... Takže i u vás byl ústup díky antibiotikům...
Souhlasím s tím - každopádně dobrat.
Tom

-

Já mám opačný názor, resp. opačnou zkušenost z minulého týdne. Holčička začala fňukat, že jí bolí ucho. Bolelo jí i na omak, tak jsme okamžitě jeli k dr. Ta zjistila docela vážný zánět stř. ucha v jednom uchu. Dcera ale 2dny před tím dobrala ATB na anginu, tak dr. nechtěla předepisovat další a dala nám jen sumetrolim a kapat Otipax. Přestože byl zánět velký, dcera už nezabrečela a za tři dny na kontrole bylo ucho ok.
Takže si nemyslím, že by u vás ústup byl díky ATB. Nicméně bych si nelajzla ATB nedobrat.

Tedy nechám je, nevěděla

Obrázek uživatele Sabina

Tedy nechám je, nevěděla jsem, že zabírají tak rychle, pak to skutečně může znamenat, že zabraly, tam kde měly.
Děkuju, opravdu jste mě pomohly. Já s atb právě moc zkušeností nemám...

Antibitoika určitě nevysazuj.

Antibitoika určitě nevysazuj. To, že je chlapečkovi dobře může naopak znamenat ( a nejspíš znamená), že antibiotika zabrala. zabírají opravdu ryhle, u nás stačí 1-2 dávky a holky bývají bez teploty a největších obtíží... Léky doberte, tak jak řekla lékařka, byla by škoda riskovat opětovné vrácení zánětu.

v tomto případě bych atb

Obrázek uživatele Vladkax

v tomto případě bych atb nechala. ATB právě působí tak ,že se celkem brzy uleví. Tedy si myslím....

Děkuju holky a Tome. A co

Obrázek uživatele Sabina

Děkuju holky a Tome.
A co když byla podána atb a nemoc byla virového původu, tedy žádné bakterie v těle nejsou, pak kdyby tam žádné ty škodlivé nebyly, tak by přece přerušení nemělo ničemu vadit. Jde mi o to, že v noci z Po na Út si jeden chlapeček stěžoval na bolení ouška, tak jsme čistili peroxidem na vatičce, což je i doktory doporučovaná metoda, pak se v noci přidala i horečka....ráno jsem šla k dr, který nás poslal k orl doktorce, která konstatovala oboustranný zánět středního ucha, jedna strana pouze zarudlá a druhá s již uvolněnou zátkou (asi po tom peroxidu), takže žádné píchání nebylo, jen čistění. Prý to má z rýmy, přitom kluci když mají rýmu, tak jen opravdu slabou. Dostali jsme tedy atb, v poledne jsem dala první tab, večer v 8 druhou, ale už večer byl chlapeček téměř v pořádku a dnes od rána mu vůbec nic není. Přijde mi divný, že za pár hodin se najednou zánětu zbavil a přiznám se, že dávat dalších 6 dní atb mi je proti srsti, když je naprosto v pohodě, bez bolesti bez horečky. Zároveň ale nechci způsobit právě tím přerušením nějaké problémy do budoucna. Jsou to naše první atb (skoro ve 4 letech) a vždycky se nám podařilo jim nakonec vyhnout, naštěstí mám pediatra, který dává atb v krajním případě. Tak fakt nevím.
Ráno oba kluci zvraceli, tak si říkám, jestli to nebyla nějaká virózka a jednomu třeba jen tlačila rýma na ouško.
Omlouvám se za tak dlouhý román :-), budu moc ráda za každý názor, co byste dělali.

Entizol jsem kdy brala na

Obrázek uživatele KaterinaAd

Entizol jsem kdy brala na Crohnovu nemoc (rok do mě cpali kortikoidy, aby nakonec naznali, že to Crohn možná ani není).
Tchýně z toho byla úplně vedle, že je to prý nějaké svinstvo, co se dává kuřatům, aby nepochcípaly:-)

rezistence

Obrázek uživatele Tomáš D

Kromě již zmíněného - přeživší bakterie, která získala vyšší odolnost vůči nesprávně podávanému antibiotiku, může nejen způsobit opakovanou nebo chronickou infekci, ale nakažená osoba ji může šířit dál a taková bakterie pak nakaženého hostitele pěkně potrápí, protože antibiotika mu nezaberou, i když bude dodržovat dávkování sebevíc. Napsal jsem to hodně zjednodušeně, proces získávání rezistence vůči ATB je mnohem pomalejší. Nicméně za vysoký stupeň rezistence mnohých bakterií vůči antibiotikům vděčíme právě nesprávnému podávání - tj. nedodržení předepsané doby, předepisování antibiotik nezodpovědnými lékaři bez potřebných vyšetření i na virovou infekci (což bohužel zdaleka není ojedinělý případ), apod.
Na mnohé bakterie pak už bohužel platí jen chemoterapeutika typu nitroimidazoly apod, což jsou příšerný dryáky. Sám jsem Entizol musel brát na hemolytickýho stafylokoka v močových cestách - byl extrémně rezistentní.
Tom

aha, teprve jsem si přečetla

Obrázek uživatele KaterinaAd

aha, teprve jsem si přečetla příspěvek Martiny - tak se omlouvám, za opakování:-)

já teda čistě laicky myslím,

Obrázek uživatele KaterinaAd

já teda čistě laicky myslím, že kvůli tomu, aby byly kompletně vyhubené všechny bakterie, aby pokud tam nějaká zůstala, aby si nevytvořily odolnost.

ahoj,protoze nektery bakterie

ahoj,protoze nektery bakterie muzou prezit a vytvorit rezistenci,tj. Nemoc se muze vratit a tyto atb uz nemusi zabrat.