Skip to main content

Kola pro čerstvé tříleťáky

Ahoj všem, přemýšleli jsme o kolách pro naše dvojky (3roky v říjnu). Na odrážedlech lítají jako draci a furt touží po kolech. Potřebuju poradit jaké, chtěli jsme 12" ale myslím, že ba to měly tak na rok a to mi přijde dost drahé a bazarové nejsou :o( děli mají cca 93cm. 14" zase nevím jestli by na ně dosáhly, vlastně teď se jezdit nebude asi až na jaře, to zase narostou.... Máte zkušenosti a jaká značka kol je lehká a mrňata mají sílu to ušlápnout?

-

Este ma napadlo, ze v dobrej viere sme u babky na bicykli nechali pomocne kolieska v 3 rokoch- chceli sme nech si cvicia sliapanie, nemali sme trojkolky. Dcerka s tym vobec nevedela jazdit, fungovalo to inak ako cykloodrazadlo. Syn nejak siel. Manzel to po par razoch odmontoval a bolo to ooovela lepsie a normalne jazdenie. Tak odporucam rovno bez pomocnych.
Trojkolku v herni ovladali v pohode.

-

Ahoj,
my sme mali lahke odrazadlo a to teda ziaden bicykel taky lahky nie je a je jedno aka je to renomovana znacka.
Ak zacinate je dolezite, aby dieta dociahlo v pohode na zem, ked sedi na sedadle. U nas dcerka napr. dlhsie brzdila nohami ako na odrazadle a tiez sa lepsie citila, ked nemusela hned zoskocit po zabrzdeni ale ako na odrazadle ostala sediet na sedadle. Synovi to bolo jedno, ze dociahol len spickou a ani az tak neriesil, ze ho obcas bicykel privalil, lebo nestihol zoskocit. Tiez je dolezite dociahnut pri rozbiehani - treba sa nohou trosku odrazit, dat bicykel do pohybu a az potom nohy na pedale. Syn asi mesiac nedociahol dostatocne na rozbehnutie, takze museli sme mu pomahat s rozbehom, zoskakovanie zvladol v pohode. Dcerka toto zvladla skor sama.
Mame doma jednu 12'', kupila som od kamosky, obom sme ale kupovali 16''. Syn jazdil hned na 16 a dcerka chvilu na 12, potom co trosku vyrastla na 16. Na 16 sa da ist ovela rychlejsie, syn bol nadseny, ale prve razy ked sme trenovali rozbiehanie a brzdenie, tak sme si zabehali a rataj s tym, ze dieta na bicykli nebude az tak makat ako ty pri behu. Po par razoch jazdim na kolobezke, manzel na kolieskovych, ked som s nim, tak dam kolieskove korcule tiez, prip. kedze zvladaju v pohode brzdenie, tak aj pesi a cakaju ma kde sa dohodneme (chvilu im potrva aj odhadnut brzdnu drahu) Na 16 zvladame aj dlshie trate, viem podla dcerky, ked jazdila na 12. Nasi tiez pochopili, ze oproti malej 12 mozu ist rychlejsie a ze sa menej narobia pri sliapani (to bol podla mna hlavny dovod presunu dcerky na 16). Realne sme 12 vyuzivali asi mesiac. V obchode sme skusali 14 a 16 rozdiel vo vahe bicykla a vyske sedadla ziadny, tak sme kupili z druhej ruky 16 (orientovali sme sa hlavne podla vysky sedadla, hmotnost viac menej rovnaka). Plus ja neznasam deti, ked jazdia na bicykloch a odrazadlach, ktore su im male, takze aj preto by u nas dalsia 12 nepresla. 12 je mensi kram, takze zabera menej miesta, vahovo o nieco lahsia ako 16, ale nie nejak vyrazne. Dcerka vsak kvoli rozmerom mala pocit, ze je to lahsie a bezpecnejsie.
Bicykle mame z druhej ruky a roznych znaciek, nijak extra sa nelisia. Na jednom ide akurat lahsie rucna brzda - dcerka brzdi lepsie a radsej rucnou, syn aj rucnou a aj nohami.
No a ked zvladnu brzdenie, tak mozte skusit aj kopce. Dole - naucit ich pribrzdovat a tiez, ze hore kopcom sa treba rozbehnut rychlejsie a ked nejde, tak rychlo zoskocit a vytlacit. Kvoli hmotnosti bicykla je to ine ako na lahkych cykloodrazadlach, napr. sediet na nom v strmom kopci je fakt narocne oproti cykloodrazadlu a aj ho do kopca vytlacit je narocnejsie. A tiez, ze na bicykli sa na kopci nerozbehne, na cykloodrazadle to davali, bicykel este v kopci sa rozbehnut samy neusliapnu.
Jazdit sme zacali asi v 3 a 3\4. Deti su chude a patria k mensim. 12 zvladli aj v 3, ale neusliapli tolko a trvali by im veci dlhsie sa naucit. Rovnovahu drzali hned na prvykrat. Vtedy aj oni samy zistili, ze je lepsie odrazadlo a bicykel by si samy nevybrali, mali sme ho u babky, kde nemali odrazadla.
Tolko, co sme najazdili tento rok a co sme pri tom zistili.