Skip to main content

Odstranění nosní mandle

Ahoj, čeká nás odstranění nosní mandle. Můžete mi poradit jak probíhá rekonvalescence a za jak dlouho může dítě zpět do kolektivu? Jak se nejrychleji uzdravit?
Co po operaci? Jak dítku pomoci? (Prosím jen pozitivní informace, díky za pochopení)

Zmrzlina

je spíš po krčních mandlích, na hojení odebrané nosní mandle nemá moc vliv. Vzhledem k tomu, že už je zima, tak jsem jí v prvním příspěvku nepsala, ale uplatit s ní můžeš určitě dobře. My na ní šli hned po propuštění do nemocniční kantýny.
Můj syn po těch kapičkách oblblej nebyl. Možná to bylo tím, že je dostal a hned jsme jeli. Byla tam šílená organizace práce. Asi týden po operaci řekl, že foukal do balonku (tím myslel narkozu na sále). Ale zmínil to pouze jednou, tak to asi zapomněl ...
My dostali jen instrukce, že nesmí marodit v době zákroku. Na předoperačním vyšetření (krev z prstu) jsme byli pár dní před.

Ano, zmrzlinu nám taky

Ano, zmrzlinu nám taky doporučovali. Dětem jí slibovali, že maminka koupí:)
S tou nemocí to je těžké, holky byly zdravé, jak při prohlídce u pediatra, tak při prohlídce před zákrokem. Ale jedné hned v noci po zákroku, druhé druhý den se spustila fakt hnusná rýma a silnej kašel. Hned jsem volala do nemocnice co mám dělat a tam mi řekli, že se to stává, tohle prostě naplánovat nejde.....

Ahoj, dnes máme právě po zákroku

Obrázek uživatele Gábina_4000

Ahoj, dnes máme právě po zákroku. Zmrzlina se doporučuje,jelikož chladí, my ji v nemocnici nedostávali,kupovali jsme ji sami,mrazák byl k dispozici.
Nám také říkali,že dítě nemá být před zákrokem cca týden nemocné,dva dny před zákrokem nás prohlédla obvodní dětská lékařka a den před zákrokem v nemocnici. Proto mne překvapilo,že jedno dítě, s kterým jsme byli na pokoji,dobíralo antibiotika a další kašlalo.

-

Ahoj, já nevím jak teď, ale kdysi se dávala zmrzlina po odstranění krčních mandlí. Jinak s tou nemocností před tímto krátkým výkonem odhaduji, že týden by mohl stačit. Když jsem byla se synem na velké 5h operaci, musel být zdravý min. 14 dní předem. Na nosních mandlích jsme byli také, byla tam i starší holčička, které přišívali uši a všechny děti - jak po mandlích, tak děti po těch velkých operacích i po těch uších opravdu po probuzení z narkozy brečely. Ale jak se vyspaly, bylo vše ok. Ale ta chvíle - cca 0,5h než mi kluci usnuli (byli oba dva), tak to bylo "maso". Nemohla jsem je uklidnit, až mi je pak dali na dospávacím pokoji na jednu postel, tak to šlo. Přitiskli se k sobě a usnuli, spali několik hodin, že jsem je nakonec budila, aby se alespoň trochu napili. Tak se držte, ať to máte, co nejdříve za sebou. Š.
PS: Jeden syn dost chrápal, druhý měl během 3 měsíců 5x ATB do nosu - zelená rýma a od té dobu (3/4 roku) ťuk, ťuk. Zatím oba ok.

Zmrzlina?

Ahoj, děkuji všem za informace.
Ještě jsem slyšela, že dětem dávají zmrzlinu?

Zatím jsme zdraví, ale držíme se od nemoci stále mimo kolektiv. Známá mi ale tvrdila, že dítě musí být 3 týdny zdravé před zákrokem. V nemocnici jsem se ptala na ORL, a tam mi řekly týden.(jinak nebyly sdílní a příšerně protivná doktorka) Nevíte, jak to opravdu je?

Ještě k té premedikaci

Obrázek uživatele PetraN

Ta působí tak, že dítě pořádně nevnímá nic okolo sebe a skoro nic si pak nepamatuje. Dává se dětem většinou ve formě sirupu.
Mám to čerstvě vyzkoušené na sobě. Já teda dostala tabletku, ale chvíli poté,co jsem si ji vzala jsem začal být ospalá a z doby, než mě vezli na sál si pamatuju jen to, že na pokoj přišli s vozíkem, řekli a paní N. už nám tu usíná, tak pojedeme...to, jak jsem se dostala na tu převážecí postel si nepamatuju vůbec, stejně jako cestu na sál, to vůbec nevím, kudy jsem jeli, pak si vybavuju až moment na sále, kdy se nade mnou skláněl dr., zdravil mě a vím, že mi zároveň napichovali kanylu ale vůbec jsem nevnímala bolest.....pak si pamatuju až dobu po probuzení z narkozy.

Takže pokud byste třeba s dítětem ležely v nemocnici, která nedovoluje rodičům doprovodit dítě až na sál nebo před sál a rodič zůstává čekat na pokoji, tak se toho vůbec nebojte, dítě z toho žádné trauma, že ho odvezli od maminky, mít nebude, opravdu si to nebude pamatovat.

Ještě musím napsat, že nám to

Obrázek uživatele katyvypl

Ještě musím napsat, že nám to odstranění také pomohlo! (Ťuk,ťuk) Minulý rok byl syn opravdu nonstop od října do dubna nemocný, samá antibiotika a záněty průdušek, nonstop rýma, nyní ani "Ň" :-) Katka

Ahojky, já byla teď v září se

Obrázek uživatele katyvypl

Ahojky, já byla teď v září se synem (2,5 roku) na odstranění nosních mandlí. Byli jsme na jednodenní chirurgii, přijali nás v 7.h ráno nalačno (nesmí ani pít) a šel jako první, protože byl nejmladší. Na pokoji synovi píchli injekci, po které byl jak opilý, usmíval se a bylo vidět, že je prostě trošku mimo (starší chlapeček, co byl s námi na pokoji, po injekci dokonce říkal, že vidí všechno třikrát :-). Poté ho na lehátku dovezli na sál, kam jsem ho doprovodila a vrátila jsem se na pokoj. Zhruba za půl hodiny mi syna přivezli zpět, připravili mě na to, že nejhorší je probrání z narkozy, jinak dítě nic nebolí. Syn plakal hodně, spíš řval a to asi celou hodinu, chovala jsem ho a nosila. nejvíc mu vadilo, že má v ruce kanylu a že se nemůže napít, z toho byl opravdu naprosto hysterický, ale pak usnul, spal snad tři hodiny a vstával už s úsměvěm. Doporučuji koupit nějakou hezkou hračku a dát ji dítěti po vyspání, my měli autíčko a zbytek dne byl syn veselý a spokojený, kor když dostal po vyspání napít a najíst. Mimochodem večer už dostali děti rohlík, stejně tak ráno. Týden by mělo mít dítě klidový režim, nesmí se koupat v horké vodě a jíst a pít vyloženě horké věci, nechodit do kolektivu (školka, škola), pak se jde na kontrolu. A toť vše, určitě to zvládnete v pohodě, je to malý zákrok. ;-) Ten chlapeček (3 roky), co s námi byl na pokoji, se po narkoze probral, začal plakat, ale jen co ho maminka položila do postele, usnul a po vyspání ani nevěděl, že už na té operaci byl. :-) Katka

Byla jsem s dvojčaty letos na

Byla jsem s dvojčaty letos na jaře. Probíhalo to stejně jako tu popisují ostatní. Hned po zákroku hodně vyváděly, plakaly. Jedna zvracela krvavé hleny. Potom obě usnuly a když se probudily byly obě v pohodě. Jak začaly jíst a píst, pustily nás domů. Kašovitou stravu, respektive hodně měkké (mleté, polívky) jsme myslím dávaly ještě tak tři dny. Obě hned druhý den dostaly rýmu a kašel, odsávat jsme mohly cca po pěti dnech. Zvládly to bez antibiotik, jenom mi řekli ať jim stříkám mořskou vodu, což teda bylo peklo na tu poraněnou sliznici.
Od té doby až do teď byly v pohodě, ale jak v záři nastoupily do školky, byly tam přesně 14 dnů, od té doby jsou doma. Ale jak už jsem psala jinde, určitě mají mírnější a rychlejší průběhy, ucho bylo sice píchané, ale bez antibiotik a bez opětovného píchání. Nevím jestli to je tím, že jsou starší, že mají vyndané mandle, že už jsou relativně promořené nebo léky na imunitu, kterou berou.
Týna

Dcera byla před dvěma lety,

Obrázek uživatele verika

Dcera byla před dvěma lety, probíhalo to v celkové krátké narkoze, vzbudili ji hned po operaci asi po dvou hodinách, ještě ten den jsme si ji odvezli domů.
Snášela operaci dobře. Akorát teda hned pak dostala zánět, horečky. Týden byla na antibiotikách a pak už to bylo dobrý, že se to prý stává, že někdy pak dítě dostane nějaký zánět, přeci jen je tam živá tkáň. V noci přestala tolik chrápat. Ale nemocná byla minulý rok docela dost.

Ahoj

Obrázek uživatele PetraN

nám doporučili mimo kolektiv týden, já ale nechala týdny dva (ale byla jsem v té době doma na RD s mladším, takže jsem si to mohla dovolit, chodit do práce, jde po tom týdnu). Plus jsem ještě nechávala doma týden před zákrokem, aby byla zdravá a nemuseli jsme to odkládat.
Jo a ještě ,dcera chodila na plavání, takže jsem se ptala na toto, kdy může, to už ne v nemocnici, ale naší ORL lékařky a to doporučila vynechat bazén měsíc. Že ač to nevypadá, tak hojení sliznic chvíli trvá. Na operaci byla v březnu, takže jsem to dodržela, v létě bych to ale asi tolik neřešila.
Měla mít kašovitou stravu, ale stačil den, pak u byla v pohodě a jedla normálně. Ten první den ji bolela pusa, asi od háků.
Po operaci řvala asi půl hodiny po probuzení, byla dezorientovaná, pak se uklidnila a už dobrý. V nemocnici jsme byli taky 1 den, ráno operace, odpoledne domů

Ahoj Zuldo, děkuji za

Ahoj Zuldo,
děkuji za příspěvek. Moc mě Tvoje poslední věta potěšila a povzbudila. Děkuji a ať jste dál zdraví.

Ahojky

byla jsme na konci července se synem, tedy ve 3 letech a 8 měsících, na Kladně. Nástup ráno v 7, od půlnoci nepít nejíst. Dlouho trvaly přijímací procedury, ale zvládl to dobře. Na řadu jsme šli v půl 10. Dostal oblbovací kapky a odvezli ho na sál - on jel na lehátku, já šla vedle. To už byl trochu nervozní, ale ustál to. Podotýkám, že můj syn je dost velkej posera, každý bebí dost dramatizuje. Ale byl statečnej. Na sál jsem nesměla, šel se sestrou. Samotný výkon (odsátí ušní tekutiny a odstranění nosní mandle) trval asi 10 minut. Když ho přivezli, řval, ale to trvalo pár minut a usnul. To byla asi nejhorší fáze, musela jsem ho držet na boku a nesměl se moc hýbat. Nevnímal to, byl ještě trochu pod narkozou. Asi po dvou hodinách nás převezli zpět na normální pokoj. Jak na operačním, tak na normálním pokoji, pořád spal. Ale jako jediný. Ostatní děti byly na normálním pokoji už v pohodě, hrály si, dívaly se na tv. Celkem tam bylo 6 dětí, všechny malé, od 2 do 4 let. Propustili nás v 15h, poslední hodinu už měl žízeň a hlad, ale nesl to celou dobu statečně. A z celé akce si pamatuje, že si hrál na herně a spinkal tam :)
Do kolektivu určitě ne tak 10 dní. V létě nejsou virozy a hlavně školka, takže jsme omezení nijak nebyli. Jen se pár dní nekoupal (ale to kvůli uchu). Dva tři dny by neměl prudce smrkat, a to je asi tak všechno.
Zrovna včera jsem si uvědomila, že odstranění mandle vážně pomohlo. Dřív chytal hned a jako první každou rýmu a vše mu šlo na průdušky. Od odstranění mandle teď prožíváme už druhou virozu, kdy jsme všichni nachcípaní a on je nejzdravější z rodiny.