Skip to main content

Dvojčata a miminko - žárlení?

Obrázek uživatele jarnem

Zdravím, mám doma 3 leté holčičky a 3 týdenního chlapečka. Spoustu jsem tady přečetla o žárlení dvojčátek na sourozence a tak jsem byla trochu připravené a sledovala všechny možné odchylky od běžného chování holek, ale musím říct, že zatím u nás žádné žárlení asi není. Kdy se to objevilo o vás doma? Holky jsou naprosto v pohodě, k malému chodí, hladí ho, pomáhají mi, ale nic co by nasvědčovalo tomu, že žárlí. Nevím, zda to není tím, že chodí do školky (na celý den), pak přijdou domů a jsou více méně s tatínkem a nebo babičkou (já většinou kojím, přebaluji, uklidńuji malého) a na ně mi moc času nezbývá (což mě mrzí, ale snad se to časem, až se s malým trochu více sehrajeme zlepší).
Jak probíhalo případné žárlení u vás?
Jarka

U nás spíš žárlí malí na

Obrázek uživatele Nika1

U nás spíš žárlí malí na větší.Malá dvojčátka si hrají ale jakmile si začnu s většíma kreslit,číst pohádku nebo si jinak hrát, tak jsou okamžitě u mě. Tahají mě za nohavice a vynucují si pozornost:((

-

U nás se žárlení začalo projevovat po 2m. Dětem trochu trvá, než se projeví. Nejdřív jsem si to vůbec nedávala do souvislosti. Dvojčatům bylo v době narození miminka 2,5 roku a mimčo toho moc nepotřebovalo, takže jsem se dvojčatům mohla věnovat pořád stejně. Těšili se na ní moc, chovali se k ní hezky. Přesto si najednou dceera začala kousat nehty a začala se počurávat. Najednou chtěli krmit (a dělají to dodnes, kdy je malé 15m, i když to už je možná trochu i lenost). Jakmile jsem kojila, potřebovali na záchod, utřít, napít, něco podat. Vyžadovali si pozornost. Souhlasím, že co malá začala lézt, brát jim hračky a zasahovat do hraní, situace je náročnější. "Nejhorší" ale je, že malou tahají. Hlavně dcera jí neustále šmejká, chytá ze zadu a strhne na sebe, malá je z toho úplně vytočená. A já taky.

Holčička 2,5 a 10 ti měsíční

Obrázek uživatele RenataM

Holčička 2,5 a 10 ti měsíční páreček ...když se malí narodili, tak bylo vše v pohodě. Pořád spali, tak to pro starší dcerku bylo bez omezení. Dnes je na ně hrubá, ale to na všechny děti. Ráda se pere a tak to praktikuje i na dvojčátka. Klasického žárlení jsem si nevšimla. Spíš ta kombinace prvního vzdoru je pekelná.

Ahoj

Obrázek uživatele PetraN

naše dvojčata tedy byly mladší, když se narodilo další dítě (2r a 3m). Holčička ze začátku taky vůbec nežárlila, z miminka byla nadšená, pomáhala, starala se o své miminko-panenku, na malého byly hrozně hodná. Žárlení přišlo až skoro za rok v momentě, kdy prcek začal lozit a chodit a projevovat svoji vůli/nevoli...myslím, že v té chvíli ji došlo, že to není panenka na hraní, ale živý tvor a konkurence. Začala být na něj trochu zlá, ale po pár týdnech to přirozeně odeznělo, když pochopila, že se pro ni nic nezmění. O mladšího bráchu pečuje dodnes (a to už ten mladší má skoro 4 roky).
Klučík to bral jinak, u něj nebyly ty pečovatelské tendence jako u dcerky, takže ten žárlil hned na začátku, byl ukňouraný, vztekal, se, taková klasika. Odeznělo to samo asi za dva měsíce. Malého si ale moc nevšímal, nebyl to pro něj žádný parťák na hraní. Na vědomí ho vzal v podstatě až v momentě, kdy mladší brácha začal mluvit a potažmo myslet a bylo možné si s ním začít tak nějak rovnocenně hrát. Dnes spolu dělají blbiny a často se spolčí proti ségře, která má tendenci je oba komandovat (ženská,no:-)

Našim holčičkám taky byly 3

Našim holčičkám taky byly 3 roky, když se nám narodil chlapeček. Trochu žárlily, když jsem kojila, tak zrovna něco potřebovaly, musely na záchod a chtěly utřít atd... dnes jsou jim 4 roky. Řekla, bych že žárlí na sebe, a že se mě snaží získat pro sebe. Třeba tím, že chtějí pomoct s oblíkánám. Taky chodí do školky, ale celé si to obstarávám sama. Snažím se pro ně dělat výlety. A když malej odpoledně spí, tak se věnovat jenom jim.Oni na bráchu moc nežárlí, je to přece jejich malej chlapíček:-))