Skip to main content

odmitaji pevnou stravu

Asi pred 3 mesici jsem si stezovala, ze nas chlapecek odmita mleko a prikrmy a kasicka moc mu chutnaji. Ted je to presne naopak. Nutrilon pije ukazkove, a na prikrmy (ovoce, masozelenina, kase - je jedno, jaka prichut a jaka znacka) se tvari, jako bych ho chtela otravit. No a k tomu se jeste pridala i holcicka, spapa par lzicek a je to vsechno. Mlicko pije pekne (je kojena). Co s tim? Muzou za to zuby? Holcicka ma 2 dolni rezaky, horni dasnicky ma otekle. Klukovi se ted objevil prvni rezak, porad do neceho kouse a ma rucicky v puse. Mam je nutit, nebo na nejakou dobu vzdat a davat jen mliko? Jsme docela hubeni, kluk pri 74 cm vazi 8,5kg, holcicka ma 63 cm a 5,7kg. Nechci, aby meli s jidla traumu, ale neuskodi jim to, kdyz nejakou dobu nebudou jist prikrmy? Je nam 10 mesicu (korigovane 8). Jsem zoufala a kazde jidlo je boj. Poradite neco? Diky!

Niki

Niki určitě máš pravdu,ale jen si nedokáží představit...Když jsem čekala Matyáška a Štěpánka celé těhotenství bylo jedná velká pohádka..byla jsem v klidu,dělala věci co mně baví,relaxovala jsem užívala jsem si každého dne těhotenství.Chodila na meditace,do keramiky ...Taky když se kluci narodily a vlastně pořád jsou hodní,klidní,pohodoví...musím mlčet jak maminky dvojčat si stěžují ,že dětí pláči,jsou neklidné a vše co k tomu patří ..Tak si říkám že když už máš malé dětí na světě a přijde další těhotenství ,tak tam by mi asi ta energie chyběla na to byt klidná a zároven byt klidná i k dětem co už mám a pokud je jim 2-3roky je to náročné období a po narození ani nemluvím ..I když člověk neví co má v sobě,pokud se do dáné situace nedostane ...Fakt si cením ,že to zvládáš mít po sobě dvakrát dvojčata:-))

Markét, energii bys našla.

Obrázek uživatele Nika1

Markét, energii bys našla. Děti by ti ji dodaly. Dvě nejstarší děti mám také z prvního manželství.

Niki

Niki,ty máš dvakrát po sobě dvojčátka !!Úžasné!!Já mám celkem čtyři dětí ,ale dvě mám z prvního manželství a jsou 2,5roku od sebe .Dnes mají 17 a 15let .Dvojčátka dva kluky ted ,ale smějí se ,nebo citím kdybych otěhotněla,že budu mít opět dvojčata a to fakt nevím zda bych našla energii na vše co k tomu patří.Tak že se skláním a veškerý můj údiv :-))

ahoj, já jsem skleničky

Obrázek uživatele Ifka123

ahoj, já jsem skleničky nepoužívala vůbec (pouze špenát), vařila jsem doma.
Od počátku jedly moc hezky, u dětí zuby proběhly naprosto v klidu, ani na jedno "klubání" nebyla žádná reakce, žádné teploty, ruce v puse, slintání, okusování, prostě nic.
Jen dvakrát jsem v nouzi musela skleničky použít a hrůza :-)
ale zase druhý extrém - v devíti měsících mi hodily večerní kaši pod nohy ze stolu a od té doby jsem ji do nich nedostala.
Dr mi říkala, že by tu mléčnou dávku na noc mít měly, ale.... jí odmala hromady jogurtů, zakysaných výrobků atd. Takže jsem to neřešila a nic jim nenutila
Minulý týden(je jim 3,5 roku) vzaly pár lžiček krupicové kaše milostivě do pus, ale vzápětí jsem je musela ujistit, že hoooodně dlouho ji zase dělat nebudu :-)
Ale oni mají zřejmě nechuť na sladká jídla, nejí buchty, šišky s čímkoli, buchtičky se šodo, rýžové nákypy atd.
Také si myslím, že bych těm vašim dala chvilku pauzu a pak je nějak namotivovat.. sama nepodporuji TV či hračky u jídla... ale letí letadlo do hangáru, auto musí parkovat apod..... vždy zabere

Serenko,

Obrázek uživatele Nika1

Máme šest dětí, dvě nejstarší - Nika a Romča- nejsou dvojčata, jsou dva roky a tři měsíce od sebe, dvojčata jsou Maty a Máťa a o tři roky mladší Adélka a Adámek.
Jinak dětem je Nika 19let,Romča 16let,M+M 4 roky, A+A 1rok

Ahoj, my s klukama bojujeme

Ahoj, my s klukama bojujeme obdobně, teď jim budou 2 roky, je vždy období kdy jí pěkně a kdy je to hrůza! Ale podle toho, co píšeš, si myslím, že by to mohly být ty zuby, kluci to taky tak dělali když se jim v puse něco klubalo, z ničeho nic přestali jíst a vydrželi to dlouho, občas něco snědli. Taky už nám večeřeli rajče s okurkou, celodenně se krmili křupkama - byla jsem ráda i za toto, u jídla si prohlíželi knížky, časopisy, hráli si, vždy na čas pomohlo je něčím zabavit, pak už ne. Naučila jsem se sledovat kalorický hodnoty jídel, poradila mi to doktorka resp. řekla: když toho sní málo tak ať je to co nejvýživnější. Do ovocných skleniček sypu nastrouhaný piškoty, hodně kalorický je Bobík nebo Tvaroháček a Lipánek a Pribináček, vařím z 31% smetany, mlíko pouze bio s min. 3,5% tuku, nutit je mělo smysl tak v roce, max. v roce a půl, teď už jsou to zbytečný nervy jak pro kluky tak pro mě. Kluci jsou hubení ale jinak ok. Ne vždy se mi daří být v klidu a netrápit se tím, že zrovna nejí, ale zas to přejde, teď taky, byli nemocní resp. ještě jsou ale zničeho nic začali jíst masozeleninový jídla, který snad od prázdnin nechtěli vůbec. Sní každý 250g na oběd i na večeři a co by nám dřív vydrželo na 3 dny, je snězeno za den. Přejde i tady to vaše období bez jídla!

Niki

Ahoj Niki,
kolik máš dětí a jak je máš věkově od sebe? Samá dvojčátka? Obdivuji tě :-)

tak to je početna rodinka

tak to je početna rodinka :-)to gratuluji !Já vím,že je to individuální u každého dítka.Ale je to legrační,jak jsou dvojčata a každý je uplně jiný,jak fyzický,tak osobnostně:-))Aspon není nuda :-)

:D

Obrázek uživatele Nika1

Markéto, to je u každého dítěte jinak. zrovna nedávno měla nejmladší robátka rok a tak jsem srovnávala jak na tom byly všechny naše děti v roce :
Nika - 74cm, 8,40kg
Romča - 79cm,10,20kg
Martinka - 81cm,9,80kg
Matyášek - 86cm, 11kg
Adélka - 75cm,8,20kg
Adámek - 79cm,9,20kg

Ahoj

abych pravdu řekla udivila mně tady váže váha dětí cca 1roce.Kluci mi v 8měsicích váží při delce 65cm 7,6kg a druhý 73cm a 10,6kg :-)Co se týká jídla ten větší měl vždy velky apetit,ale jsou chvílé kdy se to prostřída .Příkrmy máme už od 4měsíce a začala jsme přesnídavkama,pak jsem pár hotovek koupila ,vzhledem k ceně a chutí jsem přešla na své vlastní přikrmy a kuchtění a klukům chutna moc .Ale pořád dávám 3krát denně mléko .Maso připravuji většinou kuřecí a pak hovězí a různě jsme zkoušela kombinace zeleniny a super,klukům chutna vše ,jen brokolice má zvláštní chut a to nechcou:-((Ale aby to mělo chut od 5měsíců jím do jídelek přidávám drcený kmín a kousek jablíčka ,nebo ananasu čestvého .Jablíčko to zjemní a ochutí a kmín dodá jídlu určitou chut a vše je zdravé :-)Místo brambor jsem se naučila používat americkou bramboru má jinou chut než klasický brambor a má hodně vitaminů.Dávám i brambory a rýži .Uvidím jak to půjde dál s naším papaním...

Ahoj. U nás se příkrmy u

Obrázek uživatele LucieR

Ahoj. U nás se příkrmy u jedné holčičky zdatně odmítaly šíleně dlouho. Vždycky jsem to na měsíc vzdala s tím, že se časem chytí, ale sama od sebe by se asi nechytila. V roce byla schopná sníst pár lžiček polévky a polévka jí vydržela snad do dvou let. Pila jen mléko (taky ukázkově), trochu té polévky, kukuřičné křupky a pak s přemlouváním aspoň třetinu přesnídávky. Po tom prvním roce jsem se už začala bát, aby tělo mělo alespoň minimum vitamínů (do dnes, skoro 3r, nepije ani džusy, limonády, čaj, jen mléko a vodu). Od roka jsem jí po domluvě s doktorkou dávala Pikovit (vitamín C), hlavně v dny, kdy jsem do ní nedostala ani lžičku a že jich bylo. Váhu fakt neřeš, doktorka by se určitě ozvala. Sárinka měla v roce něco málo přes osm kilo a no to, že vážně nejedla, se mi to zdálo celkem slušný. Mám neteř, té bude za týden rok a má 6,2kg a doslova žere jak pominutá :-). Mimochodem, před příkrmama jsem taky bojovala s mlékem.
U nás nepomohlo nic, ani nenutit, ani nutit, snad jen čas a ta naše doktorka, která mě pořád uklidňovala, že zatím se nic neděje. Třeba naše neuroložka z ní byla nešťastná. Najdi něco, co by jim celkem šlo a snaž se do toho zakomponovat co nejvíc živin. Já byla ráda za ty polévky, i když najezená z toho množství asi nebyla. Dělala jsem výhradně hovězí-zeleninové vývary, aby alespoň nějaké živiny tělo mělo. Žaludek si plácala mlékem. Jo vlastně pomohlo - právě ta naše neuroložka, která mi hodně kladla na srdce, že s tím musím něco udělat - ve dvou letech jsme koupili rostoucí židle a začalo společné stolování. Na její rady jsem jí sice nenutila jíst, ale nutila jí s námi sedět, dokud se všichni nenajíme, tak sem tam nám něco šlohla z talíře (ze svého ani náhodou, jíme stejná jídla). Možná že tohle byl docela zlom. Stále je v jídle hodně konzervativní, někdy obědvá jen kolečka okurky, ale snažíme se to moc neřešit.

Ahoj

Moje babička se mě často ptá "dáváš jim kompot?" když už jsem nevěděla jak ten oběd do nich propašovat vzpomněla jsem si na kompot! na lžičku naberu jídlo (maso,zeleninu) a špičku lžičky namočím v ovocném puré, celkem se to chytlo a daří se mi alespoň část jídla do nich nacpat. Kompot nevařím doma, kupuji v DM ovocné protlaky Alnatura složení pouze ovoce (např. jablka a hrušky) jsou dobré všechny, v bio kvalitě, nepřislazované. Je to docela velká sklenice, děti mají rádi i na svačinku, co nesní oni dorazí manžel :) Ještě se nám nezkazila.
(ostatní babiččiny rady ohledně dětí a příkrmů se ale vážně brát nedají, nevím jak u vás)

U nás to bylo nedávno.

Obrázek uživatele Nika1

U nás to bylo nedávno. Klubaly se zuby. Klučina jí krásně a na každé jídlo se těší. Ale když se mu klubali zuby, tak snědl pár lžiček a víc nechtěl.Holčička se v devíti měsících rozhodla že bude plně kojená a odmítala cca měsíc jídlo úplně.Adámkovi jsem dala tolik jídla co chtěl a pak dostal flašku s mlíkem nebo jsem ho nakojila. Adélka v té době byla opravdu jen kojená a jen ochutnala jednu,dvě lžičky co to Adámek baští. V té době jim nejvíc chutnaly ovocné přesnídávky, rozmačkané ovoce s piškotem, jogurty a i když je boleli zuby, tak hezky jedli kaši s medem. Jen pro srovnání. Normálně sní dohromady cca 250ml jídla + čaj+ nakojit a v době kdy je boleli zoubky tak když snědli 100ml jídla + nakojit, tak to byl úspěch.
Co se týká skleniček,tak v tom problém nevidim. Mívám doma v záloze masozeleninové skleničky a když nemám uvařeno,dám skleničku.Jen jednou jim nechutnala a opravdu byla hrozná. Jinak je mimčům jedno zda to uvařím já nebo je to sklenička. Jinak ještě u jídla povídáme,děláme autíčko,mašinku,letadlo atd.,Adélka pokud jí nezaměstnám,tak se nenají. Když jí vymyslím nějakou činnost,tak se nají krásně.Dvojčátkům je 10měsíců.

Re:

Ahoj, my teda davali od zacatku i presnidavky,at si vubec zvyknou na lzicku..ikdyz se rika,ze se ma zacit se zeleninou..u nas to klaplo,postupne jedli vse,zkus to treba taky,jinak zuby byly u nas vzdy drama,kluci mi taky nejedli skoro nic,jen mleko.Ze dne na den odmitli a trvalo to dlouho...tak zkus vydrzet..Martina

opravdu je nenutit..

Obrázek uživatele Spider17

Ahojky, souhlasím s Vlaďkou... děti mají v různém období různé chutě... dávej jim to, co momentálně jí. Můžou to mít i k zoubkům, jen pozor, aby jsi hlavní jídlo nenahrazovala sladkým. Já dětem pouze vařila, skleničky opravdu jen v nejnutnějším případě, např. na cestách. Zkus uvařit ovesné vločky se zeleninou, je to nasládlé a dvojčatům chutnalo... Přeji hodně úspěchů. Zdenka

Ahoj, naši vážili v roce cca

Obrázek uživatele Vladkax

Ahoj, naši vážili v roce cca 8,5kg, takže s váhou bych se nestresovala. Celkově bych se nestresovala, ty děti to z tebe vycítí, pokud před každým jídlem máš sevřený žaludek a jdeš je krmit už s tím, že to nebude nijak valné... žádné zdravé dítě hlady neumřelo, nechala bych to na nich. U nás tehdy dlouho frčely neslané nemastné příkrmy, pokud možno málo druhové, ne ty kořeněné apod. Např v těch 10-ti měsících jedli příkrmy určené pro 4-6 měsíc.Navíc já jsem tehdy hodně vařila sama, skleničky jsme využívali na plavání apod, kdy byli hodně vyhladovělí :-) Držím pěsti ať je to brzy v pohodě....