Skip to main content

Předčasné zrušení rodičovské dovolené - nástup do práce

Posted in

Mám prosbu
Je možné předčasně zrušit rodičovskou dovolenou a nastoupit do práce k původnímu zaměstnavateli? Řešila jste některá? Naše děti jsou narozené v lednu. Byly přijaté pro školní rok 2012/13 do MŠ. Jsem na starém 3.letém systému rodičovské dovolené. Myšlenka návrat do práce je zatím pouze v mé hlavě, jen jsem poslala dotaz paní ředitelce do MŠ, jak by to bylo s umístěním našich dětí od září 2012, se zaměstnavatelem jsem o této možnosti předčasného nástupu do práce zatím nemluvila. Počítají se mnou od ledna 2013. Pohrávám si i s myšlenou, jestli příp. dodatečně nepřestoupit na nový systém RD s výhodou umístění dětí do MŠ již od 2let ( jestli to ještě jde? ) a najít si práci pouze na ty 4m ( do prosince 2012 ). Děkuju moc za vaše zkušenosti a rady. Ráda si na toto téma s někým popovídám. Eva

-----------------------------------------------------------------------------------
5.7.
V práci mi bylo v únoru/březnu 2012 řečeno, že bych musela RD ukončit, abych k nim mohla jít pracovat na stejné pracovní místo ... jiné možnosti mi nabídnuty nebyly, tenkrát jsem si to sama neověřovala.

Evi, pokud by holky školku

Evi,
pokud by holky školku zvládly, tak bych se domluvila třeba od října na dohodu o provedení práce. Takto jsem pro současného zaměstnavatele při RD sem tam nějakou práci dělala. Regulerně bych se vrátila až by holkám byly 3 roky, tzn. po skončení RD a budu se vracet na stejné místo. Šéf bude rád, že můžu do práce dřív a já budu ráda, že budou nějaké penízky navíc.

-

Ahoj Iris, děkuju moc, tahle info mě moc pomohla, můžu už se zaměstnavatelem mluvit ve zkratkách .o)

( našla jsem si na internetu, třeba se někomu hodí také )
DPP - dohoda o provedení práce
DPČ - dohoda o provedení činnosti

Eva

Ahoj Evi,

Obrázek uživatele Iris05

pokud budeš pracovat na DPP či DPč, stará smlouva ti stále běží, z ní jsi právě na MD - proto se po ukončení MD normálně vracíš do práce na základě původní smlouvy, nedělá se smlouva nová, pokud nastupuješ na stejné místo jako před MD.

Evi, tak v tomto se také

Evi, tak v tomto se také zatím neorientuju. Ale vzhledem k tomu, že se nebudu vracet na úplně stejné místo,tak asi budu muset mít smlouvu novou. L.

-

Ahoj Leni, děkuju moc za odpověď .o) Eva

Můžu se ještě zeptat? Až Ti skončí dohoda o provedení práce, bude Ti platit dál původní smlouva ( předpokládám, že jsi měla před MD jako já na dobu neurčitou? ), nebo bude nutné sepsat novou? Děkuju moc. Neorientuju se v této oblasti, díky za pochopení. Eva

Evi já dělám jinou práci,tak

Evi já dělám jinou práci,tak to bude asi ono, proč to jde.

-

Děkuju za reakce, ještě zkusím nějakou internet. poradnu. Eva

Ahoj, nečetla jsem tu

Obrázek uživatele Kralka_KK

Ahoj,
nečetla jsem tu poradnu, ale myslím, že se to týká pouze PPM, ale na rodičáku se už pracovat může a to pro kohokoliv. Kamarádka teď má PPM a pracuje pro stejného zaměstnavatele jako před PPM, ale uzavřeli s ní dohodu o provedení práce /teď si nejsem jistá, zda tuto smlouvu, musela bych se kdyžtak zeptat.../

Leni, našla jsem na internetu

Leni, našla jsem na internetu ...
kopíruju jen kousek odtud http://spolcest.cz/obcanska-poradna-jm/internetova-poradna/2/4818/

Pokud by se jednalo o stejný druh práce, není možné se stávajícím zaměstnavatelem uzavřít další pracovněprávní vztah a výkon práce je možný pouze ve formě předčasného ukončení dovolené a obnovení práce na základě původního vztahu (velmi často se v těchto případech sjednává např. dočasné zkrácení pracovního úvazku).

Má-li jít o jiný druh práce, není již zaměstnanec nijak limitován a tudíž může čerpat ve svém původním pracovně právním vztahu dovolenou a zároveň pro téhož zaměstnavatele pracovat na základě jiného pracovního poměru či na základě DPČ či DPP.

Leni a ty vykonáváš stejnou práci, nebo jinou? Možná záleží i na zaměstnavateli, ale já dělám ve státním a to se těžko obchází ...

Eva

Evi, mě RP končí až v září a

Evi, mě RP končí až v září a už od května pracuju na částečný úvazek (dohodu o provedení práce) u původního zaměsnavatele a stále pobírám RP (jsem tedy na novém systému pobírání RP, ale to dle mě nehraje roli).

-

Děkuju za reakce.
Přechod na nový systém
se mě, jako málo kt. mamince s dvojčaty kvůli financím nevyplatil, měla jsem x krát přepočítávané i tady pomocí maminek s dvojčaty, takže z tohoto důvodu bych nepřestupovala, ale výhodou jak vím je, že mohu dávat děti od 2let do MŠ. Ale, když jsem řešila nástup do původního zaměstnání na přechodnou dobu, to bylo dětem 27m ( za nemocnou kolegyni ), tak mi bylo naší účetní i nadřízenou řečeno, že bych musela zrušit rodičovskou dovolenou, aby se mnou mohla být sepsaná jiná smlouva - na jiné pracovní místo ( jiné pracovní místo to ale nebylo ). Snad si to pamatuji dobře. Což jsem za těchto podmínek nechtěla. Zatím jen tak sonduju, než se půjdu domluvit se zaměstavatelem. Přivydělávat si k pobírání RP mohu, ale u jiného zaměstnavatele ... Gábino, ještě dotaz, ty nastoupíš do práce k původnímu zaměstnavateli až v ten listopad, nebo už od září? To bychom pak řešily opravdu to samé. Eva

Přesně to jsem řešila nyní,

Přesně to jsem řešila nyní, holky jsou narozené v listopadu a jsou také přijaté do školky. Chci je dát do školky hned v září, nejdříve na půl den a pokud to budou zvládat dobře, tak i na spaní a já bych mohla do práce nastoupit i o 2měsíce dříve. Na sociálce nahlas, že chceš přejít na nový systém RD - na 3-letou variantu. Děti můžeš od září dávat do školky neomezeně, ty můžeš nastoupit do práce hned a o rodičovský příspěvek nepřijdeš - ten ti budou vyplácet až do tří let věku dítěte. Podle staréhy systému byl ve tří leté variantě nárok na vyčerpání 230 tis.- dvojčecí maminky tím, že máme delší mateřskou bychom tuto částku nevyčerpaly. Dle nového systému je nárok na vyčerpání pouze 220 tis.,ale s dvojčaty tuto částku vyčerpáš a budeš na tom asi o cca. 7tis. lépe, než ve staré variantě. Paní na sociálce ti to spočítá. Přechod na nový systém se nevyplatí maminkám s 1 dítětem, které právě o těch 10tis. přijdou.

evi, dle nového systému,

evi, dle nového systému, můžeš dávat dítě od 2 let do školy, ale můžeš chodit i do práce a současně budeš pobírat i rodičovskou. denisa

Ahoj, dle mě by se ti

Ahoj, dle mě by se ti rozhodně vyplatilo přejít na nový systém rodičovské dovolené. Mě se to vyplatilo, i kyž nastupuju do práce až ve 3 letech dětí. Jinak si myslím, že i kdybys zůstala na starém, tak nezáleží jestli nastoupíš k původnímu zaměstnavateli nebo někam jinam a je to podmíněné pouze tím, že děti nesmí do školky na víc jak 5 dní v měsíci (nebo kolik to přesně je).