Skip to main content

Znakování s dvojčaty - jak je zaujmout?

Ahoj, zkoušeli jste někdo s dvojčaty znakovat? Jak Vám to šlo? Našim klukům je teď 11M. Znaky jim ukazuju asi od sedmi měsíců. Jen několik málo znaků (pes, světlo - zajímá je vypínač, přebalit, dudlík a ještě asi dva další znaky). Vím, že znakům rozumějí, protože na ně reagují, ale sami neznakují nebo jen velmi velmi málo.
Povedlo se Vám někomu děti znakování naučit tak, aby je aktivně používaly? Ztrácím vytrvalost. Měli jste nějaký fígl? Jak hodně jste znakovali? Hodně narážím na to, že když chci nějaký znak zrovna ukázat, mám plné ruce. Obvykle držim miminko :-). Taky hodně bojuji s tím, že se kluci nesoustředí. Jak je zaujmout k "výukové hře" v tomhle věku?
Díky za rady
veverka

kniha a web

Ahoj maminky,prosím Vas,

Ahoj maminky,
prosím Vas, poradili by ste mi z coho ste cerpali u znakovaní? Prípadne, ma zaujem niektora z Vas pouzitu knihu, DVD, atd. predat, ked uz nepotrebujete?
Dakujem.
Betka

-

Ja som znakovala asi od 11m. ale len par znakov (na popud kamosky, ze nejakej jej znamej to pomohlo na rozrozpravanie syna)- ujalo sa este, dost/hotovo, prosim a pit ale kazdopadne pochopili, ze sa da s nami aj komunikovat a ze je to lepsie, takze nasi v podstate po asi mesiaci zacali aj viac rozpravat. Syn sa v rozpravani na dlhsiu dobu uspokojil so slovami jeep (to ho zaujimalo), este, dost a mama (to bolo dobre na ostatne veci a fungovalo to, tak sa s dalsimi neobtazoval).
Nam to pomohlo na rozhovorenie sa a potom som im uz ani dalsie znaky neponukala.
Co sa tyka zaujatia deti - kamoska to zhodnotila, ze to je pri dvojcatach ako chciet vycvicit dve steniatka naraz. Jeden suchol, buchol, pohol sa a uz bolo potrebne preverit, ze co sa deje:) Oproti mono detom kamosiek sme boli asi "pozadu", ale deti boli stastne, v podstate zdrave a my s nimi. A ono ti nasi riesili veci, ktore ostatne deti riesia casto ovela neskor, takze kapacitu si vycerpali na ine. No co uz im aj ostavalo, ked mali 24 hodin vedla seba rozumovo rovnako zdatneho partaka a len jednu mamu. Aj teraz v 4,5 roku su podla mna detskejsi a hravejsi, ale taku schovku si super uzijeme doma aj teraz. Syn ma naozaj, ze vzdy a vsade co povedat a ja som vycvicena pocuvat dve deti naraz a aj to spracovavat. Bohuzial synovi vykonavanie dvoch cinnosti naraz nejde az tak dobre a rozpravanie ma vzdy prednost:)

Jsem flink

a vlastně jsem ani ambice znakovat neměla, i když znakování uznávám. Jak dvojčatům, tak mladší dceři (18m) jsem pouštěla DVD. Všechny děti Méďu Beeba milovaly. Dcera teď sama od sebe znakuje podle DVD, ale víc to nerozvíjíme. DVD je skvělé a podle mě má smysl i když se nechceme znakováním víc zabývat.
Možná je to zkreslený úhel pohledu, ale myslím, že u opakujících se činností nebo slov, se v pohodě domluvíme i bez znakování a slov. Horší je to s něčím novým a u toho by znak stejně neznala.

janaCt... některé děti mluví

janaCt... některé děti mluví brzo, moje teda zatím řeknou jen táta a ham... třeba o ten piškot a čaj už si umí říct asi 3 měsíce, pak to pomalu přibývalo... je to určitě pohodlnější... když například umývám nádobí a Terezka za mnou přijde, ukáže znak knížky a řekne táta, tak vím, že si chce prohlížet fotoknížku a tu rozhodně nemám tak aby na ni dosáhli... a nebo máme znak pro kostky a ty mám taky schované když si s něma zrovna nehrají.. a nebo když jsou v tom kočáře, tak stačí mrknou a hned vím, jestli chce čaj, rohlík, nebo ji vadí, že ji někam zapadl dudel... a tak... jenom jsem chtěla říct, že jsem ráda, že jsem na to znakování narazila, a zkusila to... :) A taky jsem šťastná jak blecha že se částečně domluvím už teď :)

moje zkušenost

Ahoj, s odstupem času můžu napsat, jak jsme se znakováním dopadli.
Kluci dlouho znaky chápali, ale nepoužívali. Ve 14měsících se to zlomilo a tak ob den uměli nový znak. Občas jsem jim nějaký ukázala, nějaké si vymysleli sami. Teď jich umí asi 40. A spojují je - to mě docela zaujalo. Ukážou třeba zoubky+hučí+podej a je to podej mi elektrický kartáček (mámin).
S mluvením začali až v 18měsících. Nové znaky je už neučím, aby spíš mluvili. Ale za sebe můžu říct, že jsem šťastná jako blecha, že jsem se s nimi domluvila o několik měsíců dřív, než začali mluvit. Prostě paráda.
Asi je to znakování/mluvení hodně individuální, jak to u dětí většinou platí.

Jani, ano přesně tak. Slouží

Obrázek uživatele Halinka

Jani, ano přesně tak. Slouží k domluvení se s "miminem", které se ještě neumí domluvit slovy. A v těch 16,5 měsících - no ne všechny děti umí vyslovit to co potřebují a znakem to jde jednoduše. Ano můžou ukázat, ale když rovnou zaznakují, že chtějí jahodový jogurt (nebo moji kluci, že chtějí triko s traktorem), tak je to rozhodně efektivnější způsob domluvy. Halka

?

Obrázek uživatele Janact

chtěla jsem se zeptat,k čemu znakování slouží?

Je to pro dorozumění, když děti ještě neumí pořádně mluvit???

díky za osvětu :-)

Jak píše Evelínka o 16m - v tu dobu už začínají děti spíš k dorozumění používat slova nebo si na věci ukazují, dojdou si proto - tak jsem to asi špatně pochopila :-)

J.

moje zkušenost se znakováním...

je nám 16,5 m (15KV), zkouším to od cca 11 měsíců, zezačátku dost nepravidelně, ale i tak se Terezka chytla (Tomovi se moc nechce.... je to takovej pohodář, počká co vydyndá ségra. Takže Terezka si umí říct o čaj, piškot, kostky, knížku, ještě, houpat a ukáže buť na síť nebo na koníka, mlíko, koupat.... je to celkem pohoda, když zamrčí z kočáru...(při ježdění na ně nevidím, máme croozera) já mrknu co se děje, Terezka ukáže, že chce čajík... nebo piškot :) dostane co potřebuje a je spokojená...
nevýhodou je, že né vždy mám čas stát u sítě, nebo u koníka a čekat, až ji přestane bavit houpání, takže ji můj znak pro nee( kroutím hlavou a říkám NEE!) vždycky pěkně namíchne.... ale i tak je to paráda.. když se alespoň částečně můžu s dětima domluvit....

Ahoj, díky za reakce. Zkusím

Ahoj, díky za reakce. Zkusím ještě vydržet. Někde jsem četla, že znakovat začínají děti kolem deseti měsíců. Asi je to individuální.
Začala jsem podle rady znakovat "ještě" a "dost" u jídla. Je fakt, že kluci vypadají, že to vnímají. (jen se trochu bojím, že mi Matýsek začne brzo znakovat DOST po dvou lžičkách:-). Je to silný nejedlík :-(. Mám mu nutit jídlo i přesto, že bude znakovat dost? Asi ne..)
Tak mi držte palce. Připadá mi, že to znakování je prima možnost, jak kluky zabavit.
veverka

Ahoj, vydrž! Já znakovala s

Obrázek uživatele Halinka

Ahoj, vydrž! Já znakovala s klukama od cca 10 měsíců, a chytli se (tzn. sami začali znakovat) okolo roku. Zničehonic, jak píše Olí. Samotní z toho byli nadšení, že se se mnou můžou dorozumět a dělali obrovské pokroky. To se ti jen zdá, že se nesoustředí, ale vnímají to. Já jsem se snažila navozovat situace, kdy jsem mohla znakovat a nejlépe to šlo u hraní. Úplně první znaky jsme měli "ještě, konec, pes, pták a světlo". A jak píše Olí, v momentě kdy uměli aktivně zaznakovat "ještě a konec" tak mi to strašně moc pomohlo. To ostatní byla spíš zábava pro kluky.

Píšeš, že máš většinou plné ruce, tak co nejvíc zjednoduš znak, aby šel ukázat jednoduchým pohybem jedné ruky.
Halka

Ahoj, ja znakovala malo a

Obrázek uživatele Olitwins

Ahoj, ja znakovala malo a hodne jsem cetkla, ze to proste prijde, ze deti zacnou najednou znakovat, kdyz budou mit potrebuju. U nas to bylo tak, ze z niceho nic v cca 13ti mesicich zacaly moje holky znakovat "jeste" a pak brzo pote "dost/staci"... Myslim, ze aktivne jeste umely "spat", ale nic vic, par znakum pak rozumely. Muzu ale rict, ze jenom ty 2 uvedene mi VELICE pomohly... Tak vydrz a at brzo zacnou...

Zaujmes je podle me nejlip u toho jidla, kdyz vis, ze chtej jeste, automaticky jim nedej, ptej se... Chces jeste ? (a delej znak) a nekolikrat opakuj... uvidis, ze to taky zacnou delat, nebo se alespon snazit...