Skip to main content

Listerioza a toxoplazmoza v těhotenství

Posted in

Ahoj všichni,
mám na Vás dotaz, s kterým sama nemám naštěstí zkušenost. Jedna z nejlepším kamarádek je těhotná, co říkala 7 týden.
Minulý týden snědla majonézovou zálivku. Celkově ji prý není od žaludku moc dobře, ale tak nějak je vyděšena, jak si začala číst, co jo a ne v těhu (čeká 1.dítko), že je vyplašená, že se mohla z něčeho nakazit. Zeleninové saláty prý jedla také. To jí nenapadlo vůbec.
Nevíte někdo,kdy nejdříve má smysl si dělat testy na listeriozu a toxoplazmozu?
Moc děkuji.
Jana a kluci

pokud se kámoška stresuje,

Obrázek uživatele Vladkax

pokud se kámoška stresuje, nejjednodušší je zajít k dr a testy si nechat udělat. Nic jiného než záporný výsledek ji stejně asi neuklidní :-)

re

Ahoj, test na toxoplazmozu si moze dat urobit hned - aspon bude vediet, ci ju v minulosti prekonala a ci ma imunitu. Neviem ci to v Cechach hradia cez poistovnu, ale ja som si v r.2005 este na Slovensku, ked mi nechcela napisat doporucenie moja lekarka po potrate, nasla sama laboratorium kde tie testy robili, a zaplatila som si ho sama - bolo to okolo 1500 Sk vtedy, takze nic hrozne. S dvojcatami som bola tehotna v Belgicku, a tu sa test robi automaticky hned na zaciatku tehotenstva, no a kedze som protilatky nemala, opakovali ho kazdy mesiac az do konca tehotenstva. To sa mi zdalo uz trochu prehnane a zbytocne. Az kym o rok neskor nebola tehotna manzelova neter, a pri tychto mesacnych kontrolach jej zrazu zistili cca v siestom mesiaci, ze toxo prave dostala. Bol to dost velky problem, dostavala vselijake silne antibiotika, bola aj v nemocnici, ale dopadlo to dobre, a chlapcek je v poriadku. Tak radsej nech si to da ta tvoja kamaratka skontrolovat - ked uz imunitu ma, tak bude kludnejsia a ked nie, tak si aspon bude vediet, ze si ma davat viac pozor. Ahoj, martina

Já můžu sníst kdykoliv,

Já můžu sníst kdykoliv, cokoliv, v jakémkoliv množství a žaludek mám pořád v pohodě. Když jsem byla těhotná, tak jsem první 3 měsíce nemohla nic, kromě ovoce.

To jo, to mě také bylo. Ani

To jo, to mě také bylo. Ani na vodu jsem se nemohla podívat. Ona po té zálivce se salátem tak dva, tři dny měla spíše střevní problémy. Nic hrozného, ale bylo to dle ní z toho jídla. Jinak bych to nepsala.

Nechci to zlehčovat

Ahoj, nechci to zlehčovat, ale kolika z nás nebylo na začátku těhotenství dobře od žaludku? A nemělo to nic společného s nemocema.

Myslim, ze se deti fakt

Obrázek uživatele Olitwins

Myslim, ze se deti fakt zbytecne. S tim pristupem by nemohla jist asi skoro nic. Testy na toxoplazmozu se delaji v nekterych zemich z zahranici bezne, v CR nevim. O Listerioze nevim vubec. Obecne bych ale rekla, ze by se kamaradka mela ridit doporucenimi, to ano, ale nepanikarit zbytecne.

V podobnych situacich (tj. mam takove kamaradky) vzdy uvadim, ze jsem ve 12tem tydnu tehotenstvi prodelala 2 rentgeny bricha. Uprimne jsem to "neresila", ani me to nestresovalo, protoze se jednalo o tom, zda me budou muset operovat (nesouviselo to s tehotenstvim). Samozrejme obecne rentgen je v tehotenstvi NEEEEE!, ale vsichni doktori mi pak vysvetlili, ze neni zas tak neobvykle tehotne rentgenovat (kdyz jsou pro to duvody) a rizika jsou v podstate predcenovana... Podobnych prikladu je spousta.