Skip to main content

vhodnost příkrmu / korigovaný (skutečný) věk

Ahoj, dočetla jem se tu už, že zavádění příkrmů se počítá podle skutečného věku, ale mám tedy dát UM stupeň 2 od 6. ukonč. měsíce = skutečný věk ( pokud jsou jim korigovaně 4 měsíce )nebo jkeště UM 1 ?? díky. Iveta

Fotky jsou super !!!

Alice,
kluci jsou úžasní a samé překvápko, že? Psala jsem vám na mail, jak to bylo u nás :-)))
Korigovaný věk opravdu neřešte, radši začněte posilovat, ať je vůbec unesete!!!
A s tou zmrzlinou jste udělala dobře - četla jsem to! Mimochodem, který je ten "Zase jen řve!!" ?
Držte se vy i ostatní maminky, není to jednoduché a určitě jsou dny, kdy byste únosci dětí otevřely dokořán a ještě mu poděkovaly, ale vydržte, je to tak i s monodětmi, jenže vy to máte dvakrát a nejlépe na střídačku. Ale zase se po vás natahují dvoje ručky a patří vám dva úsměvy, užívejte si chvilky pohody a vydržte řev a nepohodu, neřešte doma binec a když je náhodou chviličku klid, tak si lehněte taky, nejlépe k dětem - budou vám spát déle, když vás ucítí, věřte mi, to mám dvakrát odzkoušeno!!!
A uřvance noste, chovejte, mazlete,... jak děti rostou, tak se později zabaví samy a na delší dobu. Teď to musíte jenom přežít :-)))
Pozdrav všem statečným matkám
Milada

Paní Milado, děkuji

Obrázek uživatele KovAli

Vzhledem k tomu, že kluci mají v 6 měsících 7200g a 6900g (zdálo se mi, že jsou těžší :-), dnes jsme začali s mrkvičkou. Jsou 36+1 a velmi dobře prospívají, tak nebudu řešit korigovaný věk.
František se málem pozvracel, hodně mu nechutnalo! Pepík byl naopak nadšen. Myslela jsem, že to bude přesně obráceně :-).
Pediatr řekl zelenina a za 14 dní hned ovoce... Udělám si podle sebe, jako u Aničky. Není kam spěchat, bude zavádět pozvolna. Pošlu Vám fotky, je to legrace.
Ali..

Korigovaný vs. kalendářní věk

Soňo,
od data narození se počítá skutečný, tedy kalendářní věk.
Korigovaný věk se počítá od původně stanoveného termínu porodu.
Takže pokud jsou kloučkům kalendářně 4 měsíce (od data narození), ale narodili se vám třeba o 2 měsíce dříve, tak je jejich korigovaný věk 2 měsíce.

Obvykle se příkrmy u plně kojených dětí začínají dávat po šestém měsíci, u dětí na umělé výživě je možné začít dříve.
Pokud máte 4 měsíce od narození a jde navíc o nedonošená dvojčátka, tak je vyloučené, aby děti už seděly. U menších dětí maminky často využívají při krmení autosedačky nebo taková ta lehátka, v tom nevidím žádný problém. Až začnou kluci sami sedět, dáte je do stoliček. Myslím, že není dobré něco uspěchávat (ani příkrmy, ani sezení).
Milada, lektorka CP

Zdravím, korigovaný věk se

Zdravím, korigovaný věk se počítá od datumu narozeni? Máma 4měsíce od narození,ale kluci ještě nesedí a příkrmy se dávají až když dítě sedí s oporou. Tak jsem se to dočetla. Je to tak? Vaše zkušenosti jak jste je krmila? Napadá mě v autosedačkách. Židličky máme ,ale není to ještě brzy je tam dávat? Velice děkuji za odpověd. Soňa

Ahoj, já mám kluky narozené

Ahoj,
já mám kluky narozené ve 28.tt a s UM i příkrmy jsem dle doporučení naší dr. jela podle korigovaného věku.

příkrmy

Zdravím,děkuji za radu. Bohužel už nekojím jsme na UM. Naše dr. mi řekla,že můžeme začít s příkrmem už příští týden. Po přečtení některých komentářů zde ještě počkám a nechám kluky pouze na UM. Velice děkuji za info. Soňa

Soňo, pokud chlapečky kojíte, ...

... a prospívají vám, tak nemusíte zavádět žádný příkrm do konce května. Pokud krmíte UM, tak se poraďte s pediatrem, ale myslím, že u vás by vzhledem k porodu téměř o dva měsíce dříve bylo potřeba brát ten korigovaný věk určitě v potaz.
Milada

příkrmy

Ahoj,zdravím maminky. Prosím můžete mi někdo napsat zkušenosti s nedonošenými dvojčátky. Máme kluky nar 21.11.2011.termín jsme měli 18.1.2012. Máme 4kg a 3.60kg. Jak a kdy jste začali s příkrmem? Jaké dovednosti jste uměli v tomto věku? Moc děkuji za info Soňa

Alice, vaše dva broučky...

... můžete, ale nemusíte korigovat. Kluci krásně prospívají, UM 2 neřešte a klidně ještě měsíc jenom kojte.

Korigovaný věk (KV) je velmi důležitý hlavně u dětí extrémně a těžce nedonošených = narozených před 28.tt (extrémně nedonošené děti) nebo 28.-32.tt (těžce nedonošené děti). Tady bych doporučovala KV brát v potaz minimálně v prvním roce života (a spíš déle) a vše důsledně konzultovat s pediatrem.
U středně nedonošených dětí (narozených 32.-35.tt) je třeba brát v potaz jejich zdravotní stav, porodní hmotnost a celkové prospívání.
Děti narozené 36.-38.tt se klasifikují jako děti lehce nedonošené, ale většinou jsou natolik v pořádku, že se o často žádném KV ani nemluví.

Iveto, pokud máte děti narozené o 2 měsíce dřív, tak bych určitě brala v úvahu jejich KV.
Milada

My jsme také

My jsme také korigovali,narození jsou 26tt,ale celé tři a půl měsíce jsme to u některých věcí nevydrželi a dali dříve.Já bych nikam nespěchala ať jim nezaděláš na alergie.

Česká neonatologická

Česká neonatologická společnost preferuje zavádění příkrmů a stravování vůbec podle korigovaného věku. Starší dcera byla 32tt a jeli jsme ve všem podle korigovaného a myslim, že jsme nic nepropásli. Samozřejmě také zaléží na aktuálním zdravotním stavu a na tom jak prospívají - pokud přibírají a nemají žádné trávicí obtíže, začala bych s příkrmama ev. UM 2 až podle korigovaného věku.

Niko... a ostatní, co vy na to?

Obrázek uživatele KovAli

My jsme 36+1, příští týden bude klukům 6 měsíců. Termín porodu jsme měli 9. 10. a kluci se narodili 12. 9., lehce nedonošení, ale zralí. Domů jsme šli za 6dní po porodu, oba měli 2300g. Nyní má jeden 7500g a druhý téměř 8000g.
Abych řekla pravdu, vůbec mě nenapadlo počítat věk nějak jinak než podle data narození. O korigovaném věku náš pediatr vůbec nikdy nemluvil. Očkování řídil podle váhy dětí (až když měli oba 5kg, tak jsme začali). Myslíš, že bych měla ještě jeden měsíc jen kojit? Mlíka mám dost, kluci jsou cvalíci a spokojení.
Co Ty na to? Děkuji, Ali..

příkrmy

Obrázek uživatele Nika1

Ahoj, řídíme se podle korigovaného věku.Neurolog i dětská mi řekli,že všechny příkrmy i mlíka dávat podle korigovaného věku. U nás je to o měsíc déle
(narozeni 36+6tt)

po zavedení nemléčných příkrmů

Obrázek uživatele Tomáš D

Já bych dal UM 2 až po zavedení nemléčné stravy (ideálně plná dávka masozeleniny + počátek zavádění dalšího příkrmu).
Tom

Asi zalezi na tvoji doktorce

Obrázek uživatele fretuska

Asi zalezi na tvoji doktorce a hlavne na tvych pocitech.. my se ridili podle korigovaneho veku, na prikrmy jsme nijak nepocitali... ja osobne bych UM 2. stupen dala podle korigovaneho veku...