Skip to main content

Prvni kresleni, malovani - cim?

Ahoj, chtela bych se zeptat, cim jste nechali deti kreslit/malovat prvni kresbicky nebo lepe receno kreslici pokusy :-)? Pastelka? Neco jineho? A kdy tak vase deti zacaly kreslit? Zacaly sami od sebe, nebo jste jim to ukazali? Diky. Marketa

Voskovky

Ahojky,

my jsme zkoušely pyramidové voskovky. Bude to asi něco podobného jako ti dinosauříci: http://www.pastelka.eu/grafomotoricke-pomucky/kresleni/pyramidove-voskovky

Detěm se takový tvar dobře drží, protože voskovka se opírá o celou dlaň a dětem se na ni dobře tlačí. Také mi doporučovali SES kuličku. Je to taková kulička, na které je šest voskovek. Drží se v celé dlani a je určena pro nejmenší děti.

Ahoj, my dostali supr

Obrázek uživatele fretuska

Ahoj, my dostali supr voskovky ve tvaru dinosauru, cca 4 x 5 cm (vypada to jako dino), detem se to moc dobre drzi (ze je to vetsi) a pekne s tim cmaraj :)

Ahoj Zuldo, ano, to jsou ty

Ahoj Zuldo,

ano, to jsou ty pastelky, které jsem myslela. My je teda nemáme, máme z téhle série jen obyč.tužky.
V tomhle věku je na ně ale fakt brzo :-)
Na tvém místě bych synka nechala a radovala se z toho, že se mu vůbec CHCE malovat. Jen bych ještě pro uvolnění ruky celkově nabídla malování na velkou svislou plochu, jak jsem psala níž. A nabízela motivace pro velký rozmach - jakmile začne "mudlit" detaily, ruka je náchylnější ke křečovitému držení. Pro inspiraci - četli jsme s klukama v tomhle věku Pipi a z kapitoly o hořícím mrakodrapu jsem já pak namalovala dům a oni ty ohnivé plameny. Nebo jsem malovala ryby a kluci jim dělali rybník (prostě uvolněné čmárání koleček, klikiháků, vlnek apod.).

Mějte se hezky!
Ivona

Kreslení

Holky mi v 15.měsíci začali brát propisku a čárat (na to si vzali i papír), tak jsem pořídila obyč. malé voskovky z Tesca. Každé jsem dala jednu a čmárají. No z pračky a podobně to jde hezky dolů, na zeď nemůžou, sem tam kreslí i na papír.Nevím, jak staré máte děti, pro větší jsou vhodněší asi pastelky, nám to zatím stačí takhle. Nijak jsem jim to neukazovala, ale vidí mě si něco zapisovat. Hanka.

Ivon a Petro

máte pravdu, že to asi řeším moc brzo. Vyhraněný už je, jasný pravák :) Nevytáčí celou paži, ale tužku drží jak vařečku - celou dlaní. Výše židle je správná, máme rostoucí, i když maluje často na zemi nebo u malého stolečku, a tužku (pastelku, propisku, fixu - různé tloušťky i délky) drží vždycky stejně špatně.
Taky si nechtěl nechat poradit, ale stačilo se zmínit o školce (hrozně se tam těšil), a od té doby se vždycky sám dopředu ptá, jak se drží tužka.
Mně dělalo starosti spíš to, aby si "nezkazil" ruku, protože na to hrozně tlačí. Pastelku musím každou chvíli ořezat. A nevydrží malovat dlouho, protože si ruku při téhle technice nemůže podepřít.
Pravděpodobně to zdědil po tatínkovi, ten prý tužku držel stejně. Nevím ale, co je na tom pravdy, protože už se není koho zeptat. Teď to tvrdí jeho sestra, ale je o dva roky mladší ... :)
Děkuju za radu s tím solením, budeme trénovat, a jinak tomu nechám volný průběh.

Ivon, ty pastelky s výřezy jsou tyto? http://www.optys.eu/zbozi/pastelky-stabilo-easy-color-6-ks-vyrez-pro-pra...
Koukám, že jsou od 5 let, tak to asi opravdu řeším předčasně. Jsou mu tři a měsíc (korigovaně).

Samolepící kreslící tabulka

Našla jsem náhodou, zkušennost s ní nemám, třeba někoho odkaz zaujme http://www.babywelt.cz/cs/produkt/samolepici-kreslici-tabulka-fts/ Eva

-

O spravnom uchope
http://www.jak-spravne-psat.cz
No a na spravny uchop okrem solenia a korenenia, triedenie drobnych veci, kvapatka. Nasi si nechceli dat ani ukazat odo mna s inou farbickou. Na syna zabralo, ze v tej dobe chcel byt policajtom a ze ked sa nim chce stat, ze sa bude musiet dostat na policajnu skolu a ze to musi vediet drzat spravne farbicku, ze celou rukou drzia farbicky babatka. Dcerka si to potom tiez rozmyslela. Prechod, kedy im netrebalo uz ani pripomenut trval asi tyzden.

Nasi zacali tlstymi farbickami, taka magneticka tabulka, prstove farby (ale nie zde dieta sa rado v niecom babre a nejdu vyprat). Voskovky sa im lamali a na zaciatku im to neslo. Syna malovanie chytilo velmi az s fixkami. A tiez stetec. Malovanie vodou na take tie vymalovanky, ich nebralo, skusali az po vodovkach, tak si myslim, ze to bolo tym. A taku tu voskovkovu gulicku, tak tu nam dala kamoska a uspech sa nedostavil.

jinak ta kulička, jak tu

Obrázek uživatele PetraN

jinak ta kulička, jak tu někdo dával odkaz, tak ta bych řekla, že je spíš dobrá na takové to první čmárání pro děti něco málo přes rok...já ji koupila mladšímu synovi, když měl něco přes rok a chtěl kreslit se staršími, nicméně klasická dlouhá pastelka ně něj byla moc dlouhá, neuměl ji držet natolik pevně, aby něco nakreslila, tak tohle bylo fajn.
Nicméně, když si ji půjčily v té době cca 3,5 letá dvojčata, tak ji drželi stejně jako ten roční, tj. celou rukou, resp. všemi prsty, je dost tlustá. Takže že by vedla ke správnému úchopu, to teda bych řekla, že ne.

Jinak pro dvojčata jsem na první kreslení měla tlusté trojhranné pastelky, které ale byly zkrácené,tak poloviční délka dlouhých, možná i kratší. ty byly super, že nebyly tak dlouhé a dětem se lépe držely, byly schopné na ně líp zatlačit...koupila jsem je tenkrát někde ve výtvarných potřebách ..a šly krásně z parket obyčejnou vygumovat gumou:-)

úchop tužky

Obrázek uživatele PetraN

pokud jde vyloženě o špatný úchop, tak starší syn taky dost dlouho nevěděl, jak na to. Naše logopedka nám poradila:
nechat ho solit...při solení se sůl nabírá podobně, jak se pak drží tužka
dávat mu na kreslení co nejkratší pastelky, já mu za tímto účelem ulamovala voskovky, prostě aby byly tak krátké, že je bude muset držet zvrchu jen prsty a ne celou dlaní...díky tomuto mu to během pátr týdnů došlo ap ak už neměl problém ani s "normálními" pastelkami
byl ale starší, už lehce přes 4 roky...u tříletáka to myslím je trochu předčasné to řešit

Zuldo

Obrázek uživatele LucieR

zkoušeli jste tohle: http://www.centrshop.cz/hracky/barevna-kulicka-eanses242-skupKat1bv.php

Našim moc nebaví, kreslí slabě, ale zase tím netrpí nábytek :-). Nemůžu tedy říct, jestli to pomáhá, u nás se nakonec problémy s držením neobjevily.

Zuldo, nejsem v tomhle směru

Zuldo,

nejsem v tomhle směru žádný odborník, jen co mě napadá:

1. v čem spočívá synkovo špatné držení? Nemůže to být tím, že je ta tužka moc tenká a on ji ještě není schopen udržet, balancovat?
2. má jen špatné postavení prstů, nebo vytáčí celou paži/předloktí/zápěstí do špatné polohy?
3. nemůže to být tím, že sedí u stolu a navíc se špatnou výškou, takže je ruka opřená o předloktí a on je tím pádem nucen vykonávat kresebný pohyb pouze prsty a zápěstím, což prostě ještě nezvládá?
4. nestřídá v rámci vyhraňování pravou a levou ruku?
5. nechceš to po něm moc brzo? :-) Při splnění podmínek - podložka, mohutnost tužky, tvarovanost tužky to správné držení dětem většinou naskočí samo kolem čtvrtého roku věku. Pokud není, upraví ho paní učitelky v MŠ v rámci tzv. předškolní přípravy.
6. Existují pastelky s výřezy na položení prstů od fy Stabilo, ty fakt nejde držet špatně. Ale vzhledem k tomu, že jsou slabší a rozdělené na levácké a pravácké (!) doporučují se až po vyhranění laterality (což některé děti ve třech letech klidně mohou mít). Jsou ale pekelně drahý. Pokud bys je zvažovala, doporučuji nejdřív koupit obyč. tužku stejného typu a vyzkoušet, zda bude chlapečkovi vyhovovat.

Ivona

ahoj

my začínaly pastelkami, holky vždycky něco nakreslily, řekly co to je a já zbytek dokreslila. Pak jsme začaly dělat klubíčka.No a teď je hrozně baví vodovky, pomalují celý papír barvami a to se jim hrozně líbí :-)Přemýšlela jsem i o prstových barvách, ale to jsme ještě nezkoušely :-)

Pro Wall

Ahoj,

určitě dají. Problém je spíš v tom, že těch zdrojů je strašně moc a je docela těžké odlišit, co je vědecká pravda a co populární článek či příručka.
Ještě před pár lety byl pro laiky snad nejlepší na trhu časopis Děti a my, pak se změnil šéfredaktor a úroveň časopisu se prudce snížila, zato přibylo reklam. Obecně vychází teď spousta knih úzce zaměřených na jeden problém, často jsou to ale překlady konkrétních zkušeností z jiného sociokulturního rámce.
Pokud tě zajímá výhradně dětská kresba, můžeš mrknout třeba na jednu z knih Jaromíra Uždila : Čáry, klikyháky, paňáci a auta. (je to sice z roku jedna dva, ale ty základní pravdy pořád platí, koneckonců je po každém dotisku hned rozebraná, mně osobně se vybaví jako první :-))

Ivona

Ivon

můžu poprosit o radu, jak naučit syna správně držet tužku? Pořád mu to nejde. Před každým kreslením se ptá, jak se drží tužka, vysvětluju, ukazuju, nastavím prstíčky, za chvíli to má zase špatně. Většinou ji drží celou dlaní, hrozně na ni tlačí ...
Děkuju za radu. Zuzana

-

My jsme začínali podobně, jako píšou holky - 3hrannýma pastelkama (fixama, razítkama), co se týče malování na papír. Taky je hodně baví propisky.
Úplně první začátky ale byly na kreslící tabulky, vodoomalovánky - štětce a voda je nej ještě dnes ve 3 letech, štětcema kreslí i na aqua podložku.
Voskovky mi taky nesmí přes práh (stačí mi pomalované trámy po předchozích majitelích bytu, ničím to nejde dolů :).

Co se týká hranatých

Obrázek uživatele Vladkax

Co se týká hranatých pastelek, tak pokud jsou tenké, nejdou v kurzu, pokud jsou tvrdé, špatně píší, tak to samé.
Jo a ještě dávám další tip - stabilo má i trojhranné tlusté fixy. Pratelné, s pružným hrotem, moc hezké. A taky drahé.... naše holky je mají nejraději...

ty pastelky stabilo jsou

Obrázek uživatele Vladkax

ty pastelky stabilo jsou přesně ty, které využíváme doma. jsou akvarelové, ovšem pozor, pokud se s nimi píše na mokrý papír, tak ta tuha mizí před očima, pak to malování stojí majlant :-)

pro IVON

Ahoj Ivon,
díky za Tvůj příspěvek. Dají se někde vyčíst tyto a podobné info? Dětem je 3,5 roku, malují rádi barvama, pastelkama, ale pastelky je tak nezajímají. Zatím spíš čmárají, vybarvování omalovánek je příliš nebaví. Barvy a štětce to ano, to je hit.

My používáme trojhranné pastelky. Holčička umí pěkně držet, chlapeček nedrží správně, ale také velmi nerad se nechá opravit, spíše nenechá.

ahoj :)

Obrázek uživatele Lenka Zámečníková

tak naše holky začali voskovkama,strašně moc je baví propiska i pastelky,je nám skoro 2,5roku a přešli jsme už i na vodovky,ale ta propiska vede nejvíc,protože strašně rády čmárají do časopisů,takže každý má namalované brýle apod :)
jinak co se týče toho malování,kam by jsi se podívala po našem bytě,najdeš na zdech auta,autobusy...to milují malovat,hlavně těma voskovkama...takže doporučuji hlídat,já mám obývák za rohem od kuchyně takže když vařím,tak to chytne holky nejvíc a neuhlídám je :) vyloženě malířské typy :D
naštěstí je to už přechází tak se snad brzy rozhodnu k tomu,že bych mohla konečně ty čmárance přemalovat :D
tak přeji pevné nervy,pokud chytne tvoje děti kromě papírů i zeď :)
Lenka

Ahoj, dekuji vsem za

Ahoj, dekuji vsem za prispevky, urcite koupim nejakou roli papiru a zkusime nejprve cmarani ve stoje, na zemi... Ja se celou dobu tesim, co mam male deti, az budeme spolu kreslit, cmarat, no ... a uz muzu...:-) ja si stale rikala, ze jsou na to jeste male, ale ono to utika a za chvili jim bude 16 m... tak se do toho pustime :-)

Pro Martinu_01

Ahoj Martino, jedna se o tyto pastelky?
http://www.dobrehracky.cz/index.php?viewitem=2603
Prodavaji je s oraezavatkem i bez, je k nim treba nejake specialni orezavatko? Diky. Marketa

Re: stabilo

Ahojky,my zacali pastelkama Stabilo,urcene prave pro male deti,posilam link. Jsou naprosto uzasne,hlavne v tom,ze deti nemusi vubec tlacit a super pisou.Jsou hrozne stabilni,super se orezavaji a hlavne...daji se super umyt a vyprat,vycisti.Kdyz je deti okousaji,taky se nic nestane,ale chutnaji horce takze nechutnaji..klukum jsme je dali poprve pred prvnim rokem a samozrejme je ozuzlali.vsechno jsme super ocisili.Pozdeji fungujou jako vodovky,detem neco nakreslis a oni to stetcem s vodou obresli.jsme v nemecku,takze jsme je koupili tady,divala jsem se kratce na web a v CR jsem je nenasla,ale maji vetsinou vsechno,tak zkus pohledat nebo se zeptat.Klukum jsou 2 a porad mame ty stejne.Koupila jsem jim papirovou roli z Ikea,tu nalepim na stul a kreslime.Daji se s nima delat i obtisky rukou..

http://www.amazon.de/Stabilo-8806-2-Farbstifte-Woody-Spitzer/dp/B000FFR5...

Kdyby te hoodne nadchly a v CR nebyly,muzu ti je i poslat...hezky vecer Martina

ahoj, to jsem se prave chtela

ahoj, to jsem se prave chtela zeptat, zda nejsou ty voskovky taky jedovate, kdyby mi to snedli?:-) a pastelky je jedno jake?

Ahoj, výborné voskovky jsou

Ahoj,

výborné voskovky jsou od firmy JOVI. Jsou sice dražší, ale pevné, mohutnější, trojuhelníkového tvaru, krásně se ořezávají, mají spoustu sytých odstínů. Jsme s nimi absolutně spokojeni už několik let.

Z pastelek se dnes nejmenším dětem doporučují 6ti hranné (a někdy i 8mi hranné). Trochu problém je, že bývají nejčastěji v přírodním dřevě, takže barva je vidět jen na ořezu. A vzhledem k tomu, že je to stejná doba, kdy se děti učí barvy, moc je nechtějí používat. Pokud kupujete trojúhelníkové, opět volte pro začátek mohutnější.

Vzhledem k postupnému vývoji dětské kresby (teď nemyslím obsah ale používání ruky) je pro první kreslení ideální svislá plocha (tabule, papír na dveřích apod.), aby mohlo malovat celou paží. Teprve kolem čtvrtého roku obyčejně přechází děti k malování od loktu, osifikace zápěstí se dokončuje až v období předškolním/začátkem školního, takže malování na stole moc vhodné není. Na zemi je to lepší, ale někdy se deformuje držení těla ve snaze dopřát ruce přirozený pohyb. Samozřejmě to nehrozí u dítěte, které maluje 5 minut denně! Mnohdy ale děti nemalují, nebaví je to, právě proto, že mají nevyhovující prostor a vybavení.

U nás bylo hitem, že já maluju (podotýkám, že strašně, ale naštěstí je to dětem jedno, jejich fantazie je dokonalá:-)) a vytvářím u toho příběhy, které dozvučuju. Postupně se zapojovali kluci - tu domalovali nohy jelenovi, tu sluníčku paprsky atd. až přešli k potřebě samostatného vyjádření.

Veselé malování přeju!
Úplně se mi vybavuje, jak se kolem těch 18ti měsíců nechali hoši utáhnout na vařené nudli :-)

Ivona

Ahoj, nejsem zastáncem

Obrázek uživatele Vladkax

Ahoj, nejsem zastáncem voskovek, za prvé se špataně drží, děti potřebují (dle toho co jsem zjišťovala) silnější trojůhelníkový průřez tužky. za druhé jsou mastné, špatně se sundávají z výmalby stěn :-)
Takže u nás byly k dispozici trojhranné pastelky od koh-i-nooru, posléze akvareové tlusté pastelky stabilo a k tomu trojhranné štětce, ktetým ty "obrázky" rozmazávaly. nad voskovakam uvažuju až nyní, kdy jsou jim 4roky a držet tužku už umí.

-

Ahoj Markéto. My jsme začali pastelkama a zatím jsme u nich zůstali, jsou nám 2roky pryč. . Začali jsme tuším kolem roku a půl. Zkoušeli jsme klubíčko, čárku, ale je asi lepší je nechat, ať poznávají sami co ta pastelka umí. Když dostanou teď na 25m omalovánku, tak už přibližně čáráním trošku vybarvují. Rádi strkají pastelky do pusy, okusují je, berou si je a přetahují se o ně, opět šílený řev :o) Malovat chtějí spíš po mě, co mají rádi, holka kolotoč, panenku, koníka ... kluk auto, koníka ... Tak nějak to je zatím u nás. To čárání jim bude trvat ještě nějaký ten pátek a smysluplnná kresba? Tuším až kolem tří let, sluníčko a ten jejich "předchůdce" lidské postyvy - hlavonožec - kolečko s čárkama jako ruce a nohy. Děti bude bavit krestli na jaře venku křídama, měli jsme je v kbelíčku. Eva

Pozn. voskovkama u nás raději né, strkáme do pusy a koušeme stále vše ...

Také voskovky

Ahoj,
my máme také voskovky, u nás v papírnách se prodává papír na kg, takže jsem koupili roli širokou 1 m, návin ani nevím kolik, ale váha 20 kg, papír zaa 160 kg a vždycky ho rozmotáme na zemi a malujeme tam. Navíc voskovky jdou dobře dolu z podlahy dětskýma kapesníčkama ... :o)). Děláme kolo kolo a teď už si chlapeček maluje sám a dlouho u toho vydrží, holčička moc ne ... Zajímavé je, že je u nás bitka vždycky jen o hnědou barvu ... :o))

re

Ahoj, u nas jeden syn maluje rad a vsetkym, druhy kreslit nechce, dost ho do toho musime nutit. Pastelky velmi radi nemaju, tie co mame my kreslia dost slabo, musi sa s nimi tlacit a lamu sa, tak sa im to nepaci. Nam sa velmi osvedcili gelove ceruzky na sklo (mame okna az po zem) - zn. Staedler - lahko sa s nimi kresli a dobre sa to umyva - tie ich bavili zo zaciatku najviac. Potom mam rada fixky pre deti, tie lahko umyvatelne a vypratelne. Radi malovali aj stetcom a vodovkami. Ked boli mali, tak preferovali zvisle plochy - okna, steny:-(, mali sme kniznicu zospodu oblepenu kartonmi, tak velmi radi malovali tam. Sediet za stolikom ich moc nebavilo, az teraz. Klasicke ceruzky zacinaju tiez pouzivat az teraz, v 3 a pol roku. Ahoj, Martina

Ahoj, my jsme začali s

Obrázek uživatele RenataM

Ahoj, my jsme začali s voskovkama. Jsou měkké a nemusí se ořezávat. Ukázala jsem, jak se dělá kolo, potom jsem ho musela několik týdnů malovat v různých barvách. Holčička se ho naučila malovat sama a teď kreslíme čáru. Musím malovat kočičku, auto, kytičku ..podle rozkazu..nálady..