Skip to main content

kornout do školy

Obrázek uživatele vavrinkova.hanka
Posted in

Nevíte náhodou, kde se dá sehnat kornout do 1.třídy, nejlépe v okolí Hlučína :-)

Moje příbuzná se narodila

Moje příbuzná se narodila 1914 a také šla do školy s kournoutem, sice si jí už teď moc nepamatuji, ale dodnes vždy říkávám, když o ní babička vypráví, vždycky odpovídám já vím ta s tím kornoutem na fotce :)))

Ano je to věc názorů,já zase

Obrázek uživatele vavrinkova.hanka

Ano je to věc názorů,já zase z některých svých osobních přesvědčení výjimečně slevím, mi by to zase bylo líto, že jako jediný vyčnívá z řady a všechny děti mu nějakou malou sladkost nabídnou a on by jim neměl nabídnout co, protože mamka nechtěla :-/. Ale je to opravdu každého věc a ať si to každý dělá po svém. Jinak je super nápad, dát do kornoutu ty školní potřeby, škoda, že to tu nebylo napsáno před 1.9. :-). Já ho vycpala vatou a dala tam jen jeden balíček bonbónků a upřímně si stejně nikdo ani nevzpomněl na to, že by měl jíst sladkosti a kornout jsem většinu času držela já a manžel z něho ujídal :-), ale měli ho tam fakt všichni a mi by bylo zase malého moc líto, kdyby byl jediný, který ho nemá a vyčítala bych si to. U nás zase nikdo nedonesl kytičku, škoda, to je moc hezké a moc se mi to líbí a paní učitelku by to určitě potěšilo. Všude je to jinak, já se řídila tím, jak je to u nás, aby hned první den nebyl, TEN JEDINÝ, ale jiný kraj jiný mrav.

Ja tedy rozhodne zadny

Obrázek uživatele Hana H.

Ja tedy rozhodne zadny kornout do skoly davat nebudu, ani kdyby ho vsichni meli, myslim, ze zalezi na tom, jak to detem vysvetlim, nemyslim si ze proto, ze to ma vetsina deti, tak je to dobre. A tak i vychovavam deti. Je to vec nazoru. Ponesou kytku pro ucitelku, tot vse, pak zajdeme nekam na obed, ale argument, ze "tak to delaji vsichni, proto to tak budu delat i ja" se u nas fakt nenosi. :-) Kazdy to ma nastavene jinak.

U nás na severu se taky nosí

Obrázek uživatele LucieR

U nás na severu se taky nosí běžně :-). Do kornoutu patří i ovoce a malý dárek, vůbec nemusí být přecpaný sladkostmi.

-

Mě se líbí, jak píše Petra, že se do kornoutu mohou zabalit dětem i školní potřeby a mezi to nějakou tu dobrůtku. Eva

Kornout

Ahojky, tak u nás na severu se kornout obvykle nosil (netvrdím, že všichni), co si pamatuji. A to je mně i bratrovi více než těch 27 let. Takže tím filmem to asi nebude. Ve čtvrtek, když jsem vezla kluky poprvé do školky, jsem s kornoutem viděla docela dost dětí. Navíc mi posílal fotky kamarád z Prahy (jeho dcera šla poprvé do školy) a tam je mělo také hodně dětí. Takže, jak se tu psalo, zjistit, zda je to v dané oblasti obvyklé. Pokud se náhodou někam neodstěhujeme, kluci kornout za pár let určitě mít budou. Šárka

Kornout do skoly

My bylime v Nemecku a tady si kornouty deti vyrabi ve skolce. Nektery jsou fakt unikaty. Jinak se do nich dava jenom malo sladkosti, ale hlavne veci do skoly, jako tuzky, guma, nalepky, proste malickosti z papirnictvi.

Petra

Re:

V tom s tebou Hanko naprosto souhlasím. Proto jsem také psala, že jsem ráda, že se u nás tento zvyk nechytil.. :o) Tak ať se vám ve škole líbí.. :o)

Nakonec jsme kornout měli

Obrázek uživatele vavrinkova.hanka

Já jsem taky kornout moc nechtěla, ale sousedka říkala, že ho loni měli všichni, tak jsem nechtěla, aby bylo malému líto, že jako jediný nemá a dobře jsem udělala. Kornout měli opravdu všichni a i když se mi tento zvyk nelíbí, určitě bych si vyčítala, že jsem mu ho nepořídila. Tak jen pro budoucí maminky prvňáčku-nejdřív si pozjišťujte jestli je nebo není u Vás kornout "zvykem" a pak se podle toho řiďte. Ona totiž přesvědčení o tom, co je a není "české" je jedna věc a dívat se pak na prvňáčka, který tento den zažije jen jednou v životě, jak je smutný a má ho zkažený tím, že jako jediný si kornout nedonesl, je věc druhá. Ale jinak souhlasím s tím, že je to prkotina :-).

-

Ahoj. Pocházím z Krkonoš ze Žacléře a tam tento zvyk nedorazil. Kornout se sladkostmi jsem viděla v již zmiňovaném filmu a pak až poprvé ve 28letech tady v Krupce, kde teď bydlíme. Ale to samé, některé děti si ho první den do školy přinesou, jiné ne. Taky se mi to moc nezdá a myslím si, že ho dětem až půjdou do 1.tř. kupovat nebudeme. Alice to napsala hezky, ten kornout děti ocení možná tak až doma .o) Eva

ZŠ Praha 1

Obrázek uživatele KovAli

Když šla dcera do 1. třídy ZŠ na Praze 1 - 15 dětí ve třídě, z toho 7 cizinců, kornout (a obří mašle na hlavě :-) měly jen dvě holčičky původem z Ruska a Moldávie.
Já jsem tenkrát dceru "vyzbrojila" kytkou pro paní učitelku a balíčkem Harribo do aktovky, aby se rozdělila se spolužáky. Kytka měla úspěch a bonbóny někde zapomněla... Dle mého jsou první den školy děti trochu jako v limbu a nějaký kornout jim v ruce tak akorát překáží.
A.

Ahoj, náš syn už jde sice do

Ahoj, náš syn už jde sice do páté třídy, ale v 1. třídě neměl kornout nikdo. Já se sladkosti nezakazuji (pokud nejsou náhražkou normálního jídla), ale v tomto případě taky nějak postrádám smysl. Kdyby to třeba bylo v den narozenin a děti se rozdělí, tak jo, ale když to přinesou "všichni".
Monika

RE:

Film je starý 27 let :o) takže by to i odpovídalo :o)

Ahoj před mateřskou jsem

Obrázek uživatele Lida_3974

Ahoj před mateřskou jsem prodávala v papírnictví.Kornouty se prodávaly vždycky.Dělají různé velikosti od malých po velké.Nikde neni napsané že musí být plný sladkostí někteří rodiče daji do spodku třeba vatu a pak bombony.Mímu manželovi je 30 let a kornout do první třídy měl netuši jak starý je film Lucie postrach ulice.Klukum jsou teda zatim tři a čtvrt ale kornou mít budou.Neni to žádná povinost ho mít určitě bude spoustu prvnáčků co ho mít nebudou.Valentýna neslaví také každý.Lída

Re:

:o) nás se to sice ještě netýká, ale my ho určitě také neponeseme :o)
Kornout není českým zvykem, k nám to přišlo z Německa řekla bych, že možná i lehce díky tomu filmu "Lucie postrach ulice" - sice v něm hrají čeští herci, ale film byl natáčen pro Německo - proto i třeba ten kornout ve filmu..německé značky na autech atd.atd... V některých městech u nás v ČR - řekla bych, že spíše v těch blíže k hranicím, se tento zvyk "chytil"...Nás to naštěstí nezachvátilo a ještě že tak, protože při představě 20-30prvňáčků a každý v ruce půl kg balení sladkého, je mi špatně už teď...

MY HO MÍT NEBUDEME

Tak např. my. Myslím, že to u nás není ani zvykem, navíc se mi to nelíbí!

Je tady prosim nekdo, kdo

Obrázek uživatele Hana H.

Je tady prosim nekdo, kdo svym detem kornout s bonbony davat NEBUDE? Ucim deti, aby se nenechaly nalakat na reklamu, blbou jeste ke vsemu, sladkosti dost omezuju, bonbony vubec nemame, pul kila jich nesnedly za dosavadni zivot. Tak jen mi tak napadlo, jestli budou moji kluci za rok v 1. tride jedini exoti bez kornoutu?

ted jsem to videla v letaku

ted jsem to videla v letaku kaufland

-

Půlkilový? Tak to je nášup. No jo. Někteří rodiče to dětem koupí, aby trumfly ostatní. Eva

-

Ahoj. Kornout plný sladkostí n. jen bonbónů si nosí prvńáčci první den do školy. Víc k tomu nevím, asi si to tam pak navzájem ochutnávají a vyměňují .o) Jinak je to u nás rozšířené jak kde. Některé děti si sladkosti první den přinesou, jiné ne. Eva

be.st72, nevidět Lucie,

Obrázek uživatele KaterinaAd

be.st72, nevidět Lucie, postrach ulice, tak taky nevím:-). Nosí to prvňáčci první školní den, aby si osladili život.

Viděla jsem dva druhy v Tescu, cca půlkilový Milka, ale cenu netuším, mezi 300-400,-

Můžu mít trochu natvrdlý

Obrázek uživatele be.st72

Můžu mít trochu natvrdlý dotaz, k čemu takový kornout slouží? Nedávno jsme ho viděla v nějakém letáku a nějak mi není jasné jeho využití v praxi. Abych byla za pár let v obraze... :-)

I s bonbóny mají v Tescu...

Obrázek uživatele KovAli

Ale nevím, jak daleko máte od domova supermarket. Dle mého musí mít kornout ve všech větších marketech (většinou i s náplní) a papírnictví.
Alice.

-

Ahoj. Co vím, dají se koupit běžně v papírnictví, viděla jsem je i ve spec. výtvarných potřebách, ale i u Větnamců. Eva

Ahoj Hani,

a nedá se kornout vyrobit z nějakého pěkného barevného tvrdého papíru?