Skip to main content

Toxoplazmóza a těhotenství

Obrázek uživatele KovAli
Posted in

Ahoj.
Dnes ráno mě vzburcoval telefon od mé MUDr., že mi zapomněli udělat testy na toxoplazmózu. Když jsem se tohoto testu dožadovala ve 3.-4.m, všichni říkali, že je to zbytečné.
Všichni lékaři vědí, že máme doma 3 kočky, jsou očkované, odčervené, nechodí ven a žerou jen prémiové granule. Záchodky vybíráme každý den (v době těhotenství pouze manžel). Nevím, proč najednou takový poplach. Nyní jsem 31.tt, takže jestli něco, tak už je stejně pozdě. Akorát mě to vystresovalo! Na odběr krve jsem si dnes ráno tedy zašla, ale hodně mě to naštvalo!
A ještě mě pořád straší s tím, že dětem kočky po porodu ublíží, budou mít alergii a nějaké ošklivé nemoci. Přijde mi to padlé na hlavu. Máte někdo také doma děti a domácí mazlíčky?
Co si o tom myslíte?
Díky, Alice.

Ahoj, pracuji se zvířaty,

Ahoj,
pracuji se zvířaty, takže jsem otázku toxoplazmózy řešila každé těhotenství.
Docela jsem se po tom pídila...
Takže myslím, že se bát nemusíš.
Toxopl. je nebezpečná hlavně v 1. trimestru, pak se ev. dá léčit.
Zdrojem nákazy pro člověka jsou vysporulované zárodky, chytíš to hlavně z půdy, kam se to dostane od koček, ptáků, apod....tzv. orofekální cestou :)
Nejhorší je práce s hlínou, nemytá zelenina a pod.
Co se týče soužití s kočkou, tak většina koček ty zárodky vylučuje jednou za život při akutní infekci, cca 2-3 týdny. Pak získává imunitu a už to nevylučuje...většina koček tedy v kotěcím věku.
Další věc je, že ty zárodky potřebují v trusu uzrát 48 hodin, teprve pak jsou infekční. Takže pokud vyčistíš každý den kočičí záchod, nakazit se nemůžeš.
A nakonec cca 2/3 dospělé populace má proti toxoplazmóze protilátky, protože se s ní už setkalo.
Takže rizika fakt minimální, a kočky které nechodí ven jako zdroj nákazy fakt nepřipadají v úvahu...
Já i přes asi desetileté soužití s kočkama, co chodí ven a práci protilátky nemám...zjištěno u obou těhotenství. O vyšetření krve jsem si musela říct. A stejně, když výsledky jsou někdy kolem 12 tt, nevím, co by se jako dělo :(
Co ještě můžeš, je nechat vyšetřit trus kočkám...
PS: máme kocoura, cca rok před dětmi a je to fakt chudák...starší syn ho už mazlí ( 4,5 let) ale dvojčata na něm nenechají chlup :)

Mě se nikdo na toxoplazmozu

Obrázek uživatele verika

Mě se nikdo na toxoplazmozu neptal. Ani na kočky. Mám kočku, která chodí ven. Nicméně, toxoplazmozu kočka má tehdy, pokud žere svoje úlovky, jinak v zásadě pokud žere granule, nemá to kde chytit. A toxoplazmozu má pouze po dobu, než jí projde trávicím traktem. Takže by člověk musel strčit ruce do záchodku a pak se jít najíst, aniž by si umyl ruce, případně si posadit kočku zadkem na obličej a chvíli tak spočinout. Jinak jak už tu psali ostatní, u koček, které nechodí ven, je toto prakticky nemožné, aby kočka chytila. A je skutečně pravda, že spíš to hrozí z nekvalitně zpracovaného masa a ze špatných hygienických návyků, to ovšem hrozí kde co. Takže v klidu :)

re

Ahoj, uz bolo skoro vsetko napisane. My mame tiez tri macky, dve su nase vlastne a jeden je susedov kocur, ktoremu sa u nas paci ovela viac ako doma, tak sa "adoptoval". Tiez som sa zo zaciatku bala, hlavne preto lebo nase chodia aj von, ale potom som si nastudovala, ze sa to nebezpecenstvo maciek zvytocne precenuje. Ako bolo napisane, 90% toxoplazmoz su z masa, alebo zo surovej zeleniny, nie z macky. A ked sme prisli domov s detmi z porodnice, tiez sme ich nechali lezat v autosedackach naprostriedku obyvacky, aby si ich macky onuchali - a nase macky sa deti dost bali, hlavne ked zacali plakat. Dost ma vsetci varovali aj pred tym, ako by mohli deti zalahnut a zadusit, ale to u nas neprichadzalo do uvahy, macky sa detom vyhybali sirokym oblukom, akurat ich obcas najdeme chrapat v prazdnej postielke alebo na prebalovacom pulte - holt asi to tam pekne voni. Ahoj, Martina

Ahojky, my máme doma kočičího

Ahojky, my máme doma kočičího mazlíčka a testy jsme žádné nedělali, Doktor řekl, že pokud je jen doma, tak je vše v pořádku. Jen jsem teda v době těhu nešáhla na jeho záchod. Také mě pak plno lidí strašilo, že alergie a že jim poleze do postýlek a nic z toho se nestalo. Dokonce ani nešel do té místnosti kde děti spinkali. Jen když jsme přijeli z porodnice, tak jsem je položila s autosedačkama na zem, kocour přišel, očmuchal si je a od té doby si jich nevšiml. Jen teď už mu dávají zabrat (je nám 3 a půl). Verča a příšerky

Alice,

přesně tak, spíše než vašich koček bych se obávala toxoplazmózy z masa, salámů nebo ze salátu a jahod. My i když jsme kočku doma nikdy neměli, testy mi dělali opakovaně, bylo to běžné (Belgie). Moje teta kdysi o miminko přišla někdy ve 3. trimestru (prý ji chytla z masa).
Tvých koček bych se nebála, když se z domu nedostanou, nemají to kde chytit.

Ahoj, nečetla jsem příspěvky

Obrázek uživatele be.st72

Ahoj, nečetla jsem příspěvky pode mnou. S toxoplazmózou mám zkušenosti z práce, kde jsme měli transplantované pacienty a tak chytili kde co, i toxoplazmózu. Vím že doktoři říkali že většina lidí má proti ní protilátky a chytit ji nemže, zejména ti, co jsou ve styku s kočkama - tudiž je dost pravděpodobné, že jsi se se zárodkem toxoplazmózy už setkala a máš na ni dávno protilátky. Takhle jsem to chápala a je to i logické, protože při výskytu koček všude kolem nás bychom museli být všichni nemocní.

:-)

Tak pohodový zbytek těhotenství :-) a pozdravuj děti a gaučovky.

kdy budeš vědět výsledky?

Obrázek uživatele Vladkax

kdy budeš vědět výsledky? Přeju Ať dopadnou dobře!

Luty, díky

Obrázek uživatele KovAli

U nás terorizovala tedy spíš dcera kočky než naopak. A dvakrát chytla ošklivou vyrážku ve škole, že nesměla na kočky sahat, aby je nenakazila. Léčba zvířat by totiž vyšla dost draze, dceři stačil speciální pudr.
Veterinář mě ujistil, že spíš chytnu toxo ze špatně upraveného masa, než od našich gaučovek.
Moje MUDr. prý měla v pátek pozitivní toxo u jednoho pacoše, tak si na mě vzpomněla... Trochu pozdě...
Alice.

neřeš to

Ahojky, raději to neřeš.

My máme doma 2 kočky, moji rodiče mají také 2 kočky a 2 psy a králíky a slepice atd.. a babičky další. Od malinka se motám mezi zvířaty a kočkami, které chodily vždy ven. Kočičí písek vybírám odjakživa a těhotenské testy prokázaly že jsem toxoplazmózu dokonce nikdy neměla (to jsem se divila). Moje kámoška v životě nikdy žádné zvíře neměla, doma mají přísně sterilní domáctnost a toxoplazmozu prodělala. Takže o kočkách v domáctnosti to není. Nejnebezpečnější je pokud se nakazíš právě v těhotenství! Pokud si prodělala toxoplazmozu před thotenstvím, tak se nic neděje. Děti jsme měly nedonošený a ani naše pediatrička, když k nám ze začátku chodila nic neříkala. Jenom se vždycky ptá, jak si děti s kočkama rozumí a jestli děti kočky moc neterorizujou. Jsou na sebe navzájem zvyklý a přes dovolenou byly kočky u rodičů a holky se na ně celou dovču těšily. Jinak holky žádné alergie nemají, antibiotika dosud neměly (nepočítám inkubátor, kočky jim nikdy neublížily (a to si s nimi hrají jako s panenkami)a žádné ošklivé nemoci jsme od nich také nechytly.

Kočky bych si nechala a ostatní zatím neřešila myslím, že tenhle článek a diskuze pod ním to jen potvrzuje.
http://www.rodina.cz/scripts/detail.asp?id=3445

Ahoj Alice, k testům nic

Obrázek uživatele Vladkax

Ahoj Alice, k testům nic neporadím, kočky nemáme, tak netuším, jak to chodí. Ale máme psa, který byl už před narozením dětí. Taky jsme slyšeli kdeco o tom, jak by jsme se ho měli zbavit apod, ale to mě vždy šíleně vytáčelo. Co jsem si tak tehdy zjišťovala, tak ideální prý je, když je zvíře doma už v době těhu, mimina tím získávají imunitu skrze matku, takže když se narodí, alergie nemívají. Problém je, když probíhá těhu ve sterilním prostředí, pak pár měsíců nebo let a pak do toho přijde zvíře. To pak může s tím dítětem zamávat. Být tebou, tak jsem klidná, pokud jsou děti teď vpořádku, tak si myslím, že už další problémy (co se týká koček :-) mít nebudou. Přeju bezproblémový zbytek těhu!

pro JanaCt - Pediatr je zaujatý

Obrázek uživatele KovAli

Máš pravdu, první kočku jsme pořídili, když byly dceři 4 roky a určitě to pro ni přínos byl a je mít doma zvíře. Jenže náš pediatr je proti všem zvířatům v domácnosti, takže se ho raději ani ptát na názor nebudu. Předběžně jsem k němu zaregistrovala i dvojčata, přestože s ním nejsem úplně spokojená. Vadí mi zejm. jeho zaujatost proti dom. zvířatům, doporučení dávat ke kojení od 4.m vodu, protože MM nemůže?? dítěti stačit (taková blbost) a to, jak je s člověkem hned hotový a chce dobrovolné příspěvky za ošetření. Několikrát napsal dceři do zprávy, že nespolupracuje (bála se chlapů, její táta mě před ní uhodil) a doktora vůbec nezajímaly hlubší souvislosti. Přeci ale nebudu chodit s dcerou a dvojkami k různým pediatrům!? Tenhle je blízko a má zkušenosti s dvojčaty. Navíc dnes jsem na doktory naštvaná...
Alice.

-

Obrázek uživatele Janact

ahoj,
tak zda máme doma kočky byla jedna z prvních otázek sestřičky u doktora,když mi vypisovala těh.průkazku, právě kvůli testům na toxoplazmozu.
Proto se trochu divím,že to u Tebe nechali takto dlouho bez povšimnutí?!
Osobně si myslím,že pokud jsou kočky očkované,nechodí ven,jí granule,asi reálné riziko moc nehrozí.
Jinak já osobně kočky tedy v lásce nemám, takže bych si je domů nepořídila a k miminkům ani žádné jiné zviřátko,. ale pokud člověk zvířata má, určitě je kvůli miminku nevyhodí,.. Zkusila bych se asi zeptat odborníků,možná pediatra jaké riziko hrozí miminkům.

Máš i starší dítě a pro to je zase rozhodně přínosné mít nějakého mazlíčka, takže já bych se zeptala odborníků. jakmile děti ještě trošku odrostou (teď je nám 2,5r),taky jim chceme nějaké zvířátko pořídit.

J.