Skip to main content

Ahoj holky,

mám dvojčata (3,5), od září 2010 chodějí do školky. Píšu článek o dvojčatech a školce a ráda bych porovnala naše zkušenosti se zkušenostmi jiných. Pokud máte nějaké specifické zkušenosti, napište mi sem, prosím. Zajímá mě hlavně
a) jak se děti chovají v kolektivu a kolektiv k nim
b) jak řešíte to, když jedno dítě do školky chce a druhé ne
c) změnilo se něco ve vztahu dvojčat od doby, kdy začaly chodit do školky
d) postoj personálu MŠ k dvojčatům
Ale i mimo tyto otázky uvítám jakékokoliv postřehy!!!!

Mimochodem: školku jste sehnaly lehce nebo to byly nervy? I tohle je téma!
Pokud se do školky chystáte: co vás nejvíce trápí, jaké máte obavy?

Předem moc díky za vaše náměty a příspěvky.

Martina VF

Našim klukům budou 3 roky v lednu 2011

školku jsme zjišťovali, ale zpravidla by nás vzali až od září 2012. Napadla nás varianta zkusit je dát do nějakého mateřského centra třeba na 1x týdně. Nepotřebujeme to nijak nutně kvůli práce apod., ale jde spíše o to, ať jsou v kolektivu. Jinak obavu mám: jak to budou zvládat, zda jim nebude smutno po rodičích, v této chvíli řešíme i plínky, tak doufám, že to do té doby zvládneme. Školka nás zatím moc netrápí, nechceme nic hrotit, pokud budou kluci nesví budou doma a pak třeba až od toho září 2012 půjdou.

teprve se chystáme

Nebo vlastně nechystáme, protože holky nevzaly, budou jim 3 až v listopadu a nějak mi připadá, že v Liberci nikdo moc nepočítá s tím, že se děti rodí i na podzim a v zimě (v jedné školce byla dokonce podmínka pro přijetí, že dítě dosáhne věku 3 let do konce srpna 2011).. takže nadějí je ještě soukromá školka, kde je ale přetlak taky, s kombinací hlídací babičky..
Pokud jde o nějaké obavy, tak jen snad jak budou učitelky a ostatní děti holky rozeznávat, jak jim budou říkat, jestli jménem nebo na ně budou halekat jako na duo.. Jak se holky uchytí v kolektivu, protože nyní jsou spíše jistější, když jsou např. na písku samy dvě, jakmile přijde nějaké jiné dítě, vydrží na něj v němém úžasu zírat dost dlouhou dobu ;)

Takže ráda načerpám zkušenosti od ostatních, protože nemám moc představu, co všechno školka přinese..