Skip to main content

Začínají prázdniny - jak se postarat o děti a přitom chodit do práce

Sedm tipů, kde pohlídají děti

Školní prázdniny začínají a pro řadu pracujících rodičů nastává problém, jak se postarat o děti a chodit přitom do práce. Najměte si chůvu nebo zkuste sousedskou výpomoc.

Chůvu si prověřte, měla by mít kvalifikované vzdělání pedagogického či zdravotnického směru. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Skloubit rodinný a pracovní život je přes léto náročné – nejenom logisticky, ale i finančně. Tedy pokud náhodou nemáte v zaměstnání firemní školku, která funguje po celý rok. Ostatní zařízení pečující o děti, především mateřské školy, se na část prázdnin zavírají. A ty, co působí jako spádové pro určitou oblast, bývají mnohdy přeplněné. Kdo tedy v létě pohlídá děti, když babičky a dědové nemohou?

1. Chůvy bývají drahé
Jednou z možností je zajistit si paní na hlídání. Službu nabízí mnoho hlídacích agentur, najdete je na internetu. Cenné je doporučení od kamarádky či kolegyně. Chůvu si prověřte, měla by mít kvalifikované vzdělání pedagogického či zdravotnického směru. U větších agentur je možné si současně s hlídáním zajistit také oběd a úklid bytu.
Cena: 150 korun na hodinu

2. Najmout si studentku je levnější
Lacinější variantou domácího hlídání může být dohoda s některou ze studentek pedagogických škol, které během prázdnin nabízejí své služby, aby získaly praxi důležitou pro studium. Kontakty na studentky je dobré hledat přímo na pedagogických fakultách vysokých škol, kde dívky své nabídky vyvěšují na nástěnkách.
Cena: 80 až 100 korun na hodinu

3. Sousedská výpomoc je v začátcích
V tuzemsku zatím málo známá forma hlídání může být šancí pro rodiče, kteří nemají peněz nazbyt. Využívá se nejvíce v Praze. Tipy na sousedskou výpomoc můžete dostat například v mateřském centru blízko bydliště, případně na dalších místech, kde se scházejí rodiče s dětmi, třeba i na hřišti. Jak to funguje? Maminka malého dítěte si na několik hodin denně vezme do péče další tři čtyři děti. Služba dosud není státem uznaná, takže cena závisí na domluvě mezi rodiči a ochotnou sousedkou.
Cena: okolo 50 korun na hodinu

4. Soukromé školky jsou volné
Soukromých školek a miniškolek je čím dál tím víc a přes léto, kdy mají méně dětí, mohou suplovat služby těch obecních. Některé přijmou děti i na celý měsíc – a nemusí to být jen předškoláci. Je možné si domluvit i hlídání staršího dítěte. "Je třeba si soukromou školku prověřit, zjistit si, zda má kvalifikované zaměstnance, jaké je její zázemí a zahrada, kde bude dítě trávit čas. Soukromé školky totiž mohou zaměstnat kohokoliv, některé ani nepožadují výpis z rejstříku trestů," upozorňuje Kateřina Francová, ředitelka soukromé sítě školek Školička. Podle ní nemají rodiče dát jen na milý úsměv paní učitelky, ale ptát se na vše, co je zajímá.
Cena: měsíční školné 10 až 25 tisíc korun, hlídání 100 až 140 korun na hodinu

5. Mateřská a hlídací dětská centra zabaví na celý týden
V Česku působí 350 mateřských center. Většinou nabízejí volně přístupnou hernu, zájmové kroužky pro děti a vzdělávací semináře či přednášky. "A některá i hlídací službu. Někde nabízejí hlídání i s programem na celý týden, pomáhají rodičům přežít období, kdy je v daném místě zavřená školka," říká viceprezidentka Sítě mateřských center Kateřina Kulhánková Čejková. I centra je dobré si proklepnout. Chtějte vidět potvrzení od hygienické stanice, že vyhovují celodennímu pobytu dětí.
Cena: 50 až 70 korun na hodinu, s týdenním programem 200 korun na den

6. Příměstský tábor je ideální řešení
Krátkodobé, většinou týdenní akce pro děti od pěti let mají podobné časové rozvržení jako školky a školní družiny. Ráno kolem osmé či deváté hodiny dítě odvezete na místo schůzky, v podvečer si je zase vyzvednete. Nabídka táborů je pestrá, často je pořádají obecní úřady, kulturní instituce, sportovní kluby. Podle toho se také odvíjí zaměření – děti mohou hrát tenis, fotbal, chodit plavat, mohou si vyzkoušet práce archeologů či ekologů, navštěvují různá zajímavá místa ve městě. Pořadatelé takových akcí většinou k dětem zajistí odborné pracovníky, tedy pedagogy.
Cena: od 1 200 do 3 000 korun za týden i se stravou

7. Letní tábory se hodí hlavně pro starší děti
Letních táborů pro školní děti je velký výběr, na trhu působí celá řada různých sdružení a mládežnických organizací, které je pořádají. Tipy najdete v domech dětí a mládeže. Nejlepší je poslat dítě na tábor, s nímž už někdo někdy udělal dobrou zkušenost. Nebojte se zeptat na vzdělání instruktorů a dítě na tábor přímo odvezte, abyste viděli, v jakém prostředí se bude pohybovat.
Cena: 3 000 korun za týden, 5 000 korun za 14 dní

Zdroj: http://finance.idnes.cz/chuva-na-hlidani-za-stovku-na-hodinu-sedm-tipu-k...