Skip to main content

Budit spící dvojče nebo ne?

Ahoj, přecházíme na jedno spaní za den, klukům je 14m. Vstávají ráno kolem 6, v 11 mají polévku a jdou spát, usnou tak kolem 11:30. Několikrát se mi stalo, že se jeden probudil za 1,5 hod, druhý spal jak dřevo. Tak jsem prvního odnesla a spícího nechala spát. Spal ovšem ještě další 1,5h. Měla jsem je pak dost rozhozené, co se týče jídla a večer byl problém s usínáním toho vyspalejšího. Trochu mám ale zábrany toho spícího budit dřív, když tak tvrdě spí. Měli jste to podobně a budili jste, nebo nechali spát? Díky! Anna

Vyspane dite, stastne dite

Pristup k dvojcatum by mel byt v prvni rade pristup ke dvema "rozlisnym" detem(ke dvema jedinackum) a to jednotlive. Zachovat kazdemu diteti samostatny vyvoj a hlavne nesrovnavat. Tak znel vyrok nasi pani doktorky ihned po narozeni!
Dulezite je se chovat k dvojceti jako k samostatnemu jedinci.
Nekdo je spac nekdo je nespavy. Nekdo chce zeleninu, druhy ji plive...Najit zlatou stredni cestu je tezke a tak je lepsi to nechat na prirode. A hlavne jak poznas, ktery z dvojcat to dela "spravne", co staci jednomu, muze chybet druhemu. Jedno muze dospavat to, co promeskalo v noci (treba koukalo v noci hodinu jen tak "do zdi" a ani o tom nevis..a ve dne to dohani :o))
Druheho muze hnat z postylky ven chut si jit hrat a nebo TOUHA byt s maminkou SAM, kdyz vidi brasku jeste spinkat...:o)
Ja jsem to vzdy nechala na nich, prave proto, ze jsem to brala podle sebe-ze je to individualni. Nekdy se nam dospelakum ani nechce vylezt z postele a kdyz muzem tak tam zustanem a nikdo nas netaha ven a kdyby tak asi budem pekne protivni,obcas nas neco trapi, tak se jdem jen tak natahnout a privrit oci a to v jakoukoliv denni hodinu.., nekdy na nas pusobi zima, teplo, rocni obdobi, zmena casu a posun hodin.rucicek...
Myslet si, ze dite nema "zadny problem" a tudiz zadny duvod, ze je prakticky bezstarostne, tak to neni pravda...i kdyz snasime modre z nebe...-roste a vyviji se po vsech strankach.
Ja jsem svoje deti vzdy nechala, kdyz spal nekdo dele, brala jsem to tak, ze to proste "potrebuje"... myslim si, ze vysopane dite, je stastne dite.
p.s. chtela bych jen dodat, ze jsem mama, ktera mela sve detstvi naprogramovane, stresovane, zaukolovane, mela to byt disciplina a rezim potrebny k zivotu a do zivota, vse nacasovane a jak ma byt...a vlastne to vsechno bylo k nicemu. Stresovalo mne to a tak se jen snazim nedelat detem to, co mne kdysi vadilo. Napriklad povinne po obede jit spat a skoro povinne na minutu usnout...samozrejme ze to neslo...usnula jsem pozdeji a jakmile jsem usnula, uz mne zase prisli budit...Kdyz uz jim ridime a urcujeme hodinu, kdy jit do postele ...a prpotoze nekdo zavre oci jinak a jindy nez ten druhy, tak aspon to otevreni oci nechejme na nich..:o)

Re:

Ahoj,ja taky budim,pokud to neni vylozene po hodine,to necham toho druheho dospat a vecer musime udrzet oba dva.Mame 15 mesicu,spime taky jednou denne od 12:00 a mam to vysledovane tak,ze 1.5 hodinu spanku jim staci aby pak vecer byli hezky unaveni a usli a maximalne je vsak necham 2 hodiny.2x jsem je nechala spat snad do 14:30 a vecer to byl taky problem.Kazdy den mi spi taky kazdy jinak.Takze to prizpusobuju situaci spanek nejlepe 1.5 - 2 hodiny,ale pak musi vstavat oba.Martina

My sme budili, bolo to

My sme budili,

bolo to výlučne kôli logistike (aby nám nespali jeden tak a druhý onak).

Ähojda, tak my jsme tedy

Ähojda, tak my jsme tedy buduli. Hlavne kdyz kluci spavali jeste dvakrat denne. TAk to prvni spani jsem musela mit proste nacasovane, aby se navic jeste slucovalo se starsi holcinou. Proste jak se jeden vzbudil, druheho jsem nechala max. 10minut navic. Odpoledne jsem je nechavala s maximalnim rozdilem 30min. A delam to tak doposud. Obcas se stane, ze ale jeden klucina spi extremne malo. Treba jen 45minut a to pak druheho necham spat jeho interval, tak jak spi normalne, aby o pul osme byli ready do postylek. Kazdopadne pokud spi dele jak do tri, tak je budim oba dva. VEtsinou jsme ale davno pred treti vzhuru a kdyz se vzbudi jeden, okamzite je i druhy vzhuru.

ahoj, děkuji za příspěvek,

ahoj, děkuji za příspěvek, právě jsem chtěla také psát.
Naši než se změnil čas vstávali v 4.30 , 5 hod ráno, v 8 hod, 8.30hod byli už k nepoužití chodili spát tak do 9.30,10 hod, pak sváčá,hraní oběd a okolo 12 .30hod mi chodili spát ještě jednou tak do 14hod ,14.30 hod a večer chodili v 19 hod ,kromě toho časného budíčku mi to přišlo celkem fajn co se denního programu týče.... ale změnili čas a kluci vstávají v 7hod, což je fajn,po 9 hod si vezmou plyšáky a dudíny a čekají až je odnesu na spaní, to spíme do 11.hod, 11.30 hod dnes do 12 hod, a pak po obedě cca 14 hod jdou spát take ( oči už neudrží ), to spí do tak do 16 hod, někdy do 16.30 hod a večer chodí v 19.30 hod, ale to jsme už hodinu protivní, koupání probrečí, vždycky byli ve vodě nadšení... no nevim myslim, že je to tím, že jsou už venku mimo kočár, začínají chodit 14m a tak si myslim, že po tom výkonu venku jsou zmordovaní,ale mě přijde, že nyní nemáme moc času na jiné aktivity... přemýšlela jsem ,že bych je nechala spát jen jedno spaní,ale to nevim, když mají potřebu spánku 2x denně a usínají bez naříkání....jen je mi líto, že když venku svítí sluníčko, tak my se dostanem ven tak v 16.30ho - 17 hod, múžu poprosit co byste mi poradily ?
jinak náš jeden klučík má také větší potřebu spánku,nebudim,nechávám ho dospat..pěkný den Denisa

Já bych taky nebudila

Obrázek uživatele katyvypl

Ahoj, já bych taky nebudila, mám roční kluky a od narození je u nás jeden nespavec a druhý spáč. Prostě mají každý jiný potřeby a rozdílné povahy. Katka

Ahoj, my mame parecek 17 mes

Ahoj, my mame parecek 17 mes a syn ma vetsi potrebu spanku, vetsinou ho tedy dcera po odpo spani stejne probudi, ale kdyz ne, vezmu ji do obyvaku a necham syna spat jak chce, vecer jsou nastesti v pohode, a kdyz se mu jeste nechce spat, tak si v postylce povida.. ja bych nebudila, kdyz to potrebuje..
papa Hanka

AHoj, u nás spí taky jedno

AHoj,
u nás spí taky jedno dvojče tak hodku max 2 a druhý min 3h po obědě. Kluky nebudím, nechám je vyspat jak chctějí a večer, ťuky ťuk, mi usínají zaroven, chodí kolem 8 a vstavjí po 6. Prostě jeden je spáč, co se ani v noci nevzbudí a druhý je nespáč, ten by jen řádil a spát tolik nepotřebuje :-)