Skip to main content

Do kdy ohrádka

Ahoj všem maminkám. Vedeme teď s kamarádkou takovou diskuzi, do jakého věku dětí je vhodné nechávat je v ohrádce. Naše dvojčata mají 15měsíců a v ohrádce (1,5 x 1,5m) bývají jen tak 2 hodiny denně. Jinak jsou puštěná na volno. Je to náročné, musí se hodně sledovat, ale podle mého už potřebují jiné stimuly než jen hračky v hodně omezeném prostoru. Nešikovné ale je, že přes den stihnu udělat jen hodně málo věcí.Jak to máte doma vy?

Tak od včerejška máme ohrádku

Obrázek uživatele be.st72

Tak od včerejška máme ohrádku zrušenou (10,5 MĚS.). Kubík se jen palzí, ten by v ní i vydržel, ale od doby co Domča leze a stoupá si, tak e to o tom, že visí na ohrádce a vříská, takže ve výsledku trávil víc času mimo ohrádku ež v í a tudiž bylo ohrádkou zabrané nevyužité místo v obýváku. Takže máme zabezpečečný a uzpůsobený obývák a uvidíme. Máme ohrádky ve dveřích, jinam je pouštět nehodlám. Zatím jsou ve svém živlu, tak uvidíme. Měli jsme ohrádku cca od pěti měs. takže moc význam neměla, to se ještě nepohybovali a ted když se hýbou tak už není ohrdka, takže asi zbytečná investice. No dali jsme ji ted kolem tv stolku, tak aspon tam poslouží.

Tak pro mě ohrádna nenahraditelná

děti jsem samozřejmě moc chtěla a hodně se jim věnuji, ale opravdu ne 12 hodin denně. Do ohrádky jsem na radu někoho z vás začala dávat, ještě když kluci leželi, bývali tam přes den místo v postýlce. Měli hodně místa, spoustu hraček okolo sebe a byli moc spokojení.
Ohrádku jsem dala pryč až když oba začali samostatně chodit. Samozřejmě, byli více na volno než v ohrádce, ale pokud jsem šla třeba na záchod nebo na ranní hygienu, tak byli v ohrádce. Často jsem tam byla s nima. Ohrádku měli hodně rádi a vydrželi si v ní hrávat třeba i hodinu, já jsem mohla třeba u nich žehlit apod. jinak se mi totiž věšeli na šnůru a docela jsem se bála.
Maminky, které jsou s dětmi samy a celý den se 100%ně věnují jen dětem a uklízejí až když děti spí ... klobouk dolů.
Manžel chodí z práce až okolo 20h a večer se snažím věnovat staršímu synovi(7r. - psaní úloh, trénink na klavír apod.) Jsem na děti i na celý barák a dva psy, kteří bydlí samozřejmě s námi, sama. Okolo 21h padám a usínám v obýváku.
Takže za mě a pro mě - ohrádka je supr věc, pokud tedy nemá metr x metr.

Klukům bude 18m ohrádku už nemáme, protože v ní už stejně být nechtěli, ale přizpůsobila jsem jim dětský pokojíček a 1x denně je tam dávám. Jsou tam strašně štastní a hodně si spolu hrají. Jsou tam třeba i hodinu beze mě. Stále tam nakukuji, ale mají to udělané tak, že se jim tam nemůže prakticky nic stát.

Jak píše Jana, snažím se prostě o to, aby se byli schopni zabavit beze mě, protože u staršího syna jsem byla taková ta "opičí profi maminka" a syn ještě ted vyžaduje neustále moji asistenci u čehokoliv. - berte prosím trochu s nadsázkou.

Taky docela Horky tema: ja

Obrázek uživatele Olitwins

Taky docela Horky tema: ja mela rostoucí ohradku, pak už slouzila jeji cast jen jako plot mezi stěnou a kanapem a ve čtrnácti měsících jsme ji zrušili uplne. Holky můžou všude i do kuchyňského koutu,jen mám "plot", aby mi neutikaly za roh, kam nevidím.... V pripade nutnosti je dam do postylek. Soukromí máji myslím až dost, protoze jim porad nejsem za zadkem, věřím dost na nezávislost a umět byt sám se sebou....
Jo a v ohradce jsem byla castos nima a zacali jsme ji využívat až když hodne lezly.....

Ps: často když se sprchuju beru deti do koupelny, oni si tam hrajou .... Uklizim s nima nebo když spi (luxovani)

-

Ahoj. Máme 13m. Ohrádky dvě, jednu větší, jednu menší, ale nakonec jsem je využila, jen když byly děti malé, protože si hodně ubližovaly, štípaly se, škrábaly, šly si po očích. Proto jsem chtěla pro děti ohrádky dvě ( když jsem si potřebovala odskočit a abych je nemusela neustále přenášet po bytě do postýlek do ložnice ... ). Dnes v té menší máme zatím hračky a větší máme kolem TV. Máme obývací pokoj uzpůsobený věku a dovedností dětí ( 3x radikálně změněn za ten rok ). Když jdu pro poštu, dám dnes děti do postýlek. Jinak máme mezi obývacím pokojem ( kde mám děti přes den nejvíce ) a kuchyní zábranu a když vařím, tak si s dětmi aspoň povídám apod., nebo je mám kolem sebe s helmičkama ( máme v kuchyni dlažbu a železná futra a abych stíhala i vařit a neděsit se, o co si rozbijí hlavu ... ). Také moc práce v domácnosti za den nestihnu. někdy to doženu večer, někdy pohlídá děti manžel a já udělám, co je potřeba. Tak asi takto u nás. Eva

Ohrádka

Ahojky všem. Že jsme ohrádku měli a moc mi pomohla, jsem psala hned zpočátku. A také, že máme velký dům atd. Takže teď trochu jinak a trochu bych navázala na Janu. Kluky samozřejmě miluji, pořizovala jsem si je, protože jsem děti moc chtěla atd..... asi jako každá z vás. Já nevím, jak u vás, ale kluci nikdy přes den moc nevyspávali, teď dokonce nespí ani po obědě, takže "jedu" celý den. Jsem na vše sama, manžela vidíme akorát z rychlíku, také jsme cvičili Vojtovku, musí se uklidit, vyprat apod. - jako všude. A já si tedy moc neumím představit, že bych tyto věci dělala večer, když kluci konečně usnou. Já jsem totiž úplně hotová. Jsem ráda, že se konečně v klidu najím a pak odpadnu k TV a nakonec kolikrát ani nedokoukám film a usínám. Jenže já na nějaké ponocování nebyla nikdy. Nemohla jsem se večer učit, psát úkoly apod. Tak to bylo zase trochu z jiného úhlu, mějte se. Šárka

Ahojky, děvčata:-) Mám ráda

Ahojky, děvčata:-) Mám ráda vyhraněný názory:-)) já jsem na opačné straně než Růžinka. Myslím, že děti musí poznat, že se o ně nemusí pořád někdo starat a že by měly mít taky nějakej čas pro sebe. No a kde jinde, než v místě k tomu určeném. Takže ohrádka či postýlky, podle mě ideální pro takhle malé prcky. Na staršího syna jsem měla ohradu 1,5 x 1.5 metru. Byl v ní moc spokojenej a pocit, že by ho někdo odkládal neměl on ani já.Když chtěl ven, naznačil nám to a my jsme mu vyhověli.Byl tam až do roka a půl. Nedovedu si ale představit, jak bych se šla třeba "uvolnit" na záchod, když by mi mezitím lítalo dítě po bytě, byť jemu uzpůsobeném. No a teď, když mám dvě a z toho jedno v sedmi měsících skoro chodí , pak už je to tedy na místě. Nedávám je tam na celý den, ale když potřebuju odskočit a když chci, aby si samy soustředěně hrály, pak jdou do postýlek.v tomhle případě se mi taky osvědčilo je rozdělit, protože malej je v pohybu dost napřed a tak malou trochu terorizuje:-)))Takže ohrádku budu muset prodati. No a další důvod je můj starší syn, kterej se mezi ně hned nahrne, když přijde ze školky, mám někdy strach, že když zrovna nekoukám, napadne ho nějaká kravina. Tak to jsem taky radši, když jsou někde v bezpečí. No a potom když se věnuju jenom jim, tak to všechno vypustím najednou a je to teda mazec.Nemyslím, že děti v ohrádkách nějak zakrní, nebo že se jim nevěnuju dost. Naopak, myslím, že pro ně dělám dobrou věc a to, že se učí zabavit se samy a neotravovat dokola svý rodiče. Jasně, že jsme si je udělaly, protože jsme je chtěly a milujeme je. To snad každá máma. Ale jak už jsem tu v jiné diskuzi psala, nemyslím, že je správné věnovat veškerý svůj čas dětem a ve svém volném čase pak dělat to, co díky přehnané péči o dítě pak přes den nestíhám. Potom to děti vyžadují pořád, i když jsou větší, a mají problém se samy zabavit, což je pro ně teda dost velikej hendikep, třeba ve školce.Přece si s nima nebudeme hrát celej den. Berte mě taky s nadhledem, každá matka to musí dělat tak, jak to cítí a ne tak, jak se jí to příčí:-) Výchově zdar!!! Jana

Ruzinko

s tím doupětem to jsem se opravdu zasmála, měj se hezky, Lucka

moc nechápu, ale to je

Obrázek uživatele KaterinaAd

moc nechápu, ale to je fuk....měj se krásně.

Káťo, neřešme to. Jsem ráda,

Káťo, neřešme to. Jsem ráda, že jsem rozčeřila stojaté vody a zvedla tě ze židle. Čekala jsem radikálnější reakce.Každá máma chce pro své dítě to nejlepší a stará se o něj jak nejlíp umí. Znám děti, které v ohradě stráví půl dne, to je hrozný.Holky píšou pošťačka, zachod, nakrmit kočku, psa, ale psalo se tady i o dvou hodinách ( na úklid a vaření). Sobík se ptala, jak to doma máme a já odpověděla. Dělej si to po svém a sdělme si svůj názor s nadhledem. Jsem moc ráda za to ,že Dvojčate.cz existují a můžu se zde poradit. Moje poděkování nepatří jen zakladateli, ale hlavně všem maminkám, které poradí. Řeší se zde různé problémy od praklé pusinky přes nočníky až po vážná onemocnění. Pro mě i pro ostatní je určitě velmi uklidňující, když s vámi sdílí problém i jiné maminky. Takže děkuji všem kdo mi kdy pomohl a poradil a držím palce všem , kdo řeší nějaký problém. Tohle jsem chtěla už dávno napsat do kavárny.
Buďto se tady tak rok neukážu, nebo si změním jméno. Po tomhle už mi nikdo neporadí a nic nekoupí:-)
Bydlím v doupěti v lese , takže pošťačku ani schody neznám. Hloupí, vtip, co?

Ruzinko, ty ses jen

Obrázek uživatele KaterinaAd

Ruzinko, ty ses jen nezapojila se svou zkušeností do diskuze - ty jsi šmahem odsoudila všechny matky, které děti do ohrádky dávají, že je to proto, aby měli klid. To je velký rozdíl.
Píšeš, že by ses k nim do ohrádky nevešla..pak možná chápu tvůj názor, protože máš možná představu ohrádky 1x1, což pro dvojčátka opravdu není..ale já a asi většina maminek, co ohrádku pro dvojky pořídila, má rozměry min. 1,8x 1,8 kam se v pohodě dospělý člověk vejde.
p.s. proč zrovna služku? můžeš bydlet s prarodiči, mít starší dítě, manžela pracujícího z domu, apod.
howg

Tak my ohrádku máme od 11měsíců

holky chodí od roku a s ohrádkou jejich chození nemá nic společného, nechápu proč by měly zaostávat kvůli ohrádce? Přesně jak píše Katka, když jdu dát ven psům a kočičce, tak mám nechat holky běhat po bytě? Nechci se taky s nikym hádat, proto se už do diskuzí taky moc nezapojuji a jen si je čtu, ale tohle mi taky nedalo... holky v ní nejsou jako v kleci, kdyby v ní být nechtěly, tak bych to asi docela poznala, protože to dokáží dát dost hlasitě najevo. Museli jsme koupit velkou (Péťa) a jsem s ní naprosto spokojená.Holkám je 18měsíců a prakticky lezou všude, nejraději po výškách a je to docela nebezpečné, ...Nevím, jak zabezpečit byt, když máme židle a stůl a na židli normálně vylezou? Lucka

Já se jen zapojila do

Já se jen zapojila do diskuze. Tvoje dítě , tvoje věc. Každej to máme jinak. Do ohrádky bych se k nim nevešla :-) A služku nemám. Hodně mamin tady píše, že by dítě do ohrady nedalo. Mám zajitěný byt, otevřou jen to, kam můžou. Nechápu proč to někoho zvedá ze židle a řeší žabomyší spory.

Ahoj

my máme ohrádku asi od 3 měsíců. Máme ji polohovací, takže jsem ji používala v obýváku místo postýlky. Kluci tam měli víc místa. Pak jsme ji postupně dávali dolů a když začali lézt, tak jsem jim začala vytahovat čtyři šprušle, které jdou oddělat a oni si tam vždy vlezou, když si chcou odpočnout, nebo si tam pohrát. Mě nejvíc pomáhá v tom, že když někam potřebuji odskočit, (otevřít, když někdo zvoní, na záchod....) tak vím, že jsou kluci v bezpečí. Takže dokud nepřelezou, tak u nás zůstane. A kdybych tam kluky dávala a jim se to nelíbilo, tak věřte, že ti naši to dají dost jasně najevo! :-) Je nám 18 měsíců.

Ahoj, my sme mali ohrádku kým

Ahoj, my sme mali ohrádku kým nezačali chodiť - tj. do 14tich mesiacov. Bolo to presne na Vianoce a pretože sme mali ohrádku v obyváku, tak sme ju na tie sviatky dali preč, aby bolo viac miesta, no a potom sme sa k nej už nevrátili. Ale som rada, že sme ju mali (asi od 6m.). Mohla som si v pohode zájsť na záchod, dolu za poštárkou (bývame na 4 poschodí) alebo pripraviť jedlo a nebála som sa, že sa im niečo stane. Inak sme v nej trávili pomerne dosť času. Deťom to nevadilo, mali také svoje miesto, keďže nemajú vlastnú detskú izbu (byt máme len 2+kk). Teraz som ju predala kamarátke (6m. holčičky) a tá si ju tiež nemôže vynachváliť a najlepšie je, že sa v tej ohrádke najviac páči jej 2 a pol ročnému synovi :D
Saša

Už jsem na Růžinku reagovala,

Obrázek uživatele KaterinaAd

Už jsem na Růžinku reagovala, bohužel mě to vždycky vyhodilo jako spam. Nechci nikoho chytat za slovíčka, nicméně z jejího příspěvku mám pocit, že ohrádky mají matky k tomu, aby měly klid, což se mě docela dotklo, protože jsem ji kvůli tomu neměla ani nepořizovala.
Děti byly v ohrádce v 90% se mnou, nikdy jsem je tam neodkládala abych měla klid, max. kvůli jejich bezpečí např. ve chvíli, kdy jsem musela jít z 3.patra do přízemí pro poštu apod. - a to mi řekni, jak jsi to v takové situace dělala ty? Hodila jsi každé na jedno rameno a šla? Nebo jsi je nechala volně po bytě? To těžko. Možná jsi měla štěstí, že jsi měla po ruce někoho, kdo ti je pohlídal, já bohužel ne.
Moje děti, přestože v ohrádce byli, ve vývoji nijak nezaostaly, holčička chodí od 11-ti měsíců, kluk od roka, když měli zájem jít zkoumat byt, tak jsem je vypustila, když už v ohrádce být nechtěli, tak jsem ji zrušila. Do té doby tam byli spokojení a šťastní, měli tam pohromadě svoje hračky, teploučko od země - jinde v bytě jsme měli jen dlažbu a studenou laminátovou podlahu.
Nebudu se dál rozepisovat, jen mě to fakt zvedlo ze židle...

Ok, je to o organizaci. Mám

Ok, je to o organizaci. Mám to zorganizovaný a přes den se věnuju dětem, proto je mám. Napsala jsem názor do diskuze, omlouvám se všem kterých jsem se dotkla.

Pro Ružinku :-)

Nějak mi to nedá se neozvat Růžinko.
Samozřejmě beru, když někdo ohrádku chce a druhý ne, je to čistě jeho věc jak si to zorganizuje. Od toho tady chodíme, abychom se podělily o zkušenosti.
Ale podle mě to není o tom, že někdo má ohrádku jen pro to, že chce mít od dětí klid a někdo to nepotřebuje.
Já měla ohrádku dost dlouho, ale zároveň i byt byl pro děti plně přístupný, až mi se mi některé návštěvy divily, co jim všechno dovolím. Ale říkala jsem si, že je to pro jejich rozvoj to nejlepší. A přesto bych ohrádku doporučila.
Taky do dnes vařím a dělám většinu domácích prací večer, až když děti spí. Ale mě to třeba vadí, když večer pobíhám po bytě minimálně jednu až tři hodiny, abych udělala to co přes den s dětmi dělat nemůžu.

Ohrádku nemáme a jsem za to

Ohrádku nemáme a jsem za to ráda. Děti mají volné pole působnosti. Naučily se hezky lézt a chodit kolem nábytku. Potřebují průzkumničit a ne být zavřené v kleci aby matka měla klid. Vařím a uklízím když spí.

zdravím

my máme ohrádku 2*2m od cca půl roku, hezky si v ní vyhráli a ještě teď, když potřebuji přiložit(do sklepa) je tam "zavřu" a oni jsou spokojení, neprotestují je nám 18m. ráno je tam nechávám hrát cca hodku, než se proberu, než připravím jídlo. mají tam spoustu hraček, a když je to tam nebaví zavolají "mééé" jakože jdeme a pustím je lítat venku, není problém je kdykoli "zahnat", například kvůli pošťákovi, nebo přiložení, i u vaření. Je fakt, že už je několikrát lepená, ty co se prodávají prd vydrží, ale i tak jsou tam v bezpečí.

takže u nás ještě vydrží, ale až budou oba běhat tak nevím zatím "lítá" jen maličká, malej jen stojí a obchází.....

Jitka a divočata

Souhlas

My také žádnou ohrádku neměli. Vše jsme uzpůsobili dětem, schody zabezpečili dvířky, na všechny šuplíky a dvířka s nebezpečným obsahem manžel našrouboval zarážky, na rohy chránítka a hotovo.
Neměli jsme pak kamkoliv problém jet, protože děti byli zvyklé na volno:-)

Nechala bych to na detech

Ahoj, my ohradku nikdy nemeli, uzpusobili jsme byt detem a do ohradky dali televizi :-) (deti na ni busily a nedaly si to vymluvit). Ja ani nemela pocit, ze bych ohradku potrebovala. Verim ale, ze kdyz si na ni deti zvyknou, muzou se tam citit dobre. Ve vasem veku bych uz to nechala na detech, pokud tam nechteji byt, tak uz zrusit, pokud si tam ty 2 hodinky denne vyhraji, tak proc ne. Kazdopadne doporucuju nakoupit bezpecnostni prvky (napr. v Ikei), pak uz se toho moc v byte hlidat nemusi..
papa Hanka

Musím pogratulovat všem, kt.

Musím pogratulovat všem, kt. dokázali děti v ohrádkách tak dlouho udržet. My jsme je asi začali dávat do ohrádky pozdě - kolem 6 m., proto tam nikdy dlouho nevydrželi (cca 20 min) a v roce jsme ji prodali. Asi něco bude na tom, dávat je tam i od těch 2 měsíců, pak jim to nepřijde divné tam být delší čas... Takže jsme pak téměř vykoupili bezpečnostní prvky v Ikei a přizpůsobili celý byt na jednu velkou bezpeční ohrádku:-)

Ahoj, my jsme měli ohrádku od

Obrázek uživatele KaterinaAd

Ahoj, my jsme měli ohrádku od dvou měsíců - spojené dvě postýlky s roštem , klasické matrace, bylo to super, nemusela jsem se k nim moc ohýbat, byli spolu a přitom měli dost místa, později jsme ty postýlky složili do vel 180x180 a děti pobývali v ohrádce do doby, než začli více lézt, tj. do 10-ti měsíců, pak jsem je párkrát vypustila zkoumat byt a bylo hotovo:-), chtěli ven. Nakonec jsme ji rozložili a nechali děti lézt prakticky kde chtěli s výjimkou WC a koupelny.
Ohrádka byla super, jednak to bylo místo, kde měli vystláno - puzzle a zpočátku i deky - jinak jsme v bytě měli všude dlažbu a plovoučku, a pak se taky dobře uklízelo...hračky byly vyskládané po obvodu ohrádky a neváleli se všude po bytě.
http://adjos.galerie.cz/4023415-nova-ohradka#58707116

Tak já si ohrádku nemůžu

Tak já si ohrádku nemůžu vynachválit. Holkám je teď 21 měs. a máme ji pořád. K tomu omezení pohybu - myslím si, že když se ohrádka využije opravdu jen po pár chvílích v průběhu dne, kdy maminka potřebuje něco udělat, tak se nic nestane. Já ji teď využívám jen ráno asi na 3/4 hoďky, kdy jdu do sprchy a pak večer po koupání na 15-20 min, když vařím večeři a holky se v ní zklidní a už nerozhazujou hračky po baráku, jak tu už někdo psal :-) Takže za mě - doufám, že našim holkám ohrádka vydrží co nejdéle :-) Asi dokud z ní samy nevylezou a to je individuální, takže si myslím, že asi nejde úplně říct, do kdy ohrádka.

-

Měli jsme ohrádku 1,5 x 2m a využívali intenzivně cca od 6m do 13m, kdy začali chodit. Máme velký obývák (se 2 schody) a psy a děti dodnes nemají svůj pokojík. Takže ohrádka sloužila jako izolovaný hrací prostor a místo na hračky. Od doby, co začali chodit jsme jí využívali na pár hodin denně. Např. hoďku dopoledne, hoďku večer, podle potřeby. Děti v ní byly rády, ještě ve 2 letech si samy řekly, že chtějí do ohrádky. Menší ohrádka by možná měla negativní vliv, jak píše Petra, ale do naší jsme se v pohodě vešli všichni 4. Žádná demotivace ani předčasné stavění se u dětí nebylo. Ohrádku mám schovanou pro třetího prcka :)

Ohrádka

Ahojky, tak my máme dost nebezpečný dům (hodně schodů apod.), navíc jsme ho měli již léta zařízený a spoustu věcí prostě vystěhovat nešlo (nebylo už kam), takže my jsme ohrádku používali, dokud z ní kluci nezačali vylézat. Naštěstí si tam nijak neubližovali, takže mně moc pomohla. Také jsem při tom stihla spoustu věcí, teď už to moc nejde. Šárka

U nás byla ohrádka do 2 let

Ahoj.
my jsme naopak ohrádku hodně využívali. Byla dost velká, takže jsem se tam s nima v pohodě vešla a často jsme si tam hráli, byl to takový hrací koutek. Měli jsme ji cca od půl roku do těch 2 let. Ty poslední měsíce už tam bývali jen velice sporadicky, vždycky ráno a pak večer před spaním. Ráno jsem se alespoň stihla vyčůrat a udělat klukům čaj. No a večer se tam vždycky sklidnili a věděli že se jde spát, takže žádný bugr v bytě.
Myslím že by tam klidně byli i teď (26 měsíců), ale mě už v obýváku ohrádka hodně překážela. Do ohrádky jsem je nedávala za trest, nebo tak, a většinou jsem uklízela i s nima, jen občas jsem je šoupla do ohrádky abych stihla něco udělat. Hlavně ze začátku, když se báli vysavače.
Tak tak to bylo u nás.
Ahoj Denisa

Ahoj my měli ohrádku cca od 5

Ahoj my měli ohrádku cca od 5 měsíců poutze do jednoho roka, moc se mi to neosvědčilo. Měli jsme jí v oýváku, ze začátku to bylo fajn, ale čím byly děti větší, cca kolem 8 - 10 měsíce to začalo ýt nebezpečné. Docela se tam rvali a furt po sobě lezli a lezli si do očí atd, tak jsem je začala dávat místo do ohrádky do postýlek, kde jsou oddělení a nemůžou si ublížit. Takže asi před měsícem šla naše ohrádka z domu. Je nám 13m. Ale bylo to pouze tím, že aše děti se dost rvou ale jinak bych si jí nechala co nejdéle.

Naše ohrádka byl vždy celý byt

Obrázek uživatele PetraN

nikdy jsme ji nevyužívali, vše jsem měli uzpůsobené dětem, dokud se děti nehýbou, tak nevím, na co bych je tam dávala, když stejně jen leží a jak se hýbat začnou,tak potřebují dost prostoru, aby je to stimulovalo k pohybu, lezení. Jak jdou děti na čtyři, doporučuje se je do ohrádky vůbec nedávat, protože je to nestimuluje k lezení, ale naopak k předčasnmu stavění a přitahování se o šprušle (co taky jiného v ohrádce). Když jsem potřebovala odběhnout třeba pro poštu nebo dělat něco, kdy jsem je nomohla mít na očích, nebo jsem potřebovala, aby se mi nepletly pod nohy třeba při vaření, tak jsem je na chvíli dala do postýlek nebo pak později do jídelních židliček.
15ti měsíční dítě si v ohrádce neumím představit vůbec

Ahoj,

my jsme ohrádku měli, ale byli v ní tak 3 x asi po 5 minutách. Abych řekla pravdu, přijde mi to zbytečné. Teď mají 18 měsíců, obývák máme uzpůsobený pro ně, vedle křesel a gauče máme polštáře, kdyby spadly, aby je to nebolelo. Když jsem v kuchyni, jsou tam se mnou, mají tam poličky, které mají dovoleno vyházet, ostatní jsou přidělané. Uklízím, když jdou spát. A když chci něco udělat když nespí, dělám to v době, když mají jídlo-sedí v židličkách, zkouší se sami krmit a já mám chvíli čas.

My ohrádku nemáme vůbec...

Obrázek uživatele katyvypl

Ahojky, tak my třeba nemáme ohrádku vůbec. Máme veliký byt, ale zrovna obývák, kde trávíme nevíce času a kuchyň s jídelnou, která je s obývákem propojená, není vůbec žádné místo pro ohrádku. Klukům bude brzy rok, oba lezou jako draci a jeden začíná chodit. Nechávám je lozit po celém bytě, jen když potřebuji něco udělat, omezím jim prostor, zavřu všude dveře a nechávám je jen v obýváku. Já jsem docela zasátncem toho, že děti se musí naučit právě zkoumáním bytu, co a jak. Však oba už umí vylézt na postel a zase z ní pozadu hezky slézt. Sledovat je musím taky, ale ne nonstop. Katka