Skip to main content

Kolik utratíte měsíčně za jídlo?

Obrázek uživatele jarnem
Posted in

Ahojte všichni... možná už jste to tady řešili...tak se budu opakovat. Bydlíme s manželem a holkami (21 měsíců) od ledna sami bez prarodičů. Do té doby jsme se o nakupování potravin dělili, teď platíme vše sami. Zajímalo by mě, kolik tak 4 člená rodina s takto malými dětmi utratí měsíčně za jídlo? Snažím se psát si výdaje za potraviny a za ty dva měsíce mi to dělá měsíčně cca 6,5 tis. Jak jste na tom vy?
Jarka

Ahoj,

tak já se také zapojím, my to počítáme, přítel vše pečlivě zapisuje a vychází nám to skoro pořád stejně, každý platí 6tis.-6,5tis./měsíc, takže dohromady 12-13tis., je v tom všechno jídlo, UM, plíny, drogerie a taky benzín do toho počítáme, ale ten je max. 1500kč/měsíc. Holkám je 1,5roku, jsme 4 a nejvíc dáváme asi za UM - Nutrilon3, ale holky ho pijí stále 2x denně a moc jim chutná, tak nechci zkoušet něco levnějšího, nic nám nevyhovovalo, když byly malé (Beba-blinkaly, Sunar-koupila jsem 1x v akci a oddělila se mi voda od zbytku prášku). Lucka

ahoj

posílám příspěvek jak utrácíme my, jsme rodina co ma 4,5 člena (já, manžel, dvojčata 18M a 15lety kluk na střídavé péči), nedokaži rozlišit co projíme co drogerie a tak, ale výdeje se snažíme držet tak na 400Kč/den.

Pro Zuldu

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj Zuzko,
tak nějak jak píšeš - čistě jen pro porovnání. My jsme si s Jitkou vybrali vždy tak 1x za rok vzorový měsíc a vše jsme si poctivě psali, sčítali, třídili a porovnávali. Výsledek nám ukázal, jak se snižovaly výdaje s růstem dětí - odbouráváním plen, příkrmů, UM, atd.
To byl důvod pro nás. Jeden vzorový měsíc jsem pak použil pro toto diskusní téma :-)

Tom

Tome,

napadlo mě totéž. Navíc příspěvky se týkají jinak velkých rodin....
Jenže k čemu by konkrétní porovnání bylo? Nedávno jsem si říkala, že si povedu přehled výdajů, ale pak mi došlo: proč vlastně? Co z toho, když zjistím, že za pečivo dáme pětistovku, za jogurty tisícovku ?!? Stejně to budu kupovat i nadále. Takže jsem se na to vykašlala a tohle téma uvítala - přesně jak říkáš. Vidím, že neutrácím nijak víc, než je obvyklé. A to mě uklidnilo :)

neporovnatelné údaje

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj všem,

tato diskuse mě docela zaujala, myslím, že je užitečné si udělat obrázek, kolik kdo dá za stravu (aspoň člověk nemá pocit, že v porovnání s ostatními utrácí moc).
Přečetl jsem si všechny příspěvky a bohužel si myslím, že jsou neporovnatelné. U každého příspěvku je započítáno něco jiného, někde včetně drogerie, jinde bez, někde včetně UM, jinde bez, atd.
Já myslím, že pokud bychom chtěli porovnávat a dospět k nějakému průměru, museli bychom si pevně stanovit, co všechno bude v částce započítáno. Ale to bychom si asi museli vést domácí účetnictví, jako to dělá např. Lada i my, bez toho se to nedá...
Já jsem započítal UM, obědy v práci nás rodičů i dětí v MŠ, čaj, kávu, pivo, nějaké to víno pro nás... Naopak nezapočítal jsem drogerii, ani léky, ani potravní doplňky (např. urologický čaj pro mě :-(

Tom

Ahoj, vedeme si domácí

Obrázek uživatele LadaVac

Ahoj,
vedeme si domácí účetnictví a za jídlo pravidleně každý měsíc utratíme 5-6 tisíc. Manžel ijá máme obědy v práci,děti v MŠ,takže večeře teplé nevařím.Jinak na ničem nešetřím,kupuju vše podle chuti a potřeby.

ahoj Jarko

my jsme také 4....holkám bude 16m a za jídlo utratíme kolem 4,5 tisíc, nepočítám do toho UM. Za drogerii, plíny, UM apod. utratíme další 4 tisíce.
Zuzka

My taky hodně... Víkendové

My taky hodně... Víkendové nákupy tak po třech tisících- drogerie a jídlo, během týdne několik po třech stovkách...není v tom UM, toho vypijí sáček denně, takže balení 2x600 g za dva dny.. tipuju to na 15-20000 rozhodně, ale hodně z toho dělá mlíko a plíny... Taky jsem ráda, že mě to až tak netíží, neumím si představit, že bych se měla trápit a počítat rohlíky.. Je nás ale 6členná rodina a občas neodhadnu pečivo..Manžel se během týdne taky obědem stravuje sám, ale zase tu máme celkem často na stravu babičku..Holky co počítáte, máte můj obdiv, taky jsem to řadu let dělala a je to velká psychická úleva, když nemusím..

Zhruba 9- 10 000,- a je v tom

Zhruba 9- 10 000,- a je v tom vše pro domácnost - jídlo, dogerie, UM a plínky + sem tam něco bokem, když se v supermarketu neudržím:-) Jsme taky 4 členná rodina, ale manžel se přes týden stravuje posvém (a ze svého) a o víkendu vařím pro všechny. Na holkách (21 měs) jídlo nešetřím (kvalitní, čerstvé, často Bio), ale je fakt, že sebe dost odbývám.

asi 4 - 5 tisíc

4 členná rodina, dětem je 8 let, za jídlo utratím cca 4.000 + stravné ve skole asi 900,- takže do 5.000 se určitě vejdeme. Ovšem manžel se stravuje individuálně a o tom nemám přehled.

kolem 15 tisic dam jenom ja

Obrázek uživatele Hana H.

kolem 15 tisic dam jenom ja z karty za jidlo a drogerii, dalsi vydaje ma manzel, ktery kupuje taky ze sveho uctu, co je potreba. Je fakt, ze na to taky moc nekoukam, co co stoji, moc to neresim, ale kdyz to ted vidim, je to opravdu hodne. Jsme 5 clenna rodina v podstate 3 dospeli a 2 deti, kazdej ma jine potreby, pro kazdeho se kupuje neco jineho, pres tyden se nevari. Asi bych s tim mela neco udelat, kdyz to tady tak ctu...

27m

Ahojky, já 90% nákupů platím kartou, takže mám celkem dobrý přehled. Jídlo + drogerie kolem 12 tisíc. A musím říci, že se výdaje pořád plíživě zvyšujou. Před půl rokem to bylo kolem 9. Za prvé se trochu zdražuje, za druhé děti baští jinak. Víc kupuju bonbony a sušenky, pitíčka, a hlavně chodím často nakupovat s nima, což asi budu muset odbourat ... Snažím se na jídle šetřit, tedy ne na úkor kvality, ale např. využívám akce na potraviny,které bych stejně kupovala.
O tom, že budu posílat na nákupy přítele taky dlouho uvažuju, vím, že bysme dost ušetřili, ale někdy vítám, když vypadnu z domova :)

Díky za odpověďi. U nás je ta

Obrázek uživatele jarnem

Díky za odpověďi. U nás je ta částka čistě za jídlo. A nemyslím si, že bychom nějak šetřili a jídle, ale spíš nakupujeme jen to co potřebujeme. Vařím jen pro mne a pro holky a většinou na dva dny. Manžel jí v práci. Nepočítám do toho UM, drogerii a plínky. Takže kdybych to k tomu přičetla, asi by to na těch 9 - 10 tisíc vylezlo. Naštěstí už jsme ve fázi odplínkovávání, takže za plínky už dáváme méně než loni :-)
Jo a hlavně musím říct, že nakupuje především manžel a ten koupí, to co je napsáno mnou na lístku. Nic víc, nic míň. Což je docela výhoda, protože kdybych nakupovala já, tak nakoupím dalších x věcí, co aktuálně nepotřebuji :-) Takže zlatý můj manžel :-)
Jarka

ahoj, my děláme velké týdenní

Obrázek uživatele KaterinaAd

ahoj, my děláme velké týdenní nákupy v Globusu, takže je tam zahrnutá i drogerie, dělá to cca 2,5-3,5 tisíce na jeden nákup, + ještě menší nákupy v týdnu, cirka počítám tak 15 - 16 tisíc.
Ono asi největší vliv má příjem rodiny, my na jídle nešetříme, kdybychom museli, určitě se dostaneme na polovinu, možná i na méně.

do 10 tisíc

Obrázek uživatele Tomáš D

Ve vašem věku cca 9 - 10 tisíc/měs. čistě za jídlo pro 4-člennou rodinu, včetně UM.

Tom

re

Ahoj. Hodně. Dříve jsme to počítali, abychom věděli,co utratíme za pleny, mlíka a vše jídlo a už si ani nepamatuji, čeho jsme se dopočítali. Snažíme se kupovat kvalitní potraviny,tak na tom nešetříme.Třeba zeleninu, brambory, drůběž, vejce kupujeme často přímo od pěstitelů a není to výrazně dražší a aspoň víme, co jíme:-) No, uzavřu to. Nesledujeme to. Spíš se snažíme vydělávat než počítat výdaje a šetřit. Už chodíme oba do práce, tak to jde. Zdraví Drahuše

Nam to dela cca 10 000Kc pro

Nam to dela cca 10 000Kc pro 5ti clenou rodinu, ale jsou v tom pocitane i pliny a drogerka {holt vse, co se nakoupi v supermarketu]. Ale je to jen orientacne,Presne vydaje si nepiseme