Skip to main content

špatná chůze po vnitřní straně nožiček.

zdravím vás maminky i tatínku(ové), našim divočatům je 18m(-2), Maličká se rozchodila před 14dny, tedy není to ještě ono, ale snaží se, ujde ode mne k manželovi, nebo ke gauči, křeslu...něco utlapká a moc jí to baví. Matěj to vidí a taky slyší tu radost, jakou z prvních sestřiných krůčků máme, a snaží se ji napodobit, problém je, že je ve všem pozadějš, měl opravdu moc a moc problémů po porodu, navíc v roce mi s ním známá upadla a zlomila mu nožku, tím se vše ještě zpomalilo o další 2měsíce.....

proč píši, chodí hodně toporně, prakticky nekrčí nožky, nábytek obchází, bokem(to asi je normál)ale chodí jako "rákosníček", nožky rozkročené doširoka, a po vnitřní straně chodidel, kotníčky se mi zdá má dost vyklenuté dovnitř.
samozřejmě jezdíme k rhc, měli jsme zákaz chození, nutili nás nechat je jen a jen lézt a zakazovat jim stát(no těžko realizovatelné ale 14dní jsme to zvládli), nyní cvičíme balonkem, což přineslo mírné zlepšení, ale je to dost nešťastný pohled na matěje jak se snaží a přitom mu to nejde.

měli jste také potíže s chozením? když jsem s nima sama, nemůžu jej uhlídat, protože chytám Anetku, on to vidí a snaží se ji napodobit, opravdu ťape mizerně, manžel říká, když chce sám ať ho nechám, že se to naučí, ale mám strach aby si nenaučil nějaký špatný grif, a potom jsme s tím neměli velké potíže.
rhc sestra nám doporučila doma boty s pevným kotníkem, aby měl nožku pevnou, cvičime také a co to jde se je snažím udržet na čtyřech..

byla bych ráda, kdybych se dočetla, že je to normální a že se to spraví, ale nevím nevím, napište jak to je u vašich ratolestí..

díky moc Jitka

AHOJ

u nás malý také krčí prstíčky na nožičkách, tím jak se snaží stát na vnitřní straně se zvedají ty strany vnější a prstíky jako by by točí dolů, manžel si mysle, že je to z ponožek, že má malé, ale je to z toho postoje.

Jinak my dáváme doma jen bačkory, ale také budu muset koupit pevné botky, bačkory tolik nestáhnou.....

takže dnes jsem koupila první botky od dpk pro Anetku, a ve zdravotních potřebách mám vyhlídlé pro malého, jsou ale za 600Kč, no měla jsem je pořídit dřív, myslela jsem,že bačkory budou stačit. možná by měl nožky už lepší. tak to co nejdříve napravím!!! :(

moc zdravím a přeji hlavně zdraví!

AHOJKY, využiji této diskuze

AHOJKY, využiji této diskuze a také se zeptám, náš jeden klučík již sám stojí a pokouší se o první krůčky, ale jak jsem si všimla stojí a krčí všechny prstíky na nožičkách, setkaly jste se s tím také? díky denisa

Ahojky, my dnes byli na

Ahojky,

my dnes byli na neurologii - "nález" celkem pozitivní - žádné vady na nožičkách nejsou...prý je to občas normální, že děti ze začátku takhle špatně stojí..

Takže jsme dostali jediné doporučení (nebo příkaz?) dávat pevné botičky (i když ještě nechodí). Tak jsme hned běželi do zdravotnických potřeb a boty koupili...je to tedy docela pecka dát 450,- za botičky, když by je ani ještě nemusela mít...

za 2 měsíce další kontrola, tak doufám, že se to do té doby upraví.

Strnaj - takže je to normální a snad se to spraví:-) Doufám, že tomu bude tak i u vás!

Dělala sem to přesně jak

Dělala sem to přesně jak píšeš,žádný chození za ruce,žádný chodítka.Ale u zdravého.U druhého který ještě ve třech nechodí, za ruce chodíme.Sám si stoupne a obchází už dlouho.U dr se názory na toto hodně liší,jeden,že za ruce nikdy a druhý nám cpe zdrav.chodítko a chodte,pomůže mu to psychicky a taky pomáhá,nepřeháníme to,ale chodíme.

to jsem asi blbě napsala,

ať si stojí prý jak chce, jen když už tak mu nožky dávat k sobě, a nenutit jej do něčeho-těžko vysvětlovat každou návštěvu babičkám, že se děti netahají za ruce jako to bylo za nich a že chodítka apod. zkrátka nemáme, že ho nemají nutit chodit, i kdyby chtěl, dokud to sám nezvládne. oni mají radost z toho jakou radost má on, když ho vedou za ruce! no a já šílím páč vidím jak je prkenej. nyní už u dveří hlásím nevodit, netahat, na zem k němu:)

to sezení na patách a i tak jak píšeš se snažím dětičkám hned vysvětlit, řeknu hezky hačí, a uděláme s nima ten šikmej sed, nyní stačí když řeknu hezky hačí a oba se posadí jak mají, ale pokud je neupozorním ještě sedají jak jsou zvyklí. prý sezení přes ručku na zadeček hodně pomáhá, nu uvidíme. každopádně my je neposazovali, vše děláme jak se má a stejně se nedaří. švagrová malého posazovala, kulatý záda už v půl roce, ťapali s ním postvovali a chodí normálně a dokonce "utekl roku"
no to je fuk, hlavně aby dětičky nakonec chodili jak mají..

jen dodám Anetka se za ty 3dny co jsem psala tak krásně rozchodila,přejde celý byt:)

ahoj J

také tak sedíme na patách

také tak sedíme na patách nebo spíš hůř,na zemi mezi nožičkami,ale už si čím dál častěji sedneme zkříženě,akorát to dlouho nevydrží.Jen se mi nezdá proč je v 18měsících nezralý se zvedat,ted nemyslím chození.

ahoj,

dokud jen stál, tak měl nožky jen od sebe, jakmile začal nábytek obcházet navykl si ten špatný způsob, že jdou nožky od sebe a to špičkami, je takovej prkenej:(

jinak rehabilitujem od narození, máme přímo rhc z neonatologie, ta malého zná nejlépe, je velmi zkušená. tím zákazem chození a stání měla namysli, že jsou ještě nezralí aby už chodili, pozná to podle toho jak lezou, kam jim směřují při lezení palce, také z toho jak sedí, malý sedí na patičkách, což je špatně, to prý jen napomáhá těm nožkám od sebe a špičkám do stran, tak ho učíme sedat přes šikmý sed, aby měl nožky před sebou a neseděl si na nich.
nevím ale snad to všechno pomůže!

jinak je moc šikovnej, když si jen vzpomenu na ty prognózy co nám dávali....

ahoj a díky

ahoj Ali,

s pevnými botkami jsme docela uspěli, my dáváme jen kotníčkové bačkorky, a to jen když je vemu do kuchyně(tam většinou stojí u židlí, lavice apod.)¨jinak přes den je moc nemají, pokud to jde nechávám naopak i bosé...
cvičíme molitanovým míčkem, malým asi jako tenisák..když je malý na nočníčku, tak po těch vnitřních stranách přejíždím, a on v ten moment ohne nožku jako za balonkem, téměř obkreslí ten můj tah míčkem. koupila jsem jej ve zdravotních potřebách, není to ten jemný, má takové ty póry. to je na doporučení fyzioterapeutky, vojtovku jsme museli přestat cvičit právě kvůli té zlomené nožce a teď už to jde hodně těžko jak jsou starší....

každopádně rehabilituju a mám z toho lepší pocit a čisté svědomí, být tebou také bych se na rhc, či svou dětskou dr. obrátila, myslím, že co jsem se tomu začala u malého věnovat, nemá nožky už úplně vytočené ale ještě to chce cvičit a vyčkat!!!

no aspoň víme, že v tom nejsme sami!

měj se a díky!
j

Ahojky, my jsme tedy mladší -

Ahojky,
my jsme tedy mladší - 13měsíců a nikdy jsme ani necvičili Vojtovku...ale jedna naše holčička si začala stoupat teprve před měsícem a stojí vyloženě na vnitřních hranách nožiček. Nohy má také úplně prkenné, ale pbčas se drží gauče, stojí na jedné noze a druhou jako vyklepává, jak kdyby si chtěla uvolnit svalstvo:-)
Zatím to neřešíme s lékaři, ale nevidím žádné zlepšení za ten měsíc, tak se asi budeme muset také obrátit na odbornou pomoc

Takže bohužel neporadím, ale nejste v tom sami:-) Každopádně bych klučíka nechala, ať dělá to na co má..je opravdu nemožné jim zakázat stát a nutit je lézt, kor se dvěma dětmi že!

Zajímalo by mě také, jestli jí dávat pevné botičky, aby se to zlepšilo?

ahoj

měly jsme a také ještě trochu máme velice podobnou situaci. Jedna z holčiček tedy chodí bez problému asi od 13m, ale druhá měla velké problémy. Stejně jak to popisujete vy......prkenná chůze, nožky hodně od sebe a nestabilita. My jsme tedy cvičily Vojtovku od deseti měs., kdy jsme měly už problémy s lezením a cvičíme dodnes. Je nám 16m a druhá holčička chodí asi 14dní. Ještě to není úplně ono, ale je to úspěch. Nám bylo řečeno, cvičit, cvičit a cvičit a hlavně ji nijak neposouvat záměrně dopředu, jako je vodění za ručičky atd. Vše až bude chtít a zvládat sama. Nikdy nám ale nebylo řečeno, že bychom ji měly něčem brzdit, to se mi zdá být zvláštní. Zkusím se na to zeptat naší rhb a můžu napsat. Na ko ale jdeme až příští úterý. Papučky nám byly také doporučeny a holčička je v nich daleko stabilnější. Katy.

Ted sem vás ještě našla v

Ted sem vás ještě našla v sekci naše rodiny a malej tam stojí moc hezky,není vidět,že by stál na vnitřní straně chodidel.

Ahoj,já tedy moc nechápu proč

Ahoj,já tedy moc nechápu proč rahabka v 18měsících chce,aby se sám nezvedal.Já být vámi zajdu k neurologovi,aby se na to podíval a řekl názor.Ono se může např.stát,že má malý lehčí formu DMO konkrétně diparezu a ta se dost často pozná až začíná chodit.Nezkušená rehabilitační sesrta to nemusí poznat.Může to být důsledek těch problémů po porodu.Ted samozřejmě říkám tu nejhorší možnou situaci,ale raději jí nepodcenujte.Lepší je být za moc pečlivou matku než potom slyšet,proč jdete proboha tak pozdě.Cvičíte vojtovku? ty botičky s pevnou patou nebudou také od věci.Třeba je jen pomalejší a ta zlomená nožička mu určitě nepřidala,ještě má pořád dva měsíce do kdy je normální začít chodit.